Het Universum

De kans dat we alleen zijn is even groot.
Er is echt nihil evidentie dat de kans op buitenaards intelligent leven groter is dan de probabiliteit dat we alleen zijn.
Ik denk dat voor beide stellingen iets te zeggen valt, wat betreft intelligent leven toch. Wij hebben er ongeveer 4 miljard jaar over gedaan om te evolueren naar een intelligente soort, dus evident zal het zeker niet zijn.

Het ontstaan van leven is mogelijk echter gewoon een chemisch proces (zie bv Miller-Urey experiment). En in principe in chemie als de dezelfde ingrediënten aanwezig zijn, zal het resultaat normaal ook hetzelfde zijn. Deze stelling is voor zover ik weet nog wel nooit 100% bewezen.
 
Het enige waar men het wel over eens is, is dat de kans op het ontstaan van microscopisch en/of ééncellig leven best wél zéér groot is. (dat is bewezen in een labo, ik vind het artikel niet meer terug, maar men heeft dit onderzocht). MAAR leven gaat ook wéér héél éénvoudig snel wéér dood.

Bij de minste tegenslag is dat leven wéér verdwenen. En de vraag is ook: Kan je dat dan leven noemen?
Dan zou men in een labo toch al moeten in staat geweest zijn om iets levend te laten ontstaan uit dode materie, door gewoon de juiste chemische ingrediënten en processen te laten plaatsvinden.

Inteligent leven is iets anders, want laat 1 grote meteoriet neervallen op de een planeet met beginnend intelligent leven en het is misschien gedaan, terug reset en we kunnen opnieuw beginnen. Anderzijds is die meteoriet 65 miljoen jaar geleden misschien onze redding geweest, misschien zouden de dino's ons anders opgegeten hebben.
Stel dat onze planeet dichter bij de zon stond, dan was het Venus 2 geweest, stel dat ons zonnestelsel dichter bij het gelactisch centrum stond, dan hadden supernovae al komaf gemaakt met het leven op aarde.
Schijnt dat het effect van de maan ook niet onbelangrijk is, want zonder maan zou de tilt van de aardas veel groter kunnen zijn, dus meer extreem weer en seizoenen, mogelijk zwaardere stormen etc.
 
Laatst bewerkt:
Dan zou men in een labo toch al moeten in staat geweest zijn om iets levend te laten ontstaan uit dode materie, door gewoon de juiste chemische ingrediënten en processen te laten plaatsvinden.
Daar zit men dichterbij dan je denkt (en onderstaand onderzoek is ook erkend door de NASA), al is men er nog niet ..

In 2017 is DAP ontdekt en in 2019 is daar verder onderzoek rond gebeurd (link hieronder)
Indian-origin chemist finds new clue to how life began on Earth with a DNA-RNA compound

Maar zelfs al kan men in een lab binnenkort effectief leven creëren vanuit dode materie, dan wil dat nog niet zeggen dat het leven op die manier is ontstaan hé. Dat is dan de volgende stap ..
 
Het ontstaan van leven is mogelijk echter gewoon een chemisch proces (zie bv Miller-Urey experiment). En in principe in chemie als de dezelfde ingrediënten aanwezig zijn, zal het resultaat normaal ook hetzelfde zijn. Deze stelling is voor zover ik weet nog wel nooit 100% bewezen.

Dan zou men in een labo toch al moeten in staat geweest zijn om iets levend te laten ontstaan uit dode materie, door gewoon de juiste chemische ingrediënten en processen te laten plaatsvinden.
Zie de link in mijn bovenstaande quote. Is al een experiment uit de jaren 50 waar men daar (deels) in gelukt is. Maar recent werd er dan weer ontdekt dat het glas van de bekers die men gebruikt had bij het testen een invloed hadden op de reacties. Dus het is niet zo evident om die "oeromstandigheden" volledig na te bootsen.
 
Zie de link in mijn bovenstaande quote. Is al een experiment uit de jaren 50 waar men daar (deels) in gelukt is. Maar recent werd er dan weer ontdekt dat het glas van de bekers die men gebruikt had bij het testen een invloed hadden op de reacties. Dus het is niet zo evident om die "oeromstandigheden" volledig na te bootsen.
Dat was een zeer fascinerend nieuwsfeit. Glas werkt inderdaad blijkbaar als een katalysator voor het onststaan van bio-bouwstenen in het miller-experiment.

En waar komt iets als''glas' voor in de natuur? Siliciumdioxide, waar glas uit bestaat, is het hoofdbestanddeel van onze aardkorst: Zand, gesteenten, aarde... Het maakt het bijna poëtisch dat wij onze planeet 'aarde' noemen, wetende dat aarde (als substantie) misschien wel een erg belangrijke rol speelde in het ontstaan van het leven.
 
Dat is een heel simplistische redenering naar mijn mening, zo kan je net zo goed beweren dat er wel ergens een spaghettimonster of een Goddelijk wezen rondzweeft in het heelal. Het heelal is groot, maar daarom wordt dat kans dat onze gefantaseerde creaties ergens voorkomen er niet groter op. Stephen Hawkins legt dat redelijk goed uit in zijn laatste boek (the big questions), er is momenteel geen evidentie dat er buitenaards (intelligent) leven is.

Don't hold your breath.
Er is momenteel geen weet van een spaghettimonster. Als we nu weet hadden van 1 spaghettimonster dan was het toch aannemelijk dat er nog ergens eentje was in het heelal?

Want we hebben namelijk weet van 1 soort intelligent leven, namelijk onszelf.
 
Dat is wel een specifieke situatie, maar het lijkt mij wel zo dat Chixculub impacts ook wel gebeuren op exoplaneten, zeker in de vroege stadia's van een planeet. Bij ons zonnestelsel hebben we 4 gasplaneten. De gasplaneten kunnen de baan van een komeet of asteroide verstoren en richting het innergedeelte van de zonnelstelsel sturen, maar vaker stort een komeet of asteroïde neer op een gasplaneet of wordt het gevangen in een baan rond zo een planeet. Zonder onze gasplaneten waren impact events wellicht wel een stuk meer frequenter en zou leven misschien zelfs niet vaak voorkomen. Mogelijk zullen exoplaneetdisken zeker bij gevormde planetenstelsels ook wel bestudeerd moeten worden om de frequentie van dat soort gebeurtenissen beter te bestuderen. Bij sommige planetenstelsels waren die enorm groot, en van één planetenstelsel is al ontdekt dat die wellicht door een late hevige bombardement stage ondergaat.

Ik weet dus niet of Chixculub zo toevallig is, hoewel de samenloop van de omstandigheden dan wel weer is (kwetsbaar moment voor de dino's, heel slechte locatie van impact, etc.)
Even hier gezet, want het hoort hier thuis. De rol van Jupiter (en Saturnus) in het vormen van het zonnestelsel is ook best interessant. Zoveel verschillende factoren om rekening mee te houden, maar wat geldt voor het ene stelsel geldt niet automatisch voor het andere stelsel.
 
Wat jij daar zei in het andere topic klopt zeker (dat ruimte en ook de tijd bepalend is in of we contact kunnen hebben met andere beschavingen). Sowieso voor het zoeken naar leven elders moet je al niet buiten de Melkweg (of de Lokale Groep) gaan, er zal wel leven zijn... maar dat gaan we toch nooit bereiken.

Dichter bij het centrum van de Melkweg zijn de condities niet goed: te veel stellaire radiatie en ook te veel ontploffingen enzovoort. Je moet niet naar de steden in onze Melkweg gaan (want dat is een soort moshpitgedoe maar normale mensen verder weg van blijven). Te ver weg van het centrum kan het ook zijn dat er te weinig materie is enzovoort. Waar de zon zich bevindt is quasi de ideale plaats, en enigszins maakt het ook de afstanden groter. Een andere beschaving heeft misschien geen zin om naar hier te gaan, net zoals wij ook liever in Belgie blijven in plaats van speciaal een reis te boeken naar het Amazoneregenwoud om een hoopje mieren dood te trappen, of aan die mieren onze beschaving uit te leggen.

Qua tijd... als een intelligente soort 10 miljoen jaar bestaat, dan nog is dat een 1/1000ste uit het bestaan van onze planeet. 252 miljoen jaar geleden was er misschien een beschaving die hetzelfde deed als ons en vroeg: "where is everybody", en 251 miljoen jaar geleden was die misschien al weer uitgestorven.

Binnen de Melkweg bevindt de Zon zich wel op een redelijk landelijke locatie: het platteland. Rustig. Maar ook niet dood zoals in het midden van de woestijn. Volgens mij is dit de ideale locatie, maar het kan zijn dat we dat ook gewoon denken omdat de enige plaats waar we weten waar leven voorlopig bestaat hier is. Dat is dan een sociaal-heliocentrische visie van denken.

Bij de Great Filter / Fermi Paradox-theorie ben ik wel niet akkoord dat leven elders ontdekken slechte implicaties heeft voor ons, tenzij je er dan van uitgaat dat het doel het koloniseren van de volledige Melkweg is, en de uitbouw van een type III beschaving, maar ik betwijfel of dat ons doel hoort te zijn, en of dat het doel van iedereen is. Koloniseren is sowieso wat omslachtig want een centrale gezag kan je niet uitoefenen op alles dat je koloniseert en op een gegeven moment zou leven (van onze eigen soort) toch weer anders ontwikkelen per plaats, etc... Elke kolonie zal dan een eigen identiteit en cultuur hebben, en op een gegeven moment wordt het dan ook effectief terug een andere diersoort door evolutie van tal van zaken. Dat zou dan weer tot competitie kunnen leiden enzovoort. Bij een volledige gekoloniseerde Melkweg zou contact met iedereen ook moeilijk zijn, want de Melkweg is 100.000 lichtjaar groot in breedte, dan duurt het 100.000 jaar om "hey" te zeggen tegen de mensen aan de andere kant, en voor hun weer 100.000 lichtjaar (aannemende dat het geluid/golven al reist aan de snelheid van het licht), en dan specifiek gericht. Het is allemaal heel omslachtig. Je kan communicatie wel bevorderen door over te gaan tot een monoloog in plaats van dialoog, en bij de monoloog al te anticiperen op de vragen van de andere kant). Maar dat is wat ik bedoel met een centraal gezag dat je onmogelijk kan uitoefenen over een melkwegbeschaving. Je kan wel je buren enzovoort helpen, maar een centraal gezag/autoriteit/UN-achtig iets zal allemaal niet haalbaar zijn. En gezien onze natuur zouden er wel conflicten tussen de kolonisaties zelf ontstaan door miscommunicatie, gebrek aan centraal gezag, radiatie aan denkwijzes/culturen/ideologieën enzovoort. Dan denk ik niet aan kolonies die met elkaar sterrenoorlogen uitvoeren, maar ook aan kolonies die zich afsluiten voor de andere kolonies (isolationisme). Een centraal gezag kan onmogelijk controle daarover hebben. Zelfs als je meerdere "posten" van het centraal gezag hebt verspreid over je melkweg dan nog is het onmogelijk om te communiceren tussen die meerdere posten heen.

De enige oplossing is als je geen deviatie wilt en je wilt de volledige melkweg koloniseren is een hive minded autoriteit / maatschappij / concept, waarbij iedereen hetzelfde denkt en doet en eigenlijk als een bewustzijn denkt en handelt, eventueel met specialisatie. Dan kan je kijken naar hoe de bijen en mieren hun samenleving opbouwen, maar evt. met genmodificaties die rebellie, diversificatie van denken en handelen en weerspannigheid tegengaan, een collectief bewustzijn waarbij het bewustzijn van de ene mens dezelfde is als die van de andere. Dat vind ik zelf niet gewenst natuurlijk, maar het kan wel de toekomst zijn. Een AI die een sterrenstelsel koloniseert is - mocht het geen individueel bewustzijn kennen wat een topic in vele sci-fi films is van de laatste tijd - zou hive minded kunnen zijn, denken en handelen.
 
Laatst bewerkt:
Als je als mens wilt dat het "leven" behouden blijft voor in het slechte scenario dat wij effectief de enigen zijn, en er inderdaad de mogelijkheid bestaat dat wij het hier verknallen dan is misschien koloniseren niet het beste idee om dat intact te houden, maar zijn de zaden, bronnen en stoffen: alles wat benodigd is om het leven te verspreiden, ook te verspreiden en zelf de panspermia-theorie uit te voeren, los van of de theorie correct is of niet correct. Als het leven een lange reis door het universum niet kan overleven, dan enkel de benodigheden van het leven verspreiden, en dan kan je bij interstellaire reizen van het evt. bevruchten van planeten een doel maken. Als je een soort replicerende machine in elkaar zet die om de zoveel tijd een microspacecraft uitspuwt met de grondstoffen benodigd voor het leven, en dit op enorme schaal doet, dan kan je misschien bij 1 om de 100.000 crafts succes hebben bijvoorbeeld. Geavanceerde voyager-like spacecrafts op enorme schaal met de grondstoffen van het leven aan boord.
 
EINDELIJK nog eens een paar uur opklaringen snachts.
Het object van gisterenavond was M51 ook de 'whirlpool galaxy' genoemd.
Twee interacterende melkwegstelsels .
76.000 lichtjaar in diameter en 31 millioen lichtjaar verwijderd van ons...... Het licht van vanavond werd verzonden toen we ons in het oligoceen bevonden.

Totale integratietijd 5 uur
unmodded 450D, C8 x0.63, az eq6 pro, astrophotography tools
300x60 sec lights
20x60 sec darks
20 flat frames
20 bias frames.
Bewerking in photoshop
M51.jpg
 
Laatst bewerkt:
EINDELIJK nog eens een paar uur opklaringen snachts.
Inderdaad, EINDELIJK. Ben recent ook zo wat begonnen met observatie en had me in december een deftige verrekijker aangeschaft (nog een beetje te groen voor telescoop) en er zijn denk ik sindsdien amper 2 nachten met deftige opklaringen geweest denk ik.
 
Hier staat alles zoveel stof te vangen dat ik me soms afvraag of ik het beter allemaal niet zou verkopen.

Deze winter zijn er volgens mij geen twee heldere nachten na elkaar geweest...
 
Hier staat alles zoveel stof te vangen dat ik me soms afvraag of ik het beter allemaal niet zou verkopen.

Deze winter zijn er volgens mij geen twee heldere nachten na elkaar geweest...
banee. Dat is gewoon een trage hobby. Hier heeft alles ook een maand of 3-4 stof staan te vergaren.
De traagheid van de hobby heeft wel zijn charmes vind ik. Het moet ook altijd allemaal kloppen. Heldere hemel, geen maan, uw object hoog aan de hemel, er zelf tijd voor hebben :D ....
 
banee. Dat is gewoon een trage hobby. Hier heeft alles ook een maand of 3-4 stof staan te vergaren.
De traagheid van de hobby heeft wel zijn charmes vind ik. Het moet ook altijd allemaal kloppen. Heldere hemel, geen maan, uw object hoog aan de hemel, er zelf tijd voor hebben :D ....
Ja da's waar, ik zou eens een manier moeten uitwerken om de setup tijd te beperken. De zin ontbreekt vaak om gans den boel op te zetten, als dat vlotter kan kom ik misschien ook vaker buiten.
 
Ja da's waar, ik zou eens een manier moeten uitwerken om de setup tijd te beperken. De zin ontbreekt vaak om gans den boel op te zetten, als dat vlotter kan kom ik misschien ook vaker buiten.
Ik doe dat in etappes.
Gisteren heb ik alles buitengezet om 17u als het nog ietwat klaar is. Zo kan alles op temperatuur komen maar wel gepowered om interne condensatie te vermijden. Dan rond 9 a 10 uur heb ik polar gealignd. En pas om 11u30 uur tot 4 uur deze morgen fotos zitten nemen.
Dan om 9 uur opgestaan, mijn dark flats en biases genomen en daarna het boeltje afgebroken.

Liefst van al zou ik wel die zwo aisiar plus proberen en een light setup (kleine scope met alles al op gemonteerd) Dan ist gewoon telescoop en electronica op de vixen schuiven, stopcontact in. Polar alignen en kan je verder van binnen alles doen op de tablet :p
 
Mocht de ASI Air een ingebouwde dauw controller hebben, dan had ik hem sowieso in huis gehaald. Dat had hem perfect gemaakt.
 
Terug
Bovenaan