Filmreview: Asteroid City

We zitten ondertussen ruimschoots op het punt dat je ofwel mee bent met de stijl van Wes Anderson, of niet. De grappige YouTube-filmpjes waarin bekende blockbusters als Harry Potter door A.I. herwerkt werden als projecten van Anderson, komen dan ook niet uit de lucht vallen. De Amerikaan heeft de voorbije 25 jaar dan ook een duidelijke audiovisuele stijl ontwikkeld waar menig filmfan van begint te zwijmelen, maar bij velen ook de nodige aversie oproept. Hoe je het echter ook draait of keert, de man heeft duidelijk zijn eigen niche gevonden in Hollywood en maakt dan ook films die je enkel kan omschrijven als ‘Wes Anderson’. Met Asteroid City krijgen zowel de fans als critici dan ook meteen wat ze verwachten van de cineast en dat is een modern filmisch sprookje over een toneelstuk in een tv-show. Heeft Wes Anderson met Asteroid City zijn eigenzinnige versie van Inception gemaakt en zo de realiteit van die ludiek bedoelde filmpjes ingehaald? We reizen in elk geval maar wat graag af naar de verbeeldende wereld van Asteroid City voor deze review van de blu-ray.

Een bont gezelschap van figuren dat weinig met elkaar gemeen lijkt te hebben raakt gestrand in het onooglijke woestijnstadje Asteroid City . Het is een slaperige oase in de woestijn die niet veel meer omvat dan een truckstop en wat rotsen, en dat zijn naam ontleent aan een oude inslagkrater. In dat onopmerkelijke plekje gaat een gezelschap aan niet al te opmerkelijke mensen iets ongelooflijk opmerkelijk meemaken. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe Wes Anderson, althans voor een deel.

Elegante verhaalvertelling

Asteroid City is namelijk een toneelstuk van de hand van een beroemde schrijver, die er het bijltje bij neerlegde voor het stuk in productie kon gaan. Die onderneming is ook de focus van een tv-programma op Channel 8 WXYZ dat in ouderwetse zwartwit glorie een blik werpt op het leven van de enigmatische schrijver en de mensen die zijn laatste stuk tot leven probeerden te brengen. Asteroid City is dus Wes Andersons versie van een Russisch matroesjkapopje waarin het verhaal in het verhaal van het verhaal zit. Nu is die manier van werken niet gloednieuw voor Wes Anderson. Ook in voorganger The French Dispatch gebruikte de cineast al het raamwerk van een krantenredactie om verhalen in te kunnen lijsten en ook The Grand Budapest Hotel vertelde kleinere verhalen binnen het grotere narratief. Asteroid City voelt op vlak van dat soort vertelling echter het meest gefocuste werk dat Anderson al afleverde. Daar waar The French Dispatch losse verhalen als kralen aan een elegant snoer rijgde, voelt deze jongste een stuk doelbewuster qua uitvoering.

Asteroid_City-100929816-large.jpg

Wes Anderson in het kwadraat

Hoe goed je Asteroid City als film vindt, hangt echter af van je affiniteit met de eigenzinnige stijl van Anderson. Als je in het verleden al niet te vinden was voor de dromerige kleuren en excentrieke personages waar Anderson in grossiert, dan blijf je het best mijlen ver weg van dit Asteroid City. Het voelt namelijk alsof alle elementen waar de Amerikaan bekend voor staat opgeschroefd zijn naar standje elf om de meest Wes Anderson-film die ooit geWesAndersoned heeft af te leveren. Dat zorgt voor een film waar je echt wel in de juiste mood voor moet zijn. Wanneer je jezelf echter maar wat graag laat meevoeren in de wonderlijke sprookjeswereld van de cineast, dan vind je in dit Asteroid City enorm veel om van te genieten. Asteroid City is ook, meer nog dan het andere werk van Anderson, een film die zich makkelijk meerdere keren laat bekijken. De ambitie en thematiek die schuilgaat achter Asteroid City komt gewoon een stuk beter tot haar recht bij een tweede kijkbeurt.

Asteroid City gaat geen nieuwe zieltjes winnen voor de cinefiele kerk van Wes Anderson, maar levert wel een hoogmis op voor de reeds bekeerden.


Of het nu de eerste, tweede of vijfde keer is, het acteerwerk weet al meteen te bekoren. Uiteraard zijn er weer de habitués zoals een Jason Schwartzman, Edward Norton, Jeffrey Wright of Bill Murray, maar ook enkele nieuwkomers in de bonte wereld van Anderson zoals Tom Hanks, Scarlett Johansson, Maya Hawke, Steve Carell, Liev Schreiber en zo veel meer. Dit is zonder twijfel de meest omvangrijke, getalenteerde cast waar Anderson ooit mee gewerkt heeft, en dat speelt duidelijk in het voordeel van een film die voor een deel om acteren draait. Het gaat uiteraard ook wel om veel meer dan dat. Asteroid City gaat over individuele mensen die samenwerken aan een geheel en de hoogte en dieptepunten die daarmee gepaard gaan. Het heeft gevoel voor humor, een kloppend hart en transporteert je een kleine twee uur naar een fijne filmische snoepwinkel. In deze cynische tijden levert dat een film op om te koesteren.

Asteroid_City-781596640-large.jpg

Meer stijl dan substantie op het schijfje

Dient het gezegd dat Asteroid City er om te zoenen uitziet op blu-ray? De films van Anderson zijn altijd al visuele pop-up sprookjesboeken geweest en dat is hier niet anders. Van het knappe zwartwit van de jaren '50 televisie-uitzending die alles omkadert, tot de warme pastelkleuren van Asteroid City zelf, is het een film die van het scherm spat. Veel lichtblauwe, oranje, roze en felle gele kleuren zorgen voor een film met een unieke look. Ook de lichte grain die voor een ouderwetse cinematische toets zorgt, levert een aantrekkelijke film op. Ook op het geluid is weinig af te dingen. Het is uiteraard allemaal een pak subtieler dan bij een actiefilm als Fast X, maar desondanks doet de audio fijne dingen met het dynamisch bereik van je home cinema. Ook de muzikale begeleiding van Alexandre Desplat is wederom een schot in de roos. Over de ‘’making off’’ op het schijfje kunnen we tenslotte kort zijn. Het duurt minder dan acht minuten, en als je drie keer met de ogen knippert is het voorbij gevlogen. Zonde, want als er nu één film is waarbij we een uitgebreide blik achter het productieproces hadden willen werpen dit jaar, dan was het deze wel.

Conclusie

Asteroid City zal niet ieders kopje thee zijn, maar de fans van Wes Anderson zijn eigenzinnige sprookjes hebben hier zonder enige twijfel een vette kluif aan. Visueel sprankelend, uitstekend geacteerd en vol hart en humor is Asteroid City het perfecte zoete snoepje voor deze donkere cynische tijden.

Pro

  • Wes Anderson op zijn eigenzinnige best
  • De uitgebreide cast is om duimen en vingers bij af te likken
  • Nog beter bij een tweede kijkbeurt
  • Visueel om te zoenen

Con

  • Je moet wel in de juiste sfeer zijn voor Andersons excentrieke visie
  • De making off stelt niks voor
8

Over deze film

Beschikbaar vanaf

8 september 2023

Genre

  1. Fantasie
  2. Komedie

Speelduur

104 minuten

Regie

Wes Anderson

Cast

Jason Schwartzman, Steve Carell, Sophia Lillis, Tom Hanks, Edward Norton en nog heel wat meer mooi volk

Uitgever

Universal Pictures
 
Terug
Bovenaan