Filmreview: Raya and the Last Dragon

Sinds begin maart is Disney's nieuwste animatiefilm Raya and the Last Dragon beschikbaar voor Disney+-abonnees, tenminste als je bereid bent hiervoor een VIP-toegang van € 21,99 te betalen. Voor het grote publiek is de film pas beschikbaar in het Disney+-aanbod vanaf 4 juni 2021. Benieuwd wat wij van de film vonden? Lees alvast onderstaande review!

"Heel lang geleden, in een land hier ver vandaan...". Het begin van veel Disney-verhalen. Zo ook van Disney's nieuwste animatiefilm Raya and the Last Dragon. We bevinden ons in het fictieve Aziatische Kumandra, waar mensen en draken harmonieus samenleven. Tenminste tot ze worden geteisterd door de "Druun", een plaag die alles wat ze tegenkomt in steen verandert, en de draken zichzelf opofferen om de mensheid te redden. Dit doen ze door hun laatste drakenmagie te bundelen en een magische bol te creëren die de Druun kan verdrijven en de versteende mensen terug tot leven kan brengen.

Raya 2.png


500 jaar later is Kumandra niet meer wat het ooit was. De strijd om de magische drakenbol zorgde namelijk voor een versplintering van het eens zo sterke rijk in vijf stammen: 'Fang', 'Talon', 'Heart', 'Spine' en 'Tail'. Het is 'Heart', de woonplaats van Raya en haar vader, die de magische bol in handen kreeg en sindsdien bewaakt. Raya's vader droomt ervan de verschillende stammen terug te herenigen. Zijn vertrouwen blijkt echter misplaatst wanneer tijdens een verzoeningsdiner de verschillende stammen de magische bol trachten te bemachtigen en deze tijdens de strijd in vijf stukken breekt. Elke stam neemt een deel van de bol mee. Een eengemaakt Kumandra leek nog nooit zo veraf, zeker wanneer ook opnieuw de Druun de kop opsteekt. Zonder de kracht van de magische drakenbol zorgt de Druun opnieuw voor verderf. Een groot deel van de mensheid, inclusief Raya's vader, verandert in steen. Raya zelf kan gelukkig ontkomen.

Lukt het haar om de draak te vinden, de magische drakenbol te herstellen en de Druun voor eens en voor altijd te verslaan?


Een paar jaar later zien we hoe Raya met haar trouwe bondgenoot Tuk Tuk, een soort kruising tussen een hond, gordeldier en pissenbed, op zoek gaat naar de laatste draak. Lukt het haar om de draak te vinden, de magische drakenbol te herstellen en de Druun voor eens en voor altijd te verslaan? Ontdek het in een heroïsch avontuur, waarin Raya en een aantal bondgenoten die ze op haar pad tegenkomt, het opnemen tegen de verschillende stamleiders met als doel Kumandra opnieuw in zijn glorie te herstellen en de mensheid van een ondergang te redden.

Raya 3.png


Visuele pracht

Al vanaf de eerste beelden merk je meteen de visuele pracht. Zowel de landschappen als de details van weersomstandigheden, reflecties op het water, details in kledij,... zijn werkelijk adembenemend. Deze standaard lijkt echter niet volledig doorgetrokken bij de animaties van de personages zelf. Voornamelijk gevechtsscènes en gezichtsuitdrukkingen lijken soms wat geforceerd. Een analoge vergelijking kan gemaakt worden bij de uitwerking van het verhaal. Hoewel de leefwereld en de aanzet van het verhaal veelbelovend lijken, blijkt dit iets minder het geval bij de uitdieping van de verschillende hoofdpersonages en het tempo van de verhaallijn. Het gevolg hiervan is dat de boodschap in de film soms iets minder hard binnenkomt dan vermoedelijk de intentie was van de makers. Dit neemt uiteraard niet weg dat er zeker voldoende elementen aanwezig zijn om van een aangename film te spreken, waar zowel jong en oud zullen van genieten. Wanneer je niet té diep tracht na te denken over de verhaallijn, dan zullen het vooral de visuele pracht, de vaak leuke humor en de sfeer van de leefwereld zijn die zullen blijven hangen en zal minder worden stilgestaan bij de soms ietwat cliché verhaallijn, welke niet per se vernieuwend of verrassend aanvoelt.

Conclusie

Disney levert met Raya and the Last Dragon opnieuw een leuke animatiefilm, geschikt voor het hele gezin. Hoewel de verhaallijn niet meteen vernieuwend blijkt, doet dit niets af aan de prachtige visuals die keer op keer doen verbazen. Ondanks dat het zeker niet de beste Disney-film is die ooit werd gemaakt, blijft het een aanrader op niveau zoals we dat van Disney gewend zijn. De VIP-pas zouden we hiervoor echter even links laten liggen, maar vanaf 04/06/2021 zeker het bekijken waard op Disney+!

Pro

  • Prachtige visuals
  • Humor zit over het algemeen wel goed
  • Leuk voor de hele familie

Con

  • Animaties lijken soms geforceerd
  • Personages konden iets meer worden uitgediept
  • Cliché verhaal
7.5

Over deze film

Beschikbaar vanaf

5 maart 2021

Genre

  1. Actie
  2. Animatie
  3. Avontuur

Speelduur

107 minuten

Regie

Don Hall, Carlos López Estrada

Cast

Kelly Marie Tran, Awkwafina, Gemma Chan, ...

Uitgever

Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios
 
Laatst bewerkt:
Vraag mij af of er veel die extra vergoeding betalen of deze gewoon per torrent of dergelijke afhalen.
 
Terug
Bovenaan