Filmreview: Puss in Boots 2-Movie Collection blu-ray

Dat succesvolle franchises regelmatig worden uitgemolken staat vast. Dat is niet anders voor DreamWorks’ alom gekende animatiereeks Shrek. Hoewel de makers de verhaallijnen best op een hoog niveau wisten te houden, bleek de inspiratie toch wat op en gooiden ze het over een andere boeg, namelijk een spin-off. Nee, het was niet de knotsgekke Donkey die een eigen reeks kreeg, maar wel de stoere, maar evenzeer lieflijke Puss in Boots die zijn eigen koers mocht varen. Voor wie de films nog nooit gezien heeft, of ze eens opnieuw wil bekijken, kan de blu-ray verzamelbox een leuke optie zijn. Wij kregen alvast een exemplaar toegestuurd, waarvan je de review hieronder kan lezen!

Wie de Shrek-films gezien heeft, weet dat het in feite parodieën zijn op bestaande sprookjes. Een concept dat, gezien de reeds uitgebreide filmreeks, blijkbaar goed leek aan te slaan. In deze reeks passeren heel wat interessante personages de revue, maar er is er eentje in het bijzonder die we voor het eerst te zien kregen in Shrek 2, die nu ook zijn eigen spin-off te pakken heeft. Maak jullie klaar voor Puss … in Boots !

PIB 2.jpg

Puss in Boots

De originele Puss in Boots (Nederlands: De gelaarsde kat) dateert reeds van 2011 en speelt zich af net voor de gebeurtenissen in Shrek 2. Net als bij Shrek, ligt ook hier de focus op een mengeling van verschillende sprookjes. In deze film komen we meer te weten over het ontstaan van de schattige, maar tevens stoere, katachtige Zorro. Zo blijkt hij te zijn opgegroeid in een weeshuis, waar hij niet enkel zijn bekende laarzen verkreeg, maar ook zijn jeugdvriend Humpty Dumpty leerde kennen. Dat dit levende ei niet de beste invloed is, wordt snel duidelijk wanneer ze na een misgelopen overval te grazen worden genomen. Humpty Dumpty vliegt de cel in en Puss wordt als outlaw verstoten.

Gelukkig ziet Puss een mogelijkheid om terug in de gratie van het volk te vallen. Hij verneemt namelijk dat slechteriken Jack en Jill in het bezit zijn van de magische bonen (Jaak en de Bonenstaak) die leiden naar de gans met de gouden eieren. Een uitgelezen kans om het volk terug te betalen! Hij blijkt echter niet de enige te zijn met dat plan. Naast een kennismaking met dievegge Kitty Softpaws, komt ook Humpty Dumpty terug in beeld. Benieuwd of dat goed afloopt!

PIB 1.jpg

Amusement voor jong en oud!

Met Puss in Boots bewijst DreamWorks opnieuw dat niet enkel Disney en Pixar de plak zwaaien wat betreft de kwaliteit van animatiefilms. Wie kon genieten van de grafische stijl en de humor van Shrek, zal dit dus zeker ook kunnen in deze spin-off. Daarenboven weten de makers een perfecte mix te creëren tussen een stoere, vrouwenverslindende, macho-kat en een heel erg aimabel troeteldiertje. Hoe perfect is Antonio Banderas trouwens gecast voor deze rol?

Hoewel Puss in Boots het dus zeker verdient een eigen reeks te krijgen, lijkt het ware potentieel toch nog niet volledig te zijn benut in deze eerste film. Zo bleek Humpty Dumpty niet het meest interessante personage, was het verhaal wat aan de magere kant en deed het einde toch enigszins afbreuk aan een verder prima animatiefilm. Desalniettemin een film waar zowel jong als oud zal kunnen van genieten.

PIB 4.jpg

Puss in Boots: The Last Wish

In dit langverwachte vervolg ontdekt Puss in Boots dat zijn manier van leven toch zijn tol heeft geëist, in die mate dat hij al acht van zijn negen kattenlevens heeft opgebruikt en dus toe is aan zijn laatste. Onze Don Juan geraakt hierdoor in zak en as en is niet meer de zelfzekere Diablo Gato, de vermaarde Furry Lover, de verschrokken El Macho Gato, … maar Pickles, een doodgewone, saaie huiskat. Gelukkig komt hem al snel ter ore dat het bestaan van de Wensster echt is. Hij ziet zijn manier om zijn verloren levens te herstellen en opnieuw de Puss van weleer te worden.

Het is nu aan Puss in Boots om een animatiereeks te dragen en dat doet hij met glans!


Uiteraard zal dat niet zomaar van een leien dakje lopen en zijn er ook terug een aantal slechteriken van de partij. Zo zal hij tijdens zijn zoektocht gedwarsboomd worden door Goldilocks en de drie beren, Big Jack Horner, die heel wat magische objecten ter beschikking heeft en Wolf … een angstaanjagende premiejager die niet blijkt te zijn wie je vermoedt. Gelukkig hoeft hij zijn zoektocht niet alleen te ondernemen en kan hij rekenen op zijn nieuwe vriend Perrito en zijn voormalige partner in crime Kitty Softpaws.

PIB 3.jpg

Een meer dan geslaagd vervolg!

Puss in Boots: The Last Wish gaat verder op het elan dat we van DreamWorks gewoon zijn en levert opnieuw een mooi gemaakte, humoristische, maar bovenal erg leuke animatiefilm af, geschikt voor het hele gezin. Dat we grafisch wel wat mogen verwachten, wisten we al, maar de makers weten de grafische stijl nog een tikkeltje hoger te tillen door regelmatig een andere vorm van animatie te gebruiken in flitsende actiescènes. De iets meer ‘getekende’ stijl laat deze scènes nog iets beter uit de verf komen, waardoor het vervolg moderner aanvoelt. Daartegenover staan wel enkele slow motion-beelden die mijns inziens helaas soms iets te vaak werden ingezet.

Naast de modernere vormgeving valt vooral het interessantere verhaal op vergeleken met zijn voorganger. Er gebeurt veel meer, de antagonisten zijn interessanter, maar bovenal voelt de film veel meer aan als een geheel. Ook thematisch komt deze iets sterker naar voor, waardoor ik niet anders kan dan vaststellen dat deze film gewoon de betere van de twee is. Alvast een geslaagd vervolg dat doet verlangen naar meer!

Conclusie

DreamWorks brengt ons met Puss in Boots en zijn opvolger Puss in Boots: The Last Wish, een spin-off van de succesvolle Shrek-franchise. Het is nu aan Puss in Boots om een animatiereeks te dragen en dat doet hij met glans! Hoewel de eerste film het vooral moet hebben van de humor en de fantastische vertolking van Banderas, is het vooral de tweede film die erg goed bevalt. Niet enkel door de frisser ogende grafische stijl, maar ook door het interessantere verhaal, de leukere personages en het iets sterkere thema dat mooi naar voor wordt gebracht. Desalniettemin zullen beide films de nodige glimlachen op de gezichten toveren van jong en oud. Heb je de films nog niet eerder gezien, of ben je op zoek naar een verzamelbox met beide titels, dan is deze 2-Movie Collection blu-ray box mogelijks iets voor jou. Naast een aantal deleted scenes kan je in deze uitgave trouwens ook rekenen op een aantal leuke extra’s, zoals ‘de stemmen achter de legendes’, een nieuwe kortfilm ‘The Trident’ en veel meer. Ik kan hem alvast aanraden!

Pro

  • Leuke animatiestijl (vooral de tweede)
  • Fantastische vertolking door Antonio Banderas
  • Vermakelijk voor jong en oud

Con

  • De eerste heeft een minder interessante antagonist en het verhaal is wat mager
  • De tweede maakt soms iets teveel gebruik van slow motion-scènes
7.5

Over deze film

Genre

  1. Actie
  2. Animatie
  3. Avontuur

Speelduur

192 minuten

Regie

Chris Miller, Joel Crawford, Januel Mercado

Cast

Antonio Banderas, Salma Hayek, Zach Galifianakis, Florence Pugh, Harvey Guillén, ...

Uitgever

DreamWorks, Paramount Pictures, Universal Studios
 
Terug
Bovenaan