Bordspelreview: Metrolijn

In België hebben we niet ontzettend veel metrolijnen, want enkel Brussel heeft een metrodienst. Ook in Amsterdam, Parijs, Berlijn en Madrid maken metro's onderdeel uit van het openbaar vervoer. Deze laatstgenoemde vier steden stelen dan ook de show in het bordspel Metrolijn, uitgegeven door 999 Games. Ik kreeg van hen een exemplaar om te reviewen en ik vertel er jullie graag meer over.

Metrolijn is een zogenaamde flip & write, gebaseerd op het populaire roll & write-genre. Het verschil is dat je nu niet met dobbelstenen rolt, maar kaartjes omdraait om erna een resultaat op je invulblad te noteren. Een van de gekendere flip & write-spellen is Welcome to, maar ook Cartographers, Hadrian's Wall en Silver & Gold zijn behoorlijk populair. Schmidt Spiele breidde vorig jaar het genre uit met Voll verplant en dit jaar zorgde uitgever 999 Games voor een Nederlandse versie ervan.

Metrolijn front.jpg


Op reis door Europa

Het doel van Metrolijn is erg eenvoudig: haal zoveel mogelijk punten en je gaat met de overwinning naar huis. Dit doe je door kruisjes in metrostations te zetten en het eindstation te bereiken. Haal je dat eindstation niet, dan heb je pech en krijg je daarvoor geen punten. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Laten we starten met de korte spelvoorbereiding. Als eerste wordt er bepaald in welke stad je kruisjes wil zetten. Zoals reeds gezegd kun je in Amsterdam, Parijs, Berlijn of Madrid aan de slag. Amsterdam is het eenvoudigst, terwijl Madrid een van de moeilijkere steden is. Elke speler krijgt een invulblad van dezelfde stad. De veertien kaarten worden geschud en in het midden van de tafel gelegd, waarna het spel al kan beginnen. Verder zit er in de speldoos enkel nog een klein boekje met de spelregels.

Metrolijn is een vlugge flip & write met een gezonde portie geluk en tactiek.


Kort gezegd voeg je drie stappen uit: kaart omdraaien, lijn kiezen en aankruisen, en punten scoren. Op je invulblad zie je namelijk een aantal zaken, waaronder diverse metrolijnen waarbij een wagon het begin kenmerkt en er geëindigd wordt met een eindstation, het aantal overwinningspunten per lijn en de scoremogelijkheden. Elke lijn bestaat uit een aantal ronde invulvelden, waarbij een groot deel van die cirkeltjes overlappen met andere lijnen. Hierbij komt de moeilijkheid kijken. Er wordt namelijk een kaart omgedraaid met een cijfer op. Dat cijfer toont hoeveel kruisjes je in de invulvelden mag invullen. Je start altijd bij de wagon van de gekozen metrolijn en zoekt daar dan het eerstkomende lege veld van. Nu mag je zoveel kruisjes zetten op die lijn als aangegeven op de kaart. Althans, zolang je geen ander kruisje op diezelfde lijn tegenkomt ...

Metrolijn 1.jpg


Metro staat stil

Aangezien diverse lijnen overlappen met elkaar, kom je soms kruisjes tegen die je bij een andere lijn hebt gezet. Heb je bij rood drie lege vakjes tot het eerstvolgende kruisje en is de omgedraaide kaart een vijf, dan mag je toch maar drie kruisjes invullen. Daarnaast heeft elke wagon maar een beperkt aantal ramen. Als je op een bepaalde lijn een aantal kruisjes invult, moet je de waarde van de kaart invullen in dat wagonraam. Is je metrolijn niet vol en zijn er geen ramen in je wagon meer vrij, dan heb je in veel gevallen pech. Gelukkig zitten er een aantal kaarten in het spel die je helpen. Naast de normale kaarten met waarde drie tot en met zes, zijn er ook vier speciale kaarten aanwezig. Zo is er een kaart die je eender waar een kruisje laat zetten zonder dat je een wagonraam dient in te vullen en zitten er kaarten met waardes twee en drie in waarbij je over reeds gezette kruisjes mag springen. Ook de kaart met een grote plus op is belangrijk, want deze laat je punten scoren door een vrij vak te kiezen, daar het aantal samenkomende lijnen te tellen en het aantal in te vullen. Dat aantal wordt dan vermenigvuldigd met twee tijdens het berekenen van de score.

Metrolijn is een toffe flip & write, maar eentje die niet altijd even eenvoudig is. Je werkt jezelf namelijk redelijk wat tegen, aangezien je altijd geblokkeerd wordt door eerder gezette kruisjes. Je wil namelijk het eindstation bereiken op zoveel mogelijk lijnen en het liefste doe je dat als eerste, want degene die het eerst in een bepaald eindstation aankomt, krijgt daarvoor een klein aantal bonuspunten. Uiteraard is er ook nog de portie geluk die ermee gemoeid gaat, maar dat geldt uiteraard voor elke speler. Je krijgt niet altijd de kaarten die je op een bepaald moment nodig hebt. Als de kaart met de zes erop wordt getrokken, wordt de trekstapel opnieuw gevormd, waardoor sommige kaarten niet aan bod komen. En dat maakt van Metrolijn een tof spelletje dat niet altijd verloopt zoals verhoopt. Dat je met vijf of zes spelers dan nog eens extra moet opletten, spreekt ook voor zich. De kans dat een bepaalde metrolijn sneller gevuld wordt, zorgt ervoor dat je uiteindelijk minder punten zult verdienen.

Metrolijn 2.jpg

Conclusie

Metrolijn is een vlug te spelen flip & write waarbij een kleine dosis geluk en tactiek hand in hand gaan. Je krijgt niet alle kaarten zoals je wenst, maar daar kun je uiteraard ook rekening mee houden. Met vier plattegronden met verschillende moeilijkheidsgraden is er voor elke groep wat wils, maar toch kan Metrolijn na verloop van tijd wat repetitief worden.

Pro

  • Combinatie van geluk en tactiek
  • Vier verschillende steden/moeilijkheidsgraden
  • Met vijf of zes spelers stuk spannender

Con

  • Kan wat repetitief worden
  • Solo is er eigenlijk weinig aan
7

Over

Uitgever

  1. 999 Games

Designer

Hisashi Hayashi

Aantal spelers

1-6

Tijdsduur

20 minuten
 
Terug
Bovenaan