Wijntopic!

Ik bekijk CellarTracker soms. Wijn ingeven en dan zien wat de mensen erover schrijven :)
Vivino Plus geeft nu ook "drinking windows" bij wat meer gekende wijnen / wijnstreken; maar dat lijkt me iets wat nog niet helemaal op punt staat want sommige aanbevelingen zijn wat gek. Anderzijds is "op dronk zijn" heel persoonlijk en subjectief he.

Gisteren een Cote Du Rhone Rosé gedronken (Tavel, op een 30km van Chateauneuf du pape), op basis van maceratie van grenache/syrah/mourvedre dus met redelijk wat karakter tov de klassieke lichte rosé. Was heel lekker bij shaskshuka misschien net iets te hoog in alcohol (14%) voor de pittigheid van hoe ik m gemaakt had.

Wij eten wel vaak kruidige vegetarische gerechten en dan is een stevige rosé toch beter gepast vs een lichtere rode wijn vind ik.
 
Bij stevig gekruide en/of spicy gerechten (denk ook bv. aan Indisch of Thais) vind ik een Gewürztraminer ook wel altijd leuk.
Zalige combo idd; een goeie Riesling is daar ook zalig bij. Of zelfs een wat simpelere Gruner Veltliner! Of een kwalitatieve Verdejo :) Sinds vorig jaar wit ook wel meer leren appreciëren!

Vanaf er meer paprika/tomaat aan te pas komt gaat neig ik minder snel naar wit; kan moeilijk verklaren waarom.
 
Zalige combo idd; een goeie Riesling is daar ook zalig bij. Of zelfs een wat simpelere Gruner Veltliner! Of een kwalitatieve Verdejo :) Sinds vorig jaar wit ook wel meer leren appreciëren!

Vanaf er meer paprika/tomaat aan te pas komt gaat neig ik minder snel naar wit; kan moeilijk verklaren waarom.
Food/wine pairing is ook heel leuk om te doen gewoon, wijnen die op zichzelf weinig betekenis hebben krijgen dan plots toch een hele andere dimensie.
Een hele tijd geleden bij een champagnehuis eens een hele menu gedaan met bij elk gerecht (in totaal 5 als ik me niet vergis) een aangepaste Champagne. Voor mij was dat toen eye-opening en een heel leuke ervaring.
 
Food/wine pairing is ook heel leuk om te doen gewoon, wijnen die op zichzelf weinig betekenis hebben krijgen dan plots toch een hele andere dimensie.
Een hele tijd geleden bij een champagnehuis eens een hele menu gedaan met bij elk gerecht (in totaal 5 als ik me niet vergis) een aangepaste Champagne. Voor mij was dat toen eye-opening en een heel leuke ervaring.
Ja dat boek van Kristel Balcaen is daarvoor wel een aanrader - zij is bovendien Champagne experte; en blijkbaar is Champagne met frietjes ook een heel (gekke maar) lekkere pairing 😁
 
Heeft iemand hier al eens een Chateau Yquem gedronken (de sauternes, niet de witte wijn 'Y by Yquem')?

Maakt die z'n reputatie waar als beste (witte) wijn ter wereld?
 
Heeft iemand hier al eens een Chateau Yquem gedronken (de sauternes, niet de witte wijn 'Y by Yquem')?

Maakt die z'n reputatie waar als beste (witte) wijn ter wereld?
Allicht een wijn die op vele liefhebbers hun bucket list staat :)

Zelf apprecieer ik witte Bordeaux (nog) niet genoeg om daar het geld aan te geven :p
 
Bij Albert Heijn is de Undurraga cabernet sauvignon behoorlijk succulent. Stevig en speels zonder al te veel complexiteit. Ideaal voor op een BBQ.
 
Bij Albert Heijn is de Undurraga cabernet sauvignon behoorlijk succulent. Stevig en speels zonder al te veel complexiteit. Ideaal voor op een BBQ.

Die heb ik toevallig vorige week gekocht bij AH, was maar €5,50 dacht ik.

Ideaal voor als er wat volk langskomt.
 
Af en toe kom je van die wijnen tegen die gewoon blijven hangen. Je neemt een eerste slok en weet meteen van ja, hebbes.
Ik had dat vorig jaar met een Bourgogne: https://www.vivino.com/BE/en/marthe-henry-boillot-bourgogne-santenay-le-bievaux/w/9133017
Niet verkrijgbaar hier en voorlopig ook geen trip naar die regio gepland, dus balen.

Enkele weken geleden op restaurant een andere witte wijn gedronken, en ook toen had ik weer zo'n gevoel... heerlijk, voor mij persoonlijk één van mijn favorieten tot op heden.
Vandaag een kistje gaan halen en net al een flesje gekraakt. Terwijl ik dit schrijf speelt Etta James op de achtergrond, staat het eten te pruttelen en ben ik alvast van een eerste glas aan het genieten 😍

Daarnaast nog wat (bijna random) flessen rood ingekocht om nieuwe dingen te ontdekken. Drie Zuid-Afrikanen, een Italiaan (Toscana) en twee Franse (eentje Pessac-Léognan, eentje Languedoc-Rousillon).
En zo blijven we ons amuseren...
 
Af en toe kom je van die wijnen tegen die gewoon blijven hangen. Je neemt een eerste slok en weet meteen van ja, hebbes.
Ik had dat vorig jaar met een Bourgogne: https://www.vivino.com/BE/en/marthe-henry-boillot-bourgogne-santenay-le-bievaux/w/9133017
Niet verkrijgbaar hier en voorlopig ook geen trip naar die regio gepland, dus balen.

Enkele weken geleden op restaurant een andere witte wijn gedronken, en ook toen had ik weer zo'n gevoel... heerlijk, voor mij persoonlijk één van mijn favorieten tot op heden.
Vandaag een kistje gaan halen en net al een flesje gekraakt. Terwijl ik dit schrijf speelt Etta James op de achtergrond, staat het eten te pruttelen en ben ik alvast van een eerste glas aan het genieten 😍

Daarnaast nog wat (bijna random) flessen rood ingekocht om nieuwe dingen te ontdekken. Drie Zuid-Afrikanen, een Italiaan (Toscana) en twee Franse (eentje Pessac-Léognan, eentje Languedoc-Rousillon).
En zo blijven we ons amuseren...
Grappig dat je dat zegt, brengt herinneringen boven. Ooit (+- 9 jaar geleden) in een restaurant gaan eten in Amsterdam. Daar een willekeurige Zuid-Afrikaanse rode wijn genomen van de kaart, echt een openbaring voor mij. Hemel en aarde bewogen om te zoeken naar waar hij verkocht werd, maar nergens in België te vinden. Wel de naam opgeschreven om hem hopelijk ooit terug te vinden.

2 jaar geleden dan op huwelijksreis geweest naar Zuid-Afrika waarbij we ook enkele wijndomeinen gingen bezoeken, en ongelofelijk maar waar, opeens passeren we wijndomein dat ik 9 jaar geleden had geproefd :love: https://buitenverwachting.com/ Heerlijke tasting gedaan van hun volledige gamma, alleen hadden ze de wijn die ik toen gedronken had (de meifort) niet meer op voorraad. Teleurgesteld doorgereden naar onze B&B waar we vertelden dat we wat wijndomeinen bezocht hadden, en dat ik teleurgesteld was dat ik de meifort niet had kunnen proeven. Tovert onze host daar plotseling nog 3 flessen tevoorschijn uit haar kelder! Eentje gekraakt met hun, 2 kunnen meenemen naar huis.

Fast-forward naar 2 jaar later (die flessen zijn uiteraard al op), organiseren we voor het werk een event, de wijnleverancier is gespecialiseerd in Z-Afrikaanse wijnen. Ik raak ermee aan de babbel, blijkt dat hij importeur is van Buitenverwachting.

Dus bij deze aan iedereen een warme aanrader voor https://www.arnimwines.be/onze-producenten/buitenverwachting/ . Ik vind de Meifort prijs-kwaliteit één van de beste wijnen die ik al gedronken heb, en hij krijgt vanaf nu een vaste plaats in mijn kelder. De chardonnay is minder mijn ding, de Christine en Husseys Vlei vind ik wel ook heel goed.

Toch gek hoe wijn soms aan emote gelinkt kan worden, deze katapulteert me terug naar een toprestaurant en tegelijkertijd een zonovergoten namiddag in Zuid-Afrika, fantastisch gewoon..
 
Onlangs ook een heel mooie Zuid-Afrikaanse wijn gedronken, namelijk deze Paul Cluver Chardonnay.

Ligt in gebied Elgin, wat hoger gelegen en waar een stevige invloed is van de wind van de oceaan. Zorgt voor frisse wijn met citrustoetsen maar ook subtiele houttoetsen en toast. Echt een mooie gebalanceerde wijn.
De Pinot noir zou ook goed moeten zijn en doen denken aan bourgogne stijl, maar deze moet ik nog eens kopen.
 
Terug
Bovenaan