Bordspelreview: Medical Mysteries: New York Emergency Room

Wie doktertje wil spelen, heeft enkele mogelijkheden. Ofwel start je de studie geneeskunde en ben je een jaar of zes zoet. Een andere manier is om Dokter Bibber te spelen. Ook uitgever Identity Games heeft nu een manier om je in een wit schort uit te leven. Zij brachten onlangs Medical Mysteries: New York Emergency Room uit en stuurden ons een exemplaar op. Komend najaar staat zelfs al een vervolg in Miami gepland. Maar laten we nu eerst eens zorgen dat de eerste vier patiënten levend de nacht doorkomen.

Spelregels zijn summier in Medical Mysteries: New York Emergency Room en heb je pas als opfrissing nodig eens je het spel hebt gespeeld. Er is wel een uitgebreide tutorial die je bij de hand vasthoudt om het concept van de game uit de doeken te doen. Er is namelijk heel veel informatie en het spel leert je om te gaan met al die blaadjes en fiches waarop de informatie prijkt. Zo zijn er diverse medische termen die in normale mensentaal worden uitgelegd, zijn er patiëntendossiers, medische fiches en meer. Door de tutorial door te nemen, leer je elke stap kennen, waarna het echte werk bij vier verschillende patiënten kan beginnen. Let op voor spoilers van die tutorial. Wil je de tutorial zonder voorkennis spelen, lees dan niet verder. Over de vier 'echte' zaken wordt niks gedeeld, met uitzondering van de info die op de enveloppen staat (foto hieronder).

MM1.jpg

Dokter in opleiding​

Medical Mysteries: New York Emergency Room is van uitgever Identity Games en hen ken je ongetwijfeld van de vele Escape Room: The Game-spellen en de stapel aan uitbreidingssets die ze hebben uitgebracht. Die spellen kun je maar eenmalig spelen, omdat je dan de oplossing weet en er een tweede keer niks meer aan is. Hetzelfde geldt voor Medical Mysteries: New York Emergency Room. Eens je een patiënt hebt behandeld, weet je de diagnose en dan is er de tweede keer maar weinig plezier meer aan. Maar omdat je hier nooit iets kapotmaakt, kun je het spel daarna gewoon weggeven. Maar hoe werkt het nu precies? Ik leg het graag uit zonder spoilers, waarbij ik enkel gegevens uit de tutorial zal gebruiken. Aangezien je geen vrijheid hebt in de tutorial en die enkel dient om je het spel uit te leggen, kan het delen van die informatie eigenlijk geen kwaad.

Goed analyseren is de boodschap in Medical Mysteries: New York Emergency Room.


Van elke patiënt die toekomt op de spoedeisende hulp, mag je wat informatie verwachten. Zo heeft iedereen een elektronisch patiëntendossier (EPD), vindt er een intakegesprek plaats en is er een statuskaart met de huidige status van de patiënt. Ook wordt er altijd gestart met een verhaalkaart en krijg je bij elke patiënt een patiëntenformulier. Hierop vul je alle onderzoeken, acties en behandelingen in die je uitvoert. Bij alle patiënten heb je ook de algemene boekjes waarin diverse medische termen worden uitgelegd, maar waarin je ook informatie vindt over bijvoorbeeld geneesmiddelen. Alles checken is hierbij belangrijk, want sommige geneesmiddelen mogen in bepaalde gevallen niet worden gegeven. Het is aan jou om daar rekening mee te houden.

MM2.jpg

Behandelen en onderzoeken​

In de tutorial is er ook een handleiding die elke te ondernemen stap uitlegt. De 53-jarige Luana Kapule komt toe op spoedeisende hulp met hevige pijn. Ze spreekt zelf van een zonnesteek en een verrekking in een rugspier. De pijn werd zo erg dat ze bijna flauwviel, dus besefte ze dat een bezoekje aan de spoed geen slecht idee is. Nadat je het intakegesprek en het EPD hebt doorgenomen, is het tijd voor actie. Op de verhaalkaart staan diverse vragen die je kunt stellen, maar op de statuskaart staan ook een aantal acties, onderzoeken en ingrepen die je kunt uitvoeren. Welke stap je eerst doet, kies je (met uitzondering van de tutorial) volledig zelf. Schiet je direct in actie zonder extra vragen te stellen, dan is dat je goed recht. Weet wel dat elke actie, onderzoek en ingreep invloed heeft op je patiënt en diens status. Goed analyseren is dus de boodschap.

Bij Luana stel je eerst een vraag over haar pijn, waarna er verwezen wordt naar een drieletterige code. Die code zoek je op in het boekje met resultaatcodes, waarna dan wordt verwezen naar verhaalkaarten, nieuwe statuskaarten of direct in het boekje uitleg wordt gegeven. Na het stellen van de eerste vraag moet er een verhaalkaart worden genomen, waaruit blijkt dat de regio rond de nier pijn doet. Aangezien een van de te raadplegen specialisten een nefroloog (gespecialiseerd in nieren) is, wordt dat de volgende stap. Ook hier wordt er verwezen naar een code, die dan verwijst naar verhaalkaart 5. Daarin staat dan wat de nefroloog denkt dat er aan de hand is, waarna je (opnieuw los van de tutorial) kunt kiezen of je verder gaat met die informatie. In dit geval wordt er gevraagd een volledig bloedbeeld te nemen, waaruit blijkt dat er een hoog aantal witte bloedcellen zijn.

MM3.jpg

Overleven je patiënten?​

Er zijn nu drie onderzoeken/acties of behandelingen gebeurd die elk veertig minuten duren. Dat betekent dat het tijd is voor een update en dat gebeurt elke twee uur. In het geval van Luana is dat geen goed nieuws, want ze krijgt verschrikkelijk veel pijn (10/10). Ze heeft dus dringend verdere hulp nodig. De tutorial leert je dat je intraveneuze morfine kunt toedienen, wat je dan ook doet. Dat verlicht de pijn, waarna verdere onderzoeken mogelijk zijn. Zo ga je door met het stellen van vragen, het doen van onderzoeken of het behandelen van je patiënt, tot een verhaalkaart je vertelt dat je patiënt de nacht heeft overleefd. Je mag dan nog verdere onderzoeken uitvoeren of behandelingen starten, tot je het gevoel hebt dat je op de vragen voor je eindverslag zal kunnen antwoorden. Zo moet je de oorzaken/symptomen noteren, alle behandelingen die je hebt uitgevoerd en nog aanbevelingen geven.

We zijn geslaagd met de grootste onderscheiding.


Eens ook dat achter de rug is, is het tijd voor de epiloog, waarbij bondig wordt uitgelegd wat er nu precies aan de hand was. Bij alle patiënten komt aan bod wat je kon doen, met eventueel nog betere keuzes. Vooral bij medicatie zijn er soms betere alternatieven. En dan is er nog de score natuurlijk. Je kunt maximaal honderd punten halen, maar foute behandelingen, foutieve medicatie of het gebrek aan aanbevelingen, kosten je allemaal punten. Lukt het jou om alle patiënten levend de nacht te laten doorkomen? Mijn scores (in een groep van vier voor drie) waren (in volgorde van de patiënten) 85, 80, 95 en 75. Geslaagd met de grootste onderscheiding dus.

Medical Mysteries: New York Emergency Room is een héél vermakelijke game die erg vernieuwend aanvoelt. Bij alle vier de patiënten, die uiteraard compleet verschillend zijn, kun je volledig je ding doen. Je hebt volledige vrijheid, maar hou rekening met alle informatie die je hebt. Zo is er een patiënt die dronken toekomt en achteruitgaat tot een jongedame met wat uitslag. Wat banaal lijkt, is dat niet altijd. Enkel door de juiste onderzoeken te doen, advies te vragen aan specialisten, de patiënt juist te behandelen en eventueel medicatie te geven, kun je de patiënt helpen de nacht te overleven. Je wil namelijk niet op een statuskaart tegenkomen dat je patiënt is overleden ...

Conclusie

Medical Mysteries: New York Emergency Room is een verrassing. Ik kende de Escape Room-spellen al van de uitgever en heb alle uitbreidingen in huis (maar nog niet allemaal gespeeld), maar iets als Medical Mysteries: New York Emergency Room heb ik nog nooit gespeeld. Het zit bijzonder goed in elkaar, want je krijgt bij elke patiënt de vrijheid om op jouw manier te achterhalen wat er nu precies aan de hand is. Daarnaast reageren die patiënten op de daden die je verricht en dat gaat niet altijd de goede kant uit. Ik vind het bijzonder jammer dat de vier patiënten al behandeld zijn, al kijk ik nu wel ontzettend hard uit naar wat Miami komend najaar zal brengen.

Pro

  • Zeer uiteenlopende cases
  • Spel reageert op je daden
  • Heel duidelijke tutorial

Con

  • Best wel wat leeswerk
  • Je wordt niet betaald zoals een dokter
8.5

Over

Uitgever

  1. Identity Games

Designer

Rebecca Bleau, Nicholas Cravotta

Aantal spelers

1-4

Tijdsduur

60 minuten
 
Terug
Bovenaan