Een mooie afsluiter voor Kortfilmfestival Leuven

Van 24 november tot en met 2 december vond de 29ste editie van Kortfilmfestival Leuven plaats, waarbij een uitgebreide selectie kortfilms van zowel Vlaamse als internationale makers werd vertoond. Het jaarlijkse festival trok een enthousiast publiek en de awards werden uitgereikt op zaterdagavond 2 december. Gedurende de twee festivalweken was ik frequent aanwezig, aangezien ik deel uitmaakte van de jury voor de persprijs van het UBFP en UFK in de Vlaamse fictiecompetitie. De jury (Tineke Vandesompel, Luk Menten en ikzelf) kende unaniem de persprijs toe aan de kortfilm Rachid van Rachida El Garani. Deze opgewekte film met een gevoelige thematiek werd geprezen vanwege uitstekend acteer- en camerawerk.

rachid-kortfilm.jpg


In de Vlaamse Competitie werd The Miracle van Nienke Deutz bekroond met de prijs voor de Beste Vlaamse Kortfilm, waarmee deze animatiefilm tevens op de longlist belandt voor de Oscar voor Beste Animatie Kortfilm. De juryprijs in de categorie Vlaamse Fictie ging naar Friday, 1st of July van Sarah Lederman, terwijl de Beste Korte Documentaire werd toegekend aan Meeuwen Schreeuwen in het Weekend van Frederik Stuut en Maria Stuut. In de Vlaamse Competitie Animatie werd opnieuw The Miracle van Nienke Deutz bekroond.

Het publiek koos Rachid van Rachida El Garani als winnaar van de Publieksprijs in de Vlaamse fictiecompetitie. Binnen de Vlaamse Competitie Animatie werd Drijf van Levi Stoops uitgeroepen tot de grote favoriet.

De Juryprijs voor het Beste Debuut ging naar Rocky Meets Lucy van Georges Rottier, terwijl Cato Catteeuw de Juryprijs voor Beste Acteerprestatie ontving voor haar rol in haar eigen film Burn. De prijs voor Beste Cinematografie ging naar Michel Rosendaal voor zijn werk in Friday, 1st of July van Sarah Lederman.

In de Europese competitie werd A Study of Empathy van Hilke Rönnfeldt bekroond, waarmee de film zich kwalificeert voor een Academy Award en genomineerd wordt voor de European Film Awards. Het publiek binnen de Europese Competitie werd aangetrokken door het licht absurde en tragikomische Ik ben geen robot van Victoria Warmerdam.

De vierde editie van de Peer Award, beoordeeld door alle geselecteerde regisseurs binnen de Europese Competitie, werd toegekend aan Be Somebody van Michal Toczek, dat als absolute favoriet werd beschouwd onder collega-regisseurs. Naast de officiële competities werden ook nog enkele gastprijzen uitgereikt.

Kortfilmfestival Leuven was een succes, doordrenkt van indrukwekkende films en creativiteit. Het was een eer om deel uit te maken van dit evenement en als jurylid bij te dragen aan de erkenning van opmerkelijke prestaties in de wereld van de kortfilm. Op naar volgend jaar, naar de 30ste editie.

foto's Kortfilmfestival Leuven
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan