Filmreview: Jeanne du Barry

Jeanne du Barry vertelt het verhaal van de laatste minnares van Lodewijk XV. Jeanne was een meisje van eenvoudige afkomst, die haar charme en intelligentie wist te gebruiken om zich uit haar situatie te bevrijden en de favoriet werd van Lodewijk XV. Dit historisch drama werd geregisseerd door Maïwenn en is gebaseerd op Jeanne Vauberniers leven. Jeanne du Barry was de openingsfilm van het filmfestival van Cannes en werd tegelijkertijd in avant-première vertoond in cinemazalen in België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland.

De Franse actrice, regisseur en scenarioschrijfster Maïwenn is een gevestigde waarde in de filmindustrie en Jeanne du Barry is haar zesde langspeelfilm. Ze raakte gefascineerd door het personage van Jeanne (Asia Argento) in de film Marie Antoinette van regisseur Sofia Coppola. Ze wijdde enkele jaren aan het schrijven van het scenario en haar wens om Jeanne op het grote scherm te zien, kreeg stilaan vorm. Teddy Lussi-Modeste en Nicolas Livecchi werkten mee aan het uiteindelijke script.

jeannedubarry-01.jpg

Lodewijk XV raakt in de ban​

Jeanne Vaubernier werd geboren in 1743, als dochter van kokkin Anne Bécu en monnik Jean-Baptiste Gormand de Vaubernier. Ze werd door haar moeder, die werkte voor de rijke Monsieur Dumousseaux, alleen opgevoed. Hij nam Jeanne onder zijn hoede en leerde haar lezen en etiquette.

Wanneer Jeanne op latere leeftijd naar Parijs verhuisde, ontdekte ze hoe ze vrij kon zijn door haar vrouwelijke charmes te gebruiken. Als Parijse courtisane vond ze een nieuwe minnaar in de graaf du Barry. Hun relatie was liefdeloos, maar ze was gek op zijn zoon Adolphe en ze voedden hem samen op. Hun goede en invloedrijke vriend, de hertog van Richelieu, regelde een ontmoeting met koning Lodewijk XV en buiten ieders verwachting werden Jeanne en de koning verliefd. Omdat ze geen adellijke titel bezat, kon ze niet officieel aan de koning voorgesteld worden en werd er een snelle oplossing bedacht door Jeanne uit te huwelijken aan graaf du Barry.

Madame du Barry werd in het paleis omringd door luxe, maar haar roem viel niet goed bij anderen aan het hof. Haar schoonheid veroorzaakte jaloezie en de twijfels over haar afkomst leverde minachting op. Jeanne du Barry bleef trouw aan de koning tot aan zijn dood in 1774. Daarna werd ze verbannen uit Versailles en naar een klooster gestuurd. Ze stierf in 1793 onder de guillotine.

jeannedubarry-02.jpg

Een indrukwekkende cast​

Maïwenn heeft een indrukwekkende filmbezetting samengesteld, waaronder zichzelf in de rol van Jeanne du Barry en Johnny Depp als koning Lodewijk XV. Maar ook Benjamin Lavernhe (La borde), Pierre Richard (Le duc de Richelieu), Melvil Poupaud (Le comte du Barry) en Pascal Greggory (Le duc d’Aiguillon) vervoegen de cast. De veelzijdigheid van Johnny Depp is opnieuw te zien in deze film; de acteur kruipt diep in de huid van zijn personage en brengt een zeer toegewijde performance van Lodewijk XV. Maar ook Maïwenn zet een betoverende prestatie neer als de speelse, aanbiddelijke Jeanne, die in een gouden kooi terechtkomt, vol intriges en verwensingen.

Jeanne komt terecht in een gouden kooi vol intriges en verwensingen.


Jeanne du Barry is gedeeltelijk gefilmd in Versailles; met alle pracht en praal die je ziet ondervind je hoe imposant dit voor Jeanne geweest moet zijn. We maken kennis met het hof en hun torenhoge witte pruiken, bleek gepoederde gezichten en rijkelijke accessoires. De realisatie van de kostuums, hoeden en schoenen – een samenwerking met verschillende modehuizen – is tot in de puntjes uitgewerkt en brengen je in een oogwenk naar de 18de eeuw.

De film heeft weinig dialogen en een deel van de verhaalvertelling wordt door een voice-over gebracht. Dit wordt steeds minder in films gebruikt en het is niet makkelijk om dit goed te combineren, maar als het werkt – zoals in deze film – is het een voltreffer. Jeanne du Barry onderscheidt zich van andere historische drama’s door de structuur van het verhaal, voornamelijk verteld door de ogen van de minnares en het ongegeneerd tonen van de vreemde rituelen binnen het hof. De filmmuziek is gecomponeerd door Stephen Warbeck, die de perfecte atmosfeer creëerde voor dit historisch drama. De muziek is ingetogen en klassiek, ze sluimert op de oppervlakte en voert je mee.

Conclusie

Jeanne du Barry is een voortreffelijk drama waarvan alle elementen kloppen; van het scenario tot het acteerwerk en de cinematografie. Lodewijk XV houdt oprecht van Jeanne, hij beschermt en verdedigt haar – acteur Johnny Depp weet deze emoties over te brengen zonder al teveel woorden, zijn lichaamstaal spreekt boekdelen. Jeanne du Barry is een beklijvend liefdesverhaal in een wereld die beheerst wordt door rituelen, glamour en status.

Pro

  • Prachtige cinematografie
  • Indrukwekkende cast
  • Sterk script
  • Feilloze humor

Con

  • Tijdsduur mocht langer
10

Over deze film

Beschikbaar vanaf

17 mei 2023

Genre

  1. Biografie
  2. Drama
  3. Historisch

Speelduur

113 minuten

Regie

Maïwenn

Cast

Maïwenn, Johnny Depp, Pierre Richard, Melvil Poupaud, Pascal Greggory ...

Uitgever

Paradiso Films
 
Terug
Bovenaan