Bordspelreview: The Great Split

The Great Split. Nee, het gaat hier niet om Nina Derwael die iets uit haar mouwen schudt op de brug met ongelijke leggers, maar wel om een nieuw bordspel van uitgever 999 Games. The Great Split kwam afgelopen zomer uit en 999 Games stuurde ons een exemplaar op ter review. Voorkennis van het spel had ik niet, maar nu ben ik wel blij dat ik het spel in de collectie heb!

In The Great Split kruipt elke speler in de huid van een verzamelaar. Postzegels en Pokémonkaarten worden achterwege gelaten. In The Great Split gaat het voornamelijk om wel héél waardevolle objecten: edelstenen, goud, boekwerken en uiteraard ook kunstwerken. Het is de bedoeling om de grootste collectie van dit alles in handen te krijgen, in de hoop dat je je medespelers met een pak minder kunt opzadelen.


Een eigen collectie​

Elke speler krijgt een eigen spelersbord en de benodigde gekleurde blokjes die op elk spoor op het eerste vakje worden gelegd. Het algemene bord wordt tussen alle spelers in gelegd. De kaarten worden per fase geschud en elke speler krijgt van de eerste fase vier kaarten. De stapels van fase twee en drie worden op het algemene bord gelegd. Op datzelfde bord komen nog wat kartonnetjes met scoremogelijkheden en ook de rondesteen wordt op dat bord geplaatst. Elke speler krijgt ook nog een envelop, een splitkaart en een uniek personage. Op dat personage staan een aantal symbooltjes die weergeven op welk spoor je een of meerdere vakjes vooruit mag gaan. Na dit uit te voeren kan het spel beginnen. Of toch nadat je even genoten hebt van het prachtige spelmateriaal, met onder andere spelersborden bestaande uit twee lagen en mooi artwork.

Wees je medespelers te slim af.


The Great Split wordt in zes rondes gespeeld, waarbij er drie keer wordt gescoord. Zo krijgen spelers punten tussen rondes drie en vier, na de vierde ronde en ook op het einde van het spel, na ronde zes dus. Hoe er tussentijds wordt gescoord, wordt bepaald door de 'kartonnetjes' waarover ik het in de vorige alinea had. Deze worden namelijk willekeurig op het bord geplaatst, en zo wordt beslist welke sporen op die specifieke momenten punten zullen opleveren. Aan het einde van het spel scoort je volledige spelersbord en het is dan te hopen dat jij degene bent met de grootste collectie aan waardevolle spullen. Maar hoe gaat het nu in z'n werk? Ik leg het je graag uit.


Verzamelen maar!​

Elke speler krijgt tijdens het opzetten van het spel vier kaarten uit de eerste fase. Deze kleine collectie wordt tijdens de eerste drie rondes aangevuld met telkens één kaart van fase twee en tijdens de laatste drie rondes met één kaart uit de derde fase. Daar waar de kaarten van de eerste fase nogal magertjes zijn voor echte collectioneurs, stijgen ze al snel in waarde in de tweede en derde fase. Het is namelijk de bedoeling om zo veel mogelijk waardevolle spullen in je persoonlijke collectie te krijgen. De eerste ronde start je met vijf kaarten en hierbij is het de bedoeling dat je deze kaarten in twee groepen verdeelt volledig naar wens, waarbij je persoonlijke splitkaart voor de scheiding zorgt. Elke speler geeft deze kaarten dan in een envelop door aan de linker speler. De ontvangen kaarten bekijk je en daarvan kies je één helft. Je mag de kaarten hierbij niet meer veranderen. De gekozen kaarten hou je, terwijl je de rest in de envelop teruggeeft aan de oorspronkelijke speler.

Je zal dus elke ronde twee setjes kaarten ontvangen. Enerzijds een setje van de speler rechts van je, waarbij je zelf koos welke helft je wou. Anderzijds een van de helften die jij aan de speler links van je hebt gegeven, waarbij je dan 'de overschot' terugkrijgt. Deze kaarten leg je dan samen en zijn je vergaarde verzameling die je toevoegt aan je persoonlijke spelersbord. Dat bord bestaat namelijk uit een aantal sporen. Zo is er een spoor voor boeken, kunstwerken, edelstenen en goud. Heb je een kaart met een groene edelsteen, dan verplaats je het groene blokje dus één veld opzij. Heb je een kaart met twee munten, dan schuif je het gele blokje twee vakjes op. Zegelkaarten zijn er ook aanwezig en deze zorgen ervoor dat je eindscore een stuk de hoogte ingaat!


Is je verzameling wat waard?​

Het toffe aan The Great Split is de moeilijkheid om je kaarten te verdelen. Is er duidelijk een slechte helft, dan ben je zeker dat je die helft terug zal krijgen van de speler links van je. Je wil dus een zo evenwichtig mogelijk aanbod creëren, met de hoop dat je de kaarten terugkrijgt die je wil. Het spel verandert ook tijdens het verloop. Hoewel een groot deel van de verdeelde kaarten in het spel blijven, worden er ook elke ronde nieuwe toegevoegd en weggelegd. Er is elke ronde namelijk een limiet aan handkaarten en wie daarover gaat, moet kaarten afgeven. In de eerste ronde start elke speler met vijf kaarten en als je kunt rekenen (handig in een spel als The Great Split), dan besef je al snel dat de eerste verdeling vermoedelijk uit twee en drie kaarten zal bestaan. Kies jij de helft met twee kaarten en krijg je er ook twee terug, dan eindig je de eerste ronde dus met vier kaarten. Andere spelers kunnen in dat geval met zes kaarten eindigen en hebben dus iets meer vrijheid.

The Great Split zorgt voor toffe keuzestress.


Elk spoor scoort trouwens op een verschillende manier, waarbij enkele sporen zelfs een tweede keer. De boeken zijn het simpelste, want de score wordt weergegeven onder het boekenspoor. Heb je acht boeken verzameld, dan krijg je acht punten. Heb je er slechts vier, dan krijg je maar drie punten. De kunstwerken hebben een variërend puntenaantal dat aangepast wordt doorheen het spel en de edelstenen werken samen, want hierbij krijg je punten afhankelijk van de positie op het laagste van deze twee sporen. De munten scoren hier niet, maar helpen je wel vooruit. Je kunt op bepaalde vakjes namelijk een ander spoor twee velden vooruit plaatsen, wat een welkome hulp is!

De zegels scoren enkel op het einde en elk spoor werkt hierbij hetzelfde. Afhankelijk van de positie van die zegelsporen, scoor je tussen de een en vier punten maal het aantal icoontjes op de bijhorende sporen. Elke zegel hangt namelijk vast aan één van de vijf sporen erboven. Heb je drie sterren verzameld op je zegelspoor voor de boeken en ben je hier vier boekicoontjes gepasseerd, dan krijg je daar dus twaalf punten voor. Het is niet altijd even eenvoudig om hier veel punten mee te scoren, want je moet al geluk hebben om zegelkaarten te trekken. Onthoud wel dat je die sporen ook vooruit kunt zetten door het gebruiken van je munten. Tevens geldt de splitkaart elke keer opnieuw als joker, waarbij je eender welk spoor één vakje opzij kunt zetten. Nadenken en opletten geblazen dus, en hopelijk je medespelers een beetje in het zak zetten.

Conclusie

The Great Split is een erg tof bordspel dat je soms voor moeilijke keuzes plaatst. Je wil als verzamelaar van waardevolle spullen namelijk zo veel mogen zelf aan je collectie toevoegen, maar moet je medespelers ook wat gunnen. Verdeel zelf je schatten, hoop dat de speler links van je de juiste helft neemt, zodat jij de voor jou waardevollere helft terug in handen krijgt. Wie uiteindelijk de meest waardevolle collectie aan munten, kunstwerken, boeken en edelstenen weet uit te bouwen, zal als winnaar gekroond kunnen worden!

Alle foto's werden aangeleverd door Wouter Debisschop. Meer knappe foto's vind je op zijn Instagram-pagina Tabletopping.

Pro

  • Tof denkwerk
  • Tegenspeler(s) proberen bedotten
  • Vormgeving en materiaal

Con

  • Twee tot zeven spelers
  • Niet met iedereen interactie
8

Over

Uitgever

  1. 999 Games

Designer

Hjalmar Hach, Lorenzo Silva

Aantal spelers

2-7

Tijdsduur

45 minuten
 
Terug
Bovenaan