Bordspelreview: Escape Room: The Game

De Nederlandse spelontwikkelaar Identity Games bestaat al sinds 1992 en sedert 2016 brengen zij ook de succesvolle Escape Room: The Game-reeks uit. Afgelopen zomer kregen we van hen al de kans om om de (tot dan) laatste uitbreiding van Escape Room: The Game (ERTG) te testen, zijnde Tomb Robbers. De uitbreiding werd zeker en vast gesmaakt, maar wat vinden we eigenlijk van het oorspronkelijke spel, dat in het jaar dat het werd uitgebracht ook meteen de prijs van Speelgoed van het Jaar wist te winnen? Je komt het te weten in deze review!

Bij mijn research verbaasde het mij eigenlijk dat Identity Games al zo lang meedraait in de bordspellenwereld, maar het mag uit hun porfolio duidelijk worden dat ze zich sinds het succes van ERTG duidelijk gespecialiseerd hebben in het ontwikkelen van Escape Rooms, met ruim dertig verschillende versies en/of uitbreidingen. Ik liet het in vorige reviews al duidelijk merken dat wij wel een boontje hebben voor Escape Rooms, en ook afgelopen zomer konden we al aan de slag met een van de laatste vele uitbreidingen. Redelijk logisch dat je voor de uitbreidingen ook elementen uit het basisspel nodig hebt, maar het basisspel op zich komt ook met vier opdrachten, die telkens maximaal één uur in beslag zouden mogen nemen.

20220213_191439.jpg

De componenten

In de startersset van ERTG, dat al meer dan een miljoen keer over de toonbank ging, vinden we vooreerst de Chrono Decoder. De Chrono Decoder is de key in alle ERTG spellen en is meer dan zomaar een aftelklok die aftelt van zestig minuten naar nul. Nee, op het apparaat zitten ook diverse hulpmiddelen verborgen die je nodig hebt tijdens het oplossen van de verschillende puzzels. Naast de Chrono Decoder is er de Hint Decoder, die de 32 hintkaarten leesbaar maakt (al kan je ze met een geoefend oog ook zo ontcijferen). Het spel bevat ook vier sets van vier sleutels met allerlei getallen, vormen en letters op die je nodig hebt om de puzzels op te lossen. Vier sleutels vormen telkens een code die je in een welbepaalde volgorde in de Chrono Decoder moet steken om na te gaan of je door mag gaan naar het volgende deel van de opdracht. Heb je een verkeerde combinatie ingevoerd, dan zal er één minuut van de tijd worden afgetrokken. Als laatste, en niet op zijn minst onbelangrijk, bevat het spel ook vier opdrachten die je tot een goed einde moeten brengen, aangevuld met het introductiespel die je best speelt als het jouw eerste ervaring is met een ERTG spel en je dus nog kennis moet maken met de decoder.

20220213_192433.jpg

De spellen zelf

Het is altijd een moeilijke opdracht om een Escape Room-spel te reviewen, aangezien je liefst geen spoilers geeft over hoe je het spel aan moet pakken en wat de oplossing is van de puzzels. In het basisspel zitten vier escape rooms: Prison Break en Virus van niveau twee, Nuclear Countdown en Secret Agent van niveau drie (de maximale moeilijkheidsgraad staat op vijf). Wij hebben met z’n drieën en zonder veel moeite en ruim binnen de tijd Prison Break kunnen oplossen, want de puzzels waren voor ons heel duidelijk en logisch op te lossen, zonder enige hint te gebruiken. Prison Break lijkt mij dan ook de ideale instapper voor iemand die niet vertrouwd is met de reeks. Virus volgde hetzelfde stramien en hierbij was het wel leuk dat er ook wat praktische skills aan te pas kwamen en waar je best een basiscursus origami voor gevolgd hebt (oké, ik geef toe, dat laatste is overdreven, maar ik wil het zo genuanceerd mogelijk vermelden).

De meeste puzzels zijn op te lossen door een gemiddelde speurder.


Nuclear Countdown vond ik persoonlijk de escape room met de beste verhaallijn, maar bevatte (in vergelijking met de vorige twee), toch al een pak moeilijkere puzzels die het moeilijk maakten en waar de hints soms heel welgekomen waren om binnen de tijd te ontsnappen. De laatste escape room die in de vernieuwde box zit, is Secret Agent: Operation Zekestan (waar dit vroeger The Temple of Aztec was). Secret Agent was al beschikbaar als uitbreidingsset, maar nu hebben ze die toegevoegd aan het basisspel, ten koste van de ondergrondse tempel Ozomatzin. Secret Agent had ik eerlijkheidshalve al gespeeld, dus heb ik deze Escape Room aan vrienden doorgegeven, maar hun commentaar heb ik op het moment van schrijven nog niet mogen ontvangen. Ik vraag mij wel nog steeds oprecht af waarom ze Temple of Aztec (wat als niveau vier gecatalogeerd werd) vervangen hebben in de basisset.

20220213_192734.jpg


Speurneuzen

De meeste puzzels zijn zeker op te lossen door een gemiddelde speurder: zo moet je (zonder te veel prijs te geven) een sudoku op zien te lossen en kan je je misschien al eens inlezen in cipher-decodering om bepaalde zaken te kunnen vertalen in een logischere tekst. Logisch nadenken, verborgen aanwijzingen ontdekken en/of vormen herkennen in bepaalde afbeeldingen helpt je natuurlijk ook altijd verder in het vinden van de vierdelige code. De spellen zijn volgens de doos 16+, maar daar hoef je eigenlijk niks van aan te trekken, want ik zie niet in waarom iemand van pakweg twaalf jaar geen deel zou kunnen uitmaken van een gezelschap. Wij speelden de spellen telkens met drie (het minimum volgens Identity Games), maar ook hier kan je gerust voor jezelf uitmaken of je meer dan één iemand naast je duldt, al zou ik het toch beperken tot maximaal vier spelers per opdracht. Het leuke is natuurlijk dat alle opdrachten vrij van elkaar te spelen zijn en je iedere Escape Room telkens met een ander gezelschap zou kunnen spelen.

Conclusie

Escape Room: The Game, zowat de pionier in alle Escape Room-spellen die op de markt terug te vinden zijn, is zeker en vast een aanrader als je wilt starten met escape rooms te spelen. De decoder blijft de blikvanger bij de spellenreeks, maar ook de meegeleverde escape rooms zijn de moeite waard om het basisspel aan te schaffen. Het grote voordeel is dat je dezelfde decoder ook telkens weer kunt gaan hergebruiken bij alle reeds uitgekomen (en betaalbare) uitbreidingen van het spel.

Pro

  • Aanrader voor iedereen die van escape rooms houdt
  • Decoder is uniek in zijn soort en mooi vormgegeven
  • Alle componenten kunnen gratis opnieuw afgedrukt worden, waardoor de opdrachten kunnen worden doorgegeven.

Con

  • Puzzels zijn bij de twee moeilijkere spellen soms wat vergezocht.
  • De decoder wordt geleverd zonder batterijen
8.5
 
Terug
Bovenaan