Bordspelreview: S.O.S. Super Heli

Onlangs haalde een vriend enkele bordspellen uit zijn jeugd boven en een van deze spellen was Stacrobats, bij ons ook wel te vinden als De Klauterkabouters. Hierin probeer je om de beurt je figuurtje aan een steeds groter wordende stapel te hangen. Laat je er vallen van de stapel, dan moet je al de gevallen mannetjes bij jou nemen. Het doel is om als eerste alle mannetjes kwijt te spelen en net zoals bij andere behendigheidsspellen kan dit zorgen voor heel wat hilariteit en spannende momenten.

Nu vraag je je waarschijnlijk af waarom ik dit aanhaal in deze review voor S.O.S. Super Heli ? Wel, de reden is heel eenvoudig: dit nieuwe spel dat wordt uitgegeven door Megableu deed mij onmiddellijk denken aan de klassieker van Ravensburger die al meegaat sinds 1970. Al komt er gelukkig iets meer bij kijken in S.O.S. Super Heli.

IMG_20231206_101511.jpg

Get to the Choppa!

Als het om stacking and balancing-bordspellen gaat, geef ik persoonlijk uiteraard de voorkeur aan bijvoorbeeld Men at Work, Junk Art of Tokyo Highway. Maar dit zijn spellen die je niet direct speelt met een vier- à vijfjarige. Voor hen zijn er al tal van goede alternatieven en ook deze S.O.S. Super Heli is een leuke toevoeging. In dit spel probeer je om al je mannetjes aan een touwladder van een reddingshelikopter te hangen voordat de tijd om is en de haai tevoorschijn komt. Wie als eerste al zijn mannetjes aan de ladder kan hangen of wie het meeste mannetjes wist kwijt te spelen voordat de haai aanvalt, wint het spel.

Eens je het spel hebt opgezet, kiest elke speler zijn kleur, stel je de timer in en geef je een stevige tik aan de ladder zodat deze begint te zwieren. De timer heeft twee standen die je al dan niet iets meer tijd geven voordat de haai zich komt moeien en de ladder weg katapulteert. Een draai aan de wieken van de helikopter toont wie zijn mannetje aan de ladder of een ander mannetje mag hangen. Als je mannetje twee bevestigingspunten heeft, dan mag je als bonusactie een tweede mannetje hier aanhangen. Laat je mannetjes van de ladder vallen, dan moet je deze oprapen en moet je eerst de mannetjes van je tegenstanders terug hangen.

Wie als eerste al zijn mannetjes aan de ladder kan hangen of wie het meeste mannetjes wist kwijt te spelen voordat de haai aanvalt, wint het spel.


Het idee met de ladder is leuk en geeft het spel een extra uitdaging, zeker voor de kinderen. Volgens de regels moet je je mannetje laten hangen zonder het zwaaien van de ladder te verstoren, maar in de praktijk is dit zeker voor jongere kinderen haast onhaalbaar. Bovendien stopt de ladder met zwaaien na een dikke twintig seconden, waardoor de aanwezigheid van dit concept wat vreemd is. Bovendien staat in de regels ook niet duidelijk wat je moet doen als de ladder stopt met bewegen.


Kindvriendelijk ontwerp

Los daarvan vond onze zoon van vijf jaar het wel een geweldig spelletje en in de korte tijd dat hij het heeft, werd het al verschillende keren bovengehaald. Dit niet enkel om het met ons te spelen, maar ook om er op zichzelf vrij mee te spelen. Na een potje mochten we het dus niet direct opruimen, want hij wilde er meestal gewoon nog even mee spelen. Het in en uit elkaar zetten van de vuurtoren en de helikopter ging ook prima voor hem waardoor we hier al snel niet meer bij moesten helpen. Want dit is inderdaad een nadeel als je het wilt opbergen in de doos: de hele constructie pas niet in de doos eens het in elkaar is gestoken.

Volgens mij vond hij het spel bovendien geweldig omdat de helikopter doet denken aan de personages van de animatiereeks Robocar Poli. Zelfs de naam van het spel doet vermoeden dat de makers de mosterd enigszins zijn gaan halen bij deze serie. De helikopter ziet er inderdaad leuk uit, maar zelf was ik helaas minder te spreken over artwork op de doos. De kinderen in het grafisch ontwerp lijken immers zo te zijn weggelopen uit een lelijke computeranimatie uit de jaren negentig. Gelukkig is het de helikopter die zowel in het spel als op de doos met de aandacht gaat lopen.

We hebben trouwens het spel ook proberen te spelen met onze driejarige dochter, maar voor haar was het nog iets te lastig om de mannetjes aan de ladder te hangen en vooral om haar aandacht te houden bij het spel. Dit zeker wanneer ze niet aan beurt is. Voor volwassenen is het dan weer veel te eenvoudig, zeker omdat je zelf weinig in de hand hebt wanneer de ladder valt. Dit is dus niet meteen een spel dat je als party game kan spelen tijdens een feestje waar er al dan niet rijkelijk alcohol vloeit. In dit geval ben je nog steeds beter af met bijvoorbeeld Jenga of met het bovengenoemde Stacrobats.

Conclusie

S.O.S. Super Heli is een leuk behendigheidsspel voor iets oudere kleuters waarbij je probeert om al je mannetjes aan de ladder van Heli de reddingshelikopter te hangen voordat de haai zijn tanden laat zien. Het concept van het spel zorgt voor heel wat vertier en het valt zeker ook op door het ontwerp. Het is enkel spijtig dat het mechanisch systeem zo'n vreselijk geluid maakt, al zal je als ouder hier waarschijnlijk meer last van hebben dan je kinderen.

Pro

  • Leuk ontwerp
  • Zorgt voor heel wat speelplezier

Con

  • Mechanisch systeem maakt irritant geluid
  • Zwieren van de ladder werkt niet zoals beoogd werd
  • Artwork
6

Over

Uitgever

  1. Megableu

Aantal spelers

2 - 4

Tijdsduur

5 minuten
 
Terug
Bovenaan