Bordspelreview: Terraforming Mars: Ares Expeditie – Fundamenten

Wat maakt een planeet leefbaar? De lucht die we inademen? De gewassen die we verbouwen? Deze dingen kunnen belangrijk zijn, maar alleen zijn ze niet genoeg om van een planeet een thuis te maken. En dat is wat we allemaal echt willen. Niet alleen een nieuwe planeet, maar een nieuwe thuis tussen de sterren. Het bouwen van een thuis begint bij de mensen die er zullen wonen, de huizen waarin we slapen, de snelwegen die ons verbinden, de ziekenhuizen die voor ons zorgen. Dit zijn geen luxes, dit zijn noodzakelijkheden … Teri Ngo is als astrofysicus van de Verenigde Naties alvast duidelijk: 2315 zal een fundamenteel jaar worden. Benieuwd of deze uitbreiding ook iets fundamenteels toevoegt aan de Terraforming Mars: Ares Expedition-ervaring?

Na het origineel komt Terraforming Mars: Ares Expedition met een aantal uitbreidingen waaronder Fundamenten . Deze uitbreiding bevat bijkomende dual layer-spelborden, grondstofkubussen en fasekaarten om het origineel tot en met zes spelers te kunnen spelen. Verder komt de uitbreiding met twee nieuwe spelborden. Het ene spelbord is op zich enkel een groter scorespoor. Je plaatst dit spelbord naast het bestaande scorespoor. Bij de eerste Terraforming Rating (TR)-punten krijgen de spelers zo wat meer ruimte om de verschillende spelerskubussen te plaatsen. Naar mijn mening oogt dit bord niet mooi in het ganse geheel. Toch zal je met zes spelers dankbaar zijn om het bord ernaast te plaatsen. Zo hebben die kubussen toch iets meer plaats om allemaal te staan. Het tweede spelbord voegt ook effectief iets nieuws toe aan de spelervaring: infrastructuur. Uiteraard komen hier ook de 22 bijhorende projectkaarten en een nieuw aangepaste coöperatieve kaart aan bod. Verder komen er in de doos ook nog de nodige kubussen om de vijfde en zesde speler te laten meespelen. In vergelijking met de originele versie waar de spelerskubussen in een transparante kleur komen, zal Fundamenten een volle witte en zwarte kleur op tafel brengen. Hier wordt aan de fundamenten gerommeld.

De set-up van de spelers is exact dezelfde als het basisspel Terraforming Mars: Ares Expedition waarbij de zwarte en witte kubussen de bijkomende spelers voorstellen. Het supplementaire scorebord wordt aan de linkerkant van het bord toegevoegd, wat als enige pluspunt de mogelijkheid biedt om iets meer ruimte te hebben. Boven de 25 of onder de 5 TR-punten, blijf je wel op het origineel moederbord. Wanneer je met vijf of zes spelers speelt, biedt Fundamenten de mogelijkheid om het infrastructuurspoor toe te voegen aan de bovenzijde van het spelbord, ook al is dit geen harde vereiste. Speel je met minder dan vijf spelers, dan is het ook perfect mogelijk om de infrastructuur toe te voegen, maar zal het spel enkel wat langer duren. De meegeleverde doorzichtige kubus wordt op de nul procent marker geplaatst van het infrastructuurspoor. Een klein “5+”-symbool onderaan de kaarten moet dan weer aanduiden of de Fundamenten-uitbreiding toegevoegd is of niet. Dit infrastructuurspoor zal de speeltijd verlengen. Bij lagere spelersaantallen, neemt dit de sterkte van Terraforming Mars: Ares Expeditie weg. Het was immers leuk om een snel spel te spelen in de Terraforming Mars-leefwereld. Wil je de lange versie, dan zal bij ons alvast de originele Terraforming Mars komen in plaats van de Infrastructuur toe te voegen. Speel je met vijf of zes spelers, dan is het wel aangeraden om Fundamenten toe te voegen.

20230805_104553.jpg

Fundamenteel kom je niets te kort​

Om het spel te beëindigen, dien je naast de drie originele parameters ook aan de infrastructuurregels te voldoen. Alle oceaantegels, maximale zuurstof, een aangename temperatuur en uitgebreide infrastructuur zijn dus nodig om de Fundamenten te leggen voor een buitenaardse beschaving. Het infrastructuurspoor kan je met behulp van de 22 nieuwe kaarten verhogen, maar kan je ook door vijftien Mega Credits te betalen of vijf warmte en drie planten op te offeren om je infrastructuurspoor te laten stijgen. Laat je het infrastructuurspoor stijgen, word je weliswaar beloond met een TR (Terraforming Rating-punten) en mag je een nieuwe kaart trekken van de stapel.

That’s all folks!


Voeg hierbovenop nog drie kaarten die je uit het origineel spel moet vissen (corporatiekaart Inventrix en de projectkaarten Adaptation Technology en Special Design). Deze drie kaarten moeten namelijk vervangen worden door de bijgeleverde kaarten, die tekstueel ook het infrastructuurspoor vermelden. Kleine toevoegingen die de Fundamenten niet raken. Verder komen er voor de Discovery-uitbreiding nog een aantal verbeterde fasekaarten die enkel noodzakelijk zijn als je de Discovery-uitbreiding bezit. De kwaliteit van het spel wordt bij deze uitbreiding noch positief, noch negatief beïnvloed. Bij een immers groeiende collectie maak ik dan al snel de reflectie of een uitbreiding van een zeer goed basisspel, wel de moeite waard is. Fundamenten brengt daarom niet voldoende meerwaarde in de spelervaring om het ook als een must-have te aanschouwen. Ik raad Fundamenten daarom enkel aan als je spelersgroep ook uit vijf of zes spelers bestaat. De kwaliteit van de meegeleverde componenten voldoet aan de hoogste standaarden, waarbij mijn enige opmerking de meegeleverde doos zal zijn. Mits wat puzzelen passen gelukkig alle kaarten en vijf- en zesspelerscomponenten in de originele doos, waardoor de uitbreidingsdoos bij papier en karton kan geplaatst worden. Ik kijk reikhalzend uit naar de uitbreidingen waar Mars in een Crisis zal komen, en waar je nieuwe Ontdekkingen zal meemaken.

Conclusie

Fundamenten is op zich niet veel meer dan een vijf- en zesspelersuitbreiding van het originele Terraforming Mars: Ares Expedition en in mijn ogen de minste uitbreiding van de drie. Kwalitatieve componenten, maar zonder fundamenteel bijkomende speelervaring te creëren. Het infrastructuurspoor is een verlengde van de originele drie sporen, maar heeft een copy-paste-gevoel. Toch een must met vijf of zes spelers om het spel niet te snel te eindigen. Fundamenten verdient daarom net genoeg als zijn hoogste spelersaantal.

Pro

  • Laat toe om Terraforming Mars: Ares Expedition met vijf en zes spelers te spelen
  • Infrastructuurspoor is ook met twee tot vier spelers bruikbaar
  • Kwaliteit en afwerking van de componenten blijft hoog

Con

  • Weinig toegevoegde waarde aan de spelbeleving zelf
  • Nieuwe spelerskubussen zijn niet langer transparant
  • Doos mag bij het karton
6

Over

Uitgever

  1. Intrafin

Designer

Sydney Engelstein, Jacob Fryxelius, Nick Little

Aantal spelers

1-6

Tijdsduur

60 minuten
 
Terug
Bovenaan