Goh, hangt er een beetje vanaf hoe je vergelijkt vind ik. Gaat een veggieburger / tofuding ooit zo goed smaken als een goed stuk vlees? Of seitan stoofvlees evengoed als echt stoofvlees? Dat zeker niet! Maar kan een goeie curry, pasta, wok, risotto, stoofpot, etc... mij evenveel smaken als het equivalent met vlees, dat wel. Sommige smaken & structuren ga je inderdaad niet kunnen recreëren, maar er zijn er nog meer dan genoeg andere.Ik vind helaas van wel.
Op het werk werd er (pre corona) voor ons gekookt door de privé-chef van de grote baas, en eenmaal per week kookte die vegetarisch.
Altijd wel lekker, daar niet van, maar quasi nooit even lekker en zeker niet even bevredigend als een goed stuk vlees.
Af en toe kom ik wel eens een gerecht tegen waarbij vlees absoluut geen meerwaarde is, maar meestal zijn dat voorgerechten of lichte lunches (toestanden als burrata).
Pas op, ik zou ook nog heel graag een goeie steak, of een ander lekker stuk vlees op de bbq willen eten, maar dat is een opoffering die ik wel wil maken. In welke mate ik het allemaal wil doortrekken ben ik nog niet goed aan uit. Stel dat ik op restaurant gewoon weer vlees zou eten, dan is dat inderdaad een belachelijk kleine impact. Then again, mijn impact als individu is op dat vlak sowieso al quasi onbestaande, dus why bother? Aan de ene kant wil ik wat een voortrekker zijn, en mijn idealen een beetje ten toon stellen. Pre-corona ben ik met vrienden eens gaan eten en als ik dan iemand ook iets zonder vlees bestel met de woorden: "ja ik begin er ook toch wat op te letten van minder vlees te eten", dan vind ik dat wel schoon. Ik praat ook veel over climate chance etc... en ben niet vies van met mijn vrienden daarover te discussiëren, of hen wat te pushen naar alternatieven en dan helpt het hele practice what you preach wel. 't Is uiteindelijk allemaal niet simpel, maar alle beetjes helpen I guess.