Seriereview: The Kominsky Method

Hollywood is voor velen een droom, de glamour, de adoratie van de fans, het grote geld … En we hebben al vaak de film gezien of het verhaal gehoord van het jonkie dat van de bus vanuit Idaho stapte en uiteindelijk de ster van menig red carpet zou worden. Chris Pratt woonde lang in zijn auto om het ‘te maken’. Tiffany Haddish sliep op de sofa’s van vrienden. Het labeur is hard, maar nog zo zoet smaakt het succes. Alleen, dat percentage is heel erg klein. Alles wat je op een scherm ziet, zit bomvol mensen en toch zijn er maar een paar wiens naam in lichtjes zal staan. Veel meer dan sterren, loopt Hollywood vol met jobbing actors. Mensen die er (hopelijk) wel rekeningen mee kunnen betalen, maar die even zo goed secretaresse of boekhouder zouden kunnen zijn voor al de herkenbaarheid die de job hen brengt.

Je moet dus al een serieuze passie hebben voor wat je doet om een leven lang bij de achtergrond van Tinsel Town te gaan horen. Tussen de graag gehoorde verhalen van een meteorisch traject naar de roem en de gretig verslonden verhalen van gevallen waar het net helemaal misging, lopen er duizenden rond bij wie het gewoon ‘loopt’. Mensen die gewoon hun ding doen in de fringe (de buitenste kringen van de showbizz) en misschien hun dromen wat hebben moeten bijstellen maar wel een leven met voldoening hebben gecreëerd. The Kominsky Method neemt de kijker mee naar de fringe van Hollywood en laat ons kennismaken met een verzameling acteurs (in spe) die hun kunst komen bijschaven in de acteerstudio van Sandy Kominsky.

1684494444035.png

No, no. It’s not lying. It’s acting. You should try it sometime.

Een succesvolle ouder is altijd een moeilijke. Ja, ze kunnen een inspiratie zijn. Ja, als je ‘geluk’ hebt dan is je bedje gemaakt en kan je gewoon surfen op wat zij bereikt hebben. Maar, er is ook de berg van verwachtingen. Wat zij konden, moet jij toch ook kunnen? En liefst nog een graad of tien beter. De buitenwereld bekijkt je ook met een vergrootglas en zelfs áls je zelf die tien graden (of meer) beter kan, krijg je toch vaak te horen dat het dankzij ma of pa was. Michael Douglas zou altijd een dagtaak gehad hebben aan het waarmaken van zijn eigen naam, zijnde de zoon van Hollywood-legende Kirk Douglas. Van 20,000 Leagues Under the Sea over Van Gogh en Spartacus, Kirk Douglas was de eerste om toe te geven dat hijzelf een erg moeilijke man was, maar zijn palmares sprak voor zich en het publiek bleef aan Kirks kant gedurende zijn decennialange carrière. De relatie tussen vader en zoon was altijd uitstekend en de Douglas-naam opende absoluut deuren, maar Michael heeft onmiskenbaar talent en is zonder twijfel één van de meer deserving 'kinderen van' in de filmwereld. Hij begint klein maar is tegen de jaren tachtig één van dé leading men in Hollywood. Tegen de jaren tweeduizend zijn de rollen wat minder maar een nieuw huwelijk en jong gezin lijken voldoende. De man heeft tegen dan ook zijn strepen verdiend en mag kieskeurig zijn. Wanneer we hem zien, is het altijd een plezier.

Elke acteur heeft zijn of haar manier van werken. Sommigen vergeten zichzelf volledig in een rol (Daniel Day *Lincoln*-Lewis), anderen kunnen het gewoon aan- en afzetten en nog anderen zijn gewoon altijd zichzelf (It’s a good thing you’re pretty, George Clooney). Overal in Amerika kan je acting studios vinden, plaatsen waar acteurs hun kunst gaan bijschaven. Bepaalde daarvan zijn bijna mythisch, zoals de New Yorkse The Actors Studio waar je De Niro, Brando, Keitel, Fonda … en nog tig andere grootheden kon vinden. Andere zijn dan weer gehaaide operaties om de hoopvolle van hun centjes te scheiden. Velen vallen tussenin, net zoals de kansen van wie er les gaat volgen.

1684000081130.jpeg

We're civilized people. We keep our shame and suffering to ourselves.

Sandy Kominsky is een ouder wordende acteur. Hij heeft een aantal mooie momenten gehad in zijn carrière, maar moet beginnen aanvaarden dat zijn hoogtepunt lang achter hem ligt. Hij is niet rijk, maar heeft wel zijn eigen acteerstudio en die doet het niet slecht. Meerdere malen per week brengt Sandy de wijsheid van decennia in het wereldje over aan de nieuwe generatie. Kominsky is een goede leraar en oprecht begaan met - en blij voor - enig succes van zijn leerlingen. Verder heeft hij een ex-vrouw, een volwassen dochter (die voor zijn studio werkt) en een levenslange beste vriend in Norman Newlander. Samen met Norman probeert Sandy zo goed en zo kwaad als het kan de herfst van zijn leven te navigeren. De zoektocht naar toch nog een betekenisvolle relatie, het loslaten van andere, de kwalen van het ouder worden en hoe ze soms je benen onderuit kunnen halen … Alles met de humor en praktische aanpak van mannen die het allemaal al wel eens gezien hebben.

Dat zijn véél sterren in één show en geen eentje gaat de mist in


The Kominsky Method staat bol van de star power. Naast Michael Douglas als Sandy, zien we Alan Arkin (Argo, Little Miss Sunshine) als Norman en de chemie tussen beiden als beste vrienden is schitterend. Sarah Baker is Mindy Kominsky, de ietwat long suffering dochter die haar vader toch nog grijze haren kan bezorgen. Paul Reiser (Mad About You) is onherkenbaar (de tijd staat niet stil) maar sympathiek als Martin, Kominsky's schoonzoon in spe. Naast deze vier spilfiguren krijg je dus een klein leger aan gastrollen: Danny DeVito (je weet wie Danny DeVito is, komaan), Lisa Edelstein (House), Susan Sullivan (Arrested Development), Nancy Travis (Last Man Standing, Three Men and a Baby), Emily Osment (Hannah Montana), Haley Joel Osment (The Sixth Sense), Kathleen Turner, Jane Seymour … Dat zijn véél sterren in één show en geen eentje gaat de mist in. De show is van de hand van Chuck Lorre, die ons reeds Dharma & Greg, The Big Bang Theory, Mom en nog een karrenvracht meer bracht. Al mag je The Kominsky Method niet ‘afrekenen’ op wat Lorre nog allemaal gedaan heeft. Het staat op zichzelf en is een stuk minder eenheidsworst dan veel van het voorgaande. Eigenlijk moet je gewoon vergeten dat de naam Lorre hier aan vastzit, je merkt het (gelukkig) nergens aan. Het is een bitterzoet, grappig, triest maar ook hoopgevend programmaatje dat zeker een kans mag krijgen. Er zijn drie seizoenen en daarmee is het verhaal afgerond. 22 afleveringen van net geen half uur, perfect gedoseerd om je dat fuzzy gevoel in je buik te geven.

Conclusie

Michael Douglas kan het. Van Gordon Gekko naar Basic Instinct, actieheld of moordenaar, de man zet uitstekende prestaties neer. Hij is nu al even in de zeventig en niemand die het hem kwalijk zou nemen mocht hij alleen nog golfen met zijn prachtige echtgenote. Maar met Netflix heeft hij ons Sandy Kominsky gegeven en daarmee een pareltje voor de zender. Als je het even gehad hebt met Vreemde Dingen of de persoonlijke gedachten van een moordenaar, zet dit op. Factor feel good is gegarandeerd, er is geen meligheid of sacharine sentiment, gewoon goed geschreven en goed geacteerd werk. Je volgt twee oude kerels in een snel veranderende wereld, it’ll happen to you too …

Pro

  • Oprecht geestig
  • Mooi geacteerd
  • Perfect gedoseerd

Con

  • Jammer dat je het maar één keer voor het eerst kan zien
9

Over deze serie

Beschikbaar vanaf

16 november 2018

Genre

  1. Komedie

Speelduur

30 minuten

Regie

Chuck Lorre

Cast

Michael Douglas, Alan Arkin, Sarah Baker, Nancy Travis, Paul Reiser …

Uitgever

Netflix, Warner Bros
 
Terug
Bovenaan