Techreview: HP OMEN 16 (2023)

Als pc-gamer is het relatief makkelijk om je eigen computer te bouwen of te laten bouwen door een specialist, maar als je voor een gaminglaptop gaat, is dit veel minder evident. Er zijn een aantal website waar je zelf een laptop kan laten samenstellen, maar toch zal je voornamelijk toegewezen zijn op prebuilt laptops. De grote computerfabrikanten hebben zich een tiental jaar geleden ook op de markt van de gamingcomputers geworpen om de competitie aan te gaan met merken zoals MSI en Razer. Zo introduceerde HP in 2016 haar Omen-merk met laptops, desktops en accessoires gericht op gaming. Onlangs kregen we bij BeyondGaming twee van de nieuwe Omen-modellen toegestuurd en zo mocht mijn collega LezZ aan de slag met de HP OMEN 45L Gaming Desktop, terwijl ik een Omen 16-laptop mocht testen.

De nieuwste laptopmodellen van Omen worden geleverd in verschillende configuraties met de RTX 40xx-reeks, de nieuwste generatie AMD- en Intel-processoren, SSD's als opslagmedium en schermen met een grootte van 16 of 17 inch en QHD of 4K als schermresolutie. Het model dat ik in ontvangst mocht nemen, de HP OMEN 16-wf0052nb, behoort tot het hogere segment binnen deze reeks van laptops, iets dat je direct merkt aan de specificaties alsook het prijskaartje van deze laptop. Al kan je nog altijd duurder en beter gaan, waardoor het altijd een afweging blijft van hoeveel geld je wil geven aan je nieuwe gaming laptop.

IMG_20230923_092436.jpg

Specificaties​

Benieuwd wat er zich onder de motorkap bevindt? De HP OMEN 16-wf0052nb is geconfigureerd met een Intel Core i7-13700HX, een NVIDIA GeForce RTX 4080 laptop-GPU (12 GB GDDR6 gereserveerd), 32 GB aan uitbreidbaar DDR5-4800 MHz RAM-geheugen, een PCIe Gen4 NVMe TLC M.2-SSD van 1 TB, een Intel Wi-Fi 6E- en Bluetooth 5.3-adapter. Het scherm is een 16 inch IPS-paneel met een QHD-resolutie (1440p), G-sync, een responstijd van 3 ms en een versersingssnelheid van 240 Hz, alsook een maximale helderheid van 300 nits (wat de laptop minder geschikt maakt op te gebruiken in vol daglicht). Deze specifieke laptop laat dus geen 4K-gaming toe, maar in dat geval zou je toekomstgericht sowieso best gaan voor een RTX 4090. Deze gaminglaptop is dus vooral geschikt voor QHD-gaming aan de allerhoogste settings, en dit voor een prijs die voor deze configuratie eigenlijk best wel meevalt. De aankoopprijs van deze laptop ligt rond de €2700 en als je kijkt naar gaminglaptops is het moeilijk om goedkoper te vinden. Als je immers een RTX 4080 en andere gelijkaardige specs wil, dan zit je bij andere merken al snel boven de €3000.

Verder werd de audiohardware voor deze laptops verzorgt door Bang & Olufsen, en deze komt met DTS:X Ultra-ondersteuning. Over de audioprestaties valt er dus zeker niet te klagen. Bovendien heeft HP het accessoiremerk HyperX overgenomen en hebben ze de geweldige ingeving gehad om een HyperX Cloud II Core draadloze headset toe te voegen aan elke laptop. Deze headset is bovendien niet van de minste en biedt ondersteuning voor DTS:X, 53 mm drivers voor een rijk geluid, een batterijduur van maximaal tachtig uur en oorschelpen die bestaan uit memory foam voor optimaal comfort. Maar de meest verrassende feature van deze laptop-headset combo is dat je de meegeleverde dongle zelfs niet moet gebruiken want de headset wordt automatisch herkend door de laptop als je hem aanzet doordat ze vooraf geconnecteerd werden. (Bedankt aan de dame van HP op gamescom die deze feature heeft toegelicht, want anders had ik dit waarschijnlijk nooit geweten!)


Prestaties

Op papier ziet alles er dus zeer indrukwekkend uit, maar de vraag is natuurlijk welke prestaties deze laptop kan leveren. Om dit te ontdekken heb ik hem onderworpen aan enkele benchmarktests, die je hieronder kan ontdekken, en enkele grafisch intensieve games gespeeld. Ik heb deze laptop proberen te doen zweten met onder andere Baldur's Gate III, Starfield, Forza Horizon 5, A Plague Tale: Requiem, Cyberpunk 2077 Ghostwire: Tokyo (voor de raytracing) en zelfs de demo van het aankomende Ghostrunner 2, maar er was geen virtuele zweetdruppel te bespeuren. Al deze games presteerden vlekkeloos op de allerhoogste settings. Zolang je natuurlijk speelt met de laadkabel aangesloten, want zware games speel je best niet op de batterij. Iets dat ik proefondervindelijk heb kunnen ontdekken wanneer de kabel per ongeluk werd uitgetrokken terwijl ik Bright Memory: Infinity aan het spelen was, met een serieuze drop in de framerate als resultaat. Games zoals Sea of Stars en A Short Hike, en uiteindelijk zelfs LEGO 2K Drive en Baldur's Gate III zijn speelbaar op batterij, maar na een tiental minuten spelen was de batterij bij die laatste twee spellen al een kwart leeg dus echt aangeraden is dit niet.

Al deze games presteerden vlekkeloos op de allerhoogste settings.


Wie reeds in het bezit is van een Omen-laptop, weet dat de prestaties van de laptop gemonitord kunnen worden via de Omen Gaming Hub. Dit dashboard van HP toont je bijvoorbeeld het CPU- en GPU-verbruik, alsook de temperatuur van je laptop. Zo kon ik zien dat tijdens intensief gamen de temperatuur lag rond 70°C, terwijl dit bij normaal gebruik rond de 40-50°C ligt (ter vergelijking, mijn Omen 17 uit 2019 behaalt makkelijk 90°C tijdens het gamen). Je kan hier trouwens zelf wat mee spelen door een van de drie Performance-modi te kiezen, waarbij je keuze hebt uit Comfort om ruis en temperatuur te verminderen, Standaard voor normaal gebruik en ‘Performance’ met OMEN Dynamic Power wanneer je echt intensief wil gamen. Andere functionaliteiten die je terugvindt in dit dashboard zijn onder andere een network booster, een light studio om de RGB-instellingen van de aangesloten Omen-accessoires af te stellen, een hele verzameling achtergronden en een bibliotheek die al je geïnstalleerde spellen weergeeft zodat je niet steeds de individuele launcher moet opstarten.


Benchmark tests​

Naast het testen van de laptop met enkele veeleisende games, heb ik ook enkele benchmarks erop losgelaten. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende resultaten van enkele 3DMark- en VRMark-tests, die laatste voor zij die ook de VR-mogelijkheden willen ontdekken, en als laatste ook een benchmark van de SSD-schijf. Bij al deze tests scoorde de laptop redelijk goed, al was er duidelijk nog wat ruimte voor verbetering. De tabel met een indicatie van de verwachte prestaties, uitgedrukt in de minimum verwachtte frame rate, bij enkele populaire spellen is gebaseerd op de 3DMark - Wild Life Extreme-test, een cross-platform test die zich net richt op bijvoorbeeld mobiele apparaten zoals laptops. Enkel de verwachte prestatie van Red Dead Redemption 2 verbaasde mij enigszins gezien deze onder de zestig frames per seconde zou liggen bij het spelen aan 1440p Ultra. Gelukkig kan je met de RTX 40xx-kaarten gebruikmaken van DLSS 3 om de frame rate een extra boost te geven indien het spel deze functionaliteit ondersteunt.

Game​
1440p Ultra​
1080p Ultra​
Battlefield V​
120 fps​
155 fps​
Apex Legends​
135 fps​
140 fps​
GTA V​
80 fps​
170 fps​
Red Dead Redemption 2​
50 fps​
140 fps​
Fortnite​
165 fps​
255 fps​


Uiterlijk​

Naast indrukwekkende prestaties wilt het oog natuurlijk ook wat en hier mag gezegd worden dat HP gekozen heeft voor een opvallen sober en een klassiek zwart, stijlvol design. Dit zeker in vergelijking met andere gaming laptops zoals bijvoorbeeld de MSI Raider of de Asus ROG Strix. De HP Omen 16 is een opvallend dunne en lichte laptop, met een gewicht van 2,44 kg. Buiten de RGB-verlichting en het leuke design van de speakers, zou je haast niet zeggen dat dit een gaminglaptop is. Voor deze editie werd bijvoorbeeld ook het logo op de achterkant van het scherm weggelaten en staat er nu enkel Omen geschreven. Verder staat er aan de binnenkant onderaan het toetsenbord ook nog een glanzende 16, maar los daarvan oogt het toestel zeer discreet en staat eigenlijk in groot contrast met hun desktops. Zelfs het touchpad is heel subtiel ingebouwd. Door zijn design is de laptop dus ideaal voor zij niet niet noodzakelijk willen opscheppen met hun krachtige machine, maar het is ook niet meteen het design dat ik, en waarschijnlijk vele anderen, zullen verwachten bij een gaminglaptop.

De HP Omen 16 is een opvallend dunne en lichte laptop.


De luchtgaten van de ventilatoren zijn natuurlijk wel iets meer opvallend dan bij een normale laptop, vooral aan de achterkant dan, en dit is niet meer dan normaal gezien de ventilatoren de laptop voldoende moeten koelen tijdens je intensieve gamesessies. Omen werkt nog steeds met haar eigen Tempest Cooling-technologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van driezijdige ventilatie en een vijfwegse luchtstroom, en zo een zeer goede koeling levert. Bovendien is het nieuwe ventilatorontwerp dit jaar 2,5 keer dunner en zijn er tweemaal zoveel bladen als in de versie van vorig jaar, waardoor de thermische efficiëntie met 29% verbeterd is ten opzichte van de versie van 2022. Over het algemeen zijn deze ventilatoren bovendien zeer stil, maar wanneer ze op volle toeren aan 6000 rpm draaien, dan lijkt het natuurlijk wel alsof er een jumbojet gaat opstijgen.


Alledaags gebruik​

Wanneer je gewoon aan het werken of aan het surfen bent op de laptop ga je hiervan uiteraard weinig ondervinden en zelfs tijdens de meeste gamingsessies werden de ventilatoren niet tot het uiterste gedreven. Dankzij zijn klein en licht formaat is deze gaming laptop bovendien zeer handig voor dagdagelijkse taken. Dankzij de SSD starten zowel Windows als de verschillende programma's snel op en de laptop is voldoende krachtig om te werken met bijvoorbeeld Adobe Photoshop en Premiere. Voor videocalls is er zelfs een FHD-camera aanwezig. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat de batterij van de laptop niet de meest geweldige is. De batterij zou volgens de fabrikant tot 4 uur en 30 minuten moeten kunnen meegaan. Als je je beperkt tot wat surfen op het web en een tekstje schrijven in Word dan zal dit zeker lukken, maar zodra je zwaardere toepassingen of games begint te gebruiken, zal de batterij snel leeglopen. Je laptop een uurtje op de trein gebruiken zou geen probleem mogen zijn, maar verwacht dus niet dat je een hele dag zonder opladen zal kunnen doorkomen.

Een laatste bedenking die ik had, is dat de laptop slechts twee USB-A aansluitingen heeft. Er zijn gelukkig wel twee USB-C aansluitingen, maar dit is nog geen universeel gegeven en veel apparaten gebruiken nog steeds USB-C, zeker als we kijken naar gamingapparaten. Veel gamers ook gebruiken nog altijd liever bedrade muizen, controllers en headsets, en als je dan ook nog eens een printer, een USB-stick, een draagbare blu-rayspeler of wat dan ook moet aansluiten dan kom je er natuurlijk niet met slechts twee poorten. Bovendien ga ik ervan uit dat niet iedereen ook zomaar over een docking station beschikt. De SD-kaartlezer die er vorig jaar nog was, is in deze editie trouwens ook verdwenen. Er is wel nog een 3,5 mm socket aanwezig, iets dat altijd welkom is, maar eigenlijk overbodig aanvoelt dankzij de geweldige combo van de laptop en de meegeleverde HyperX Cloud II-headset.

Conclusie

Met de 2023-versie van haar Omen-laptops zet HP de lijn verder van veel kracht verpakt in een compacte behuizing. De laptop die ik mocht testen zal een hap uit je budget nemen, maar met een RTX 4080, een i7-13700HX, 32 GB aan uitbreidbaar DDR5-GAM geheugen, een Wi-Fi 6E- en Bluetooth 5.3-adapter, en een QHD scherm met een verversingssnelheid van 240 Hz en een responstijd van 3 ms krijg je wel heel wat moois in ruil. Bovendien komt de laptop met zeer goede koeling en krijg je een uitstekende headset meegeleverd. De grootste punten van kritiek zijn de mindere batterij en het beperkte aantal poorten.

Pro

  • Stijlvol uiterlijk
  • Zeer compact voor een gaming laptop
  • Uitstekende prestaties
  • Goede cooling
  • Meegeleverde headset
  • Prijs/kwaliteit-verhouding

Con

  • Batterij
  • Beperkt aantal poorten
  • Design kan voor sommigen te braaf zijn
  • Prijs blijft aan de hoge kant
8.5
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan