Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Herman De Croo

Well-known member
Als een oude boerderij "vastgesteld bouwkundig erfgoed" is, wat mag je er dan mee doen?
Er wordt zoveel over geschreven op het internet, maar onduidelijk hoe theorie vs praktijk verschilt. Het lijkt nu dat het eigenlijk op gemeentelijk niveau wordt beslist?

Mag je er de sloophamer tegenzetten en iets nieuws zetten?
 
Laatst bewerkt:
Gemeente beslist over de vergunning maar moet dit bespreken met het bevoegde agentschap onroerend erfgoed. Eens naar het agentschap bellen is het beste, een schriftelijke zekerheid vooraf ga je normaal wel nooit krijgen

Via de notaris kan je een actamaps opzoeking aanvragen, dan kan je lezen wat er precies van erfgoedwaarde wordt geacht
 
Welke invloed heeft zoiets dan op de aankoop/verkoopprijs, als je op voorhand niet kan weten wat er (niet) toegelaten is?
 
Je zal zo goed als altijd mogen werken uitvoeren om de erfgoedwaarde in stand te houden, dus als er geen ingrijpende veranderingen nodig zijn aan de structuur of het uitzicht is er op zich geen probleem.

Als je het echt wil moderniseren, of delen wil afbreken of bijbouwen kan het wel een moeilijkere zaak worden.

Prijs hangt wat van de mogelijke interesse af zou ik zeggen. Als er mensen zijn die net gecharmeerd zijn door de authenticiteit kan die even goed zelfs hoger liggen dan normaal.
 
Ons huis is vastgesteld bouwkundig erfgoed. In de praktijk heeft dit geen enkel gevolg behalve dat we niets mogen veranderen aan de gevel (je mag natuurlijk wel nieuwe ramen steken, maar dan moeten ze hetzelfde uitzicht hebben als de oude).

Sloophamer tegenzetten...een huis staat op de lijst bouwkundig erfgoed voor een reden. Wil je ergens een nieuwbouw neerplanten, zoek dan alstublieft een bouwgrond of een niet geklasseerd gebouw om neer te smijten.
 
Terug
Bovenaan