Bordspelreview: Sixto

In 2012 had ontwerper Steffen Benndorf een wereldhit te pakken met Qwixx. Dit eenvoudige dobbelspelletje lag mee aan de basis van de hele roll & write-hype die we kende in de jaren die volgden. Het was natuurlijk niet het eerste roll en write-spel, Yahtzhee blijft bijvoorbeeld een van de oerspellen in dit genre. Maar Qwixx zorgde voor een nieuwe golf van interesse en al snel volgden heel wat andere populaire roll & writes zoals Qwinto, Clever, Welcome To en Railroad Ink, tot zelfs roll & write-varianten van bijvoorbeeld Dinosaur Island, Grand Austria Hotel, Orléans en zelfs Twilight Imperium.

Hoewel de populariteit intussen al wat verminderd is, verschijnen er jaarlijks nog steeds een hele hoop roll & write-spellen, de ene al wat complexer dan de andere. Hoewel Qwixx doorheen de jaren enkele varianten heeft gekregen, was er tot nu toe nog geen echte opvolger. Hier is recent echter verandering in gekomen, want met Sixto geeft Benndorf ons eindelijk een vervolg op Qwixx.

IMG_20240126_125109.jpg

Cijfertjes afkruisen​

Wie Qwixx al heeft gespeeld, zal al snel weg zijn met Sixto. Net zoals in zijn voorganger, rol je in Sixto met een aantal dobbelstenen en kruis je zowel tijdens jouw beurt als die van je tegenstanders vakjes af op jouw blad afhankelijk van de geworpen ogen op de dobbelstenen. Hierbij kruis je af van links naar rechts en je kan ervoor kiezen om cijfers over te slaan om zo sneller je doel te behalen. Let wel op, want overgeslagen cijfers mag je vervolgens niet meer afkruisen. Zodra iemand een aantal kleuren heeft afgesloten door voldoende kruisjes te zetten, is het kruisjes tellen om je score te bepalen. Wie de meeste punten wist te verzamelen, mag zich uiteraard uitroepen tot winnaar.

Wat zijn nu de verschillen met Qwixx? Eerst en vooral zijn er geen witte dobbelstenen meer die je moet combineren met de gekleurde dobbelstenen om waardes te bepalen van de vakjes die je wil afkruisen. Elke dobbelsteen in Sixto komt overeen met een rij op jouw blad en bij elke worp mag je bovendien alle dobbelstenen gebruiken om vakjes af te kruisen. Het spel eindigt deze keer wanneer er drie kleuren worden afgesloten en om een rij af te sluiten moet een speler drie van de twee vakjes in de eindzone van een kleur afkruisen. Bij de puntentelling dien je hier vervolgens ook rekening te houden met de kolommen en dit zal zeker tijdens je eerste spelletjes verraderlijk zijn omdat de kans groot is dat je hier net iets te weinig aandacht aan zal besteden. Toch zal je dit zeker willen doen, want zet je bijvoorbeeld maar één kruisje dan krijg je hiervoor vijf minpunten en net bij de kolommen is dit iets dat al gemakkelijk kan gebeuren.

IMG_20240126_124929.jpg

Terug naar de begindagen​

Een andere leuke toevoeging is dat je Sixto met zes in plaats van vier spelers kan spelen, wat ideaal is als je net iets meer volk op bezoek hebt. Doordat elke speler alle dobbelstenen in elke beurt mag gebruiken, vermijden de makers dat alle spelers gewoon hetzelfde doen door zes varianten van het scoreblad te voorzien. Elke speler dient dus een verschillend scoreblad te gebruiken. Maar dankzij deze variatie, biedt het spel ook iedere keer toch wat extra denkwerk. Bovendien zijn deze scorebladen dubbelzijdig gedrukt, iets dat je ook niet altijd ziet en waardoor je bijvoorbeeld makkelijk je blad kan omdraaien als je slechts met twee of drie spelers speelt. Wat wel een misser is, is dat er geen potloodjes of stiften worden meegeleverd in het doosje. Koop je het bijvoorbeeld als je ergens op reis bent of neem je het met je mee, dan zal je het enkel kunnen spelen als je ook iets meeneemt om te schrijven.

Alsof je teruggaat in de tijd naar de begindagen van de roll & write-hype.


Ondanks dat je met zes spelers kan spelen, blijft het spel echter een solitaire bedoening. Er is heel weinig interactie tussen de spelers en je zal merken dat je vooral op je eigen scoreblad bezig zal zijn. Bovendien mag je niet kijken naar de andere spelers hun bladen voordat je beslist om al dan niet te herrollen en eigenlijk zou dit net een van de meer interessante momenten zijn om te kijken naar wat je tegenstanders kunnen gebruiken of niet.

Het grootste probleem met Sixto is echter dat het vandaag de dag helaas toch wat te weinig vernieuwend aanvoelt. Het roll & write-genre is intussen enorm geëvolueerd en door de eenvoud van het spel voelde het een beetje aan alsof je teruggaat in de tijd naar de begindagen van de roll & write-hype. Buiten het feit dat je de kolommen moet tellen, legt het spel ook misschien wat te weinig nieuws op de tafel in vergelijking met de klassiekers in het genre. Bijgevolg zal Sixto vooral de meer casual alsook jongere spelers aanspreken. Zij zullen alvast een leuk en snel dobbelspelletje ontdekken dat dankzij zijn eenvoudige regels snel op te pikken is.

IMG_20240126_124702.jpg

Conclusie

Sixto is een klein en fijn dobbelspelletje dat vooral de fans van bijvoorbeeld Qwixx, Qwinto en Clever zal aanspreken. Dat je het spel kan spelen met zes spelers is zeker een pluspunt en het feit dat je ook moet rekening houden met de kolommen zorgt voor extra stress en denkwerk. Helaas toont Sixto zich verder weinig vernieuwend en is het voor ervaren rotten al bij al wat te eenvoudig.

Pro

  • Snel en eenvoudig
  • Met zes spelers te spelen
  • Zes verschillende varianten van het scoreblad
  • Dubbelzijdig gedrukte scorebladen

Con

  • Weinig vernieuwend
  • Weinig interactie
  • Misschien wat te eenvoudig
  • Geen meegeleverde potloodjes of stiften
6

Over

Beschikbaar vanaf

29 januari 2024

Uitgever

  1. White Goblin Games

Designer

Steffen Benndorf, Florian Benndorf

Aantal spelers

1-6

Tijdsduur

15 minuten
 
Terug
Bovenaan