Het Xi-tijdperk van China (a.k.a.: het Chinatopic)

Goh

Goh centraal beleid... weet dat de provincies, zeker over economische zaken, echt wel veel interpretatie kunnen geven aan het centrale beleid:

- Provincies hebben de ownership in state owned enterprises in key industries (innovatie, etc etc)
- Provincies staan in voor hun eigen geldbeheer om het nationale beleid uit te voeren. Zonder provincies dus geen algemeen beleid

Nationale overheid zet natuurlijke de algemene lijnen uit

Chinese provincies zijn zelf ook al een tamelijk gecentraliseerd orgaan eh. Bijna alle provincies hebben minstens enkele tientallen miljoenen inwoners, en echt veel macht ga op je lagere niveau's (prefecturen, counties, etc.) echt niet meer terugvinden. Dus je kan wel gerust stellen dat China heel gecentraliseerd is, sowieso al je het vergelijkt met quasi elk ander land. Is (sociaal) ook nog altijd een communistisch land, dus dat is logisch.

Maar ik doelde vooral op het buitenlandbeleid. In China is de wil van de CCP wet, en je ziet dat die altijd heel snel een antwoord hebben op internationale situaties. De VS kan dat ook redelijk, maar de EU totaal niet. Zelfs individuele Europese landen moeten intern met zoveel partners overleggen (want er zou maar eens iemand benadeeld worden) dat ons buitenlands beleid echt heel zwak is en nooit krachtdadig is/op tijd komt.
Dat is een analyse die Jonathan Holslag, denk ik, in zowat elke column/interview/... al lang heeft gemaakt.
 
Dit hoort eigenlijk in deze topic.
Capro is nodig om polyamide te maken. Het gaat dan om het type dat in auto's, helmen, etc wordt gebruikt.
Men stelt: “De capaciteit van de caprolactamfabriek in Antwerpen is voldoende” om de toekomstige vraag in Europa op te vangen, klinkt het.
Maar dat is de omgekeerde redenering.
De waarheid is dat ze enkel nog hun capro op de Europese markt kunnen brengen omdat China de markt buiten Europa volledig domineerd. Ze zijn zelfs nog capro-fabrieken aan het bijbouwen.
Idem voor de restproducten zoals ammoniumsulfaat. Krijg je als Europeaan in Zuid-Amerika niet meer binnen.

Onze chemische industrie wordt kapot gemaakt door lagere kosten in china en veel hogere energiekosten hier. Dat is een grotere ramp voor België en Duitsland dan een paar stomme zonnepanelen.
Alles wat bereikbaar is met een zeeschip wordt overgenomen door China.

We laten alles bouwen in China en op hetzelfde moment blokeert China de import van grondstoffen voor die producten vanuit Europa en VS ten voordele van hun eigen productie.

Dit is al meer dan 10 jaar aan he escaleren en Europa lijkt de laatste tijd nog, bewust, harder die afgrond in te lopen.
 
Goh

Goh centraal beleid... weet dat de provincies, zeker over economische zaken, echt wel veel interpretatie kunnen geven aan het centrale beleid:

- Provincies hebben de ownership in state owned enterprises in key industries (innovatie, etc etc)
- Provincies staan in voor hun eigen geldbeheer om het nationale beleid uit te voeren. Zonder provincies dus geen algemeen beleid

Nationale overheid zet natuurlijke de algemene lijnen uit
In het kader van puntje 2:

TL/DR: In de afgelopen 20j kwam een zeer groot deel van de economische groei van de bouwsector. Die werd vaker en vaker gefinancierd met leningen. Die leningen moeten afbetaald worden, maar omdat de verkoop van land (een grote revenue driver voor lokale overheden) nu veel minder opbrengt dan tijdens de boom, kunnen de overheden niet langer leningen aangaan in de obligatiemarkt maar in een secondair/vager circuit. Daar zijn de interestpercentages veel hoger. En hierdoor komen lokale overheden blijkbaar in de problemen. In casu: Tianjin (grote stad van 14miljoen inwoners vlakbij Beijing) betaalt 30% van hun budget aan interestbetalingen af, laat staan kapitaal of gewoon beleid. Als dit gaat leiden tot uitgaveknips in het gewone beleid zal er opnieuw lokaal onrust ontstaan
 
https://www.theguardian.com/world/2...-overhaul-of-chinas-government-at-key-meeting

Last week the CCP and the State Council published a joint opinion on legal education. The document calls on state institutions to “persist in following Xi Jinping Thought” on the rule of law and that schools should “oppose and resist western erroneous views” such as “constitutional government” and “independence of the judiciary”.
The NPC is also due to consider amendments to the legislative process. One of the proposals is to allow laws to be passed on an “emergency” basis. Changhao Wei, a research fellow at the Paul Tsai China Center, said the provision “should be a cause for concern to those who value legislative openness and predictability, for the draft doesn’t define ‘emergency’ or tie it to existing emergency response mechanisms, so the legislature has complete discretion to decide whether an emergency exists.”

Sommigen hier noemen dit dan een andere vorm van democratie, maar dit gaat juist dezelfde weg op als Rusland en hoe sneller we stoppen met afhankelijk te zijn van dit soort regimes hoe beter, we moeten niet naief zijn over hun bedoelingen op lange termijn en dat is niet een gelijkwaardige wereld creeren.
 
https://www.reuters.com/legal/ftxs-...bribery-conspiracy-new-indictment-2023-03-28/

ah china never amazes me.
Effe 1 miljard crypto locken om 'losgeld' te kunnen vragen.
Federal prosecutors in Manhattan charged Bankman-Fried with directing the payment in order to unfreeze accounts belonging to his hedge fund, Alameda Research, that Chinese authorities had frozen. The accounts held more than $1 billion of cryptocurrency, U.S. prosecutors said.

The accounts were unfrozen after the bribe payment was transferred around November 2021 from Alameda's main trading account to a private cryptocurrency wallet, according to the new indictment.
 

Leuke vooruitzichten alweer.
Wat is er nieuw?
 
https://www.ft.com/content/9b2cb53f-e6f0-479e-bb94-a2e0c8680e88

China has significantly expanded its bailout lending as its Belt and Road Initiative blows up following a series of debt write-offs, scandal-ridden projects and allegations of corruption. A study published on Tuesday shows China granted $104bn worth of rescue loans to developing countries between 2019 and the end of 2021. The figure for these years is almost as large as the country’s bailout lending over the previous two decades.
...
However, there are big differences between IMF programmes and Chinese bailouts. One is that Chinese money is not cheap. “A typical rescue loan from the IMF carries a 2 per cent interest rate,” said the study. “The average interest rate attached to a Chinese rescue loan is 5 per cent.”


Over de al dan niet bestaande Chinese debt traps.
 

Leuke vooruitzichten alweer.
Het is allemaal even (on)waarschijnlijk als de oorlog hier 3 landen verder.

Er zal wel iets gebeuren, maar hoe erg het allemaal gaat zijn, is nog gissen.

Wat er ook gebeurt, sowieso gigantische verstoringen in supply chains om te beginnen etc.
Kraken van welvaartsystemen her en der.

Die landen zetten sowieso alsmaar meer in op zelfvoorzienendheid in eerste instantie, om schokken van conflicten op te vangen.
Terwijl dat voor ons dus steeds maar minder lukt is al duidelijk gebleken.

Die Chinezen spelen het nu eerst tactisch. Zich overal innestelen en afhankelijkheden creëren zodat ze controle krijgen ter plaatse, tegelijk zorgen dat ze zelfvoorziendend worden.

Onze missie hier, onszelf vooral voorliegen dat het allemaal wel zal meevallen.
 
Laatst bewerkt:
Analysis-China's intensifying nuclear-armed submarine patrols add complexity for U.S., allies

China zal vanaf heden permanent een Jin-klasse SSBN in internationale waters houden, iets wat de VS en Rusland ook doen als onderdeel van de nuclear triad. Volgt uiteraard ook op de beslissing van AUKUS om Australië kernonderzeeërs te geven en dat Australië de mogelijkheid geeft aan de VS en UK om kernonderzeeërs te stationeren in haar eigen havens vanaf 2027. Deze is gewapend met JL-3 SLBM's met een bereik van meer dan 10.000 kilometer, dus kan deze de VS perfect bereiken vanuit relatief veilige kustwaters. De Jin-klasse is vrij luid en niet zo moeilijk om te traceren, maar worden in het volgende decennium vervangen door Type-096 SSBN's.

In absolute aantallen is de Chinese vloot groter dan de Amerikaanse vloot, maar het kwaliteitsverschil is wel nog immens. In tegenstelling tot de VS is China niet in staat om in meerdere regio's ter wereld aan 'force projection' te doen. De PLAN is absoluut nog niet in staat om de Amerikaanse vloot aan te kunnen, al zal het in de omgeving van Taiwan zeker wel een thuisvoordeel hebben. Het Chinese vasteland kan je bezien als één groot onzinkbaar vliegdekschip.
 
In absolute aantallen is de Chinese vloot groter dan de Amerikaanse vloot, maar het kwaliteitsverschil is wel nog immens. In tegenstelling tot de VS is China niet in staat om in meerdere regio's ter wereld aan 'force projection' te doen. De PLAN is absoluut nog niet in staat om de Amerikaanse vloot aan te kunnen, al zal het in de omgeving van Taiwan zeker wel een thuisvoordeel hebben. Het Chinese vasteland kan je bezien als één groot onzinkbaar vliegdekschip.
De grootste fout die XI kan maken is te snel te willen gaan.
Het Chinese leger is idd niet klaar voor een confrontatie met de VS.
Xi mag er niet op rekenen om nog in zijn ambtstermijn Taiwan weer in te lijven, dat zal iets voor zijn navolgers zijn.

Wat Xi nu moet doen is zijn leger moderniseren, de US-dollar als reservemunt ondermijnen en diplomatieke successen boeken (Iran-Saoudi-Arabië bijvoorbeeld; een nooit-geziene nederlaag voor de Amerikaanse diplomatie) en grondstoffen veiligstellen via Rusland zodat er geen blokkade kan komen zoals indertijd tegen Japan.

Ieder jaar dat hij de onvermijdelijke oorlog tegen het westerse Imperialsme kan uitstellen is een gewonnen jaar.
Intussen vallen de VS steeds meer uit elkaar (Dems tegen Reps) hebben ze te maken met verregaande decadentie (zie heel die woke toestanden) en hebben ze voor het eerst in decennia reeds twee jaar na elkaar een gebrek aan nieuwe recruten voor hun leger.
 
Ieder jaar dat hij de onvermijdelijke oorlog tegen het westerse Imperialsme kan uitstellen is een gewonnen jaar.

Het is Chinees imperialisme dat die oorlog wil. Of en wanneer ze die starten hebben ze volledig zelf in de hand.
 
De grootste fout die XI kan maken is te snel te willen gaan.
Het Chinese leger is idd niet klaar voor een confrontatie met de VS.
Xi mag er niet op rekenen om nog in zijn ambtstermijn Taiwan weer in te lijven, dat zal iets voor zijn navolgers zijn.

Wat Xi nu moet doen is zijn leger moderniseren, de US-dollar als reservemunt ondermijnen en diplomatieke successen boeken (Iran-Saoudi-Arabië bijvoorbeeld; een nooit-geziene nederlaag voor de Amerikaanse diplomatie) en grondstoffen veiligstellen via Rusland zodat er geen blokkade kan komen zoals indertijd tegen Japan.

Ieder jaar dat hij de onvermijdelijke oorlog tegen het westerse Imperialsme kan uitstellen is een gewonnen jaar.
Intussen vallen de VS steeds meer uit elkaar (Dems tegen Reps) hebben ze te maken met verregaande decadentie (zie heel die woke toestanden) en hebben ze voor het eerst in decennia reeds twee jaar na elkaar een gebrek aan nieuwe recruten voor hun leger.

Ik denk dat je de toekomst voor China misschien iets te rooskleurig voorstelt. De 'trend' van de Chinese economische groei is dalend, en is bijlange niet meer bij de snelst (reëel) groeiende economieën. China heeft daarnaast ook te kampen met een aankomende vergrijzing, iets wat hun groei (en uitgaven aan militaire zaken) nog meer onder druk zal doen zetten.
Hoe langer China bovendien wacht om 'boel' te zoeken met het Westen, hoe meer ze ons de tijd geven om de aanvoerlijnen minder afhankelijk te maken van China.

China zal nog veel sterker worden dan het nu is, maar doen alsof ze ons vroeg of laat allemaal zal onderwerpen, dat is heel twijfelachtig.
 
Ik denk dat je de toekomst voor China misschien iets te rooskleurig voorstelt. De 'trend' van de Chinese economische groei is dalend, en is bijlange niet meer bij de snelst (reëel) groeiende economieën. China heeft daarnaast ook te kampen met een aankomende vergrijzing, iets wat hun groei (en uitgaven aan militaire zaken) nog meer onder druk zal doen zetten.
Hoe langer China bovendien wacht om 'boel' te zoeken met het Westen, hoe meer ze ons de tijd geven om de aanvoerlijnen minder afhankelijk te maken van China.

China zal nog veel sterker worden dan het nu is, maar doen alsof ze ons vroeg of laat allemaal zal onderwerpen, dat is heel twijfelachtig.
China is geografisch heel erg benadeeld als je het met de VS vergelijkt, dat speelt ook een belangrijke rol. Enkele zeestraten blokkeren en het land ligt op zijn gat, terwijl je de statische aanvoerlijnen (land en spoor) gemakkelijk kan aanvallen. Die geografische zwakte kan China alleen overwinnen als het een vloot heeft die de VS met gemak aankan en dat is nog lang niet het geval.

De VS wordt omringd door twee zéér grote oceanen en heeft weinig te vrezen van Canada en Mexico.
 
China zal nog veel sterker worden dan het nu is, maar doen alsof ze ons vroeg of laat allemaal zal onderwerpen, dat is heel twijfelachtig.
Niemand spreekt hier over het "onderwerpen" van het Westen.
China kan dat niet en wil dat ook niet.
Het gaat hier over Taiwan.
 
Oorlog in Jemen lijkt te eindigen doordat China de Iranezen en saoudies bij elkaar heeft kunnen brengen.
China als Vredemaker en Westen als Oorlogman dreigt toch wel de perceptie te worden in de landen buiten het Westen.
 
Oorlog in Jemen lijkt te eindigen doordat China de Iranezen en saoudies bij elkaar heeft kunnen brengen.
China als Vredemaker en Westen als Oorlogman dreigt toch wel de perceptie te worden in de landen buiten het Westen.

Dat zal dan toch enkel bij de grootste naïevelingen zijn, of bij diegenen met een anti-Westerse agenda zoals de communisten (ja, ook de communisten van PvdA/PTB in ons land).

China speelt het voorlopig heel subtiel met bijvoorbeeld hun wurgcontracten bij financieel zwakke landen, met name in Afrika. In ruil voor wat infrastructuur roven ze de landen leeg van hun grondstoffen. Maar ook in Europa nemen ze allerlei strategische participaties in in kritieke infrastructuur. In de telecom hebben we ze nog nipt kunnen afblokken maar tijdens de financiële crisis van 2008-2009 hebben ze al belangrijke participaties in Europese havens ingenomen. Ook in Antwerpen en Zeebrugge trouwens.

Waarom voorlopig subtiel? Omdat ze maar al te goed weten dat ze het militair nog niet aankunnen tegen de Verenigde Staten. Die schade zijn ze echter in sneltempo aan het proberen inhalen met massieve investeringen in hun militair apparaat, hoofdzakelijk gesponsord door ons eigen Westers nihilistisch en leeghoofdig consumentisme van alles wat Made In China is.

Van zodra ze militair de bovenhand nemen op de VS gaan ze het steeds minder subtiel spelen en zullen zij met de bommen beginnen gooien. Zo is het al altijd geweest in de geschiedenis, en zo zal het altijd blijven. En dan kunnen we alleen maar hopen dat ze dat op een even verantwoordelijke manier zullen doen als de Amerikanen dit de afgelopen 100 jaar hebben gedaan (enkele vergissingen zoals Irak buiten beschouwing gelaten). Om van die hoop geen valse hoop te maken, is het goed om te weten dat China een erg autocratisch regime is die de democratische rechtstaat verwerpt.

We zullen met z'n allen, en zeker in het Westen, nog vol heimwee terugkijken naar de Pax Americana. Dat is mijn gedacht erover.
 
Laatst bewerkt:
Oorlog in Jemen lijkt te eindigen doordat China de Iranezen en saoudies bij elkaar heeft kunnen brengen.
China als Vredemaker en Westen als Oorlogman dreigt toch wel de perceptie te worden in de landen buiten het Westen.
dreigt toch wel de perceptie te worden? :unsure:
Dat het westen de 'oorlogman' is is al een paar decennia de perceptie. (Meer specifiek de US)
 
Dat zal dan toch enkel bij de grootste naïevelingen zijn, of bij diegenen met een anti-Westerse agenda zoals de communisten (ja, ook de communisten van PvdA/PTB in ons land).

Goh naievelingen... Het is eigen aan perceptie denk ik dat het niet het gevolg is van grondig onderzoek. Perceptie is in zekere zin altijd wel naïef.

Nu goed, los van de Chinafactor in dat specifieke verhaal is het natuurlijk wel fantastisch dat die oorlog mogelijks ten einde komt.
 
Terug
Bovenaan