Winnaars van De Ensors 2024

Filmfestival Oostende bekroonde traditiegetrouw het beste van de Vlaamse filmwereld tijdens Het Gala van De Ensors in Kursaal Oostende. Het evenement, gepresenteerd door Fatma Taspinar en Xavier Taveirne, combineerde live-uitreikingen met terugblikken op de hoogtepunten van de afgelopen festivalweek. Dit jaar waren 1985 en Wil de grote winnaars, met respectievelijk tien en zeven Ensors.

1985, de serie over De Bende van Nijvel, ontving maar liefst tien Ensors, waaronder Beste Scenario Fictie-Serie, Beste Montage en Beste Acteerprestatie Hoofdrol (Fictie-Serie). Aan de andere kant werd Wil, het aangrijpende verhaal over vriendschap bij de Antwerpse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog, bekroond met zeven Ensors, met prijzen voor onder meer Beste Scenario Film, Beste Regie Film en Beste Film.

De Telenet Publieksprijs ging naar Zeevonk, het regiedebuut van Domien Huyghe. Rough Diamonds ontving de Ensor voor Beste Make-up, terwijl Planeet B en Godvergeten de categorie Documentaire domineerden. Voor het jonge publiek werden Knor en #LikeMe bekroond in respectievelijk de categorieën Beste Animatie en Beste Jeugdfictie.

Verder werden tijdens de voorafgaande week van het Filmfestival Oostende al enkele Ensors uitgereikt. Zo ontving Jo Willems de Albert Bert Prijs voor Internationale Prestatie van het Jaar en werd Baloji geëerd met de Ensor voor Belofte van het Jaar en de Ensor voor Beste Franstalige Belgische film voor zijn film Augure. Verder kreeg de film Wil de Box Office Award, de Ensor voor Uitzonderlijke Verdienste ging naar Jos Stelling en de Lifetime Achievement Award nam Marc Didden in ontvangst.Alle winnaars

Beste Documentaire Film

Planeet B - Pieter Van Eecke
Beste Documentaire Serie
Godvergeten - Ibbe Daniëls, Ingrid Schildermans
Beste Kortfilm
Klette - Michael Abay
Beste Animatie
Knor
Beste Jeugdfictie
#LikeMe s4
Beste Geluid
Arne Winderickx, Matthias Hillegeer - 1985
Beste Muziek
David Martijn, Jeroen Swinnen - 1985
Beste Scenario Fictie-Serie
Willem Wallyn - 1985
Beste Scenario Film
Carl Joos - Wil
Beste Art Direction
Stijn Verhoeven - 1985
Beste Make-up
Esther De Goey - Rough Diamonds
Beste Kostuum
Sophie Van den Keybus - 1985
Beste Regie Film
Tim Mielants - Wil
Beste Regie Fictie-Serie
Wouter Bouvijn - 1985
Beste D.O.P.
Robrecht Heyvaert - Wil
Beste Montage
Pieter Smet - 1985
Telenet Publieksprijs
Zeevonk
Beste Acteerprestatie Hoofdrol - Film supported by PlayRight
Stef Aerts - Wil
Beste Acteerprestatie Ondersteunende Rol - Film
Jan Bijvoet - Wil
Beste Acteerprestatie Hoofdrol - Fictie-Serie
Aimé Claeys - 1985
Beste Acteerprestatie Ondersteunende rol - Fictie-Serie
Tom Vermeir - 1985
Beste Fictie - Serie
1985
Beste Film
Wil
 
Laatst bewerkt:
Redactie
De strafste serie, strafste film en strafste documentaire van het jaar winnen dus nagenoeg alles. Watch and learn Kastaars.
 
Terug
Bovenaan