Ik geloof oprecht mijn ogen niet wanneer ik in een topic als dit mensen over kant en klare bodems zie praten. Da's vloeken in de kerk!
Ik kom nooit in deze krochten van het forum omdat ik enkel nog keihard over voetbal wil lullen sedert dat ze mijn favoriet subforum naar de ondergang hebben geleid, maar ik zag de threadtitel "uw favoriete pizza" opduiken bij nieuwste posts gisterenavond en klikte er uit nieuwsgierigheid op, waar ik in de eerste post een verwijzing naar deze thread vond. Even doorgenomen en ... what the fuck vrienden, kant-en-klare bodems uit de supermarkt, 26 minuten in de oven, 18g gist op 200g bloem, .... ???? Waanzin gewoon. Kunt ge even goed Play-Doh bij Bol bestellen en dat opwarmen, da's nog pueriel bontgekleurd ook, om het te beklemtonen. Aangezien het, hoe terecht ook, makkelijk is iedereen die zulke onzindelijke grappen uithaalt af te zeiken, zal ik constructief uit de hoek komen na toch al een jaar of tien voor amateurpizzaiolo te acteren.
----------------------
Voor zes pizza's: 900g 00-bloem, 580ml koud water, 2g verse gist, 30g zout, eetlepel honing/suiker (optioneel bij een betere oven, vooral voor de kleur bij lagere temperaturen).
Water in een kom, gist en honing/suiker erin oplossen. Kwart van de bloem erbij, mengen tot opgenomen, volgende kwart erbij, mengen tot opgenomen, halfuurtje of zo afgedekt laten staan. Volgende kwart erbij, mengen tot opgenomen, zout erbij, laatste kwart erbij en kneden tot het een geheel is. Dat moet geen kwartier handenarbeid zijn, gewoon een samenhangend deeg waarbij alle bloem duidelijk is opgenomen is genoeg. Dat dan in een afgedekte propere kom de koelkast in voor drie tot vijf dagen en dan komt het er, zelfs met het weinige aandeel gist, zo uit, in dit geval de bodem van mijn pyrexkom:
Een uurtje of vier voordat ge gaat bakken dat deeg uit de koelkast en kom halen, lucht er grotendeels uitduwen en in zes gelijke delen verdelen. Oprollen tot strakke bolletjes en afgedekt op kamertemperatuur laten rusten, en dan eindigt ge normaal zo:
Mijn G3 heeft recentelijk helaas de geest gegeven en heb nog geen nieuwe besteld, ondertussen doe ik het even met een gewone oven. Dat gaat eveneens en het in- en uitschuiven is een gemak in vergelijking, al mis ik de hogere temperaturen wel. Gewoon voorverwarmen op max mogelijk, dat is hier 270°C, en heteluchtfunctie gebruiken zodra ge uw pizza's erin smijt. Ondertussen wat bollen mozzarella in repen snijden en in de koelkast laten "uitdrogen".
Bolletje met een deegschraper of iets dergelijks intact op wat semolina (of bloem als ge dat niet hebt) gooien, van binnen naar buiten platdrukken, een weinig tomatensaus erover, parmezaan of Grana Padano als basislaag erop en op uw pizzaschep de oven in.
Minuutje of drie laten bakken. Pizza eruit, optioneel wat (knoflook)olie over de korst en dan in reepjes gesneden mozzarella erop. Terug de oven in totdat ge denkt dat het goed is, besprenkelen met wat olijfolie en blaadjes basilicum erover. Ik persoonlijk doe er graag ook nog wat oregano op want dat komt gewoon goed binnen qua geur.
De pizza's die over zijn de volgende dag ('s morgens uiteraard, geweldig ontbijt) opwarmen in de oven op hoge temperatuur, niet in de microgolfoven of zo.
Dat het in een thread over uw favoriete pizza gaat over Amerikaanse rommel als Domino's of zelfs Dr. Oetkers, dat mag. Maar niet in eentje over eigen pizza maken, beetje serieus blijven. Ook qua toppings kan het me weinig boeien wat ge uitsteekt, als ananas uw ding is, gooit ge er ananas op. Dat mag dan niet traditioneel zijn, maar gij zijt degene die het moet opeten. Hier zijn het grotendeels margherita's, maar af en toe liggen er ook wel stukjes hardgekookt ei, mortadella, 'Nduja en/of burrata op. Met een frisse Duvel ernaast, vanzelfsprekend.