Stemtesten - deel en bespreek je resultaten

Met die sliders ben ik het wel met je eens, is niet zo handig.
Net die van De Morgen gedaan... vond ik ook niet zo duidelijk als je snel de test eens wil doen. Niet door het voor/tegen stemmen, maar net door de manier van vragen stellen daaraan gekoppelt.
Bv. De vraag "Vlaanderen moet de uitstoot van stikstof beperken en de natuur herstellen, waarbij boeren aan strengere normen moeten voldoen dan de industrie" zijn net twee vragen in 1. Deel 1 kan je niet tegen zijn... Deel 2 is een discussie over wat je dan als strenger benoemt (bv. Om enkel de industrie te nemen, wat makkelijker is: als een fabriek A 2 keer meer mag uitstoten, maar 10 keer meer produceert dan fabriek B die hetzelfde product maakt, voor wie ben je dan het strengste? Een boerderij kan je wel niet vergelijken met een fabriek natuurlijk).
Ook "Politieke advertenties op sociale media moeten strenger gecontroleerd worden", op zich volledig akkoord met het taggen als advertentie (maar waarom enkel op sociale media dan?). Als je dan de uitleg leest dat ze daarbij gaan verbieden het over geaardheid, religie of "gevoelige info" te hebben, dan lijkt het haast iets om het VB te censureren... Stem je voor voor deel 1, of stem je tegen omdat je die censuur niet wil (wie bepaalt eigenlijk wat "gevoelig info" is?) en nog een aanpassing/nuance wil alvorens het goed te keuren.

Als ik aan "face value" antwoord (snel, zonder de teksten open te doen), wordt Groen de uitgesproken winnaar... Als ik erin nuanceer, zakt Groen volledig weg, en is het terug haasje-over tussen CD&V, O-VLD en N-VA.
Wat wel handig is, is dat je bij deze test "live" de invloed van je stemmen kan volgen, wat de invloed van die tweestrijdige keuzes duidelijker maakt voor alle partijen. Dat kon bij HLN niet.

Hopelijk finale duidelijkheid bij de testen van De Standaard en VRT.
Akkoord hoor, die van De Morgen is ook niet ideaal. Vragen en de daaraan gekoppelde waarde zijn niet duidelijk en de uitslag is ook wel even goed kijken. Ze geven maar een algemeen overzicht, difrencieren niet tussen Europees, Federaal en Vlaams. Daarvoor moet je dan nog wat verder scrollen en zelf even kijken per niveau.

Ben benieuwd naar De Standaard en VRT
 
De stemtest van De Morgen is ook wel interessant, werkt met een aantal stellingen die de partijen de afgelopen legislatuur hebben gestemd Vlaams, federaal of Europees. Dus kijkt naar wat ze doen, niet naar wat ze beloven. Enkel jammer dat de motivatie van de partijen er niet bij staat, waarom ze voor, tegen of met onthouding gestemd hebben. Want hier en daar verschiet ik toch wel.


18/22 voor Vooruit, 17/22 voor CD&V, Open VLD en Groen. 11/22 voor N-VA en PvdA en 9/22 voor VB.

Beste match:

Theo Francken: 75%

Voor de rest ligt het eigenlijk vrij dicht bijeen tussen VoorU-VB-NVA-OVLD-CD&V.

Minste match telkens met Vooruit, PVDA en Groen in die volgorde. Ondanks het feit dat ik voor bepaalde zaken echt wel de "sociale" optie kies, is wellicht mijn extreme keuze voor kerncentrales (helemaal akkoord) en de 32 urenweek (helemaal niet akkoord) daarin sterk bepalend.

Toch bizar hoe die stemtesten uiteen kunnen lopen.

Stemtest de Morgen:

Groen 18
Open VLD 17
CD&V 17
Vooruit 17
PVDA 14
N-VA 13
Vlaams Belang 10

:unsure:
 
Ligt het aan de stemtest of ligt het aan jou? :unsure:
Ik vermoed beide.

Zoals gezegd kies ik best wel vaak voor de eerder sociale, progressieve optie. Maar evengoed voor de vaak wat meer conservatieve of rechtse. En ik vermoed dat dit voor beide richtingen anders doorweegt in die tests, die van de Morgen bv zal vermoedelijk sneller wat links georiënteerd zijn.

Het bevestigt voor mij wel dat ik eigenlijk een eerder Vlaams of rechts georiënteerde partij met sociale en progressieve standpunten mis.
 
Ik vermoed beide.

Zoals gezegd kies ik best wel vaak voor de eerder sociale, progressieve optie. Maar evengoed voor de vaak wat meer conservatieve of rechtse. En ik vermoed dat dit voor beide richtingen anders doorweegt in die tests, die van de Morgen bv zal vermoedelijk sneller wat links georiënteerd zijn.

Het bevestigt voor mij wel dat ik eigenlijk een eerder Vlaams of rechts georiënteerde partij met sociale en progressieve standpunten mis.
Niet elke stelling weegt voor jou persoonlijk ook even zwaar, dat moet je met die stemtesten altijd in het achterhoofd houden. Het zijn hulpmiddelen.

Maar ik voel je pijn wel, ik moet ook elke verkiezing weer vaststellen dat ik eigenlijk politiek dakloos ben. De SLP met Geet Lambert indertijd, de laatste stuiptrekking van Spirit en van het sociaal-liberalisme in Vlaanderen, daar haalde ik op stemtesten altijd heel erg hoge scores. Je merkt nog sporen van het sociaal-liberalisme bij Vooruit, Groen en Open VLD, maar het verschil is toch duidelijk. Ik ben nog altijd paarse of paars-groene regeringen en besturen genegen. Ik vind geen enkele individuele partij echt mijn stem waard, maar zo'n coalitie wel, want zo kom je toch weer dichter bij dat sociaal-liberalisme.

Nu goed, als ik stemtesten in Nederland doe, dan scoort D66 ook zelden het hoogste, dus ook bij sociaal-liberale partijen ga ik me tegenwoordig niet 100% thuisvoelen.
 
De restanten van Spirit - SLP - die opging in Groen is een jammerlijke zaak geweest. GROEN! had immers al een te sterk imago van ecologisch activistische partij en heeft dit beeld nooit van zich kunnen afwerpen. Waardoor de laatste restanten van het sociaal-liberalisme in Vlaanderen defacto gestorven zijn. Ik meen wel nog wat invloeden in de groene partij terug te zien tegenwoordig, zo zijn ze hun uitroepingsteken in de partijnaam verloren en zijn hun standpunten een stuk genuanceerder geworden.

Maar Paars-Groen is natuurlijk een nog veel moeilijker verhaal dan puur Paars om te vertellen, toch slaagden SP.a (Vooruit) en VLD (Open-VLD) er ook niet geheel in om dat Paarse verhaal helemaal te verkopen aan hun achterban. Het was immers te blauw voor de Socialist en te rood voor de Liberaal, zeker met een achterban die meer en meer lijkt op te schuiven naar het eigen spectrum.

Zelf ben ik ook wel benieuwd wat een liberaal-socialistische partij zou geven de dag van vandaag.
Enkel vrees ik dat dit niet voor direct zal zijn als ik het huidige Vlaamse politiek landschap bekijk.
 
Ik vind het toch anno 2024 nog altijd zeer jammer dat die stemtesten naar mijn gevoel niet echt adequaat gecheckt worden op vraagstelling of nuance bij de antwoordopties. Als ik bv. kijk naar die van de VRT bij de stelling over camera's met gezichtsherkenning, zie ik bij Vooruit en N-VA "akkoord, mits een strikt kader en het gaat over zware misdrijven". N-VA haalt terrorisme aan, Vooruit het ontvoeren van kinderen. Open VLD staat dan bij niet-akkoord, met als argument "dit kan enkel indien er een strikt kader is en het gaat over terrorisme of het ontvoeren van kinderen".

Die zeggen dus allemaal krek hetzelfde maar afhankelijk van hoe gij zelf de vraag interpreteert komt ge ergens volledig anders uit :unsure:
 
Oei. En wie is diene sos?

Joris Vandenbroucke
Vooruit
80%


Vlaams zelfs 71% Freya vdb :unsure:
En europees 75% Bruno Tobback

:unsure:

Ik ben een sos :help:
 
Beste match is Joris Vandenbroucke van Vooruit met 65%. Ik ken hem niet, is dat de zoon van?

Vlaams: Caroline Gennez - Vooruit 61%. Maar Tom van het Belang staat laatst met nog steeds 49%, samen met de PvdA. Dus de spread is echt wel heel klein.
Federaal: Annelies Verlinden - CD&V & Jinnih Beels - Vooruit 61%. Peter Mertens van de PvdA laatst met 48%.
Europees: Bruno Tobback - Vooruit 63%. Laatst: Tom Vandendriessche - VB 45%.

Precies toch een stuk linkser dan ik dacht. Nochtans heb ik vooral rechts geoordeeld met betrekking tot justitie en migratie. De maatschappij is precies toch een stuk extremer geworden als ik met, wat ik dacht, rechtse migratiepunten toch nog altijd bij Vooruit uitkom en Vlaams Belang overal laatst staat...

Same. Heb ook vrij rechts geantwoord op migratie en justitie. Maar wel tolerant qua hoofddoek en zo...
 
Same. Heb ook vrij rechts geantwoord op migratie en justitie. Maar wel tolerant qua hoofddoek en zo...

yup, die hoofddoeken maakt me echt niks uit dus heb inderdaad gestemd dat ze dat overal op de werkvloer mogen dragen. Ook uitbreiden opvang voor asielzoekers.
Wel begrenzing van aantal migranten.
 
VRT -> Tom Ongena

Klopt wel ongeveer behalve dat ik momenteel vliegende spetter krijg van de postjespartijpolitiek , vnl van OVLD
 
Tom Van Grieken op 1
Vlaams Belang/Open VLD/NVA in die volgorde, wel maar 60% match met Vlaams Belang dus ik moet er toch ergens tussenzweven qua partijen met niets dat echt volledig aansluit.
Soit, VB wordt het niet, Open VLD ook al niet (die partij hun focus ligt op De Croo en laat dat nu net de persoon zijn die ik niet wil als premier). NVA en tegenwoordig CD&V spreken me op het eerste zicht het meest aan.

PvdA en Groen zijn me veel te links, Vooruit had ik vroeger niets mee, maar wel meer en meer tegenwoordig. Alleen is dat teveel stemmen tegen mijn eigen portemonnee om te overwegen.
 
Ook bij VRTNWS dezelfde uitslag... Groen en Vooruit op 1 en 2. Ga ik toch even moeten bezinnen voor de verkiezingen. Ik was van plan om voor een sterk centrum te gaan, en had het idee dat de CD&V en ik nogal overeen kwamen, maar hoe langer hoe meer blijken hun standpunten echt niet overeen te komen met de andere.

Ik moet wel zeggen dat zowel de stemtesten als de eigenlijke campagnepunten allemaal om bepaalde dingen heen dansen. Ik zie bijvoorbeeld niemand zeggen: Afschaffen van de Senaat. Sterke vereenvoudiging overheidsapparaat. Bevoegdheden naar efficiëntere niveaus tillen (na Corona was iedereen het erover eens dat Volksgezondheid een klucht was op die manier... en nu is het plots vergeten?). Zelfs de N-VA, waar die staatsinrichting toch altijd cruciaal is geweest, zwijgt er over in hun campagnepunten. Is daar dan echt niks te winnen?
 
volgens HLN stem ik op Van Tichelt (OVLD)
volgens VRT stem ik absoluut niet op OVLD (en staan Vooruit en VB samen op kop)

ik ga niet stemmen. Ik ga op reis. volgens de gemeente moet ik gewoon mijn stembrief terugsturen samen met bewijs van vakantie (tickets), en zou het zo goed zijn.
 
Een overzicht van alle stemtesten op dit moment:

 
Terug
Bovenaan