Werk Heb jij een ‘bullshit baan’?

Groot deel van mij werk valt onder de noemer bullshit job.

Pure "tick the box" exercises waar niks van waarde door gecreëerd wordt.
De nutteloze meetings decline ik gelukkig al standaard en ik probeer voor mezelf wat nuttiger werk te creëren dat ook zou leiden naar meer inkomsten voor het bedrijf (en interessanter werk voor mij)
 
Je kan natuurlijk moeilijk die factor als oorzaak gaan aanduiden wanneer er nog een hoop andere factoren spelen, zoals hoe er infeite maar een paar topuniversiteiten zijn per domein voor een grote populatie. Ook helpt een bestaande reputatie natuurlijk geweldig om meer (Chinese en Indische) slaven doctorandi aan te werven.

Anyway, punt was dat het Belgisch academisch personeel ten goede zou komen moesten er meer administratieve taken kunnen afgegeven worden aan gespecialiseerd personeel. Op zowat elk vlak is ofwel het zelf doen, met vaak beperkte kennis, ofwel het eerst zelf bekijken waarna het doorgestuurd wordt naar een of ander departement waar men ook al eens een steek laat vallen wegens onderbemand of onbekwaam. Dus op dat vlak denk ik dat de "ideale" situatie die sommigen hier lijken te ambiëren, waar dat soort "bullshitjobs" niet bestaan of weinig worden betaald (en dus niet ingevuld raken), eigenlijk al bestaat. En het is niet echt een droom.

Tgoh, denk dat het grote verschil is dat ze in de VS onderzoek altijd al als heel 'volwaardig' hebben beschouwd en goed genoeg weten dat als je de wetenschappelijke lead hebt, je daar economisch ook de vruchten van plukt (wat ze ook doen gezien - buiten mss de farma sector - alle nieuwe innovatie/technologie bijna uit de VS komt). Hier in België moet er altijd gekrabt en gesmeekt worden voor werkmiddelen.
 
Voor een thema rond werk is er een onderdeel rond ‘de bullshit baan’ of een job waar je geen voldoening uithaalde, mocht je baan niet bestaan zou het geen iota verschil uitmaken. Ben je één van die mensen die in wezen enkel ‘doet alsof’ hij efficiënt is maar in feite nutteloos of overbodig. Een overzicht van *mogelijk* zulke banen. Ik zeg zeker niet dat het voor elk zo *is* maar vraag wie het zo ervaart. Of ben je (virulent?) tegen het idee dat dit bestaat? Ik zoek wat ervaringen, meningen, om discussie in de klasgroep (7de jaars) te kunnen stimuleren.

Het idee (anno nu ongeveer) komt van Graeber mocht je meer info willen.

Bekijk bijlage 24132
Ergens hoop ik dat deze specifieke zever niet aangeleerd wordt aan jongeren alvorens ze al op de arbeidsmarkt komen. Dus het is positief dat je dit aankaart maar de discussie wilt aangaan :)

Ja, er zijn bullshit jobs, maar wat hier opgenoemd wordt, valt daar veelal niet onder. En doet mij vermoeden dat de persoon die dit geschreven heeft een verbitterde mens is of iemand die niet akkoord gaat met hoe de maatschappij er momenteel uitziet. Maar in de huidige maatschappij/arbeidsmarkt zijn vele van die "voorbeelden" geen bullshit jobs...
De meeste voorbeelden zijn al aangehaald in dit topic, maar ga er toch nog een paar uitpikken:
  • Receptionist is voor bedrijven al aangekaart door iamhollywood, maar in andere sectoren is dit gewoon broodnodig. Stel u eens een ziekenhuis of hotel voor zonder receptie...
  • Assistenten die assisteren zijn effectief een meerwaarde. Je ontlast een hoger profiel met taken die ook door een lager profiel kunnen uitgevoerd worden.
  • Duct tapers heb je overal nodig. Wat is het plan zonder, gewoon alles stilleggen tot er een permantent oplossing gevonden wordt? De vraag is hoe er mee omgegaan wordt, als er een probleem vastgesteld wordt in een productieomgeving (al is het software of een fabriek of iets anders) moet alles terug zo snel mogelijk up and running zijn, erna kan desnoods gekeken worden voor een permanente oplossing.
  • Zijn voorbeelden van box tickers zijn ook niet echt goed, uit die jobs kunnen effectief nuttige dingen en verbeteringen voortkomen.
  • Taskmasters, tja, hangt van de omgeving af. Heb al genoeg bedrijven gezien die een snelle groei gekend hebben en vervolgens niets meer efficiënt konden doen wegens gebrek aan taskmasters. Als je eronder staat of niet weet wat ze exact doen, lijkt het nutteloos. Maar als die effectief doen wat ze moeten doen, dan is dit een meerwaarde voor het bedrijf.
Net zoals dit bijvoorbeeld:
Ik werk op een klantendienst en vind van mezelf dat ik de grootste bullshit baan heb die er is, een hele dag het gezaag aanhoren over zaken waar je eigenlijk niets mee te maken hebt, mensen die zich aanstellen om enorm kleine futuliteiten om over het lage loon te zwijgen.
Jij kan dit misschien als een nutteloze job aanzien, maar wees er maar gerust van dat dit voor het bedrijf wel een iota uitmaakt; anders zouden niet zowat alle bedrijven hier op inzetten ;) Dusja, met het lage loon en takenpakket haal jij er misschien geen voldoening uit, maar daarom is het geen bullshit job.

En verder @Squidward, wat de discussie moeilijker maakt maar wel uiteindelijk nodig is, is de duiding tussen werkculturen tussen landen. Zoals het wiki-pedia artikel waar je screenshot uitkomt ook al aanhaalt, is dit eerder iets gebasseerd op de werkcultuur in de VS.
En natuurlijk ook belangrijk om aan te halen is dat Graeber buiten anthropoloog ook een anarchistische activist was, wat ook weer doorkomt in zijn gekleurde mening over dit onderwerp :p
 
Verzekeringsmakelaar, in theorie dus een bepaald maatschappelijk belang, al zal dit voor zeer velen discussieerbaar zijn... Maar soit, als ik dan toch 1 van de 2 hokjes moet kiezen dan kies ik voor het hokje "maatschappelijk belangrijk" :)
 
Volgens mijn functieomschrijving niet, maar door een recente influx aan taskmasters op HQ is de helft van mijn tijdsgebruik wel opgesoupeerd aan bullshit-jobkes. De kern van die taken is op zich wel belangrijk, maar de vier(!!!)voudige reporting in verschillende formaten verspilt gewoon veel tijd. Maarja, onze teambonus hangt af van die raporteringen, dus 't dient wel te gebeuren.

(Ik ben ook niet te beroerd om te zeggen dat ik de taskmasters hun "persoonlijke projectjes" bullshit vind).
 
Dat slaat op niet veel he.
"teacher" is gewoon hetzelfde alsof al uw onderstaande "manager" zouden zeggen. Het is middelbare school leerkracht, en dus 3 woorden ;). Het hangt er maar vanaf hoe precies je uw job wilt omschrijven.
Middelbareschoolleerkracht is één woord (jawel).
Vergelijkbaar met langeafstandsloper, een loper van lange afstanden.
Een lange afstandsloper is een afstandsloper die groot is.

#nuttigebijdrageaandezediscussie
 
Hier vind ik toch soms ook dat ik een bullshitjob heb. Je spendeert uren aan een project, werkt alles tot in de puntjes uit maar finaal als de uitvoering er is en je loopt bij oplevering nog eens rond herken je vaak je eigen project niet meer. Besparingen langs hier en daar, aannemers die met eigen voorstellen afkomen waar de bouwheer dan vlot in meegaat want ah ja goedkoper.
Dan vraag ik mij toch soms af... heb ik hier nu zoveel uren voor moeten insteken en was een prestatiebestekje gewoon niet beter geweest.
 
Ik heb in de ogen van velen een bullshit baan. Maar feel free om mijn job te doen en de dikke centen binnen te harken. Niemand houd je tegen.


Ik zie niet in waarom de CEO 40-50-100M per jaar naar huis mag slepen en ik met niet rijkelijk zou laten vergoeden om taken te doen die er uiteindelijk voor zorgen dat de CEO zoveel naar binnenharkt. Dat een ander dat dan "maatschappelijk zinloos" vindt, zal mij een worst wezen.

Mijn werk is mijn bijberoep. Mijn gezin is mijn hoofdberoep, dat is al maatschappelijk belangrijk genoeg.
 
Ik heb een halve bullshitjob denk ik. De ene helft is studiebegeleiding en dat is heel hands on en daar merk je direct het verschil. Praten met studenten die het moeilijk hebben, sessies aanbieden rond beter studeren, leuke activiteiten voor hen organiseren. Zelfs de vergaderingen zijn leuk, dan gaat het vaak over hoe we studenten beter kunnen helpen, welke doelgroepen we missen, hoe we iets praktisch gaan organiseren,...

Mijn ander deel van de job is innovatiemedewerker. Dat klinkt al als bullshit hé 😂 Maar 't grootste deel van die job momenteel is een aantal zaken organiseren voor studenten om hen praktische vaardigheden aan te leren en inzicht in hun eigen kennen en kunnen. Dat zijn dan workshops, lezingen en opdrachten organiseren of reflectiesessies geven waar je met een kleine groep reflecteert over hun motivatie, doelen, talenten,...

Dat deel van mijn job vind ik al meer een duct taper. Die projecten zijn er ook allemaal gekomen doordat er een nood werd gedetecteerd bij de studenten, ze wisten niet goed wat ze nu eigenlijk konden na vier jaar universiteit. Tja, dan moet er daar blijkbaar vanalles rond georganiseerd worden ipv alles aan te pakken en het minder vaag te maken? Maar goed, 't houdt me bezig. Soms ook wel ambetante vergaderingen, waarbij er zo gedetailleerd op iets wordt ingegaan dat je buiten komt met het idee van "en wat gaan we nu precies doen voor wie en wanneer?", en waar de als-dan'en groot zijn. Aan de andere kant komt er dit jaar waarschijnlijk een stiltekamer bij ons, en hebben we dat op een paar weken tijd geregeld, dus dat is wel cool.

Maar goed, zonder mij of mijn job zou het ook wel allemaal draaien.

Bij ons heb je dat met onderzoek, onderzoek aan een hogeschool :sarcastic: ??? De profielen zijn doorgaans te zwak om echt diepgaand onderzoek te verrichten, bovendien moeten we het warm water niet opnieuw uitvinden. Veelal resulteert dat in bullshitprojectjes met een nutteloze output en een hele hoop mensen die ten koste van lesgevend personeel worden verloond met verspilde financiering. En dan maar gaan betogen in Brussel voor meer middelen....
Ah, echt? Ik heb onderzoek gedaan aan een hogeschool en op een bepaald moment was ik daar de enige zonder doctoraat, wel een master 😬 Ik heb ook wel samengewerkt met leerkrachten die geen onderzoeksprofiel hadden (en mijn collega's ook), maar dan deden wij de methoden en analyse en zij bvb interviews, contacten leggen, resultaten presenteren,... Maar van zwakke profielen was bij ons geen sprake.

Wel eens dat het nutteloze output opleverde. Allez, ik heb een samenwerkingsmodel bedacht samengeplakt, daar is volgens mij nooit nog iets mee gebeurd. Een mooi geprinte boekje, grote studiedag en hoera en dan nooit meer iets van gehoord 😂
 
Ik zal volgens sommige nu een bullshitjob hebben.
Ik moet wel technisch veel afweten van Azure en development maar omdat niemand het gezever tussen teams wil opnemen en iedereen altijd maar naar elkaar zit te staren en er niet communiceerd wordt, bestaat mijn huidige job er vaak in om mails te sturen, meetings in te plannen, de juiste mensen bij elkaar te zetten en proberen om wat hen blokkeert weg te werken. Daarnaast moet ik er ook voor zorgen dat ik mijn eigen job overbodig maak door optimalisaties te vinden in pipelines, productieopvolging, log management, etc.
Moest iedereen net iets beter met elkaar communiceren en bepaalde (technische) beslissingen aanvaarden, dan zou een groot deel van de problemen al weggewerkt kunnen worden, maar niemand is perfect dus heb ik altijd werk.
 
Ik heb in de ogen van velen een bullshit baan. Maar feel free om mijn job te doen en de dikke centen binnen te harken. Niemand houd je tegen.


Ik zie niet in waarom de CEO 40-50-100M per jaar naar huis mag slepen en ik met niet rijkelijk zou laten vergoeden om taken te doen die er uiteindelijk voor zorgen dat de CEO zoveel naar binnenharkt. Dat een ander dat dan "maatschappelijk zinloos" vindt, zal mij een worst wezen.

Mijn werk is mijn bijberoep. Mijn gezin is mijn hoofdberoep, dat is al maatschappelijk belangrijk genoeg.
Omfg :rofl: :rofl: :rofl:

Weer zo agressief/defensief alsof iemand je heeft aangevallen met wederom enkele BS-statements "mijn werk is mijn bijberoep, mijn gezin is mijn hoofdberoep".

Neen, je gezin is je privéleven, je hoofdberoep is je hoofdberoep.
 

Vergelijkbare onderwerpen

Terug
Bovenaan