bRahms

Redacteur
bRahms

bRahms

Redacteur
Niet zo goedkope 3D-versie van Catan in de maak
  • 0
  • 1
Catan, het spel dat in 1995 het levenslicht zag en het succesresultaat is van ontwerper Klaus Tueber, zal zelfs bij de occasionele bordspelspeler een belletje doen rinkelen. Voor velen betekende het spel namelijk de opstap naar de bordspelwereld. Eerder deze week werd het al duidelijk dat er iets op til was met Catan en nu is het ook officieel: 26 jaar na datum en 15 jaar na het uitbrengen van de Catan 3D Collector’s Edition, brengt Tueber nu een handgemaakte 3D-versie van Catan op de markt, waarin de landtegels vervangen worden door handgeschilderde miniaturen, inclusief havens en unieke spelerstukken.

De pre-order voor deze Catan 3D is eerder deze week gestart, maar daarvoor zal je diep in de buidel moeten tasten: deze 3D-editie zal $ 300 (+/- € 250) kosten en komt normaal gezien in augustus ook in de plaatselijke gamewinkel te liggen.

De nominaties voor Spiel des Jahres 2021 zijn bekend!
  • 0
  • 1
In Vlaanderen heb je de Gouden Ludo's, in Nederland heb je de Nederlandse Spellenprijs, maar de moeder der alle spellenprijzen is toch nog steeds het over de ganse wereld besproken Duitse Spiel des Jahres. Al sinds 1979 (!) reikt een tienkoppige jury de prijs uit en sinds 10 jaar doen ze dat in drie verschillende categorieën. Vorig jaar was het De Crew: op weg naar de 9e planeet (999 Games) die de Spiel des Jahres prijs won, won Speedy Roll (Lifestyle Boardgames / Piatnik) de trofee van Kinderspiel des Jahres en was het Pictures (PG-Verlag) die de winnaar werd in de categorie Kennerspiel.

Dit jaar mag de jury een spel kiezen uit deze genomineerde spellen:

SPIEL DES JAHRES:
  • The Adventures of Robin Hood
  • MicroMacro
  • Zombie Teenz Evolution

KENNERSPIEL DES JAHRES:
  • Fantasy Realms
  • De verdwenen Ruïnes van Arnak
  • Paleo
KINDERSPIEL DES JAHRES:
  • Dragomino
  • Mia London and the Case of the 625 Scoundrels...
Pandemic: Hot Zone - Europe aangekondigd met nu al gratis print-and-play versie
  • 0
  • 2
Pandemic, oorspronkelijk uitgebracht in 2008, won sinds de Corona uitbraak opnieuw aan populariteit en daar speelt uitgever Z-Man Games Inc. (en Asmodee) maar al te graag op in. Vorig jaar brachten ze met Pandemic: Hot Zone – North America een afgeslankte en sneller spelende versie van het spel op de markt, waarin alle spelers nog steeds moeten samenwerken om de wereld te redden van een snel verspreidend virus.

Verder terend op het succes hebben beide uitgevers aangekondigd dat het tweede deel in de Hot Zone-serie, Pandemic: Hot Zone – Europe, vanaf juli in de winkelrekken zal te vinden zijn. Daarbovenop lanceerden ze reeds via hun website de print-and-play versie van het spel, zodat iedereen al eens kan proeven van deze nieuwe spin-off.

Pandemic: Hot Zone – Europe speelt zich (logischerwijs) enkel af op locaties in Europa, waarin de spelers zich kunnen beperken...
Winnaars Gouden Ludo bekend
  • 0
  • 4
Een paar weken terug was de "Gouden Ludo" nog een antwoord op één van onze wekelijkse boardgamequizen die je kan terug vinden op het forum (ten zeerste aan te raden trouwens!) en vorige week was het terug van dat: de jaarlijkse uitreiking van de Vlaamse spellenprijs voor het beste Nederlandstalige spel dat het afgelopen jaar werd uitgebracht. Eveneens naar jaarlijkse gewoonte werden in twee categorieën prijzen uitgedeeld: Familie en Expert.

In de categorie Familie waren door een aangestelde jury van de organisatie deze spellen genomineerd:
  • De Crew: op weg naar de 9e planeet (999 Games)
  • De Zoektocht naar El Dorado (999 Games)
  • Tiny Towns (White Goblin Games)

In de categorie Expert mocht de oppergaai gekozen worden tussen:
  • Architecten van het Westelijk Koninkrijk (White Goblin Games)
  • Fuji Koro (Game Brewer)
  • The Magnificent (Flying Turtle Games)

De bij de organisatie van...
Hades verzilvert vijf nominaties tijdens BAFTA Games Awards
  • 0
  • 0
Hades, uitgekomen voor PC en Nintendo Switch, kwam gisteren als grote overwinnaar uit de bus tijdens de BAFTA Games Awards, die door de ondertussen gekende reden voor het tweede jaar op rij online werd georganiseerd. Zo wonnen ze onder andere de award voor beste game en beste game design, niet geheel onverwacht aangezien het spel al door verschillende criticasters geprezen werd voor zijn unieke vormgeving en kenmerkende gameplay.

Grote slokop in de nominaties was nochtans The Last of Us Part II, die dertien keer genomineerd werd, maar 'slechts' twee keer mocht juichen, in de categorie Animation en Performer in a Leading Role voor Laura Bailey.

De show is volledig te herbekijken op YouTube, maar voor zij die geen tijd hebben om de twee uur durende show te bekijken alvast de volledige lijst van alle winnaars:
  • Animation: The Last of Us Part 2
  • Artistic Achievement: Hades
  • Audio Achievement:...
Lost Cities krijgt nu ook een roll-and-write variant
  • 0
  • 1
Enkele weken terug kon je nog onze review lezen van My City, één van de laatste telgen in de familie van bordspellen uitgebracht door Reiner Knizia. Amper een paar weken later kunnen we alweer een nieuwspost wijden aan de Duitser, want binnenkort zal je in de winkelrekken ook (opnieuw) een vernieuwde versie vinden van Lost Cities. Deze keer geen uitbreiding, maar een omvorming naar een roll-and-write variant, al zal je verschillende spelelementen uit de originele Lost Cities wel herkennen.

In Lost Cities: Roll & Write krijgt iedereen zijn eigen scorepuntenblad, die acht kolommen bevat en waar je er meteen zes van zult herkennen als je het originele spel kent: de kleuren van de kolommen komen namelijk overeen met de kleuren van Lost Cities (jouw expedities). De andere twee kolommen die je eveneens zal moeten afstrepen zijn een kolom met artefacten en een dobbelsteenkolom. Daarnaast bevat het spel ook zes...
Beslis zelf mee over de nieuwe Monopoly Algemeen Fonds-kaarten
  • 0
  • 0
Monopoly, het spel dat bij veel bordspelliefhebbers het haar op de armen doet rechtkomen, blijft weliswaar een enorm populair spel bij de (heel) occasionele bordspelspeler. Hasbro en zijn licentiehouders doen er dan ook alles aan om het spel populair te houden met tientallen verschillende versies van het spel, denk maar aan Monopoly Gamer Super Mario, Monopoly Fortnite, Monopoly Game of Thrones of godbetert Monopoly FC De Kampioenen.

Hasbro vond het echter deze keer een goed idee om de Algemeen Fonds-kaarten onder te loep te nemen van de klassieke(re) versie(s) van het spel en deze in een hedendaags jasje te steken. Niemand kan zich namelijk nog iets voorstellen bij "U ontvangt rente van 7% preferente aandelen" of "U hebt de tweede prijs in een schoonheidswedstrijd gewonnen en ontvangt 10 EUR".

Hasbro zou Hasbro niet zijn mochten ze daarbij de hulp inschakelen van de enorme community die Monopoly kent (Facebook alleen al kent meer dan 10 miljoen volgers). Iedereen van over de...
Asmodee koopt nu ook Plan B Games op
  • 1
  • 0
Asmodee, de bordspeluitgever die onder zijn naam titels als Catan, Ticket to Ride en Pandemic mag uitgeven, kwam vorige maand nog in het wereldwijde nieuws met de overname van de - sinds de uitbraak van de pandemie - steeds populairder wordende website Board Game Arena.

Een maand later halen ze opnieuw het nieuws met de aankondiging van de overname van de voltallige Plan B Games groep (Plan B Games, Pretzel Games en Eggerspiele). Het bedrijf bestaat nog maar sinds 2016, maar kon in zijn vijfjarig bestaan wel al verschillende mooie titels uitbrengen. Plan B Games zal bij de meeste bordspelliefhebbers dan ook wel een belletje doen rinkelen als de uitgever van titels als Azul, Century: Spice Road, Great Western Trail of de winnaar van het Spiel des Jahres spel Camel Up.
“I am delighted to see the Plan B Games family become part of the great Asmodee team,” said founder Sophie Gravel. “Their...
Carcassonne viert 20 jaar met jubileumeditie van het spel
  • 0
  • 0
Carcassonne, één van de grootste klassiekers in de bordspellenwereld, viert dit jaar zijn twintigjarig bestaan! Een jubileum dat ook de uitgever van het spel, 999 Games, niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan. Ze brengen namelijk een jubileum-editie uit van het spel, die volgens de uitgever zelf "veel extra's" zal bevatten, waaronder tal van verrassingen en een verbeterde vormgeving van het spel:

Carcassonne Jubileum is een luxe versie van het beroemde familiespel. Deze editie is in een feestelijk jasje gestoken en heeft veel extra’s, zoals mini-uitbreidingen, extra tegels en speciale stickers. De tegels van Carcassonne Jubileum zijn prachtig uitgevoerd met glanzende details. Met de stickers kun je je eigen meeples feestelijk opvrolijken.

Aan de basis van het spel zal niks veranderen, je zal nog steeds tegels moeten leggen en je meeples moeten neerplaatsen op wegen, steden en...
Review: My City
  • 3
  • 3
Reiner Knizia, bekend van onder andere De zoektocht naar El Dorado, Regenwormen & Lost Cities, is een waar begrip in boardgameland. Niet alleen omdat hij al meer dan 500 spellen en uitbreidingen heeft ontworpen, maar vooral omdat de meeste van zijn spellen toegankelijk zijn voor iedereen, van de occasionele boardgamer tot de veelspeler. Velen waren dan ook benieuwd of zijn laatste worp even succesvol zou zijn, gezien het legacy-aspect van My City.
Skyrim krijgt een officieel bordspel via crowdfunding op Kickstarter-concurrent
  • 0
  • 1
Ontwikkeld door Modiphius Games krijgt The Elder Scrolls V: Skyrim binnenkort ook zijn eigen bordspelversie. Opvallend is dat de crowdfunding hiervoor niet op het populaire Kickstarter wordt opgestart, maar wel op het gloednieuwe Gamefound.

Eind vorig jaar kwam Kickstarter nog in het nieuws door het massale succes van Frosthaven en Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes. Laatstgenoemde haalde met 4.6 miljoen dollar meer dan negen keer zijn oorspronkelijke doel op en zorgde zo op zijn eentje voor een vijfde van de inkomsten van alle videogame-projecten die op Kickstarter werden gestart in 2020.

Maar niet alle projecten vinden langer hun weg naar Kickstarter, die door zijn populariteit vaker af te rekenen krijgt met kritiek (geen gebruiksvriendelijke commentsectie, stretch goals die manueel moeten worden vrijgegeven, …). Bordspelontwikkelaar Awaken Realms speelt daar handig op in en ontwikkelde zelf een...
Terug
Bovenaan