Bordspelreview: Pick a Pen: Tuinen

Onlangs kondigde bordspeluitgever 999 Games met Pick a Pen een eigen lijn aan van bordspelletjes. Deze reeks bestaat nu uit drie spellen en de verwachtingen zijn hoog. 999 Games stuurde ons Pick a Pen: Tuinen op, maar in diezelfde lijn heb je ook nog Crypten en Riffen. Hoewel we afgelopen weken bijzonder mooi weer hebben gehad, steekt de zon zich nu regelmatig weg achter de wolken. In plaats van in de tuin wat spelletjes te spelen, deed ik het dan maar binnen.

Bordspelliefhebbers kennen ongetwijfeld de man achter Pick a Pen, want het is niemand minder dan Reiner Knizia. Deze bordspelontwerper is gekend van spellen als Lost Cities, Regenwormen, My City, Mille Fiori en Witchstone. Met de Pick a Pen-reeks kan hij nu nog drie extra bordspellen aan zijn portfolio toevoegen. Ik ging nu aan de slag met Pick a Pen: Tuinen. Hoe dat ging, lees je in deze review.

Tuinen front.jpg

Kleurrijke tuinen​

Pick a Pen: Tuinen kan je met twee tot en met vier spelers spelen in een half uurtje tijd. De doos spreekt van een leeftijd vanaf acht jaar en dat lijkt te kloppen. Mijn twee kinderen, een dochter van negen en een zoon van tien, hadden geen enkel probleem met de regels. Erg moeilijk is het dan ook niet. Elke speler neemt een speelvel van hetzelfde niveau (er zijn drie verschillende moeilijkheidsgraden) en hierna kan het spel al beginnen. Bepaal de startspeler en deze speler rolt (of gooit) de vijf gekleurde potloden. Deze zeszijdige potloden tonen aan elke zijde een waarde van één tot en met vijf, waarbij waarde één twee keer voorkomt. De startspeler neemt een potlood en kleurt het aantal vakjes in op diens speelvel dat aangegeven wordt door de waarde op het potlood. Toont het rode potlood de waarde drie, en je neemt dit potlood, dan duid je dus exact drie rode vakjes aan op je speelveld. Elke speler neemt om beurt een potlood. Is er geen potlood meer over, dan rolt de speler die er nu een moet nemen ze alle vijf opnieuw, waarbij het spel verder gaat. Zo moeilijk is het.

Pick a Pen: Tuinen is een vlot, kleurrijk spel.


Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo moeten alle gekleurde vakjes aan elkaar grenzen. Eerst bovenaan drie vakjes zetten om een beurt later helemaal onderaan wat bij te kleuren, is dus niet mogelijk. Eens je speelvel wat meer ingekleurd is, kan dat uiteraard wel gebeuren, maar de nieuw ingekleurde vakjes moeten als groep met elkaar verbonden zijn. Elk speelveld is opgedeeld in een aantal clusters van vakjes, tuinen genaamd. Door het volledig inkleuren van deze tuinen kun je punten scoren, maar alleen als een tuin uit slechts één kleur bestaat. Een tuin die uit meerdere kleuren bestaat, levert geen punten op. Toch is er een uitzondering, want op het speelvel van de laagste moeilijkheidsgraad krijg je punten als een tuin uit alle vijf de verschillende kleuren bestaat.


Kleur loont​

Het eenvoudigste speelvel geeft nog wat extra scoremogelijkheden. Zo krijgt de eerste speler die alle vakjes aan de rand ingekleurd heeft bonuspunten. Hetzelfde geldt ook voor de eerste speler die alle vakjes ingekleurd krijgt. Dat is dan ook één van de twee mogelijke manieren waarbij het spel onmiddellijk eindigt. Ofwel heeft een speler alle vakjes ingekleurd, ofwel heeft een speler alle potloodvelden ingekleurd. Dit laatste geeft aan dat een speler de waarde aangegeven op een potlood niet kan of wil aanduiden op het speelvel. Dit levert dan ook enkele minpunten op. De speelvellen van niveau twee en drie geven nog wat andere scoremogelijkheden. Zo staan er op het speelvel van niveau twee bloemen van bepaalde kleuren. Kleur je deze vakken in met dezelfde kleur als de bloem, dan krijg je hiervoor extra punten. De speler die als eerste alle vijf de bloemen heeft ingekleurd (de kleur maakt niet uit), krijgt nog eens bonuspunten.

Niveau drie maakt het nog een tikkeltje moeilijker, maar de regels blijven uiteraard onveranderd. Enkel de scoremogelijkheden worden aangepast, waarbij het moeilijker wordt om hogere scores te halen. Die drie niveaus zijn een aangename afwisseling, want anders wordt het al snel eentonig. Pick a Pen: Tuinen heeft amper tot geen spelersinteractie, al kun je wel deels rekening houden met wat de andere spelers nog nodig hebben. Kan een speler bijvoorbeeld geen vijf vakjes meer aankruisen, dan kun je het potlood met die waarde laten liggen. Erg veel invloed op andere spelers heb je echter niet, waarbij het snel ieder voor zich is. Storen doet het niet, wat maakt dat Pick a Pen: Tuinen een aangenaam tussendoortje is.

Conclusie

Pick a Pen: Tuinen is alvast een eerste leuke kennismaking met de nieuwe serie van uitgever 999 Games. Ondertussen kreeg ik ook de andere twee spellen binnen, dus de vergelijking kan binnenkort gemaakt worden. De Tuinen-variant is alleszins een erg kleurrijk spel waarbij je zelf beslist voor welke scoremogelijkheden je gaat. Wil je tuinen uit één kleur voor een beperkter aantal punten, of geef je de grotere tuinen alle vijf de kleuren voor meer punten? Met drie moeilijkheidsniveaus verveelt het ook niet snel. Pick a Pen: Tuinen zal hier nog regelmatig worden gespeeld!

Pro

  • Drie niveaus
  • Origineel idee met de potloden
  • Diverse scoremogelijkheden

Con

  • Kan snel eentonig worden
7

Over

Uitgever

  1. 999 Games

Designer

Reiner Knizia

Aantal spelers

2-4

Tijdsduur

30 minuten
 
Terug
Bovenaan