Mentaal Welzijn

Welke diagnose heb jij?

  • Depressie

    Stemmen: 58 33,0%
  • Angst- en/of paniekstoornis

    Stemmen: 63 35,8%
  • AD(H)D

    Stemmen: 28 15,9%
  • Autisme

    Stemmen: 31 17,6%
  • OCD - obsessief compulsieve stoornis

    Stemmen: 11 6,3%
  • PTSS - posttraumatisch stresssyndroom

    Stemmen: 17 9,7%
  • Borderline

    Stemmen: 6 3,4%
  • Bipolair

    Stemmen: 6 3,4%
  • Schizofrenie

    Stemmen: 4 2,3%
  • Eetstoornis

    Stemmen: 18 10,2%
  • Verslaving

    Stemmen: 22 12,5%
  • Burn-out

    Stemmen: 29 16,5%
  • Ander

    Stemmen: 21 11,9%

  • Totaal aantal stemmers
    176
In de realiteit, is als dringende hulp nodig is of verwacht wordt, het eigenlijk zelden voor handen. Er is wel vaak een spoedpsychiatrische unit op een ziekenhuis voor grote dringende problemen, maar dan nog is dat maar een tijdelijke oplossing, en begint het kluwen dan daarna. Een spoedpsychiatrische unit zal je een plek geven waar dat je rust kan vinden voor enkele dagen (of ontnuchteren bij drank of drugprobleem) terwijl men kijkt wat de mogelijkheden zijn voor daarna en je daar al op weg zet, soms doorverwijzing naar de psychiatrie in het ziekenhuis of een ontslag of een andere manier. Maar op de unit zelf kan je niets doen. Er zijn daar enkele kamers, een rookruimte, de verplegerskamer, een gesprekruimte en ik denk een of meerdere isolatiekamers? Hangt ook wel af van ziekenhuis tot ziekenhuis, maar dat is geen plaats voor behandeling, en meestal heb je maar één gesprek denk ik wanneer je opgenomen wordt met een verpleger of verpleegster en dan misschien nog eens in de ochtend één keer met een dokter wanneer die zijn ronde doet. En als je het niet recent gedaan hebt, doen ze vaak ook wel standaard een EEG.

In feite is dat wel goed, je kan er niet veel doen, maar het is wat daarna komt, waar het eigenlijk - mag ik zelfs zeggen zonder uitzondering - faliekant misloopt. Volgens mij heb je daar zelfs mensen die daar dan twee weken later letterlijk terug staan omdat het bij doorverwijzing misloopt. Als zo een psychiatrische verpleegkundige op zo een afdeling - wat al een heel delicate job is - moet de moed toch in uw schoenen zakken als je dezelfde mensen keer op keer terug ziet komen.

Mensen met overmatig drank en of druggebruik die opgenomen worden in een ziekenhuis, die een psychose gehad hebben enzovoort, na een zelfmoordpoging of het aangeven moeilijk te hebben, etc... die vinden vaak hun weg terug naar die afdeling. Soms word je ook automatisch doorverwezen na een spoedopname naar de spoedpsychiatrie (bij een acuut gezondheidsprobleem eerst spoedbehandeling en dan naar spoedpsychiatrie).

Soms is het ook nodig omdat zelfmoordlijn/en dat soort telefoons/hotlines zelden of nooit antwoord bieden en uw oproep niet beantwoorden en bij rondbellen voor psychiatrieën je ook van kastje naar het muurtje wordt gestuurd. En eigenlijk is dat iets typisch voor Vlaanderen / België in het algemeen op heel wat zaken, ook niet gerelateerd aan psychiatrie. Psychologen zijn ook vaak bezet en zijn eigenlijk niet beschikbaar voor de werkende klasse, omdat privépsychologen onbetaalbaar zijn en ook geen (structurele) oplossing / antwoord bieden. In een psychiatrie doen ze ook weinig, ja er zijn wel wanneer je er klaar voor bent groeptherapeutische sessies maar dat pakt ook een probleem niet aan. Of is vaag in de trend van "sport is goed voor uw gezondheid, dus sporttherapie", "kunsttherapie", "muziektherapie", en ga zo maar door. Ik bedoel als je denkt dat in een psychiatrie ze een miraculeus geneesmiddel hebben, dan ga je van een kale reis terug thuiskomen.

Er is ook wel een misplaatst optimisme of naïviteit in de psychiatrie. Ik begrijp wel waarom men het doet, maar "alles komt goed, of het wordt wel beter" zijn toch fabeltjes of maar in een minderheid van de gevallen relevant. Ik denk wel dat het beter kan worden, met name dat je het acute kan verwijderen. Namelijk leren leven met uw problemen. Vergelijk het met een naaste familielid die sterft, misschien leer je dat een plaats geven na een tijd, maar dat blijft wel een verlies dat je meedraagt voor de rest van je leven. Er zou wel wat meer plaats mogen zijn voor enige vorm v. realisme. Ik denk ook dat in vele gevallen psychische zorg weinig zin heeft, wat misschien een controversiële opvatting is, maar soms voelt het erg palliatief aan qua insteek. Niet zelden is het zo dat eens je een opname hebt, het niet uw laatste zal zijn. Ik denk dat het traject een stuk individueler en intensiever moet, maar je moet er de mogelijkheden voor hebben natuurlijk.

Ik denk dat er in het algemeen gewoon te weinig middelen voorhanden zijn om een hele grote groep mensen met psychische problemen, zowel acuut als minder acuut, echt te kunnen helpen. Veel plaatsgebrek en te veel een pleister op de wonde-beleid ipv wat die pijn veroorzaakt vanuit de wortels aan te pakken. En ik vind het jammer, want zoals de voorbije pandemie iets heeft aangetoond is het een zeer groot probleem waarvan de meesten enkel het topje v/d ijsberg te zien krijgen als buitenstaander. En met deze snel veranderende evoluerende maatschappij, krijg je tal v. uitdagingen, uitdagingen waar wij niet in slagen om een antwoord op te vinden. De echte underground pandemie is ons mentaal welzijn.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Patj
Er is ook wel een misplaatst optimisme of naïviteit in de psychiatrie. Ik begrijp wel waarom men het doet, maar "alles komt goed, of het wordt wel beter" zijn toch fabeltjes of maar in een minderheid van de gevallen relevant. Ik denk wel dat het beter kan worden, met name dat je het acute kan verwijderen. Namelijk leren leven met uw problemen.
De bedoeling van een psycholoog/psychiater is meestal ook niet om uw probleem te doen verdwijnen. Een trauma of persoonlijkheidsstoornis verdwijnt niet omdat je therapie volgt. Het gaat er hem vooral over om het leefbaar te maken en manieren te zoeken zodat die dingen minder impact hebben op je leven.

Iemand die bvb. gevoelig is aan depressie gaat daar in de meeste gevallen altijd gevoelig aan blijven. Het is dan een kwestie van de signalen te leren herkennen wanneer je in het (donker)oranje gaat zodat je kan ingrijpen voor je in het rood gaat.
 
Exact wat MisterV zegt. Psychiatrie/psychologen heeft nog geen dingen voor mij opgelost of weggehaald, maar mij wel geleerd hoe ik op een andere manier met dingen kan omgaan, of welke tools ik kan inzetten om bepaalde situaies beter door te komen.

Die CM is vooral lachwekkend met hun 24 sessies in a lifetime.
 
Die CM is vooral lachwekkend met hun 24 sessies in a lifetime.
Inderdaad, en dan zijn ook nog niet alle psychologen aangesloten. Voor kinderen was het dacht ik minder beperkt, voor onze oudste zoon hebben we toch alle sessies (deels) terugbetaald gekregen.
Problematisch vooral dat er geen standaard terugbetaling is. Als je het niet kan betalen (en dat zijn vaak de mensen die er veel baat bij zouden hebben) dan is dat gewoon niet te doen.
 
Die CM is vooral lachwekkend met hun 24 sessies in a lifetime.

De manier waarop ze het omschrijven is vooral ergerlijk.
Wetende dat zowat elke hulpverlener rond een uurtarief zit van minimum 50 EUR, slaat die 50% nergens op.
Dat ze dan meteen 10 EUR schrijven per sessie...


  • Per zitting wordt 50 procent van het betaalde honorarium terugbetaald, met een maximum van 10 euro. Leden met verhoogde tegemoetkoming krijgen per zitting 75 procent van het honorarium terugbetaald, met een maximum van 15 euro.
 
De manier waarop ze het omschrijven is vooral ergerlijk.
Wetende dat zowat elke hulpverlener rond een uurtarief zit van minimum 50 EUR, slaat die 50% nergens op.
Dat ze dan meteen 10 EUR schrijven per sessie...
Dat gaat dan waarschijnlijk over die 8 sessies die je grotendeels kan terugbetaald krijgen (en waar een groot deel van de psychologen niet aan meedoet). Of misschien dat een eerstelijnspsycholoog ook nog rond dat bedrag hangt maar dat is echt maar heel beperkte hulp.
CAW's en CGG's misschien ook nog, geen idee of je voor sessie daar terugbetaling krijgt.
 
CAW's en CGG's misschien ook nog, geen idee of je voor sessie daar terugbetaling krijgt.

CGG heeft standaardtarief van 11 euro per sessie. Ze gaan er wel flexibel mee om indien dit toch nog te veel is.
CAW is steeds gratis, maar die hulpverlening staat toch wat op een ander niveau dan bv het CGG.
 
CAW is steeds gratis, maar die hulpverlening staat toch wat op een ander niveau dan bv het CGG.
Het hangt ervan af wie je voor je hebt. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar met iemand in mijn directe omgeving zijn er wonderen verricht in het CAW, het gaat nochtans over heel complexe problematiek.
Maar het zou geen kansspel mogen zijn.
 
Dat gaat dan waarschijnlijk over die 8 sessies die je grotendeels kan terugbetaald krijgen (en waar een groot deel van de psychologen niet aan meedoet).
Die 8 sessies verrekenen ze rechtstreeks met de mutualiteit, waarbij je zelf een soort van remgeld nog betaalt van 11 EUR.
Bij mij was het toch zo...
 
Serieuze vraag: Mr S zegt soms ‘en daarom ga je beter niet te eerlijk zijn tegen een psychiater’ onder het motto ‘die gaat u niet terug buiten laten’. Kan dat? Ik bedoel dus dat je oprecht bent tegen de psy en die effectief zegt ‘hola, madam, u bent ietske te far gone om terug buiten te gaan’? Want aan de ene kant wil ik wel eens echt kunnen proberen uitleggen hoe en wat mijn brein werkt maar aan de andere kant…tja.
 
Serieuze vraag: Mr S zegt soms ‘en daarom ga je beter niet te eerlijk zijn tegen een psychiater’ onder het motto ‘die gaat u niet terug buiten laten’. Kan dat? Ik bedoel dus dat je oprecht bent tegen de psy en die effectief zegt ‘hola, madam, u bent ietske te far gone om terug buiten te gaan’? Want aan de ene kant wil ik wel eens echt kunnen proberen uitleggen hoe en wat mijn brein werkt maar aan de andere kant…tja.
De enige reden om je te laten colloqueren is als je een acuut gevaar bent voor jezelf (acute zelfmoordgedachten die dus al volledig uitgewerkt zijn etc) of voor een ander (genre: Ik wil straks de pizza hut binnenrijden en hopelijk 20 doden maken/ik droom ervan mijn kinderen te "verlossen" van deze gruwelijke wereld).
In elk ander geval kan een opname voorgesteld worden maar niet afgedwongen. Dus als jij zegt dan: "Nope, no can do, ik heb 2 kinderen met extra zorgnoden en ik kan absoluut niet in opname gaan omwille van hen" dan kan die enkel zeggen: "Denk er nog eens goed over na!"

Maar als je na een jaar tijd nog niet begonnen bent met uitleggen hoe je brein werkt, vrees ik vooral dat je een psychiater voor je hebt waar je geen vertrouwensband mee hebt opgebouwd. 😟
 
Serieuze vraag: Mr S zegt soms ‘en daarom ga je beter niet te eerlijk zijn tegen een psychiater’ onder het motto ‘die gaat u niet terug buiten laten’. Kan dat? Ik bedoel dus dat je oprecht bent tegen de psy en die effectief zegt ‘hola, madam, u bent ietske te far gone om terug buiten te gaan’? Want aan de ene kant wil ik wel eens echt kunnen proberen uitleggen hoe en wat mijn brein werkt maar aan de andere kant…tja.

Ik sluit me aan bij Mulan. Het moet allemaal al erg concreet zijn voordat ze je gedwongen gaan opnemen.
Een voorbeeld: op mijn dieptepunt had ik zelfmoordgedachten en een psychotische episode en werd er wel voorgesteld om in opname te gaan, maar niemand heeft me toen verplicht.
 
Serieuze vraag: Mr S zegt soms ‘en daarom ga je beter niet te eerlijk zijn tegen een psychiater’ onder het motto ‘die gaat u niet terug buiten laten’. Kan dat? Ik bedoel dus dat je oprecht bent tegen de psy en die effectief zegt ‘hola, madam, u bent ietske te far gone om terug buiten te gaan’? Want aan de ene kant wil ik wel eens echt kunnen proberen uitleggen hoe en wat mijn brein werkt maar aan de andere kant…tja.
Ik sluit mij ook aan bij Mulan & C11. Je moet al heel ver heen zijn vooraleer je gecolloqueerd wordt. M.a.w. concreet gevaar voor uzelf of anderen. Juridisch is het ook allesbehalve evident. Uw psychiater die de deur van zijn kabinet op slot doet en wacht tot de ambulance met de witte jassen komt, dat is enkel iets voor in films.
 
Ik sluit mij ook aan bij Mulan & C11. Je moet al heel ver heen zijn vooraleer je gecolloqueerd wordt. M.a.w. concreet gevaar voor uzelf of anderen. Juridisch is het ook allesbehalve evident. Uw psychiater die de deur van zijn kabinet op slot doet en wacht tot de ambulance met de witte jassen komt, dat is enkel iets voor in films.
Kleine kanttekening: dat komt wel vrij regelmatig voor. Maar die mensen komen vooral binnen via politie en ziekenhuizen (voornamelijk spoed).
Mijn vriendin werkte jarenlang in een instelling voor geestelijk gezondheidszorg.
 
Kleine kanttekening: dat komt wel vrij regelmatig voor. Maar die mensen komen vooral binnen via politie en ziekenhuizen (voornamelijk spoed).
Mijn vriendin werkte jarenlang in een instelling voor geestelijk gezondheidszorg.
Politie en spoed lijken mij ook de meer logische kanalen waarlangs zo'n patiënten binnenkomen. Maar er komt sowieso een onderzoeksrechter of vrederechter aan te pas. Ik zie een psychiater die procedure niet opstarten tenzij er acuut gevaar is.
 
Serieuze vraag: Mr S zegt soms ‘en daarom ga je beter niet te eerlijk zijn tegen een psychiater’ onder het motto ‘die gaat u niet terug buiten laten’. Kan dat? Ik bedoel dus dat je oprecht bent tegen de psy en die effectief zegt ‘hola, madam, u bent ietske te far gone om terug buiten te gaan’? Want aan de ene kant wil ik wel eens echt kunnen proberen uitleggen hoe en wat mijn brein werkt maar aan de andere kant…tja.
Lijkt me niet het geval. Mij hebben ze ook niet binnengehouden toen ik eerlijk was over mijn angsten, en ik was heel lang heel ver weg*. Zolang je geen gevaar vormt voor anderen of jezelf, kunnen ze je volgens mij niet zomaar vasthouden. En ik heb zelfs weet van iemand die een acuut gevaar vormt voor verschillende mensen, maar niet zomaar kan worden vastgehouden.

* ter info: Mijn leven was 10 jaar lang een grote psychose waarin ik overal, zelfs thuis, mensen en wezens zag die me wilden ontvoeren en martelen.
 
Dat gaat dan waarschijnlijk over die 8 sessies die je grotendeels kan terugbetaald krijgen (en waar een groot deel van de psychologen niet aan meedoet). Of misschien dat een eerstelijnspsycholoog ook nog rond dat bedrag hangt maar dat is echt maar heel beperkte hulp.
De eerstelijnspsycholoog en de gespecialiseerde psychologische zorg zijn de sessies die je voor €11 krijgt, idd beperkt in aantal.

Die 50% gaat effectief over sessies die daar niet onder vallen, op het formulier moet de psycholoog aankruisen: ik verklaar dat er voor deze sessies geen tegemoetkoming is in de wettelijke ziekteverzekering.

En eigenlijk elke mutualiteit verwoordt dat op die manier, 50% met een maximum van €10. Geen idee in welk lala-land ze zitten met hun therapiesessies van €20.

Ook die netwerken waar bijna geen psychologen bij aangesloten zijn... Of wel, maar dan ben je serieus beperkt in je keuze. Ook voor die gespecialiseerde psychologische zorg wat absurd is. Dan ben je al beperkt qua wie er in je buurt zit, dan moet het nog passen qua problematiek, therapievorm en dan hebben we het nog niet eens over een klik hebben... Ik heb bvb nood aan een klinisch psycholoog die onderlegd is in trauma én autisme. Wat ben ik dan met iemand die werkt rond rouw, relatietherapie of schizofrenie...
 
Ik kan iets vaags herinneren dat hier ook een post was omtrent tests op ADHD. Gisteren naar m'n psycholoog geweest en ze kwam er ook prompt mee af. Reden was dat ik volgens haar m'n focus niet behou en een gesprek alle kanten opgaat, ik moeite heb met stiptheid en ikzelf liet ontvallen dat het "licht" precies eens uit gaat terwijl ik iets doe en het lijkt dat ik op Mars zit.

Vind het straf want ze zat erop dat ik afbouwde met antidepressiva (Sertraline) en nu nadat ik vertelde dat ik het geloof in psychologen aan het verliezen ben doordat het een praatbarak is - toch al m'n 4de ofzo - wil ze wel terug contact opnemen met m'n dokter/psychiater...

Dus, ervaringen iemand?
 
Wat jij beschrijft zijn wel kenmerken ervan. (Maar evengoed van depressie, slaaptekort, whatever!)
Stel jezelf eerst de vraag of een diagnose voor jou wel of geen meerwaarde zou zijn. Bij volwassenen is het doorgaans enkel een meerwaarde als je medicatie ervoor wil proberen, want zonder de diagnose geen rilatine. Wil je geen medicatie, dan heeft een goeie therapeut ook geen "nood" aan die stempel om met je te helpen rond structuur en vermijden van prikkels. Want daar komt het niet-medicamenteuze beleid wel op neer om je te leren omgaan met ADHD.

Je huisarts kan je perfect doorverwijzen naar iemand die de testing doet indien je dat wil. Mijn psychiater doet dat bvb al niet zelf.
En jouw therapeut heeft toch niet "zomaar" contact op te nemen met jouw huisarts of wie dan ook? :unsure: bij mij heeft geen enkele therapeut (en heb er ook al meer dan 4 gehad doorheen de jaren) dat ooit al gedaan tenzij in crisissituatie en enkel in overleg.

Ik hoop dat hoe je het vertelt hier niet aansluit bij hoe je therapeut het aanbracht want anders zou dat bij mij al een onherstelbare vertrouwensbreuk zijn en adieu tot nooit meer. Een therapeut hoort toestemming te vragen om contact op te nemen met je begeleidende arts en niet zomaar eender welke theorie met je arts te toetsen buiten jouw weten of wil om.
 
Vanaf morgen Venlafaxine 37.5mg voor een weekje en dan erna 75mg en dan rond half December wilt de huisarts me terug zien voor een follow up.

Kan me weinig herinneren van Venlafaxine want is geleden van toen ik 18 was, geloof wel dat ik goed er op reageerde buiten een droge mond en "brain zaps"

Ik weet nog steeds niet of ik contact moet verbreken met de persoon die me afwees, aan de ene kant zou dat het beste zijn maar aan de andere kant is ze als een drug die ik nog steeds nodig heb en we kunnen nog steeds goed babbelen.

Alleen continue die kennis dat dit alles is wat we ooit gaan bereiken blijft er in hakken.
Ik voel alsof ik continue de bron van mijn pijn op zoek door er naar toe te gaan maar tegelijk is ze ook de cure.
 
Terug
Bovenaan