Wat bedoel je met "hoort de overgrote meerderheid het in Keulen donderen". Ik denk toch wel dat velen over Stalin en gulags kennen? Hoewel ja natuurlijk niets in de buurt komt van Hitler en de nazi's. Daar heb je gelijk in dat dan over Japan veel minder is gekend, ook al omdat zij strijd voerden vooral rond het Pacifische toneel.

Ik denk dat je daar aardig van zou verschieten. Ik wil de steekproef wel eens doen anders en met een foto van Stalin de straat op trekken om te kijken hoeveel mensen hem kennen en enigszins iets af weten van zijn beleid.

Ik denk dat je gelijk hebt over gebrek aan leerstof in het middelbaar. Ik heb zelfs nooit geleerd over onze Congolese genocide indertijd. Ik heb ook op de examencommissie daar geen hoofdstuk rond gezien. Er waren wel hoofdstukken rond koude oorlog-USSR, WOII, de rol van Europa en werking Europese Unie, zelfs wat over Israël-Palestina en een heel klein beetje over de moderne rol van China, dat weet ik nog.

Je haalt wel iets interessants aan. Ik denk dat wij op het middelbare onderwijs af en toe jaren hadden met 1u geschiedenis, en af en toe 2u. Maar elk jaar springt men eigenlijk van "tijdperk tot tijdperk". En voor de nieuwste/eigen tijd is eigenlijk alleen maar plaats in het vijfde en zesde middelbaar. Vierde middelbaar Nieuwe Tijd, derde middelbaar Middeleeuwen, tweede Klassieke Oudheid en eerste Oude Nabije Oosten en prehistorie. Maar het is misschien geen goede manier om het te verdelen, maar dat is dan een andere discussie. Anderzijds is recentere historie wel wat uitgebreider (meer gekend en meer bronnen) en complexer om te begrijpen. Over WOII leert men eigenlijk pas begin zesde middelbaar of eind vijfde middelbaar (al zal er een klein beetje leerstof op het lager onderwijs ook al zijn daaromtrent door de impact ervan).


China heb ik zelf nooit iets van gehad. Nu goed, we schelen ook meer dan 10 jaar in mijn schooltijd nog niet zo een supermacht als ze nu is.
Alleszins is het moeilijk om elk belangrijk conflict uit de (zelfs recente) geschiedenis over heel de wereld te kaderen.
Zowat elk land ter wereld heeft zich schuldig gemaakt aan verschrikkelijke misdaden in zijn verleden en het is natuurlijk moeilijk om daar een keuze in te maken in die beperkte uren geschiedenis die er gegeven worden op school.
 
Ik denk dat je daar aardig van zou verschieten. Ik wil de steekproef wel eens doen anders en met een foto van Stalin de straat op trekken om te kijken hoeveel mensen hem kennen en enigszins iets af weten van zijn beleid.

China heb ik zelf nooit iets van gehad. Nu goed, we schelen ook meer dan 10 jaar in mijn schooltijd nog niet zo een supermacht als ze nu is.
Alleszins is het moeilijk om elk belangrijk conflict uit de (zelfs recente) geschiedenis over heel de wereld te kaderen.
Zowat elk land ter wereld heeft zich schuldig gemaakt aan verschrikkelijke misdaden in zijn verleden en het is natuurlijk moeilijk om daar een keuze in te maken in die beperkte uren geschiedenis die er gegeven worden op school.
Het zou me verbazen, maar misschien overschat ik inderdaad wel wat je aangeeft, en ik ga er ook wel vanuit dat ik er meer zal over weten dan de gemiddelde mens, omdat geschiedenis/politiek een zekere zin wel een interesse is voor mij. Als je die interesse niet hebt, gaat dat voor sommigen moeilijker zijn om naar boven te halen.

China lijkt mij iets recent, was het laatste hoofdstuk en dat was ook in de cursus van de examencommissie (dus 3-4 jaar geleden). Op school kan ik me niet herinneren dat ik dat gehad heb, maar ik heb dat toen ook niet afgewerkt. Maar ik denk toen nog niet. Dat was ook maar een vrij kort hoofdstuk. Maar zoals je zegt, vrij recente geschiedenis.

Maar je moet er wel bewust van zijn dat onze geschiedenis vanuit het westerse/Europese perspectief is, en dat voor veel andere werelddelen niet echt tijd is, zeker als ze geen supermacht waren. Zeker verder terug in de eerste jaren hebben ze het uitsluitend over Egypte, Vruchtbare Sikkel, Rome, Griekenland enzovoort. Heel veel aandacht voor Griekenland eigenlijk. Maar over China of India dat toen ook grote rijken had, eigenlijk geen woord. Perzië enkel in de context van Alexander De Grote en de Perzische oorlogen bijvoorbeeld. Over de "Vikings" was er trouwens verrassend weinig aandacht ook als ik me goed herinner, gezien het jaartal (derde middelbaar) van de Middeleeuwen vooral focuste rond de levenswijze. Ik weet eigenlijk niet goed meer waar men dat jaar echt op concentreerde, los daarvan. Het is eigenlijk interessant, maar een beetje off-topic natuurlijk. Je kan er natuurlijk wel niet vanuit gaan dat je alles meekrijgt dat je moet meekrijgen enkel vanuit middelbaar onderwijs geschiedenis. Maar in de vrije tijd, door mijn interesse en ook door spellen als EU4 wel behoorlijk wat opgevangen, maar ook niet alles natuurlijk. En niet alles dat we denken te weten in de geschiedenis zal ook volledig correct, veel aan informatie is simpelweg ook gewoon verloren gegaan. Ik lees geregeld wel eens wat bij, maar er zullen zeker nog heel wat gaten zitten waar dat ik me eens in moet verdiepen.
 


Zat er al een beetje aan te komen. Heeft zich al niet populair gemaakt bij de Democraten, was vaak te gast op conservatieve talkshows en bij Fox News. Vaak recht in lijn tegen de Democratische elite, en dat was ook één van de redenen voor de steun ooit aan Bernie, later ook samengewerkt of gepolst naar dat bij de Republikeinen. Door Clinton ook ooit een Russian asset genoemd tijdens de campagne in 2020, al heeft die anderen van hetzelfde beschuldigd (Stein en evt. Sanders?).


Video van 28 minuten met meer uitleg.
 
Dat Gabbard met Rusland dweept, is toch algemeen geweten dacht ik...?
Mwah voor vrede zijn, is vandaag ook al dwepen met Rusland omdat je het conflict niet genoeg veroordeelt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de paus vandaag pro-Rusland is. Ik begrijp het punt: want voor vrede zijn betekent dat je het conflict niet duidelijk veroordeelt omdat je gelooft in de vrede. Als je bijvoorbeeld argumenteert dat er twee schuldigen is, en dan is het tegenargument van: "er is één kant verantwoordelijk voor dit conflict en dat is wat we moeten bestrijden". En een ander antwoord wordt niet geduld. Je bent eigenlijk al extreem als je zegt dat je voor de vrede bent, want anderen lezen het als of interpreteren het als niet voldoende de agressie van Rusland veroordelen.

Gabbard's ideologie was er altijd één van pacifisme en binnenlandse misdaad / terrorisme bestrijden.
 
Laatst bewerkt:
Gabbard dweepte niet alleen met Rusland en Putin, maar ook met Modi, Assad, etc.. Kan nu streven naar een permanent zitje op Fox en the alt-right heeft er een nieuwe ster bij. Gaat er perfect passen met haar ongenuanceerde halve waarheden.
 
Gabbard dweepte niet alleen met Rusland en Putin, maar ook met Modi, Assad, etc.. Kan nu streven naar een permanent zitje op Fox en the alt-right heeft er een nieuwe ster bij. Gaat er perfect passen met haar ongenuanceerde halve waarheden.
Kan je dan hiervan voorbeelden geven? Pas op ik stel u nie in vraag hè maar uw post komt gewoon over als een karakterschets.

Anyhow. De alt right ster joe rogan heeft sinds gisteren een podcast met tulsi gabbard. Nog niet volledig kunnen beluisteren maar het eerste half uur gaat over de stock trading van Nancy pelosi en over transgenders. :unsure:
 
De beschuldigingen van "asset van Rusland" vind ik altijd makkelijk, omdat er geen zwart op wit bewijs is en dat daar altijd politieke motieven voor die beschuldigingen te vinden zijn om ze op die manier te framen. Maar het is wel absoluut een aparte politica in de zin van dat ze de Democratische agenda al langer niet meer volgde, één van de weinigen was die de campagne van Sanders vroeg steunde, gekend voor zijn progressieve en democratisch socialistische manier van denken, maar dan meer dan ééns in de kijker komt via deze manier


De laatste jaren kwam ze toch vaak negatief in de kijker met dit soort berichten waar zelfs "gematigde Democraten" zich niet aan zouden wagen, en ook wat haaks loopt met andere dingen die ze zegt of bijvoorbeeld met het steunen van de campagne van Bernie Sanders in 2016.

Zeg erover wat je wilt, maar op haar zou ik sowieso al niet meer gestemd hebben mocht ik Amerikaan zijn door dit soort uitlatingen. Ook als je haar bericht van gisteren ziet dan lees je al iets in de trend van "under the complete control of an elitist cabal of warmongers driven by cowardly wokeness...". Ja sorry, maar dan houdt het op, en dat deed het al langer dan vandaag. Een progressief die niet achter LGBTQ-rechten staat is voor mij geen progressief.

En kan wel zijn dat ze hier en daar goede punten heeft, dat is ook zo. Maar in het geheel klopt het plaatje gewoon niet voor mij.
 
Is sowieso beter voor de democraten, die sprak meer op conservatieve congressen dan democratische en was zo conservatief dat zelfs fox dol op haar was. Als zelfs David Duke en Richard Spencer je presidentiele campagne endorsen... De zotten horen aan de andere kant van de gang en dat is ook haar strategie vermoed ik. Democraten proberen neer te sabelen in de hoop dat Trump wint en ze ergens een republikeins zitje kan fixen. Haar anti abortus en lgbtq agenda zijn niet eens haar extreemste uitspattingen. Zo geloofd ze bijvoorbeeld niet dat Assad chemische wapens gebruikt en is zelfs al bij hem op de koffie geweest. Maar ze lijkt wel fan van dictatoren, Putin en Trump op kop.

Ergens wel "grappig" dat ze nu beweerd dat godsdienst onder aanval is in de US terwijl ze zelf extreem anti islam is en hen al jaar en dag als vijand opvoert. Ze noemt zichzelf jarenlang een hawk en is nu ineens tegen "democraten die ons een nucleaire oorlog in trekken". Toeval weer dat ze Putin gewoon zn goesting wil laten doen.

Ik wil haar karakter niet volledig assassineren want ze heeft er ook wel enkele goeie wetten doorgekregen maar ze is de laatste jaren mee opgezweept in de polarisatie waardoor ze nu zulke Qanon taal de wereld in stuurt.
 
Laatst bewerkt:
Kan je dan hiervan voorbeelden geven? Pas op ik stel u nie in vraag hè maar uw post komt gewoon over als een karakterschets.

Anyhow. De alt right ster joe rogan heeft sinds gisteren een podcast met tulsi gabbard. Nog niet volledig kunnen beluisteren maar het eerste half uur gaat over de stock trading van Nancy pelosi en over transgenders. :unsure:
Zo dat was een deprimerende podcast.
 

Kijk, nu gaat ze campagne voeren samen met de Republikeinse kandidaat in New Hampshire, Don Bolduc. NH ook een "vroege staat" in een primary season, dus niet ondenkbaar dat ze daarmee haar naam ook al op de kaart wil zetten voor eventuele Republikeinse voorverkiezingen.

Wat erover Rusland waar is, weet ik niet, maar dit is vreemd.

origineel gesprek


en dan op de Russische staatsmedia.


Ook al zegt Gabbard daar ook geen dingen die niet kloppen, maar de manier waarop het op de Russische staatsmedia wordt gebracht, tja.
 
Laatst bewerkt:
De Republikeinse kandidaat voor senaat in Ohio: J.D. Vance zegt op dat ook vlak straffe dingen.


Met eerder in februari ook nog deze comment.



Op aangeven van de president natuurlijk


En Orban sprong ook al op de kar.

Ondenkbaar eigenlijk dat dit ooit de partij was die zo achter Irak stond.
 
Ik vind het persoonlijk vrij beangstigend hoe de extremen van de rechter vleugel over praktisch de gehele wereld richting een zelfde autoritair repressief regime aan het trekken zijn.

Dat antivax, anti global warming, anti minderheden, anti LGBTQ, pro chisten, anti islam, vrouw aan de haard, .... Die zitten in elk land op volledig dezelfde lijn.

Hier een russiche commandant die zijn troepen toespreekt;

Je hebt in de states al zo'n hele hoop zotten die na zo'n speech niets anders zouden zeggen dan "lock and load". Als we nog is 4 jaar Trump krijgen die vrede gaat bouwen met Putin... Ik zie Amerika gemakkelijk een zelfde richting uitglijden.
 
Ik vind het persoonlijk vrij beangstigend hoe de extremen van de rechter vleugel over praktisch de gehele wereld richting een zelfde autoritair repressief regime aan het trekken zijn.

Dat antivax, anti global warming, anti minderheden, anti LGBTQ, pro chisten, anti islam, vrouw aan de haard, .... Die zitten in elk land op volledig dezelfde lijn.

Hier een russiche commandant die zijn troepen toespreekt;

Je hebt in de states al zo'n hele hoop zotten die na zo'n speech niets anders zouden zeggen dan "lock and load". Als we nog is 4 jaar Trump krijgen die vrede gaat bouwen met Putin... Ik zie Amerika gemakkelijk een zelfde richting uitglijden.
Ja ik vind dat fenomeen ook zo vreemd. Voor de rest kunde niemand achter 1 doel zetten. Maar dan zo de meest krankzinnige zaken.. Is dat gewoon omdat al die zotten elkaar vinden of wat ..
 
De Republikeinse kandidaat voor senaat in Ohio: J.D. Vance zegt op dat ook vlak straffe dingen.

Ondenkbaar eigenlijk dat dit ooit de partij was die zo achter Irak stond.
Zijn idd serieus veranderd. Ten tijde van Irak was neoconservatisme de dominante stroming en had je figuren zoals Wolfowitz, Rumsfeld, Bremer en Cheney in de Bush administratie rondlopen. Liberaler op sociaal vlak dan de Republikeinse Partij anno 2022, qua buitenlands beleid een en al interventionisme en neo-imperialisme. Eigenlijk het volledig omgekeerde van de partij vandaag. En in plaats van het buitenland te verwoesten, is de GOP nu Amerika zelf aan het opblazen.
 
Ik denk dat het met percepties te maken heeft. Met de progressieve trend van de laatste 50 tot 100 jaar, voel je dat er velen zich in het defensief gedrongen voelen. Je kan niet zeggen dat de wereld op erg korte tijd heel veel veranderd is. En velen voelen die nieuwe dingen aan als een bedreiging die men niet kan plaatsen, waar dat vroeger homofobie wel oké was, is dat bijvoorbeeld vandaag niet. Als je een Johan Derksen hoort vandaag, wat hij in zijn tijd deed, was oké. Als hij dat vandaag op TV vertelt is dat plots een controverse. Een toenemende globalisatie en de digitalisering zorgt ervoor dat veel ideeën van overal naar allerlei plaatsen overgebracht worden, en dan op kop de Amerikaanse en Europese ideeën. Vandaar dat de internetvrijheden buiten "het westen" vaak wat moeilijker liggen, dan hier.

Met sociale media (wat ook iets totaal nieuws) is en de toename van allerlei alternatieve media op allerlei platforms met ook een grotere zeggenschap voor bedrijven en reclame-inkomsten die die platforms kunnen rechthouden, zijn mensen minder afhankelijk van dezelfde twee-drie nationale zenders (en radio's) enzovoort, maar kan men nu kiezen om zich op te sluiten in een eigen informatiebubbel, en kiezen om het nieuws te horen die ze graag willen horen en lezen, en die hun vooroordelen bevestigen, in plaats van kritisch onder de loep nemen. Terwijl in autoritaire staten, de staatsmedia sowieso al bepaalt wat de overheden willen dat je te horen krijgt.

Derde punt is dat de generatie die WW2 actief heeft meegemaakt aan invloed aan het verliezen is, ouder wordt en politiek vaak uitgespeeld is (tenzij mss dan in Amerika nog), maar ze zijn op hun laatste benen. En zelfs in die gevallen waren ze een baby of kind toen. Een groter deel heeft zelfs de wederopbouw niet actief meegemaakt, en is dus - buiten de dreiging van de koude oorlog - geen oorlogssituatie gewend, en als het dat dan wel gewend is, dan was het vaak ver van huis. Babyboomers zijn vaak opgegroeid in een periode dat die wederopbouw al was gebeurd en er dus eigenlijk een soort van "boom" was. Mijn generatie is qua kenmerken aan het ontwikkelen dat het een pessimistische, hedonistische en apolitieke-apathische generatie aan het worden is door massa-entertainment, negatief nieuws-hoge eisen en verwachtingen-en duurder leven. En apolitiek omdat er sowieso weinig vertegenwoordiging is van onze leeftijdsgroep in veel landen, en in een vergrijzende samenleving het lang zal duren tegen dat we onze stempel kunnen drukken. Zijn generalisaties, maar daar ben ik ook bewust van, we hebben het over trends in die leeftijdsgroepen. Iedereen is nog altijd anders natuurlijk, maar de problemen in een leeftijdsgroep zijn vaak wel alom aanwezig, omdat mensen met een soortgelijke leeftijd in dezelfde omstandigheden opgroeien.

Ik denk dat deze factoren - zeker die van de eigen bubbels - mensen ook onbewust aanmoedigt om vocaler te zijn. Het momentum van dergelijke bewegingen bevordert ook de groei ervan. En ik denk ook dat er een groep mensen zijn die simpelweg boos zijn of zich buitengesloten voelen in de moderne samenleving. Angst voor het onbekende zal ook soms een rol spelen, wat een slechte raadgever is, maar veel verandering op korte tijd zorgt voor angst.

De wereld is enorm veel veranderd. Ik heb recent gezegd dat ik ouderen eigenlijk bewonder omdat er wellicht geen enkele generatie is die de wereld zo heeft zien veranderen als zij dat gezien hebben. (en overgrootouders ook bvb.). Als je voor WOII geboren bent, en je ziet nu die computers en smartphones, dat moet eigenlijk ondenkbaar zijn.

En qua anders denken, het gebeurt geleidelijk aan maar toch ergens plots, als je ziet dat de VRT vroeger ook misogynie ervaarde op de werkvloer en daar nu tegen strijdt maar toen een oogje dichtkneep, of nu hun eigen programma's zoals F.C. De Kampioenen zo kritisch onder de loep neemt, maar indertijd geen problemen zag met de inhoud. Er is duidelijk iets veranderd. Het commercialisme is ook een veelvoud van wat het toen was. Veel dingen die nu normaal zijn, waren dat niet zelfs enkele decennia geleden.

En wij leven in een voornamelijk verstedelijkte regio (ja met veel welvarende suburbs). Maar dat is niet overal zo. VS kent veel rurale gebieden met kleine gemeentes/dorpjes ver verwijderd van een metropool bvb. . Religie speelt er veel meer een rol. Idem dito voor Rusland (ook al kent een groot deel v/h oppervlakte weinig inwoners door het klimaat).

Ik denk dat er van een grote groep mensen nog nooit zoveel kritiek op hun "zijn" of "hun levensstijl" is geweest, en dat nooit zo ervaren hebben, en nu wel. En veel zaken als Zwarte Piet bvb. dat ziet men als kritiek op hun levensstijl en hun tradities en hun zijn. En ik denk dat (opportunistische) politici ook gemerkt hebben dat er op dat sentiment te kapitaliseren valt.
 
Laatst bewerkt:
Ik denk dat het met percepties te maken heeft. Met de progressieve trend van de laatste 50 tot 100 jaar, voel je dat er velen zich in het defensief gedrongen voelen. Je kan niet zeggen dat de wereld op erg korte tijd heel veel veranderd is. En velen voelen die nieuwe dingen aan als een bedreiging die men niet kan plaatsen, waar dat vroeger homofobie wel oké was, is dat bijvoorbeeld vandaag niet. Als je een Johan Derksen hoort vandaag, wat hij in zijn tijd deed, was oké. Als hij dat vandaag op TV vertelt is dat plots een controverse. Een toenemende globalisatie en de digitalisering zorgt ervoor dat veel ideeën van overal naar allerlei plaatsen overgebracht worden, en dan op kop de Amerikaanse en Europese ideeën. Vandaar dat de internetvrijheden buiten "het westen" vaak wat moeilijker liggen, dan hier.

Met sociale media (wat ook iets totaal nieuws) is en de toename van allerlei alternatieve media op allerlei platforms met ook een grotere zeggenschap voor bedrijven en reclame-inkomsten die die platforms kunnen rechthouden, zijn mensen minder afhankelijk van dezelfde twee-drie nationale zenders (en radio's) enzovoort, maar kan men nu kiezen om zich op te sluiten in een eigen informatiebubbel, en kiezen om het nieuws te horen die ze graag willen horen en lezen, en die hun vooroordelen bevestigen, in plaats van kritisch onder de loep nemen. Terwijl in autoritaire staten, de staatsmedia sowieso al bepaalt wat de overheden willen dat je te horen krijgt.

Derde punt is dat de generatie die WW2 actief heeft meegemaakt aan invloed aan het verliezen is, ouder wordt en politiek vaak uitgespeeld is (tenzij mss dan in Amerika nog), maar ze zijn op hun laatste benen. En zelfs in die gevallen waren ze een baby of kind toen. Een groter deel heeft zelfs de wederopbouw niet actief meegemaakt, en is dus - buiten de dreiging van de koude oorlog - geen oorlogssituatie gewend, en als het dat dan wel gewend is, dan was het vaak ver van huis. Babyboomers zijn vaak opgegroeid in een periode dat die wederopbouw al was gebeurd en er dus eigenlijk een soort van "boom" was. Mijn generatie is qua kenmerken aan het ontwikkelen dat het een pessimistische, hedonistische en apolitieke-apathische generatie aan het worden is door massa-entertainment, negatief nieuws-hoge eisen en verwachtingen-en duurder leven. En apolitiek omdat er sowieso weinig vertegenwoordiging is van onze leeftijdsgroep in veel landen, en in een vergrijzende samenleving het lang zal duren tegen dat we onze stempel kunnen drukken. Zijn generalisaties, maar daar ben ik ook bewust van, we hebben het over trends in die leeftijdsgroepen. Iedereen is nog altijd anders natuurlijk, maar de problemen in een leeftijdsgroep zijn vaak wel alom aanwezig, omdat mensen met een soortgelijke leeftijd in dezelfde omstandigheden opgroeien.

Ik denk dat deze factoren - zeker die van de eigen bubbels - mensen ook onbewust aanmoedigt om vocaler te zijn. Het momentum van dergelijke bewegingen bevordert ook de groei ervan. En ik denk ook dat er een groep mensen zijn die simpelweg boos zijn of zich buitengesloten voelen in de moderne samenleving. Angst voor het onbekende zal ook soms een rol spelen, wat een slechte raadgever is, maar veel verandering op korte tijd zorgt voor angst.

De wereld is enorm veel veranderd. Ik heb recent gezegd dat ik ouderen eigenlijk bewonder omdat er wellicht geen enkele generatie is die de wereld zo heeft zien veranderen als zij dat gezien hebben. (en overgrootouders ook bvb.). Als je voor WOII geboren bent, en je ziet nu die computers en smartphones, dat moet eigenlijk ondenkbaar zijn.

En qua anders denken, het gebeurt geleidelijk aan maar toch ergens plots, als je ziet dat de VRT vroeger ook misogynie ervaarde op de werkvloer en daar nu tegen strijdt maar toen een oogje dichtkneep, of nu hun eigen programma's zoals F.C. De Kampioenen zo kritisch onder de loep neemt, maar indertijd geen problemen zag met de inhoud. Er is duidelijk iets veranderd. Het commercialisme is ook een veelvoud van wat het toen was. Veel dingen die nu normaal zijn, waren dat niet zelfs enkele decennia geleden.

En wij leven in een voornamelijk verstedelijkte regio (ja met veel welvarende suburbs). Maar dat is niet overal zo. VS kent veel rurale gebieden met kleine gemeentes/dorpjes ver verwijderd van een metropool bvb. . Religie speelt er veel meer een rol. Idem dito voor Rusland (ook al kent een groot deel v/h oppervlakte weinig inwoners door het klimaat).

Ik denk dat er van een grote groep mensen nog nooit zoveel kritiek op hun "zijn" of "hun levensstijl" is geweest, en dat nooit zo ervaren hebben, en nu wel. En veel zaken als Zwarte Piet bvb. dat ziet men als kritiek op hun levensstijl en hun tradities en hun zijn. En ik denk dat (opportunistische) politici ook gemerkt hebben dat er op dat sentiment te kapitaliseren valt.
In het verleden was er altijd culturele evolutie, daar gingen vaak decennia of zelfs een eeuw over. Nu lijkt het dat iedereen in 10 jaar tijd een heleboel veranderingen in levensstijl moeten maken waarvoor er mijn inzien (nog) geen draagvlak is. Die snelheid duwt mensen ook in extremere posities om zich ertegen te verzetten.
Daarboven hebben wij verschillen tussen pakweg Ploegsteert en Gent. Das 50 km afstand, mensen van Ploegsteert komen wel eens in Gent en kijken dezelfde media. Toch lijkt mij dat plattelandsmensen andere gewoonten en gebruiken hebben.
In de VS heb je plekken waar veel inwoners nog nooit in een grote stad geweest zijn. Die kijken andere media en zijn steeds meer de connectie aan het verliezen met die stedelijke bevolking. Bij elke gelegenheid horen dat je ideeen en gebruiken "backwards" en ouderwets zijn helpt niet die mensen te winnen voor progressieve ideeën.
Daarbovenop hebben inwoners in Ely Nevada (geen superklein gehuchtje) weinig met inwoners van pakweg New York. Das 5000km verder. Moskou ligt dichter bij Brussel dan New York bij Ely. De closest relatief grote stad voor Ely is Salt Lake city, 250km verder.
 
Ik denk dat je daarin gelijk hebt. Ik denk ook dat de media soms vergeet dat men de bevolking ook moet meetrekken, of dat de manier waarop men dingen verwoordt of communiceert niet altijd goed vallen, en dat men te snel gaat voor sommigen. Ik denk ook dat er zijn die "meer rechten voor minderheidsgroepen" associëren met "minder rechten voor hun zelf, of het achteruit schuiven van de blanke westerling", zeker als er dan nog eens over dat schuldgevoel voor het beschamende verleden wordt gepraat. En de manier waarop sommigen communiceren is gewoon niet stimulerend.

Een voorbeeld hieronder


Dit zag ik onlangs terug, en Begala vertelt hier dat "de backbone van de Democratische Partij" mensen van kleur zijn, en dat we meer moeten luisteren naar hen. En los van dat hij iemand van kleur daarbij ironisch genoeg onderbreekt, en de resultaten van de eerste staten in Iowa, New Hampshire en ook het Latino-dominante Nevada negeert om zijn punt te maken, kan zoiets aanvallend voorkomen als je een blanke stemmer bent, want het voelt aan alsof uw mening niet relevant is voor de Democratische Partij.

En als je dag in, dag uit, vaak dit soort praat te horen krijgt, dan zal je op een gegeven moment u niet meer welkom voelen waardoor het inderdaad een partij voor mensen van kleur wordt, omdat de blanken weg zullen zijn.

Persoonlijk denk ik niet dat het een goed idee is om zo te fixeren op één demografische groep, maar om gewoon in het algemeen op algemene zaken in te zetten zoals gelijkheid, maar dan voor iedereen. Want er zijn ook blanke mensen in de VS die niet de kansen krijgen die ze verdienen, en ook in de armere klasses horen, er zijn ook arme mensen die in staten wonen waar ze weinig zeggenschap hebben over hoe het moet draaien, door het kiessysteem bijvoorbeeld (met districten, electoral college enzovoort).

__

Over klimaatverandering - een thema nauw aan me hart - merk ik ook dat er geen makkelijke manier is om daarover te communiceren, deels ook omdat we te laat begonnen zijn en het te lang geduurd heeft tegen dat zelfs liberalen, media en politieke belanghebbers het feit erkend hebben omdat bedrijven met belangen in fossiele brandstoffen lang op de rem hebben gestaan, en nog steeds.

Maar ook omdat men niet altijd volledig is, en men kan ook niet altijd volledig zijn, want de belangen zijn één te groot. Journalisten zijn ook maar journalisten en geen wetenschappers. En omdat het volledige verhaal vertellen veel te complex is die een gewone burger moeilijk zal begrijpen als zijn/haar interesse daar niet ligt.

En als politici, bedrijven of hogere klasses zelf op dat vlak hun verantwoordelijkheid niet nemen en de eerste stap zelf zetten, dan gaan velen zich opnieuw benadeeld voelen omdat ze het zullen associëren met het duurder wordende leven, de hogere energieprijs enzovoort. En als ecologische bewegingen goede middellangetermijn oplossingen lang campagne voerde om ook geen gebruik meer van te maken of niet met een goed alternatief komt (kernenergie), of als de goodwill ontbreekt om in te zetten op ambitieuze projecten waar meerdere landen aan meewerken, eventueel bij het proces te veel verantwoordelijk afschuiven naar de privésector en denken dat de vrije markt vanzelf een oplossing zal bieden, dan zal er niets gebeuren. Een pakket aan klimaatdoelstellingen is te hol en heeft ook te weinig gevolgen voor als ze niet gehaald worden, maar er is ook geen goed alternatief, en dat wij naïef omgaan met energie helpt ook niet. Dat wij moeilijke beslissingen graag doorgeven aan een volgende regering (wat heus niet alleen in België gebeurt) helpt ook niet. Nochtans zijn er zeker oplossingen, maar ik zie te weinig stappen in die richtingen gemaakt worden.
 
Doen we dan de geschiedenis geen oneer aan? Onze grootouders hebben de integratie van zwarten en andere minderheden als volwaardige burgers meegemaakt, de opkomst van vrouwenrechten en feminisme, de opkomst van homorechten en de aanval daarop tijdens de aids epidemie in de 80s, de hippie counter culture beweging, ...

Misschien dat dit nog altijd een backlash is op die grootse ontwikkelingen van toen want als we eerlijk zijn, waar gaat het vandaag over? Toiletten en pronouns. Dat is toch 2x niets met die veel grootsere omwentelingen van de jaren 60, 70 en 80?
 
Terug
Bovenaan