Honden

Heb je een hond?


  • Totaal aantal stemmers
    187
Allemaal top dat je drie keer per dag met je hond gaat wandelen uiteraard. Zullen ze zeker blij mee zijn. En wij zullen met een bull Terriër en een Doberman/Herder mix ook nog niet de aller energiekste rassen hebben. Maar drie maal iedere dag wandelen is voor nauwelijks eender welke hond nodig imo. Als je echt een ras pakt dat zuiver gefokt is voor trektochten in poolgebied of een zware werklijn van een actief ras, misschien wel, maar dan ga je met alleen wandelen er nog niet komen al ga je zes keer per dag. Op voorwaarde dat je thuis andere dingen geeft aan de hond om zich bezig te houden (mentaal in de eerste plaats) lijkt me dagelijks wandelen ruim voldoende voor het overgrote deel van honden. Een beetje tuin helpt daarbij uiteraard. Op een appartement zou ik misschien ook proberen twee a drie keer wandelen te halen (maar daar zou ik nooit voor onze honden gekozen hebben).
 
Allemaal top dat je drie keer per dag met je hond gaat wandelen uiteraard. Zullen ze zeker blij mee zijn. En wij zullen met een bull Terriër en een Doberman/Herder mix ook nog niet de aller energiekste rassen hebben. Maar drie maal iedere dag wandelen is voor nauwelijks eender welke hond nodig imo.
Klopt enkel als ze "voldaan" zijn.
De mechelaar heeft ook geen 3 wandelingen nodig, die is sneller voldaan. De pup daarentegen... 🤷‍♀️
Net zoals wanneer je 3 kerels van jouw leeftijd, lengte en gewicht naast elkaar zou zetten en jij bepaalt hoeveel ze mogen eten/bewegen/... De ene zal dat prima vinden, de ander zal er enorm gefrustreerd door raken en dat duidelijk uiten ook.
 
Klopt enkel als ze "voldaan" zijn.
De mechelaar heeft ook geen 3 wandelingen nodig, die is sneller voldaan. De pup daarentegen... 🤷‍♀️
Net zoals wanneer je 3 kerels van jouw leeftijd, lengte en gewicht naast elkaar zou zetten en jij bepaalt hoeveel ze mogen eten/bewegen/... De ene zal dat prima vinden, de ander zal er enorm gefrustreerd door raken en dat duidelijk uiten ook.
Mensen en dieren gaan gebruiken in een vergelijking vind ik altijd gevaarlijk :p . Maar om er toch op te antwoorden, op een uitzondering na zal ieder mens zijn maag/gestel zich daar wel grotendeels aan aanpassen, je zult er natuurlijk altijd die ene hebben die met zijn 28jaar 1m73 en 66kg toch niet genoeg blijkt te hebben met dagelijks 1,2kg steak en een kriekenvlaai als avondeten, maar voor het grootste deel ga je iedereen gelukkig krijgen met een gemiddelde portie (sommige niet van de eerste keer, dat kan).

Nu goed, het was op zich zeker geen kritiek op de mensen die driemaal daags met hun hond(en) gaan wandelen, want dat valt op zich enkel toe te juichen. Ik betwijfel juist of er veel honden zijn die dat nodig hebben om voldaan te zijn, of anders gezegd, imo leg je dan te veel eieren in het concept wandelen. Voor onze honden zouden ze nog steeds iets missen volgens mij, één wandeling of drie, het zou hier niet zo veel verschil maken denk ik.

Maar het is maar een mening uiteraard, ik ben niet de grote expert in zake hoe krijg ik een hond voldaan.
 
Imo leg je dan te veel eieren in het concept wandelen.
Er zijn 3 goede manieren om een hond voldaan te krijgen:
Wandelen, werken of hersenwerk.
Ga jij 's morgens een uur pakwerk gaan doen, zal de doorsnee hond (mechelaars uit een werklijn zullen de uitzondering zijn) de rest van de dag pompaf zijn en zal 1 wandelingetje van 15 minuten om 17u al ruim voldoende zijn.

Geef je hem doorheen de dag 3-5x hersenwerk dan zullen 2 korte wandelingen blokje rond ook ruim voldoende zijn.

Doe je niets met je hond, zal een "luie" hond of eentje met een matig energieniveau 2 wandelingen ook al helemaal top vinden!

Maar er zijn nu eenmaal rassen die globaal genomen meer nodig hebben. Een huskey is daar 1 van. De buren hebben hier border collies waar niet eens mee gewandeld wordt. Spreekt voor zich dat die zelf dan maar actie gaan zoeken en regelmatig proberen uit te breken, bij de minste kik buiten non-stop aan de schutting staan te blaffen, regelmatig doorheen de dag als de baasjes gaan werken zijn een huiluurtje inlassen,...
Maar de baasjes hebben daar natuurlijk geen last van want die zijn niet thuis. Maar hoe groot acht jij de kans dat die de honden mee nemen op terras om een paar uurtjes te gaan drinken? 😉
 
Hangt er vanaf als die daar thuis wel veel mee doen acht ik de kans specifiek voor borders eigenlijk erg groot die gaan door de band genomen meer hebben aan een eigenaar die daar thuis oefeningen mee doet dan een die er drie maal daags mee gaat wandelen :p .

Als die niks training hebben gehad en nooit hun energie kwijt kunnen dan is de kans nihil. Maar dat zou bij de onze dan ook zo zijn en bij de meeste honden.

Achja ik ben iets minder van een hond moet x aantal wandeltijd hebben. Bij ons wordt er tegenwoordig niet elke dag gewandeld (wel het merendeel van de dagen en minder dan 45 minuten wandelen begin ik niet aan). Daar zou het internet gegarandeerd ook op durven zeggen van dat dit te weinig is. Ik maak mij echter geen zorgen en ben er van overtuigd dat ze hier allebei super gelukkig zijn. Ook al zijn ze gisteren tussen 08 en 17u30 alleen geweest, buiten of in een warm tuinhuis (nog iets dat ik niet overal zou durven zeggen overigens :D ) en zijn we er gisteren door het weer voornamelijk niet mee gaan wandelen. Toch had ik twee voldane honden, daarnet lagen ze allebei nog binnen te maffen uitgeteld van de spelletjes van gisterenavond laat.

Nu ben ik het uiteraard eens iedere hond is anders, maar ik ben het niet eens met bv een husky moet drie keer per daags wandelen, of twee keer maar dan moet er een halfuur trekwerk in den hof bij.

Dus ja samengevat een Husky moet je niet nemen als je geen tijd hebt voor je hond (geen enkel ras maar een husky nog minder) maar, en dat was het enige dat me een beetje "stoorde", ik kreeg het gevoel hier dat je onder andere met een husky drie keer moet gaan wandelen per dag want dat je die anders beter niet neemt, daar ben ik het niet mee eens :).
 
Een van de honden hier is een mini american shepherd (werkras genre border collie) en daar wordt doorgaans één keer per dag 20 minuten mee gewandeld. Die zou drie keer per dag kunnen gaan, maar daar zou hij snel aan wennen omdat dat vooral fysieke stimulans geeft (buiten het snuffelen dan). Vijf minuten trainen zorgt voor minstens even veel voldoening.
Maar dat beestje wil werken en die kans krijgt hij dan ook vier keer per week op onze hondenschool. De overige dagen zijn rustdagen, minstens even belangrijk imho.

Nu ken ik een hoop husky's en het grootste probleem is dat dat wel werkhonden zijn, maar ook geweldig koppige beesten. Je kan daar niet zo mee werken als met de herders en collies van deze wereld waardoor die mentale stimulans bieden wat moeilijker is. Die dieren zijn nu eenmaal gekweekt om in een kou klimaat lange afstanden af te leggen (wandelen). Mijn hond zou ik een hele dag kunnen laten aporteren en zoekspelletjes laten doen. Een husky zegt na twee keer 'aporteer zelf maar'. Dan is wandelen op verschillende plekken met veel snuffeltijd soms het enige dat werkt.
 
Laatst bewerkt:
Spelen en denkspelletjes doet hij hier ook graag, naast het 3x daags gaan wandelen.
Hondenschool deed hij en ik ook graag, gewoon al om het feit dat je met elkaar bezig bent.

Ik wou vooral eventjes aantonen dat het perfect lukt om meerdere keren/dag met de hond te gaan wandelen, ook als je fulltime werkt.
 

En snuffelwandelingen zijn ook geen foolproof oplossing, een uur weggeweest: 10 minuten heeft hij liggen uitblazen, toen ik terugkwam van het toilet stond meneer triomfantelijk met mijn leren schoen in zijn muil bovenop de zetel te paraderen. :unsure:

Hoeveel rustigere precies worden ze na de puberteit? 🙈

(29kg en schofthoogte 62cm ondertussen. 😭)
 
Dat 3x per dag wandelen was eigenlijk een beetje naast de kwestie van mijn originele vraag. Mijn hond komt eigenlijk wel toe met 1x per dag te wandelen. Hij is ook niets anders gewoon en na zijn wandeling is hij eigenlijk niet speciaal energiek en vraagt hij ook niet meer om te gaan wandelen. Ik ben nu vandaag al 2 keer een lange wandeling gaan maken met hem en nu ligt hij al de hele tijd KO op de vloer te slapen.

Dat we geen terras kunnen doen met hem heeft imo niet zoveel te maken met het feit dat hij niet moe genoeg is. Als we dat doen na een lange wandeling of niet, hij is altijd wel curieus als we buiten zijn dus stil liggen is zijn ding zo niet. Ik kan dat allemaal wel kaderen gezien het ras van de hond maar mijn vriend vergelijkt de Husky altijd met de Retriever van mijn ouders en dat is natuurlijk een blikje Red Bull met een zak patatten vergelijken.

Ik denk dat ik ga beginnen met die chemische castratie omdat ik me wel zorgen maak om het feit dat hij wel agressief uit de hoek durft komen naar andere honden sinds hij volwassen is. Tegen andere reu's wil hij precies altijd zijn dominantie tonen.

Na de zomer ook eens een goede hondenschool zoeken en eens met een therapeut afspreken om te zien wat we kunnen doen. Bedankt voor de tips allemaal <3
 
Ik kan dat allemaal wel kaderen gezien het ras van de hond maar mijn vriend vergelijkt de Husky altijd met de Retriever van mijn ouders en dat is natuurlijk een blikje Red Bull met een zak patatten vergelijken.
🤣 Mooie vergelijking! Maar idd, absoluut niet realistisch om een harig vloerkleed te vergelijken met een werkhond.
Ik denk dat ik ga beginnen met die chemische castratie omdat ik me wel zorgen maak om het feit dat hij wel agressief uit de hoek durft komen naar andere honden sinds hij volwassen is. Tegen andere reu's wil hij precies altijd zijn dominantie tonen.
Dat is gedrag dat er normaal gezien wel uit gaat dan, tenzij het ondertussen al zo aangeleerd is, dat hij het blijft doen uit automatisme zeg maar.
Na de zomer ook eens een goede hondenschool zoeken en eens met een therapeut afspreken om te zien wat we kunnen doen. Bedankt voor de tips allemaal <3
Vraag advies aan de dierenarts wie aan te raden is qua therapeut. Helaas zijn er heel veel die zichzelf zo noemen maar absoluut de naam niet waard zijn...
De hondenscholen in mijn regio starten allemaal het eerste weekend van augustus terug. Ik heb al altijd vooraf een mailtje gestuurd met de vraag of ik eens langs kon komen om "te zien of hun werkwijze aansluit bij mijn visie" en zeker als je een "lastige" hond hebt, appreciëren ze dat ze weten dat je langs komt want dan observeren ze soms mee de hond die aan de zijlijn staat om te zien of hij ook in de groep zou passen.
Mijn hondenschool heeft momenteel 3 A-klassen, een pittige hond gaan ze niet zomaar in eender welke klas gooien bijvoorbeeld.
 
Laatst bewerkt:
Na de zomer ook eens een goede hondenschool zoeken en eens met een therapeut afspreken om te zien wat we kunnen doen. Bedankt voor de tips allemaal <3
Die twee gaan vaak niet echt goed hand in hand. Een (goede) gedragstherapeut bij honden gaat proberen uitzoeken wat de triggers en oorzaken van bepaald gedrag (uitvallen, flippen, ...) zijn en daar op werken, terwijl een hondenschool u als baas trucjes gaat aanleren omdat gedrag bij uw hond te "onderdrukken". Bij de ene hondenschool al wat drastischer dan bij een andere.

De vraag is vooral wat ge voor u en uw hond wilt: als ge uw hond beter wilt begrijpen, dan wordt het waarschijnlijk een lang en duur traject met een gedragstherapeut, maar hebt ge uiteindelijk wel een hond die (in het beste geval) zonder al te veel management zichzelf kan zijn. Wilt ge gewoon n'importe quoi met uw hond een terras kunnen doen, want dat is eigenlijk iets dat gij wilt doen en daarom niet per se uw hond, dan kunt ge gaan van een "blijf" van 20 minuten erin rammen tot hem 3 dagen meegeven met kerels die "interne training" doen en u ne hond teruggeven met de expliciete instructie dat ge best zijn halsband niet afdoet :)

Maar goed, wij zijn door omstandigheden wat afgestapt van het hele hondenschoolcircuit, je moet daar uiteindelijk ook niet meer van verwachten dan wat het maar is: trucjes aanleren. Daarmee los je vaak geen echte gedragsproblemen op. En ook wat Mulan zegt, veel therapeuten noemen zichzelf zo (we kennen er helaas persoonlijk ook zo) maar gaan echte problemen alleen maar erger maken. Prijs is helaas een indicatie, maar ook daar zitten er dure kwakzalvers tussen.
 
Vorige zaterdag met de fluisterbootjes in Dinant gaan varen en Mo onze amstaff was mee.
Jeezes wat een scènes dat er gemaakt werden, kinderen die histerisch beginnen te wenen bij het passeren.
Moeders die luid panikeren en hun kroost achteruit scharen bij het zien van onze hond. Mensen die met een overduidelijke overdreven grote bocht rond ons lopen. Dan moet je weten da hij de rust zelve is. We stonden al 5 minuten naast die mensen aan het water eer ze het int oog kreeg, een gekres en Mo ging zitten en zijn floch likken.
 
Die twee gaan vaak niet echt goed hand in hand. Een (goede) gedragstherapeut bij honden gaat proberen uitzoeken wat de triggers en oorzaken van bepaald gedrag (uitvallen, flippen, ...) zijn en daar op werken, terwijl een hondenschool u als baas trucjes gaat aanleren omdat gedrag bij uw hond te "onderdrukken". Bij de ene hondenschool al wat drastischer dan bij een andere.
Niet mee eens. De gedragstherapeut is diegene die hem heel gericht zal kunnen zeggen wat het probleem is en hoe dat op te lossen.

Maar de hondenschool is veel meer dan "trucjes aanleren": dat is in de eerste plaats socialisatie. En aangezien zijn hond een probleem heeft met andere honden ook, kan dit ideaal zijn! De mijne is nog steeds een ongeleid projectiel op het veld, maar we maken langzaam aan wel evolutie.
(Ongeleid projectiel= om de 5 botten weg willen lopen, bevelen niet of half uitvoeren hoewel hij het kan, naar andere honden willen schieten om te spelen, 10x stoppen als we moeten rondstappen omdat grassprietjes super interessant zijn,...) En bij de mechelaar vond ik het echt een heel goede manier om de band tussen hond en eigenaar te versterken. Met deze hond is het eerder cardiotraining voor mij voorlopig maar soit, ook dat zal wel komen!

Beide kunnen dus perfect naast elkaar en beide kunnen een meerwaarde zijn.
 
  • Leuk
Waarderingen: Lav
Maar de hondenschool is veel meer dan "trucjes aanleren": dat is in de eerste plaats socialisatie. En aangezien zijn hond een probleem heeft met andere honden ook, kan dit ideaal zijn! De mijne is nog steeds een ongeleid projectiel op het veld, maar we maken langzaam aan wel evolutie.
(Ongeleid projectiel= om de 5 botten weg willen lopen, bevelen niet of half uitvoeren hoewel hij het kan, naar andere honden willen schieten om te spelen, 10x stoppen als we moeten rondstappen omdat grassprietjes super interessant zijn,...) En bij de mechelaar vond ik het echt een heel goede manier om de band tussen hond en eigenaar te versterken. Met deze hond is het eerder cardiotraining voor mij voorlopig maar soit, ook dat zal wel komen!
Zeer contextgebonden socialisatie. Het is niet omdat honden het op het veld kunnen, dat ze het pakweg in een bos e.d. kunnen. Locatielessen zijn op dat vlak wel een meerwaarde, maar als je naar een hondenschool gaat die altijd alles aanleert op hetzelfde veld, dan heb je daar op wandelingen veel minder aan dan je denkt. Behalve dan om de band te versterken, inderdaad.

Ik snap wat je bedoelt over de gedragstherapeut, maar staar je niet te veel blind op "heel gericht kunnen zeggen wat het probleem is en hoe dat op te lossen". Dat klinkt in mijn oren te veel als een quick win, en bij gedragsproblemen (ECHTE gedragsproblemen, hetgeen wat hier meestal omschreven wordt valt daar niet echt onder) bestaat een quick win gewoon niet. En wederom, op dat punt gaat een hondenschool u ook niet helpen (en met die hond trainen vaak ook gewoon het probleem erger maken).

Maar goed, iedereen moet vooral doen wat werkt voor zijn of haar hond, natuurlijk.
 
Bij de gemiddelde hondenscholen/gedragtherapeuten moet je gewoon wegblijven is allemaal voor niks nodig.

Ik train al mijn honden via de contact/positieve trainingsmethodes en dit met max 3 mensen per les uur, je ziet dat zo vaak het gebrek aan juist contact tussen baas/hond de band is zo belangrijk

Een pup/hond moet leren begrijpen wat jij van hem verwacht, zit/hier, af, blijf enz zijn allemaal gewoon maar circus truckjes zo kan je er makkelijk 10 op 1 dag leren maar snapt je hond dan ook wat je echt van hem verwacht?

Vele gaan zo fout om om een pup/hond op training uit zijn drift bubbel te halen, vele trainers hebben daar ook geen verstand van en bestempelen zo een gedrag als agressie, terwijl net op dat moment terug contact met je pup/hond krijgen via de juiste contact methode zo belangrijk is.

Je ziet dat zoveel hond/pup zit dan te trekken/te springen aan de leiband of te bijten op een matje, weet niet wat je van hem verwacht, je wordt er wat zenuwachtiger van want je vind het ambetant dat je hond zich zo gedraagt en gaat dingen doen waardoor je die drift nog erger maakt, een simpele afleiding met bv een trektouwtje kan er al voor zorgen dat je hond binnen de minuut uit zijn drift bubbel is gehaald en je weer makkelijk verder kan met je training, zie soms op hondenscholen letterlijk pups/honden 15/30 min gedrag vertonnen waar het baasje geen controle overkrijgt, trainers zeggen dan vaak ga maar even aan de kant ermee want hij is agressief,

Zo jammer dat er vele trainers zijn die geen verstand hebben van hondentaal, bij gedrags therapeuten zelfde verhaal ik heb op 40 jaar dat ik met honden bezig ben er nog maar 4 gezien waar ik van kan zeggen die zijn Top, heb er zelfs geweten die langs kwamen voor een intro €150 en op een uur 45 min op de tablet van alle zever aan het invullen waren....
 
Laatst bewerkt:
Het type hondenschool dat hierboven wordt beschreven (trucjes leren, onderdrukken, ...) bestaat nog wel, maar die zijn er toch echt wel tussenuit aan het gaan hoor. Akkoord dat daar vaak minder individueel gewerkt kan worden door de grootte van de groepen, maar voor de basis kan je daar zeker terecht.
Hier op de hondenschool wordt er beloningsgericht gewerkt met veel aandacht voor de band tussen mens en hond. Moeilijke gevallen verwijzen wij ook al eens door naar gedragstherapeuten die kunnen helpen bij een moeilijke situatie thuis bvb. Maar veel eigenaars denken vaak dat training stopt bij de poort van de hondenschool en gaan vaak in de fout door thuis niet meer bezig te zijn met wat ze aanleren.
 
10 min per dag thuis herhalen wat je elke week op de hondenschool hebt gedaan is al meer dan voldoende, realiteit is dat vele nog niet eens 10 min dat doen op de hele week....

Hier in Kinrooi zit een Geert de bolster school ook beloningsgericht: kortzinnig, oogkleppen voor het grootste paard en snappen het verschil tussen agressie en natuurlijke driften niet, gewoon doodzonde voor bv een Mechelaar/Stafford zijn die gewoonweg niet bekwaam, Iets of wat driftgedrag staan ze met hun handen in het haar en verwijzen ze je door naar dure individuele begeleiding onder het mom, niet handelbaar/aggesief

Krijg ook vaak de vraag welke commando's leer je u pup, euhh zo goed als geen, de echte training op commando's begint hier pas vanaf een maand of 7 ervoor is puur contact dingen als zit enz dat kunnen ze wel maar daar word niet specifiek op getraind het hoofddoel is tot een mand of 7 om ene zo goed mogelijk band te krijgen en en er voor te zorgen dat jij de pup/hond zijn afgod wordt.

Op 1 uur les er 4/5 commando's erin pompen is allemaal leuk en je kan er mee uitpakken maar in wezen is je pup/hond er niks mee, bij vele verwaterd dan ook nog eens het trainen waardoor er na 1 jaar niks meer van overschiet en de hond zich uiteindelijk verveeld.
 
Laatst bewerkt:
10 min per dag thuis herhalen wat je elke week op de hondenschool hebt gedaan is al meer dan voldoende, realiteit is dat vele nog niet eens 10 min dat doen op de hele week....

Hier in Kinrooi zit een Geert de bolster school ook beloningsgericht: kortzinnig, oogkleppen voor het grootste paard en snappen het verschil tussen agressie en natuurlijke driften niet, gewoon doodzonde voor bv een Mechelaar/Stafford zijn die gewoonweg niet bekwaam, Iets of wat driftgedrag staan ze met hun handen in het haar en verwijzen ze je door naar dure individuele begeleiding onder het mom, niet handelbaar/aggesief
Daar noem je nu wel twee rassen die een voor een onervaren hondeneigenaar een serieuze uitdaging gaan zijn he.

Het is gewoon ook onmogelijk om de 'goei' er uit te halen als je zelf absoluut nog niets kent van honden. Iedereen kan morgen een plakkaatje aan zijn deur hangen en 'gedragstherapeut' worden. Hoe gaat een leek weten bij wie hij moet zijn.

Het grootste deel van het werk gaat nog altijd door het baasje moeten gebeuren hoor, welke begeleiding je ook krijgt.
 
Daar noem je nu wel twee rassen die een voor een onervaren hondeneigenaar een serieuze uitdaging gaan zijn he.

Het is gewoon ook onmogelijk om de 'goei' er uit te halen als je zelf absoluut nog niets kent van honden. Iedereen kan morgen een plakkaatje aan zijn deur hangen en 'gedragstherapeut' worden. Hoe gaat een leek weten bij wie hij moet zijn.

Het grootste deel van het werk gaat nog altijd door het baasje moeten gebeuren hoor, welke begeleiding je ook krijgt.
Vind mechelaars net één van de gemakkelijkste te trainen rassen, is ook één van de rassen die hun baas snel verafgoden probleem is echter dat het een ras is wat je correct moet sturen want ze nemen anders snel de bovenhand met alle gevolgen van dien
 
Vind mechelaars net één van de gemakkelijkste te trainen rassen, is ook één van de rassen die hun baas snel verafgoden probleem is echter dat het een ras is wat je correct moet sturen want ze nemen anders snel de bovenhand met alle gevolgen van dien
Akkoord, maar jij bent iemand met 40 jaar ervaring die weet wat hij doet.
Hier zie ik ook dag en nacht verschil in trainbaarheid tussen de MAS en de mops hoor, maar voor een beginnende eigenaar zou ik absoluut geen MAS aanraden want die breekt het kot af als hij niet krijgt wat hij nodig heeft.
 
Terug
Bovenaan