Bordspelreview: Sonic Super Teams

Gotta go fast! Het thema dat al jarenlang onze trouwe, blauwe egel kenmerkt. Al sinds de jaren negentig niet meer weg te denken uit de gamewereld. Zijn eerste optreden was op de Sega Mega Drive in het gelijknamige spel Sonic the Hedgehog. Sega had dringend een nieuwe mascotte nodig om Nintendo het hoofd te bieden aan hun populair figuur. Ondertussen zijn we al dertig jaar verder en is de supersnelle egel nog niet van het scherm verdwenen. Er zijn niet alleen veel videogames verschenen, maar ook ontelbaar veel andere artikelen. Ik mocht aan de slag met een nieuw bordspel, waarin niet alleen Sonic maar ook zijn vrienden van de partij zijn.

Sonic Super Teams is een - uiteraard - racespel waarin je jouw eigen team het snelst over de eindmeet moet loodsen. Je kan dit spelen met twee tot vier spelers, en dat al vanaf zeven jaar. Ik, mijn vrouw en mijn twee kinderen hebben Sonic Super Teams in de verschillende formaties gespeeld en het moet gezegd dat het steeds leuk en vlot speelde. Met twee speel je met vier figuren, met drie spelers speelt iedereen tegen elkaar, maar bij vier spelers wordt er opgedeeld in teams en speel je twee tegen twee.

SonicSuperTeams-a1.jpg

Vaste vrienden​

Als we de doos bekijken en openen, valt direct op dat het thema een zeer belangrijk onderdeel is van de beleving. De racetrack, figuren, kaarten en tekeningen zijn allemaal netjes in de stijl van Sonic. Het is zeker een nostalgische beleving voor de oudere gamers onder ons. De pracht van het originele spel op Sega Mega Drive vliegt je om de oren. Denk dan maar aan de ringen, pinnen en loopings die alomtegenwoordig zijn in het videospel, vooral in de stijl van het eerste level. Het spelbord is wel maar aan één zijde van een track voorzien, wat ik een beetje jammer vond want daar ligt de ruimte voor een tweede track. Dat komt de variatie en spelduur alleen maar ten goede, en is toch een ruimte waarvan meer spellen in deze categorie gebruik van maken.

Een geslaagd spel en volledig in thema uitgewerkt.


Sonic is niet alleen, zijn vrienden van de latere spellen en verhalen zijn ook van de partij. Sonic en Tails, Amy Rose en Knuckles, Shadow en Silver en tenslotte Metal Sonic en Rouge vormen duo's met elkaar. De figuurtjes zijn leuk en van een goede kwaliteit, maar jammer genoeg kunnen er zelf geen paren samengesteld worden. De voet van elk figuurtje heeft een vaste kleur en hoort bij dat team. Als je echt wil, speel je natuurlijk met je favoriete personages, maar dan is er toch extra aandacht nodig want een vergissing is snel gemaakt.


Gotta go fast!

Om je figuren te verplaatsen, zijn er bewegingskaarten. Op elke kaart staat een bepaald team afgebeeld in hun eigen kleur met een bijhorend cijfer. Dat cijfer bepaalt hoever je één van de twee figuren mag verplaatsen van die kleur. Iedereen krijgt zes willekeurige kaarten, dus ook van de andere teams. Er worden pas nieuwe kaarten getrokken als die zes kaarten gespeeld zijn en elk speelt om beurt één kaart. Je verzet dus niet alleen je eigen spelfiguren, maar ook die van de tegenspelers. Aangezien jij dan bepaalt op welk veld dat figuurtje terechtkomt, is het in jouw voordeel om die in een zo slecht mogelijke positie te plaatsen. Zorg dan wel voor een goede uitgangspositie voor je eigen figuren of die van je teamgenoot.

De racetrack is zorgvuldig gemaakt en bevat zoals al aangehaald de typische elementen van het eerste level van de klassieke game: loopings en vakjes met elementen op afgedrukt zoals ringen, pinnen en bonuskaarten. De slechtste positie bij uitstek zijn de pinnen, waardoor een gespeelde kaart telt voor één stap, ongeacht het cijfer dat de kaart aantoont. Gelukkig zijn er ook schilden in het spel, samen met nog andere voordelen zoals dubbele snelheid of een sprong tot het volgende vakje met ringen, die je kan krijgen uit de stapel met bonuskaarten. Om een looping uit te voeren moet de gespeelde kaart voldoende snelheid hebben om deze in een keer rond te lopen, anders keer je terug naar het eerste vakje voor de looping. Ook hier is er wel een bonuskaart die kan helpen. De vakjes met ringen zijn krachtig, want een gespeelde kaart wordt dan verdubbeld. Een zes, het hoogste cijfer, wordt dan een twaalf en het is niet moeilijk om hiervan het voordeel in te zien.

Conclusie

Sonic Super Teams is een leuk racespel, geschikt voor jong en oud. Al is dit meer gericht op jongere kinderen aangezien er op zich weinig variatie in zit. Volwassenen zullen dit minder snel uit de kast halen, wat jammer is want het brengt zeker nostalgie met zich mee en is thematisch sterk uitgewerkt. Het ontbreken van een tweede race is jammer, zeker omdat de achterkant van het bord onbenut is. Ben je echter op zoek naar een leuk familiespel met een videogame-thema, dan kan ik deze zeker aanraden, want plezier gegarandeerd. Samenwerken met je kinderen of tegen elkaar spelen, het wordt gestimuleerd omdat je de figuren van alle teams kan verplaatsen.

Pro

  • Thematisch sterk
  • Leuke figuren
  • Plezier voor jong en oud

Con

  • Maar één racetrack
  • Weinig variatie
7.5

Over

Uitgever

  1. Asmodee
  2. Zygomatic

Designer

Max Gerchambeau

Aantal spelers

2-4

Tijdsduur

30 minuten
 
  • Leuk
Waarderingen: Tova
Terug
Bovenaan