Richting IT?

fb1907

New member
Ik wil heel graag iets in de IT doen . Maar ik weet eigenlijk niet wat die jobs eigenlijk betekenen zoals IT consultant of test engineer. Wat doen ze eigenlijk? En maakt het uit als ik zegmaar voor IT consultant een bachelor informatica doe of gewoonweg een opleiding van VDAB of Syntra volg?
 
Bij ons wordt er niet meer aangeworven als ge niet minstens een bachelor hebt. Liefst ne master. Allez, als dat nog zo heet tegenwoordig?
 
Is informatica gewoon dezelfde richting als toegepaste informatica maar gewoon met extra wiskunde en fysica? Of is er meer verschil tussen de 2?
 
Wat voor vage vragen zijn dat hier toch de laatste week rond informatica. Begin gewoon is met de website van uw dichtsbijzijnde hogeschool of unif te bekijken. Precies het polleke dat hier moet worden vastgehouden.
 
Ik wil heel graag iets in de IT doen . Maar ik weet eigenlijk niet wat die jobs eigenlijk betekenen zoals IT consultant of test engineer. Wat doen ze eigenlijk? En maakt het uit als ik zegmaar voor IT consultant een bachelor informatica doe of gewoonweg een opleiding van VDAB of Syntra volg?
IT consultant betekent letterlijk ”IT adviseur”. Is dus gigantisch breed: inrichten van netwerken, leveren van 1e lijns support, IT security opzetten, programmeren, data analyseren, opzetten van data warehouses, ERP implementeren, bedrijfsprocessen in kaart brengen en optimaliseren, rapporten (BI) schrijven, een heel team op IT projecten managen...

Gaat dus van helemaal geen diploma tot doctoraat, en van 1.800 euro bruto tot...
Conclusie: zoek een domein in IT dat jou interesseert en waarin jij je wilt verdiepen en dus expert in wilt worden.

Ik zou absoluut voor een bachelor gaan ipv Syntra, zeker in consultancy wordt je “verkocht” aan klanten en heeft men veel liever een bachelor/master omdat je dan gewoon makkelijker verkocht geraakt.
 
Laatst bewerkt:
De te behalen persoonlijke kwaliteit van een VDAB of Syntra opleiding is laag in vergelijking met een bachelor of master, dit is natuurlijk logisch. Bijvoorbeeld bachelor kent 180 te behalen studiepunten waar een hoeveelheid theorie, leerstof en project taken in verhouding tegenover staan. De kwaliteit van de opleidingen zelf is meestal goed, echter IT is een heel eerlijk speelveld, des te meer uren je hebt kunnen spenderen des te meer je kent. 50 kwaliteitsuren van een VDAB opleiding is dan ook minder waard dan hoeveelheid kwaliteitsuren gevonden in een bachelor of master opleiding. Uit een voltijdse studie van 180 studiepunten ga je persoonlijk meer halen. (1 studiepunt = x uur, weet niet meer de verhouding, dacht ooit eens vaag gehoord te hebben dat 1 studiepunt equivalent was van 7 à 10 werkuren waarvan x contact uren en y zelfstudie uren.)

Nu het kan wel zijn dat een VDAB cursus een trager tempo heeft. Of specifiek zich richt tot een groep bijvoorbeeld avondschool/omscholing. Te checken bij aanvang. Dit zal meestal niet zo interessant zijn voor fulltime onderwijs ter equivalent van "een standaard traject" 18-21 jaar en verder studeren.

Bachelor en master opleidingen focussen zich op verschillende taken en vormen een algemeen takenpakket, gaande van databases, netwerkbeheer, software ontwikkeling of dergelijke en bieden je een globale grondige IT basis aan, terwijl VDAB en Syntra zeer gericht gaan werken. Voor een twijfelaar is een bachelor een zeer goede optie. Voor iemand met een gezin die een omscholing naar IT wenst kan VDAB/Syntra een interessante formule vormen.

Verder zijn er ook verschillen tussen academische en professionele bachelor en master opleidingen. Professionele opleidingen richten zich naar de praktijk, dit wordt soms als makkelijker ervaren door de studenten omdat praktijk nu eenmaal makkelijker werkt voor veel studenten. Dan heb je ook de academische studies, deze richten zich vooral op de IT theorie.

Nu om een voorbeeldje te geven van IT trajecten. Meestal begint een klassieke "entry" IT-er in één van de volgende richtingen:
- software ontwikkeling
- system engineering

Er zijn natuurlijk ook andere richtingen maar deze komen minder voor. Je kan bijvoorbeeld ook ergens aan de bak als junior SAP consultant of database beheerder. Maar deze keuzes komen een pak minder frequent voor. Voor deze keuzes heb je meestal wel een bachelor nodig gezien dat deze als vereiste een globale brede kennis nodig hebben die een bachelor of master kan bieden.

Tevens heb je dan nog eens enkele vormen van tewerkstelling:
- Payroll (in house) bij een bedrijf: Hierbij kom je bij een bedrijf terecht dat je aanneemt als IT'er om zijn eigen IT afdeling te versterken.
- Payroll bij "service provider": Hierbij kom je bij een groter bedrijf dat klanten aggregeert en IT services aanbied aan verschillende klanten, maar je zit meestal wel gewoon bij de "service provider", soms ga je eens on site bij de klant moeten gaan.
- Consultant: Hierbij zit je meestal op project basis al dan niet lange tijd (gaande van enkele weken tot jaren) bij een eindklant. Je vormt hier deel van het IT team van de klant, de klant huurt je in van je huidige bedrijf. Wegens de soms alom chaos in consultancy is de globale kennis die je opdoet in een bachelor of master opleiding van essentieel belang om je weg te kunnen vinden in elke verschillende klanten omgeving. Klanten twijfelen dan ook aan de competenties van een kandidaat bij Syntra of VDAB, als consultant is een bachelor dus een must. Het zou ook lukken door eerst wat ervaring op te doen elders en dan de consultancy wereld in te duiken, maar wil je starten als consultant: minimum bachelor.

Totuiteindelijk zijn er sommige die de sprong als zelfstandige wagen, dit zijn dan altijd consultants en dit is voornamelijk bedoeld om zelf langs de kassa te passeren in plaats van het bedrijf dat je plaatst. Dit omdat de dag tarieven zeer interessant zijn voor ITers, het vergt natuurlijk wel wat planning en vanaf dag één hierin springen is best wel zeer moeilijk.

Over de type jobs:
software ontwikkeling
In software ontwikkeling kom je meestal als junior software ontwikkelaar uit de startblokken, hier bezit je kennis van één of meerdere programmeertalen. Het doel van deze opleidingen zijn om applicatie ontwikkelaars te leveren. Na verloop van tijd, mits ervaring, groei je door tot senior software ontwikkelaar (front end, back end, etc...), technisch lead, software architect of solution architect. Gaandeweg neem je meer en meer verantwoordelijkheid over verschillende applicaties, programmeer effort of componenten van het ontwikkelen van een bepaalde applicatie.

Vanuit Syntra/VDAB zou je hier bijvoorbeeld starten als junior ontwikkelaar, in deze opleiding krijg je meestal slechts een basis van verschillende zaken, en één programmeertaal. Bachelors of masters krijgen hier meestal vlugger kansen gezien zij meestal met meer kennis van verschillende programmeertalen en software concepten (UML, e.d.) de schoolbanken verlaten. Tevens gaat hun kennis van architecturale concepten groter zijn gezien ze hier ook meer tijd in hebben kunnen steken. Wat niet weg neemt dat ik al VDAB programma's gezien heb die zich echt specifiek in dag opleiding vormen om bijvoorbeeld Java consultants te leveren met als einddoel meteen aangenomen te worden.

DevOps, Full Stack, whatever zou ik als student nog niet al te hard van wakker liggen.

system engineering
Bij system engineering is het voornamelijk de lampkes van het datacenter doen branden. Dit was effe kort door de bocht, maar in praktijk is het licht doen laten branden in den IT soms een full time job waar je je slaap voor kunt laten (cfr: wachtsysteem). Het system engineering traject begint zeer stereotiep bij service desk medewerker. Dit is eerste lijns-werk, proceduraal en soms nu eenmaal monotoon. Opvolgen van procedures, wachtwoorden resetten, printer configureren of Exchange instellen bij de klant. Dit is de entry van een VDAB/Syntra meestal.

Bachelors mogen meestal meteen aan de slag als system engineer. Dit is het opzetten van storage netwerken/modules, (virtualisatie) clusters en andere componenten die nodig zijn om een datacenter tot leven te doen komen. De ene dag lig je onder een valse vloer met de airco op je kop dat je er koppijn van krijgt een kapotte optic fibre los te snokken en de dag erna ben je bezig met virtuele servers op te zetten. Dit is de taak van system engineer. Deze groeien meestal technisch door naar senior system engineer, (network, storage, backup) engineer om daarna architect rol te krijgen.

Buiten de technische rollen kent elke tak vanaf een bepaald niveau een zijsprongetje richting commercieel (technical sales, pre sales, etc...) of leadership (team leader, manager) of technische lead (project of program manager).


Tevens zijn er dan de buitenbeentjes je haalt er eentje aan: test engineer.
Dit is een buitenbeentje, het is meestal iemand met kennis van software ontwikkeling die systemen gaat proberen expres kapot maken. Werkt zeer nauw samen met ontwikkelaars en test ontwikkelde applicaties ten top. (Bijvoorbeeld: een adres veldje, kan dit een nummer en een getal bevatten? Da's ne stereotiepe, 15A bijvoorbeeld is perfect mogelijk maar soms staat er 'integer' in de database => crash). Ik heb ooit een test engineer geweten die bij de KBC bij het geld afhalen expres zijn bankkaart bleef vasthouden zodat de machine problemen had met het inslikken van de kaart. Puur voor de leut om te zien of het systeem crashte van die actie. (Gecomitteerde mens zeker?)

Maar als je er nog tegen komt mag je ze hier altijd zetten en zal ze zo goed mogelijk proberen te verduidelijken.


Dus om kort samen te vatten, je gaat moeten kiezen:
- wat je graag wilt doen: dit gaat je traject bepalen, switchen is altijd mogelijk maar soms moeilijk om vorige kennis te kapitaliseren na je switch
- hoeveel effort je er nu wil instoppen: dit gaat bepalen waar je gaat starten in de organisatie

Een standaard bachelor traject gaat je zeker en vast kunnen helpen in je keuze als je het nog niet weet wat je graag wil doen in de IT, het speelveld is gigantisch. Nu om eventjes de statistieken er bij te halen, ik ben in den tijd begonnen met 360 mensen die "iets in den IT wouden doen", na één schooljaar schoten er hier nog 80 van over. Informeer je goed, kijk dingen in, vraag rond (zowel school als oudere leerlingen) en voor de rest success!
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan