Bordspelreview: Château

In Château ben je architect van een van de twintig historische kastelen. Iedere speler bouwt en puzzelt gelijktijdig aan de plattegrond van zijn château. In deze Roll-and-Write is het de bedoeling om je kasteel zo snel mogelijk te vervolledigen. Elk kasteel komt met zijn speciale bonus om uit te spelen. De eerste speler die alle vakjes in zijn château heeft gemarkeerd, kroont zich tot winnaar van het spel. Benieuwd of de kasteelmuren stand houden!

In Château bouw je dus aan één van de twintig Europese kastelen. Met Château de Chimay is de Belgische delegatie alvast aanwezig tussen het kruim van Europa. Naast onder andere Buckingham Palace, Versailles en Alhambra komen voor mij ook minder bekende kastelen aan bod zoals Zamek w Malborku, Marsvinsholm of Karlštejn. Dat gezegd zijnde krijgen we alvast twintig mooi gelamineerde kastelen en vier markers. Voor de Roll & Write-fans dus geen extra werk om je papieren te lamineren. Met de stiftjes en wissers kan je alvast handig verder voor de toekomst. Future-proof in deze geschiedenis-Roll & Write!

20240214_141140.jpg

Vive la République!​

Iedere speler krijgt een château-spelersbord naar keuze, waarbij elke château ook zijn eigen spelregels heeft. Zo zullen bepaalde kastelen uit verschillende delen bestaan, zal je extra hamers krijgen, zal je mogen uitgommen … voor ieder wat wils met voldoende variatie en bouwstijlen te verzinnen. Toch komt het iedere keer neer op het zo efficiënt mogelijk plaatsen van de geworpen vakjes en nog vrije tetrisvormen. Starten doe je alvast met het tekenen van een vorm die uit vijf vakjes bestaat, in het château links van je. Interactie doorheen Europa die beter is dan het Eurovisiesongfestival!

Château is een monumentale Roll-and-Write.


Elke beurt worden de twee dobbelstenen geworpen en mag je als speler kiezen hoe je de dobbelstenen op je kasteel verder markeert. Wie het kasteel als eerste vol krijgt, is de winnaar. Wordt er een katapult geworpen, dan zal je opnieuw één vakje bij je buur afhandelen. Wordt er een gedobbelde vorm geworpen, dan mag je de vorm voor de twee- en drievorm meermaals gebruiken. De vier- en vijfvorm moet je markeren en kan je maar eenmalig gebruiken. Behalve als je specifieke kasteelregels het toelaten. De machtshebbers hebben het hier weer voor het zeggen.


Ideaal bij een Blauwe Chimay!​

Voor elke gedobbelde kroon, mag je een specifiek voorwerp kiezen. Zo kan je alle vakjes met bijhorende schatkisten, ringen, boeken ... afvinken in je kasteel. Bouw je over een hamer, dan mag je een ander vakje in je château markeren en zo een aantal vakjes die overblijven zo snel mogelijk afwerken. Kan je de vorm niet plaatsen, kan je er ook voor kiezen om één los vakje te markeren. Uiteraard is dat niet de efficiëntste manier om te werk te gaan.

Het juist inzetten van de katapult bij je medespelers zorgt voor enige interactie. Maar, zoals de meeste R&W speel je voornamelijk op je eentje. De interactie kan ook afwezig blijven, en de speler die het meest geluk heeft en het beste kan inplannen, wint uiteindelijk het spel. Verwacht wel dat je zeer dicht na elkaar zal eindigen. De kasteelgroottes liggen allemaal in dezelfde grootte-orde, maar door de vorm van het kasteel kan het zijn dat je een voordeel hebt op de andere spelers. Toch had ik het gevoel dat de asymmetrie goed gebalanceerd was. De spelregels zijn uitermate eenvoudig en snel te spelen binnen de vijftien minuten. Doordat de kastelen elke keer uniek zijn, krijg je een zeer leuk architecturale Roll-and-Write. Op de website van Tucker's Fun Factory krijg je nog bijhorende achtergrondverhalen en strategietips bij elk kasteel.

Conclusie

Château is een snelle en makkelijke Roll-and-Write die elke keer opnieuw een leuke puzzel zal aanbieden. Met zijn vijftien minuten is het perfect als filler of om enkele rondes na elkaar te spelen. De tetriselementen en verschillende kasteelvormen zorgen ervoor dat het in al zijn eenvoud toch een leuke tijd aanbiedt. Voor de liefhebbers van Roll-and-Write zeker een aanrader!

Pro

  • Snel speelbaar
  • Twintig kastelen zorgen voor de blijvende herspeelbaarheid
  • Gelamineerde spelersborden

Con

  • De vier stiftjes terug in het zakje steken is wat lastiger
7.5

Over

Uitgever

  1. Tucker's Fun Factory

Designer

Martin van Rossum

Aantal spelers

2-5

Tijdsduur

15 minuten
 
Terug
Bovenaan