Review: Project Winter

Na een eerdere release voor pc enkele jaren geleden en de komst van de Xbox One-versie eerder dit jaar, waren vorige maand de andere consoles aan de beurt. Sinds een maand kan je dus ook op PlayStation 4 en Nintendo Switch aan de slag met Project Winter. In een winters landschap moet je alles op alles zetten om je medespelers te helpen ontsnappen of hen net te verraden en de kop in te kloppen. Je kan het zowat vergelijken met een uitgebreidere versie van Among Us. Of het me beviel, lees je in deze review.

In Project Winter is het speelveld een besneeuwd gebied met ergens in het midden een hutje. Daarrond gigantisch veel sneeuw, wat stenen en bomen en enkele gebouwen, kisten en meer. Het is de bedoeling om enkele minuten te overleven en ondertussen enkele opdrachten te voltooien. Eens die opdrachten uitgevoerd werden kan je de helikopter oproepen om te ontsnappen. Het is echter niet altijd even eenvoudig, want naast de spelers die een 'normale' rol toebedeeld kregen, zitten er ook enkele verraders in de groep. Hun doel is om de anderen te beletten te ontsnappen.

Project Winter 2.jpg


Verraden of verraden worden

Eigenlijk is Project Winter niet bijzonder moeilijk, al vergt het wel bepaalde kennis. Die kennis kan je opdoen in een tutorial die je beperkt de kneepjes van het vak leert. Zo kom je te weten wat de bedoeling precies is. Overleven en ontsnappen dus. Dat vergt echter enkele inspanningen. Je personage lijdt namelijk onder de kou en krijgt na verloop van tijd honger. Je hut biedt voor beide negatieve effecten een oplossing. Het haardvuur warmt je terug op en aan het fornuis kan je je kookkunsten tonen en voedsel naar binnen werken tegen de honger. Rauw voedsel opeten kan ook, al heeft dat een minder goed hongerstillend effect.

Om te overleven heb je ook wapens nodig. Niet enkel je tegenstanders vormen een potentieel gevaar, maar ook wolven liggen op de loer en beren zien jou maar al te graag als een lekker hapje. Of wat dacht je van een razende eland die je gezelschap niet kan waarderen? Je kan je tegen deze dieren wapenen met bijvoorbeeld je blote vuisten of een pikhouweel, al is brute vuurkracht door middel van een shotgun of pistool natuurlijk een stuk beter. Het gevaarlijkst zijn echter je virtuele tegenstanders die zich achter hun scherm zitten te verkneukelen als ze je kop met een schop inslaan of je trakteren op enkele kogels.

Project Winter 1.jpg


Samenwerken of tegenwerken

Voor het zover komt moet je met z'n allen enkele missies voltooien. Meestal bestaat dat uit het repareren van iets en daarvoor heb je in veel gevallen dingen nodig als brandstof, computerchips en meer. Die moet je dan in nabijgelegen kisten verzamelen die achter slot en grendel zitten. De ruimte die al die schatten herbergt, kan enkel geopend worden als je met twee of drie gelijktijdig een paneel bedient, waarna de deur opent. Pas dan kan je enkele items hamsteren, maar het aantal is beperkt! Wie een beetje van alles wil meedragen, komt dus bedrogen uit. Er zullen in dat geval soms moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.

Het sterkste, maar tegelijk ook zwakste punt is de communicatie.


Na verloop van tijd wordt het mogelijk om enkele nieuwe voorwerpen te maken, waaronder dus de wapens die je zowel helpen als tegenwerken (in het geval je een hulpeloos slachtoffer bent). De verraders kunnen ook rekenen op enkele hulpmiddeltjes die exclusief voor hen zijn bedoeld. Net als in Among Us kunnen ze zich verplaatsen door schachten om onopgemerkt op een andere locatie te geraken. Ook enkele exclusieve kisten met leuke inhoud wachten om geopend te worden.

Project Winter 3.jpg


Akkefietjes

Spellen als Project Winter hebben een solide basis, maar moeten door het spelende publiek goed worden uitgevoerd. Helaas is dit een mindere ervaring. In al mijn gespeelde matchen werd er nauwelijks gecommuniceerd en dan is het ontzettend moeilijk om te achterhalen wie een verrader is. De mogelijkheid is er nochtans om elkaar te woord te staan en het is dan ook een bijzonder jammer gegeven dat negentig procent van de spelers die functie gewoonweg negeert. De pret verdwijnt hierdoor als sneeuw voor de zon. Ook het vinden van een match was niet altijd even eenvoudig. Hoewel cross-play mogelijk is, was het op bepaalde momenten een kwartier lang zoeken naar een match. Ook dit gegeven drukt natuurlijk de pret behoorlijk. Helaas heb ik daardoor Project Winter al snel links laten liggen. Wie weet wat de nabije toekomst brengt.

Conclusie

Project Winter is wat ik ervan had verwacht, maar helaas gooien de spelers zelf wat roet in het eten. Het gebrek aan communicatie drukt de pret en breekt zowat het spel. In de zeldzame matchen waarin enkele spelers wél de moeite deden om hun mond open te doen, was er een pak meer spanning aanwezig. Ook het aantal spelers is niet wat ik had gehoopt. Het duurde soms vele minuten vooraleer een match werd gevonden. Dat je daarvoor bijvoorbeeld Amerikaanse servers moet selecteren, moet je er dan maar bijnemen.

Pro

  • Communicatie maakt het spel
  • Personages hebben unieke vaardigheden
  • Verrader spelen is altijd leuk

Con

  • Geen communicatie breekt het spel
  • Soms amper matchen te vinden
6.5

Over

Beschikbaar vanaf

15 september 2021

Gespeeld op

  1. PlayStation 5

Beschikbaar op

  1. Nintendo Switch
  2. PC
  3. PlayStation 4
  4. Xbox One

Ontwikkelaar

  1. Other Ocean Interactive

Uitgever

  1. Other Ocean Group
 
Terug
Bovenaan