Werk Werken bij (petro)chemische bedrijven

In Antwerpen ga je veelal grote continue productie (constante voeding, constante afloop) hebben en in Limburg ga je meer kleine bedrijven vinden die vaker aan batchproductie doen (tank vullen met een aantal IBC/vaten mixer er op, en klaar).
Dus wacht, continue productie is complexer dan batch of wat zeg je nu?
Het punt bij batch is receptgestuurde productie. Dus veel variatie, automatisch is dat dus al complexer door de grotere variatie.

Ook dat stukje over bandwerk. Als buitenman is de variatie in de inhoud van de job toch ook weer niet zo breed. Je kan uwzelf wijsmaken wat je wilt natuurlijk maar de realiteit ligt toch anders. Uiteindelijk doe je ook gewoon vaak dezelfde zaken op dezelfde manier.

Ook wel grappig dat er steeds wordt gesproken over “het proces kennen, het proces kennen”. Maar weet dat je uiteindelijk behoort tot het basiskader der werknemers. En daar sta je niet heel hoog. Dat leger aan procesingenieurs en andere profielen zitten daar niet heel de dag hun broek te slijten.
 
Kom niet zeveren e. Dus als je veel verschil in product hebt is je proces complexer?
Wij draaien op de raffinaderij binnen éénzelfde week verschillende aardolie(-mixen), hoge en lage zwavel, campagnes om bepaalde producten te maken, etc. Als ik jou logica volg dan loopt de raffinaderij rond met technische genieën?
Je kan het draaien of keren zoals je wilt, Batchprocessen zijn totaal niet ingewikkeld, dat is product X en product Y bij elkaar doen, al dan niet onder bepaalde procesomstandigheden zoals temperatuur, pH, etc en wanneer je productie afgerond is pomp je dat over naar een tank of vul je dit onmiddellijk af. Ik heb lang genoeg rond gelopen in de pharma om te weten hoe dat er aan toe gaat. Zo lang je de instructies van de computer volgt kan je letterlijk niets misdoen.

De automatisatie achter bepaalde eenheidsprocessen kan dan wel zeer indrukwekkend zijn, dat maakt je job als operator niet complexer.
Zo'n afvullijn waar men automatisch 5L bidons klaarzet, automatisch een label opplakt waarna een scanner gaat kijken welk label en welke kleur bidon er passeert en zo gaat beslissen welk product er in terecht moet komen om daarna automatisch 4 bidons in een kartonnen doos te plaatsen en door te sturen naar een inpakrobot is naar mijn bescheiden mening zeer indrukwekkend maar als dat ding stopt dan kan de operator ter plaatse alleen maar kijken of er een "simpel" probleem is, zoals een vastzittende bidon, en daarna resetten. Als men die lijn niet in orde kreeg dan had je alleen maar een probleem qua productieplanning.
Ik heb ooit stage gelopen op een bedrijf waar men polystyreen korrels maakte. Door steeds hoger wordende doorzet door de jaren heen kwam het al eens voor dat die strengen polystyreen die via de koelbaden naar de vermalers gingen (excuseer mij voor het niet gebruiken van de correcte termen, dat is al jaren geleden :tongue:) naast het koelbad terecht kwamen en op dat moment is dat als operator alle hens aan dek en die strengen terug in dat bad "leggen". In continue proces gaat men of kan men vaak niet de voorgaande processen stilleggen omwille van een relatief klein probleem.

Dan kunnen we uiteraard de discussie starten over het ontwerp van je installatie maar dat is in deze discussie volledig naast de kwestie.
Ook dat stukje over bandwerk. Als buitenman is de variatie in de inhoud van de job toch ook weer niet zo breed. Je kan uwzelf wijsmaken wat je wilt natuurlijk maar de realiteit ligt toch anders. Uiteindelijk doe je ook gewoon vaak dezelfde zaken op dezelfde manier.
Vergelijk jij nu de job van een operator die heel de dag aan een afvul lijn staat met de job van een operator in een gemiddelde installatie op BASF?
Die operator in dat batchbedrijf, zoals bijvoorbeeld Total Ertvelde of Arteco schoten om binnen de groep te blijven, staat daar puur om te kijken of er technisch niets misloopt.

Variatie als buitenman wil ik je nog half gelijk geven, na verloop van tijd ga je altijd in de herhaling vallen maar wij doen wel een pak meer dan die mensen aan een afvulmachine of een mengkuip.
-vergunningen uitschrijven
-start-werk besprekingen ter plaatse
-controle van uitgevoerde werken
-opstellen van blindlijsten
-nalezen/"updaten" van procedures (om dan te laten aanpassen via de bevoegde daycontroller)
-bepaalde kleine onderhoudswerkzaamheden
-Opleiding geven aan contractors voor bepaalde interventies
-...

Veel van boven vermelde acties worden in die kleinere bedrijven voornamelijk uitgevoerd door een ploegleider of zelfs door iemand in een dagfunctie.
Ook wel grappig dat er steeds wordt gesproken over “het proces kennen, het proces kennen”. Maar weet dat je uiteindelijk behoort tot het basiskader der werknemers. En daar sta je niet heel hoog. Dat leger aan procesingenieurs en andere profielen zitten daar niet heel de dag hun broek te slijten.
Wat is jou definitie van het proces kennen? Of insinueer jij dat de gemiddelde operator niet meer doet dan op commando pompen gaat starten of afsluiters draaien?
Los van het feit dat ik wel interesse heb om pakweg te weten wat voor catalyst er in een bepaalde reactor zit en welke parameters belangrijk zijn voor de werking van die catalyst, heeft het voor mij inderdaad weinig zin dat ik weet welk type zij nu net gebruiken. Enorm veel oplossingen voor bepaalde problemen komen echter van het productiepersoneel. Zaken zoals het aanpassen van procesparameters en bepaalde oplijningen aanpassen/mogelijk maken om bijvoorbeeld off-spec product opnieuw te kunnen verwerken zonder verlies komen ook regelmatig van "het plebs van het basiskader". Jij lijkt te vergeten dat veel van die mensen aan de basis ook een ingenieursdiploma hebben en dan nog vaak in uiteenlopende disciplines zoals chemie en elektromechanica al dan niet met bepaalde specialisaties, dan heb je een mooie mix van mensen die regelmatig met inventieve oplossingen naar voor komen. Worden deze oplossingen altijd uitgevoerd? Uiteraard niet want daar heb je het verschil tussen operaties en engineering. Vanuit operaties kijken wij bijvoorbeeld naar gebruiksgemak, terwijl een ingenieur gaat kijken naar de technische haalbaarheid, het kostenplaatje, de veiligheid, etc.

tl;dr
Ik heb in het verleden op genoeg bedrijven rondgelopen om te weten hoe het er aan toe gaat en om een globaal beeld te vormen van de functie-inhoud van bepaalde jobs, zowel uit eigen ervaring als uit eigen observaties. De ene functie gaat technischer zijn dan de andere, de ene gaat fysiek zwaarder zijn dan de andere, er gaan gelijkaardige jobs zijn die toch een groot verschil in loon hebben puur omwille van geografische ligging.

Mijn mening is gebaseerd op mijn eigen observaties en inzichten, gesprekken met vele operators en ploegleiders, laboranten, customer service medewerkers, mensen van engineering tot sales, etc. Wat ik en andere in deze thread of andere zeggen is regelmatig gebaseerd op bovenstaande en heeft dus niets te maken met al dan niet neerkijken op andere operators/technici of de industriële processen waar zij verantwoordelijk voor zijn.

P.S.: vergeef mij eventuele schrijf en/of spellingsfouten :crazy:
 
Zoals @MrKend54l beschrijft lijkt die functie niet als proces operator maar als operator bij afvulling etc. Zit een groot verschil, op BASF zijn deze dan ook de A- lijn, terwijl een standaard operator C- lijn is (van A- naar A, AA, B, BB, C).
Ikzelf werk op een batch bedrijf, zoals elk proces (continu of batch) is het product x met y en...
Bij continu maak je 1 eindproduct (mogelijks met paar neven producten), bij ons batch bedrijf hebben we een pallet van +20 producten.

Het voordeel van batch tov continu is dat afstellen/opstarten zeer snel kan gebeuren en bij een continu dit soms wel dagen en weken kan duren.

Nadeel van batch bedrijf is dat we tussen batchen door vaak spoelingen hebben.
Ook slijten ventielen een pak sneller door continu bediend te worden. Zo falen vaker equipments door continue temperatuur verschillen en drukken. Veel ventielen en warmte wisselaars zijn hier niet voor gemaakt, dus vaker problemen hier mee.

Ook hebben we vaak grote afstellingen, mede door vorig punt. Jaarlijks vaak 5 keer waar telkens alles stil ligt voor een week of twee.

Ook de workload van ploegleiding en buitenman/bordman is vele hoger dan een continu. Paar jaar geleden hebben ze eens een programma geïnstalleerd om de hoeveelheid alarmen te registreren aan het bord, hier kwamen we uit op +1000 per shift.
Toen we eens een dagje te gast waren in een continu bedrijf hoorden we op een gehele dag slechts 5 🤣

Ook voor de buitenman is de workload bij dagelijks werk hoger, wij hebben zelfs amper tijd voor een 'toertje' te lopen, bij ons wordt zelfs maar verwacht dat we dat 1x per week doen. Tijdens normale dagen zitten we zoizo continu in de plant, zodat een toer overbodig wordt.

Een ploegleider heeft per dag gemiddeld 25 vergunningen, die soms wel oplopen tot 50. En dit tijdens een normale werkdag, spreken we nog niet over afstellingen... Bij een continu is dit (vaak) ook een pak minder.

Ook TA shift weet vaak niet hoe die onze problemen moeten oplossen, omdat de programma's die wij gebruiken zo specifiek zijn voor ons bedrijf dat ze ons amper kunnen helpen. Ploegleiding moet zeggen wat ze moeten doen, vaak stap voor stap.

Voordeel is (bij ons dan) dat het proces vrij simpel is en je op max 5j volleerd bent en zelfs ploegleiding worden. Bij vele continu bedrijven is het veel groter en complexer zodat je vaak op die 5j nog maar net volleerd buitenman bent.

Kan enkel voor mezelf spreken, maar ikzelf heb bewust voor batch bedrijf gekozen ipv continu. Veel afwisseling en 'echt werk' tov lang studeren en 'toeren'.

Wel leuk voor ons is dat wij sinds kort in de top van best verdienende bedrijven zijn op BASF, zelfs voor de 'elite' (steamcracker en mdi) pikt dat om zo een simpel bedrijf voor te moeten laten of hun hete adem plak achter hen te voelen. 🤣🤣🤣
 
Zoals @MrKend54l beschrijft lijkt die functie niet als proces operator maar als operator bij afvulling etc. Zit een groot verschil, op BASF zijn deze dan ook de A- lijn, terwijl een standaard operator C- lijn is (van A- naar A, AA, B, BB, C).
Is er een verschil tussen proces en afvulling? Ja, maar jij en ik weten dat die 2de functie regelmatig verkocht wordt als zijnde procesoperator, zie vacatures op de gemiddelde jobsite.
Ikzelf werk op een batch bedrijf, zoals elk proces (continu of batch) is het product x met y en...
Bij continu maak je 1 eindproduct (mogelijks met paar neven producten), bij ons batch bedrijf hebben we een pallet van +20 producten.
Totaal niet mee eens, ook hier weer gebaseerd op eigen observatie. Hoeveel productsoorten die je hebt hangt af van je soorten voeding en je installatie. Ik ben op bedrijven geweest waar één enkele eenheid meerdere reactortreinen had waar men afhankelijk van de productieplanning verschillende product op kon draaien. Op de polymers plant van Total heb je dit bijvoorbeeld.

Bij nader inzien kan er in bepaalde situaties een grijze zone zijn tussen continue en batch. Als men een bepaalde catalyst moet veranderen om een ander product te produceren, wil dit dan zeggen dat je process batch of continue is? In mijn ogen continue want je blijft die continue voeding en afloop hebben zolang de plant draait.
Het voordeel van batch tov continu is dat afstellen/opstarten zeer snel kan gebeuren en bij een continu dit soms wel dagen en weken kan duren.
Akkoord
Nadeel van batch bedrijf is dat we tussen batchen door vaak spoelingen hebben.
Ook slijten ventielen een pak sneller door continu bediend te worden. Zo falen vaker equipments door continue temperatuur verschillen en drukken. Veel ventielen en warmte wisselaars zijn hier niet voor gemaakt, dus vaker problemen hier mee.
Of dit noodzakelijk batch specifiek is durf ik niet zeggen. Continue bedrijven gaan ook regelmatig zaken shiften zoals filters en reactoren voor onderhoud of regeneratie. Afhankelijk van de rundown bestemming gaan wij ook totaal andere oplijningen maken, etc.
Ook hebben we vaak grote afstellingen, mede door vorig punt. Jaarlijks vaak 5 keer waar telkens alles stil ligt voor een week of twee.
Zie punt 2
Ook de workload van ploegleiding en buitenman/bordman is vele hoger dan een continu. Paar jaar geleden hebben ze eens een programma geïnstalleerd om de hoeveelheid alarmen te registreren aan het bord, hier kwamen we uit op +1000 per shift.
Toen we eens een dagje te gast waren in een continu bedrijf hoorden we op een gehele dag slechts 5 🤣
Naast de kwestie want ik heb nergens gezegd dat de workload binnen continue per definitie hoger is dan die van batch.
Hoeveelheid alarmen is ook geen indicatie van workload, eerder van slecht alarmmanagement. Wij hebben ook zo'n eenheid die semi-automatisch draait en als die tript dan gaan er ook tientallen alarmen af terwijl dit perfect met één enkel alarm kan aangegeven kan worden.

Een grote hoeveelheid alarmen werkt vooral storend voor de bordman. Er is een engelse term voor uit ongevallen analyse die mij nu even ontsnapt, maar het kwam er op neer dat operators blind kunnen worden voor het probleem als men een hoop andere alarmen binnen krijgt die niet verwant zijn aan de directe aanleiding.
Ook voor de buitenman is de workload bij dagelijks werk hoger, wij hebben zelfs amper tijd voor een 'toertje' te lopen, bij ons wordt zelfs maar verwacht dat we dat 1x per week doen. Tijdens normale dagen zitten we zoizo continu in de plant, zodat een toer overbodig wordt.
Ik zou je graag uitnodigen voor een vroege shift te doen op de raffinaderij. Je komt binnen doet je toer, neemt je stalen, zet nog een aantal dingen klaar voor instructiewerk, zorgt dat je dan op tijd binnen bent voor te beginnen aan het werk met contractors, tussendoor nog wat werk voor de bordman uitvoeren, vrachtwagentje met chemische brol of smeerolie voor een turbine lossen, etc. Niet bepaald een lage workload.
Tijdens SD's worden er massaal veel overuren gedaan door de operators net omdat er zo veel werk is.

Ter zijde, mocht mijn baas je horen zeggen dat een toer overbodig wordt dan krijgt die spontaan een hartstilstand :rofl:
Een ploegleider heeft per dag gemiddeld 25 vergunningen, die soms wel oplopen tot 50. En dit tijdens een normale werkdag, spreken we nog niet over afstellingen... Bij een continu is dit (vaak) ook een pak minder.

Ook TA shift weet vaak niet hoe die onze problemen moeten oplossen, omdat de programma's die wij gebruiken zo specifiek zijn voor ons bedrijf dat ze ons amper kunnen helpen. Ploegleiding moet zeggen wat ze moeten doen, vaak stap voor stap.
Wij schrijven ook tientallen vergunningen uit op een dag dat wil niet zeggen dat dat allemaal groot werk is. Gasmeting door brandweer = vergunning, filters wisselen op 3 pompen = 3 vergunningen, stelling bouwen = vergunning, andere stelling afbreken = vergunning, etc

Ik ga ervan uit dat TA shift een shift-instrumentatie-technieker is? Dat heeft ook weer weinig te maken met volcontinue of batch maar eerder met opleiding. Hier krijgen de SIMs ook hun opleiding binnen een bepaald BT tijdens de dag en als ze dan in shift komen moet men ook op de andere BT's de problemen gaan oplossen. Hierbij verwacht je niet anders dan dat men niet altijd even goed op de hoogte is.
Voordeel is (bij ons dan) dat het proces vrij simpel is en je op max 5j volleerd bent en zelfs ploegleiding worden. Bij vele continu bedrijven is het veel groter en complexer zodat je vaak op die 5j nog maar net volleerd buitenman bent.

Kan enkel voor mezelf spreken, maar ikzelf heb bewust voor batch bedrijf gekozen ipv continu. Veel afwisseling en 'echt werk' tov lang studeren en 'toeren'.

Wel leuk voor ons is dat wij sinds kort in de top van best verdienende bedrijven zijn op BASF, zelfs voor de 'elite' (steamcracker en mdi) pikt dat om zo een simpel bedrijf voor te moeten laten of hun hete adem plak achter hen te voelen. 🤣🤣🤣
Zoals ik al eerder zei. Je moet vooral een job doen die je graag doet :)

edit: nog een aantal zaken toegevoegd

edit 2: Om onnodige discussies die in rondjes blijven gaan, even verduidelijken dat de reden dat ik voor een afvullijn kies als zijnde referentie is omdat dit mijn inziens een mooi afgelijnd voorbeeld is. Ik kon eventueel kiezen voor een batchreactor maar ik vind dit moeilijker uit te leggen.
 
Laatst bewerkt:
Ik zou je graag uitnodigen voor een vroege shift te doen op de raffinaderij. Je komt binnen doet je toer, neemt je stalen, zet nog een aantal dingen klaar voor instructiewerk, zorgt dat je dan op tijd binnen bent voor te beginnen aan het werk met contractors, tussendoor nog wat werk voor de bordman uitvoeren, vrachtwagentje met chemische brol of smeerolie voor een turbine lossen, etc. Niet bepaald een lage workload.
Tijdens SD's worden er massaal veel overuren gedaan door de operators net omdat er zo veel werk is.
Perfecte voorbeeld van hoe de job dus niet zo gevarieerd en niet gestoeld is op "het proces kennen"? Nee voor een toer te lopen moet je weten waar alles staat en wat het moet zijn staat in uw toerboekje. Als kennis van installatie is weten waar klep x of debietsmeter y staat dan is dat maar vrij flets.
Veiligstellingen (die je zelf niet bepaald enkel uitvoert) doen en vergunningen uitgeven is ook maar matige kennis voor vereist.
En een vrachtwagen lossen is al helemaal niks om hoog voor van de toren te blazen.

Het is trouwens ook logisch dat er massaal overuren worden gedraaid in SD, er moet ook massaal veiliggesteld worden en vergund worden. Maar wederom je hebt een hele organisatie die de SD coördineert en bepaalt wat er juist moet gebeuren. De operator doet enkel maar de uitvoering van wat die personen voorbereid hebben.
 
Perfecte voorbeeld van hoe de job dus niet zo gevarieerd en niet gestoeld is op "het proces kennen"? Nee voor een toer te lopen moet je weten waar alles staat en wat het moet zijn staat in uw toerboekje. Als kennis van installatie is weten waar klep x of debietsmeter y staat dan is dat maar vrij flets.
U definitie is inderdaad van iemand die zijn proces niet kent. Een parameter zien en dan in een boekje kijken of het overeenkomt met een normale uitbuiting. Als het dan niet het geval is, wat doet een operator dan bij jullie?

Het is toch de bedoeling van de proces operators om te zorgen dat de boel blijft draaien en gaat daarvoor het proces volledig moeten leren om te weten wat ervoor heeft gezorgd dat die parameter afwijkt van het normale en daarop reageren. Wij werken dan ook vrij nauw samen met verschillende diensten.

Proces ingenieurs en mensen die TA begeleiden werken dan ook vaak zeer nauw met proces operators. Is dan ook normaal dat tijdens een TA proces operators voor een paar maanden in dag dienst komt te staan om mee te begeleiden (wij hebben dan ook vaste TA operators) Of wanneer er een project is voor eventueel een paar jaar in dag komen te staan om mee te begeleiden. Net omdat ze het proces kenen.

Ik vraag me toch soms of wat u job eigenlijk is in de chemie sector. :)
 
Laatst bewerkt:
Perfecte voorbeeld van hoe de job dus niet zo gevarieerd en niet gestoeld is op "het proces kennen"? Nee voor een toer te lopen moet je weten waar alles staat en wat het moet zijn staat in uw toerboekje. Als kennis van installatie is weten waar klep x of debietsmeter y staat dan is dat maar vrij flets.
Veiligstellingen (die je zelf niet bepaald enkel uitvoert) doen en vergunningen uitgeven is ook maar matige kennis voor vereist.
En een vrachtwagen lossen is al helemaal niks om hoog voor van de toren te blazen.

Het is trouwens ook logisch dat er massaal overuren worden gedraaid in SD, er moet ook massaal veiliggesteld worden en vergund worden. Maar wederom je hebt een hele organisatie die de SD coördineert en bepaalt wat er juist moet gebeuren. De operator doet enkel maar de uitvoering van wat die personen voorbereid hebben.
Goed van je dat je al mijn andere aangehaalde punten compleet negeert. We weten al langer dan vandaag dat jij weinig respect hebt voor de job als procesoperator. Ook op 9Lives had jij al enkele discutabele posts over dat topic.
Jij blijft hier maar onzin spuien over hoe simpel die job wel niet is, waarom kom jij dan niet met concrete voorbeelden van wat jij verstaat onder "het proces kennen"?

-Weten waar een bepaald klep staat is belangrijk ja. Maar waarom staat die net daar? Wat is de functie van die afsluiter? Kan je die manueel nemen of niet? Mag je die uberhaupt manueel nemen? Waar staat de elektrische voeding indien deze elektrisch aangedreven wordt? Is die afsluiter aangesloten op een UPS?
-Matige kennis vereist voor vergunningen? Tjah uiteindelijk is dat ook maar een blad aftekenen. Maar men heeft wel graag dat je weet waar je mee bezig bent. Wat als mijn hijswerken uitvoert op eenheid A en die kraan kantelt op eenheid B. Dan dien je als operator wel te weten wat te doen en op de moment zelf de situatie inschatten en welke acties je dient maar vooral kan nemen.
Wat als men een oude lijn die men gaat afbreken gaat beginnen snijden? Wat heeft er in die leiding gezeten? Zwavel? Is niet zo gevaarlijk ten opzichte van andere producten op de raffinaderij. Het is wel leuk om te weten dat ijzer en zwavel met elkaar reageren tot ijzersulfide dat sterk pyrofoor is.
-Zet een bordman zonder kennis aan zijn scherm en zie hoe lang dat zal duren. In geval van nood snel even de uitlaat dicht zetten op eenheid X, dat je eenheid Y daarmee bruut zonder voeding zet waardoor je een exotherme reactie start in zijn reactoren is jouw probleem toch niet?
-Topproduct loopt off-spec buiten voor zuiverheid, conclusie refluxdebiet verhogen, gevolg meer energieverbruik op de reboiler. Je had ook het stoomdebiet op de reboiler kunnen verlagen dan stijgt je top zuiverheid ook.
-Een toertje lopen is niet zo maar een toertje lopen... Wij checken niet of de oliepotjes van de pomplagers nog vol zitten. Wij checken of die pomp loopt zoals ze moet lopen. Abnormaal geluid, abnormale trillingen, abnormale temperaturen. Veel hiervan heeft te maken met ervaring en hoe je bepaalde gaat interpreteren. Of wat als ze bovenop een toren aan het sleutelen zijn? Ga jij dan mensen onder die toren laten lopen terwijl er potentieel is dat er zaken naar beneden vallen?
-Het smeersysteem van een seal verbruikt 10l/uur? Is dit normaal? Nee want de dag ervoor was dat slechts 0..1L/uur op wat kan dit wijzen? Is dit een probleem? Welke acties te nemen om dit op te lossen?
-Een kamion lossen niet om naar huis te schrijven? Tjah alleen maar als je er absoluut niets van kent.
Wat als die kamion kamion begint te lekken? Als een vrachtwagen met fuel in brand vliegt dan haal ik mijn schouders is op zonder mij veel zorgen te maken. Als er een vrachtwagen met HF een klein lekje heeft ga ik toch beginnen zweten.
-Oh en vooral niet vergeten dat afsluiters altijd 100% afsluiten en men dus geen rekening moet houden met eventuele lekken

Ik heb ooit tijdens een externe opleiding het verhaal gekregen over een incident op een Antwerps bedrijf. Lang verhaal kort er was door een blikseminslag van alles uitgevallen. Procedure zei om onmiddelijk te stoppen via een automatisch gestuurde noodstop. De procedure ging wel uit van een spanningsuitval op de eenheid zelf en niet op andere eenheden. Door de inslag was de gaswasser ook stilgevallen. Indien men toen gestopt was met de rode knop had men giftig processgas (meen mij te herinneren dat het chloorgas was) naar de atmosfeer gezet.
Maar ja volgens jou moet je als operator geen kennis hebben natuurlijk :rofl:.

Veel zaken ga je nooit of zelden gebruiken maar dien je wel te weten in noodsituaties/anomaliën of denk jij dat wij tijd hebben om even de volledige procedure te zoeken en door te nemen?
-Wat te doen bij uitval stoom?
-Wat te doen bij uitval elektriciteit?
-Verlies van koelwater?
-Wat te doen bij uitval instrumentlucht? Welke invloed heeft dit op de noodafsluiters?
-Wat als er stockbreuk optreed in het tankpark?
-Wat bij een incident op de kerncentrale van Doel?
-Welke invloed heeft slop van de CCR op de productie van JET fuel?
-Wat indien noodafsluiters niet meer te bedienen zijn?
-Wat is een "HOT-TAP"? Waar op te letten als men deze uitvoert? Wat als deze faalt?
-Welke blusmiddelen heb je ter beschikking? Waar bevinden deze zich?
-Wat is de hydranten procedure? Wanneer is deze van toepassing? Hoe bekom je deze vergunning? Wat bij een noodsituatie op de eenheid? Wat bij een noodsituatie op een andere eenheid?

Heb al een hoop verhalen gehoord van collega's die van ingenieurs en consoorten horen dat zij niet moeten nadenken en gewoon moeten uitvoeren wat er in de procedure staat. Gelukkig maken ingenieurs nooit geen fouten en zijn alle procedures waterdicht :biglaugh::biglaugh:.
Moet ik voorbeelden blijven geven of blijf jij liever in je bubbel dat je operators ergens uit een beschutte werkplaats kunt gaan halen?
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: DBK
Ik denk dat deze topic gemakkelijk hier bij past 😁
https://www.beyondgaming.be/threads/wat-weten-mensen-niet-over-jouw-job-sector.3426/

Proces operator is 1 naam, maar houdt zoveel verschillende functies in. Elk bedrijf is anders en zelfs daarin is elke plant al een groot verschil...
Elke soort proces (verlading, bandwerk, continu, batch,...), elk shiftsysteem, elk bedrijf is anders en heeft voor elks wel zijn voor en nadelen.

Zolang je graag doet wat je bezig bent, da's het belangrijkste 😎
 
Goed van je dat je al mijn andere aangehaalde punten compleet negeert. We weten al langer dan vandaag dat jij weinig respect hebt voor de job als procesoperator. Ook op 9Lives had jij al enkele discutabele posts over dat topic.
Jij blijft hier maar onzin spuien over hoe simpel die job wel niet is, waarom kom jij dan niet met concrete voorbeelden van wat jij verstaat onder "het proces kennen"?
Je hebt toch door dat ik gewoon imiteerde van hoe jij sprak over een kleiner bedrijf of een batchproductie?

Maar uw manier van spreken is wel 100% de mentaliteit die er heerst binnen operationeel personeel. Het gevoel van DE man te zijn, mijn job is toch zo belangrijk en moeilijk, alles draait om mij. Het probleem begint al bij het feit dat de job door allerlei redenen gewoon zeer goed betaald is, of dat volledig terecht is laat ik in het midden. Maar vele lijken te vergeten dat het een teamgegeven is, waar iedereen zijn specifieke rol speelt die even belangrijk is in het gegeven. Jij als operationeel persoon bent verantwoordelijk voor de installatie, iemand van onderhoud of engineering voor de componenten. Zij vervullen een functie die net zo belangrijk is als een operationele functie. Ook zij moeten kennis hebben, van installatie en component. Ook zij moeten correct handelen in bepaalde situaties. Maar ook de engineers, leidinggevende en managers vervullen hun taak die net zo belangrijk is.

Ik heb wel degelijk veel respect voor een procesoperator, om meerdere redenen tevens. Maar ik heb minder respect voor sommige hun gedacht dat alleen zij belangrijk zijn en dat de evenaar door hun gat loopt. En al zeker dat enkel een procesoperator in de petroleum respectabel is, of een job op een petrochemische plant an sich.
 
Graag aangeven waar ik heb gezegd dat andere operators minderwaardig zijn alsook waar ik zeg dat pakweg engineering niet belangrijk is... graag exacte quotes.
De originele opmerking was dat een operator in een klein limburgs bedrijf een hoog loon leek te hebben. De stelling dat men in Limburg minder verdient werd bevestigd door de getuigenis van Pivo. NERGENS heb ik gezegd dat die minderwaardig waren of dat ik hun dat loon niet gun.

Dat de petrol complexer is helaas een vaststaand feit. Pakweg BASF had ook zo’n opbouw kunnen hebben maar daar werd naar mijn weten meer gewerkt met directe tankvoeding en niet eenheid naar eenheid. verdere voorbeelden waarom ik dat vind heb ik al uitvoerig vermeld.
Indien je concrete voorbeelden hebt dat ik verkeerd ben hoor ik dat graag.

ik ben overigens nog altijd op jouw antwoord aan het wachten waarom een operator job oh zo gemakkelijk is en wat jouw definitie is van “een proces kennen”.
Je hebt ook niet op de vraag van Bimmer geantwoord...

edit: ik heb nog eens diagonaal de thread doorgelezen en als er al iets gezegd is geweest dat als denigrerend zou kunnen worden omschreven dan is dat ofwel a) als antwoord op jouw absurde opmerkingen of b) gebaseerd op mijn eigen persoonlijke observaties via de verschillende jobs die ik al heb uitgevoerd.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb wel degelijk veel respect voor een procesoperator, om meerdere redenen tevens. Maar ik heb minder respect voor sommige hun gedacht dat alleen zij belangrijk zijn en dat de evenaar door hun gat loopt. En al zeker dat enkel een procesoperator in de petroleum respectabel is, of een job op een petrochemische plant an sich.
Oei! :unsure:
 

Bijlagen

  • 9267FE1D-1FD6-4EC1-8C86-F1F49BD9CE94.jpeg
    9267FE1D-1FD6-4EC1-8C86-F1F49BD9CE94.jpeg
    82,2 KB · Weergaven: 132
  • Leuk
Waarderingen: DBK
Dat de petrol complexer is helaas een vaststaand feit. Pakweg BASF had ook zo’n opbouw kunnen hebben maar daar werd naar mijn weten meer gewerkt met directe tankvoeding en niet eenheid naar eenheid. verdere voorbeelden waarom ik dat vind heb ik al uitvoerig vermeld.
Indien je concrete voorbeelden hebt dat ik verkeerd ben hoor ik dat graag.
Ja maar hoe dan complexer? Voor de buitenman? Kan goed zijn. Maar je spreekt wel over het volledige proces, ik kan u vertellen dat een batchproces toch wel als geheel complexer kan zijn.
Alleen al het feit dat je daar met verschillende recepten zit, andere eisen qua kwaliteit, het onder controle houden van die kwaliteit en dan spreek ik nog maar over het recept. Maar denk is aan de instrumentatie die complexer in elkaar zit, specifieke meetsystemen die ook vasthangen met die recepten. Maar denk ook eens aan de regelstrategieën, deze zijn soms ook wel een stuk complexer. Niet alleen omdat ze sneller veranderen maar ook omdat ze moeilijker te regelen zijn om te beginnen. Een heel stuk feedforward Maar denk bijvoorbeeld ook aan het veiligheidsaspect, wat met het niveau van functional safety management?

Dat zijn allemaal zaken die vasthangen aan het proces natuurlijk. Maar als buitenman zal je misschien daar enkel maar toertjes doen met de PDA, veiligstellingen, testen en manuele bedieningen doen. En dat op een installatie is qua formaat niet zo groot is.

De job als operator in de pharma is misschien niet zo spannend. Omdat veel automatisch gaat. Maar de complexiteit zit daar in het automatisch laten gaan, voldoen aan de kwaliteitsvereisten en de machines in synergie laten werken. Maar er zijn meer jobs dan enkel maar operator natuurlijk. Dat lijkt mij evident.
 
Wat is jullie mening over de kennis van een Supervisor in een chemisch bedrijf?
Ik ben van mening dat deze alle processen en werkwijzen binnen zijn afdeling moet kennen. De Supervisor die ik momenteel vaak zie vind dat dit niet moet en dat de operatoren over alle kennis moeten beschikken.
 
Volgens mij sprak ik toch vrij duidelijk over de job als procesoperator? Over de procesautomatisatie spreek ik mij niet uit, te weinig kennis van instrumentatie en vaak heb je als operator toch niet het volledige beeld van de volledige regelkring. Enkele posts terug sprak ik over één van onze installaties die semi-automatisch draait. Dat ding wordt volledig gestuurd door een PLC. Het enige dat je daar als operator aan moet doen is die installatie gaan starten met de groene knop. Puur procestechnisch is er weinig indrukwekkends aan, maar uiteindelijk moet je het toch maar geregeld krijgen als ingenieurs team om dat ding ontworpen te krijgen.

Wat is jullie mening over de kennis van een Supervisor in een chemisch bedrijf?
Ik ben van mening dat deze alle processen en werkwijzen binnen zijn afdeling moet kennen. De Supervisor die ik momenteel vaak zie vind dat dit niet moet en dat de operatoren over alle kennis moeten beschikken.
Op het eerste zicht zou ik zeggen dat een supervisor alles onder zijn hoede moet kennen en in principe ook het geen dat daar aan vast hangt.
Misschien zijn er specifieke gevallen waar dit niet zo is maar dat heb ik toch nog nooit niet gehoord.

Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat dit wel een rare uitspraak is van die supervisor. Mocht er een incident zijn dan gaat men uiteindelijk toch altijd gaan kloppen bij "den baas". Uiteindelijk ben je als supervisor toch verantwoordelijk voor de mensen in je afdeling?
Een leidinggevende bij ons heeft ooit het verhaal gedaan dat dit zelfs vrij absurde vormen aanneemt. Als wij bijvoorbeeld morgen een stagiair alleen door de installatie laten lopen en die valt van een trap en breekt zijn/haar nek dan gaat men de leidinggevende toch altijd (voor een gedeelte) verantwoordelijk stellen. Absurd want voor hetzelfde geld was die van de trap gevallen terwijl er iemand bij was en dan was dit gewoon een spijtig ongeval.
 
Wat is een supervisor bij jullie?
Uiteindelijk is dat iemand die zorgt voor een vlotte productieflow. Aanspreekpunt voor problemen en zou normaal gezien nieuwe processen mee begeleiden. Echter ligt dat laatste volledig bij mij, ik breng ze altijd op de hoogte hiervan. 1 komt regelmatig een kijkje nemen, zijn collega vd andere ploeg komt niet.

Neemt procesmatig ook vaak verkeerde beslissingen maar valt dan weer niet terug op mijn expertise om advies te vragen. Ik heb al eens voorgesteld om bij te scholen en dat vond hij, en zijn assistent, een goed idee. Tot op heden nog niets gehoord, ik weiger dan principieel mezelf op te dringen. Zij zijn de belanghebbenden in dit verhaal.
 
En wat bedoel je exact met "procesmatig ook vaak verkeerde beslissingen nemen"? Bedoel je dan dat er effectief productieverlies is of dat hij een bepaald probleem/project aanpakt op een manier waar jij het niet mee eens bent?

Het eerste is een probleem en dient (op termijn) aangepakt te worden door hiërarchie. Het tweede is niet noodzakelijk een probleem.
Graag iets meer info en context :smile:
 
Uiteindelijk is dat iemand die zorgt voor een vlotte productieflow. Aanspreekpunt voor problemen en zou normaal gezien nieuwe processen mee begeleiden. Echter ligt dat laatste volledig bij mij, ik breng ze altijd op de hoogte hiervan. 1 komt regelmatig een kijkje nemen, zijn collega vd andere ploeg komt niet.

Neemt procesmatig ook vaak verkeerde beslissingen maar valt dan weer niet terug op mijn expertise om advies te vragen. Ik heb al eens voorgesteld om bij te scholen en dat vond hij, en zijn assistent, een goed idee. Tot op heden nog niets gehoord, ik weiger dan principieel mezelf op te dringen. Zij zijn de belanghebbenden in dit verhaal.
Ik denk dat die functie bij ons day-controller is.
Die moet zorgen dat in zijn afdeling de installatie in orde is en blijft en is daar de verantwoordelijken in. Als er test zijn, dan zal hij ook het aanspreek punt zijn (voor projecten hebben we iemand apart).

Hij moet het process kennen, maar ook niet kennen zoals een operator. Bij verschillende zaken belt die ons op of komt die langs, om te overleggen of hij iets zo of zo kan doen of zeggen wij wat het best is en hij werkt dat uit in een plan. Er gebeurt wel vaker een stoelendans bij ons van de day-controllers, de kennis dat hun moeten hebben is meer algemener.

Maar ik snap u frustratie, wij hebben ook 1 day-controller dat veel verkeerde beslissing neemt (waardoor werken niet kunnen doorgaan, veel achterstand oploopt, zaken onnodig buiten dienst gesteld worden,...) in begin stel je u nog zeer behulpzaam op en wijk je af van zijn werkwijze (dat niet correct is) en je geeft hem een nieuw correct werkwijze mee. Maar na een tijd ben je het ook beu dat je u eigenlijk zijn job aan het doen bent. Als nu iets niet in orde is, dan doen we het ook niet meer (zoals het eigenlijk zou moeten). Hij is dan ook al een paar keer aangesproken dat hij elke dag eens moet langskomen in de controlezaal om een bepaald topic samen te bespreken. Alsook dat hij moet stoppen om zaken op een vrijdag wanneer hij vertrekt zonder een melding door te geven (met het gedacht waarschijnlijk de operators lossen het wel op)
 
Wat is jullie mening over de kennis van een Supervisor in een chemisch bedrijf?
Wij hebben geen supervisor denk ik.
Hebben meestergast (dagdienst) die over alle ploegen gaat en dagelijkse verloop. Dan een ploegleider (en assistent als de ploegleider verlof heeft), die heeft leiding over zijn ploeg en schrijft de vergunningen uit. En dan heb je de bordman/buitenman.
Een voorwerker, supervisor ed hebben we niet, die functie zit verweven in ploegleider en buitenman
 
Ja maar hoe dan complexer? Voor de buitenman? Kan goed zijn. Maar je spreekt wel over het volledige proces, ik kan u vertellen dat een batchproces toch wel als geheel complexer kan zijn.
Alleen al het feit dat je daar met verschillende recepten zit, andere eisen qua kwaliteit, het onder controle houden van die kwaliteit en dan spreek ik nog maar over het recept. Maar denk is aan de instrumentatie die complexer in elkaar zit, specifieke meetsystemen die ook vasthangen met die recepten. Maar denk ook eens aan de regelstrategieën, deze zijn soms ook wel een stuk complexer. Niet alleen omdat ze sneller veranderen maar ook omdat ze moeilijker te regelen zijn om te beginnen. Een heel stuk feedforward Maar denk bijvoorbeeld ook aan het veiligheidsaspect, wat met het niveau van functional safety management?

Dat zijn allemaal zaken die vasthangen aan het proces natuurlijk. Maar als buitenman zal je misschien daar enkel maar toertjes doen met de PDA, veiligstellingen, testen en manuele bedieningen doen. En dat op een installatie is qua formaat niet zo groot is.

De job als operator in de pharma is misschien niet zo spannend. Omdat veel automatisch gaat. Maar de complexiteit zit daar in het automatisch laten gaan, voldoen aan de kwaliteitsvereisten en de machines in synergie laten werken. Maar er zijn meer jobs dan enkel maar operator natuurlijk. Dat lijkt mij evident.
Spreekt gij nu met relevante ervaring of lult gij maar wat?
Komt geregeld voor dat het lijkt of je er iets vanaf weet tot het concreter en specifieker wordt en dan val je door de mand.

Minder denigrerend doen helpt vaak 😉
 
Terug
Bovenaan