Bordspelreview: Kingdomino

Als koning te rijk, ben je op zoek naar nieuwe gronden om je rijk uit te breiden. Graanvelden om brood (én bier) te kunnen bakken, meren om uit te vissen, bossen om te jagen en bergen als bescherming. Je wil als Kingdomino de beste percelen rond je kasteel bouwen. Toch concurreer je met andere machtige heren om ze als eerste te bemachtigen. Benieuwd of het Spiel des Jahres 2017 ook de tand des tijds heeft doorstaan?

In Kingdomino bouw je een koninkrijk van maximaal vijf-op-vijftegels en probeer je een zo hoog mogelijke score te behalen. Dit doe je door het plaatsen van dominotegels die bestaan uit twee vierkanten met verschillende landschappen en al dan niet enkele kroontjes. In totaal omvat de doos 48 dominostenen die op de ene zijde de landschappen hebben en op de andere zijde getallen van één tot 48. Per speler komen er dan ook twaalf willekeurige tegels in het spel die samen met je starttegel een perfect vijf-op-vijfvierkant kunnen vormen. Zo speel je met twee spelers met de helft van de dominostenen, met drie spelers speel je met 36 dominostenen en met alle vier de spelers gebruik je ook alle 48 dominostenen. Iedere speler neemt een starttegel en het kasteel in zijn kleur. De 3D-kasteeltjes zijn leuk gevonden, maar buiten een leuke feature hebben ze aan het spel niet veel toe te voegen. Ook let je best op als je deze uit het karton punched want voor je het weet komen de kartonnen kasteelmuren los. Afhankelijk van het aantal spelers krijg je één of twee houten koningen in de beschikbare kleuren (roze, geel, groen of blauw).

Als alle dominotegels zorgvuldig gemengd zijn en het juiste aantal in de doos gestoken is, neem je hetzelfde aantal stenen als er spelers in het spel meespelen (twee, drie of vier). Je rangschikt deze tegels in oplopende volgorde, waarbij het kleinste getal altijd in dezelfde richting geplaatst wordt. Nadien draai je alle tegels om en worden de startspelers bepaald. Een voor een worden de koningen losgelaten op de tafel. Verschijnt jouw koning, dan mag je de houten koning op een dominotegel naar keuze plaatsen. De laatste speler zal bijgevolg niet kunnen kiezen en neemt de tegel die overschiet. Als alle houten koningen geplaatst zijn, wordt er een nieuwe rij gevormd. De verdere spelvolgorde wordt bepaald door de positie van de koningen.

Kingdomino 1.jpg

Landschapstegels met de nodige details​

De speler van wie de koning op de dominotegel staat die het laagste nummer heeft, begint met bouwen. De gekozen domino dient toegevoegd te worden aan zijn persoonlijk koninkrijk waarbij je de dominoregels respecteert. Toch is er een kleine aanpassing om een domino te kunnen plaatsen. Aan de starttegel kan je altijd een nieuwe dominosteen plaatsen. Het kasteel zal namelijk als ware joker (of hofnar) fungeren. Verder dien je aan een bestaande dominotegel minstens één overeenstemmend landschap te hebben (horizontaal of verticaal), maar dienen niet beide landschappen aan elkaar te matchen. Belangrijk is dat het koninkrijk maximaal vijf-op-vijf mag bedragen, hierbuiten bouwen mag niet. Na het plaatsen van de gekozen dominosteen, mag je koning alvast op pad gaan en een nieuwe dominosteen in de rij kiezen. Lagere dominostenen laten je toe om in de volgende ronde terug eerder te starten, terwijl de hogere dominostenen vaker met meerdere kroontjes komen. Na het kiezen van de dominosteen is het aan de volgende speler in de rij, die terug een dominosteen plaatst aan zijn eigen koninkrijk en nadien de volgende steen kiest. Nadat alle spelers gekozen hebben, wordt de nieuwe rij stenen gevormd en begint de volgende ronde. Na twaalf rondes, of slechts zes met twee spelers, eindigt het spel.

Er is een domino-effect op je keuzes.


Is het echter door bad tile managment onmogelijk op een dominotegel te plaatsen in je koninkrijk, dan wordt de dominosteen verwijderd en scoor je geen extra punten. Het kan dus wel degelijk de moeite waard zijn om niet enkel naar je eigen koninkrijk te kijken, maar ook de buurlanden in de gaten te houden en ze zo een loer te draaien. Bij een goede begroting plaats je echter alle domino's en heb je een perfect vijf-op-vijfvierkant. Deze perfecte harmonie levert je op het einde van het spel dan ook vijf bonuspunten op. Verder krijg je tien punten als uw kasteel ook in het midden van het grondgebied terechtkomt.

Kingdomino 3.jpg

Niet dom om domino te spelen in het kingdom

Punten tellen doe je door de verschillende domeinen te scoren. Een domein is een reeks landschapstegels die met elkaar verbonden zijn. Je kan verschillende domeinen van hetzelfde type landschap hebben. Een domein levert evenveel punten op als het aantal vakken in dat domein vermenigvuldigd met het aantal kronen in dat domein. De punten van de verschillende landschappen worden opgeteld en de speler met de hoogste score wint het spel. Omdat Kingdomino een relatief kort spel is, kan je als aanvullende regel strijden voor de Dynastie. De speler die de meeste punten gescoord heeft na drie rondes, wint de kroon.

Je hebt in dit relatief simpel tile placement-spel toch een leuke onderlaag. Zo kan je ervoor kiezen om enkele hogere of lagere dominostenen te kiezen om de volgende ronde je slag te slaan. Of kies je een tegel om je tegenstanders weg te houden van die driekronentegel of een tegel waarmee ze hun punten vermenigvuldigen. Een dominospel met een worker placement-sausje. Het spel is goed gebalanceerd doordat je met de lagere tegels, de volgende keren wel de startspeler kan zijn. Toch zit het grote genot in het bouwen van je kleine rijk. Het heeft toch enige voldoening om met dezelfde kansen zowel Joeri als Sir. K in te maken. Kingdomino heeft de tand des tijds doorstaan en verdient als Spiel des Jahres 2017 wat mij betreft dan ook zeventien op twintig.

Conclusie

Kingdomino is een leuk spel met een eenvoudige gameplay dat je met iedereen kan spelen. Ook al heb je een beperkt aantal tegels om uit te kiezen, toch zitten er elke ronde opnieuw belangrijke keuzes aan te komen in Kingdomino. Bouw verder aan je koninkrijk en laat de fantastische tekeningen tot leven komen. Dit licht en zeer snel familiespel is niet voor niets het Spiel des Jahres 2017 geworden.

Alle foto's werden aangeleverd door Henk Rolleman. Meer knappe foto's vind je op zijn Instagrampagina namellor.

Pro

  • Licht familiespel
  • Snel spel
  • Kleine details op de tegels
  • Dikke kartonnen tegels

Con

  • Voorzichtig met het punchen van de kleine kastelen
  • Blinkende dominostenen zijn moeilijk om te fotograferen
  • Beter de zeven-op-zevenvariant met twee spelers
8.5

Over

Uitgever

  1. Blue Orange
  2. Geronimo Games

Designer

Bruno Cathala

Aantal spelers

2-4

Tijdsduur

15 minuten
 
Terug
Bovenaan