Techreview: Trust GXT 924 YBAR+ High Performance Mouse

Niemand zit graag met het touchpad van hun laptop te knoeien. En sommige games worden nu eenmaal beter gespeeld met een muis en keyboard dan met controller. Dus is het natuurlijk mooi als je een muis vindt die zowel esthetisch in je kamer past als een accessoire, maar ook bij zowel het algemeen gebruik als bij het gamen doet wat het moet. Als je daarboven heel graag gamet met een muis, dan zijn ook specifiekere stats zoals de sensor iets belangrijk om in rekening te houden. Deze muis van Trust is specifiek gebouwd voor gebruik bij het gamen, maar is ook perfect bruikbaar buiten het gamen.

Deze bedrade muis is voor 49,99 euro in winkels te vinden sedert mei van dit jaar. Er is een zwarte en een witte versie. Hij is comfortabel in het gebruik en heeft wat indrukwekkende statistieken om mee te pronken, en daarboven kan je met de software heel wat elementen naar jouw smaak aanpassen.

Alles wat je wilt in een gaming-muis ...​

Over het algemeen doet deze muis alles wat je van een gamingmuis zou willen. Aan 137 gram weegt de YBAR+ iets meer dan de gemiddelde muis, maar toch voelt hij met of zonder muismatje comfortabel in de hand om te bewegen, deels vanwege minipads onderaan de muis. Ook het wieltje is responsief en comfortabel. Deze muis is uiteraard bedraad, en deze kabel is omwikkeld in een sterke polyester deklaag, waardoor de draad niet snel zal breken. Daarnaast heeft hij een optische sensor die maximaal 25.600 DPI kan bereiken, met een versnelling van 50 G en een tracking snelheid van 400 IPS.

Simpel maar elegant


Ook werd deze muis ontwikkeld met het klimaat in het achterhoofd: 60 percent van het plastiek dat gebruikt werd in de productie van de YBAR+ is namelijk gerecycleerd. De zwarte versie van de muis ziet er simpel maar elegant uit; iets meer gestroomlijnd dan de gemiddelde muis en iets minder hoekig dan vele gamingmuizen op de markt. De witte versie ziet er daarbij een tikkeltje meer modern uit en zal iets meer opvallen. Ikzelf ben met de zwarte aan de slag geweest, dus kan niet getuigen of deze witte versie verkleuringen vertoont. Natuurlijk kan het uitzicht van de muis verder aangepast worden naar de esthetiek die je zelf wilt zien met het bijhorend programma.

Om het beste uit deze muis te halen, download je dus best de bijhorende software, waarmee je allerlei aspecten kunt aanpassen. Op de verpakking staat wel een link naar de software, maar je moet er wel even voor zoeken. Eens je op de website bent, moet je de driver voor jouw versie van Windows downloaden. Wanneer je het programma opent, krijg je een leeg scherm tot je op de Muis-knop linksboven (die op een niet-aanklikbare titel lijkt,) drukt; dit was best verwarrend en het deed me een tijdje denken dat het programma bevroren was tijdens startup en dus niet degelijk werkte. Gelukkig worden alle heerlijke opties van de muis zichtbaar eens je dit menu opent.


Lekker aanpasbaar ...​

Een van de hoogtepunten van deze muis is de wijde flexibiliteit in DPI. Dit staat voor "dots per inch" en indiceert hoeveel je cursor zal bewegen relatief tot de fysische beweging die je met de muis maakt. Niet enkel kan je deze instellen tussen 50 en 25.600, maar het is ook mogelijk om tot en met zes DPI-profielen te creëren zodat je gebruik kan maken van de optimale DPI afhankelijk van wat je aan het doen bent. Standaard wissel je tussen deze DPI-profielen met de knop onder het muiswiel, maar dit kan, net zoals elke knop, aangepast worden. Zo kan je de functie van alle zes knoppen (links, rechts, wielknop, DPI-knop en de twee extra knoppen aan de linkerzijde van de muis) instellen zoals je wilt, en ook voor deze instelling kan je verschillende profielen opslaan. Ook de response rate of polling rate van de muis kan je instellen. Dit bepaalt hoe vaak de muis een signaal naar je computer zendt en aan de hoogst mogelijke optie (1000 Hz) wordt je muispositie quasi-constant geupdatet.

Je kiest in het verlichtingsmenu de helderheid van de verlichting, alsook de snelheid van de golf, diens kleur en diens patroon.


De software laat ook de creatie van macro's met de muis en keyboard toe. Met een macro programmeer je een sequentie van handelingen (zoals een linkermuisklik, dan een spatiebalk, dan een rechtermuisklik) zodat je deze handelingen kan herhalen zonder ze steeds volledig in te moeten voeren. Vooral voor repetitieve taken kan dit van pas komen; zo kan je een macro instellen om te grinden in een RPG, en nog veel meer. Last but not least, de software biedt een scala aan opties voor de verlichting van de YBAR+. De standaardinstelling is een aangename constante regenbooggolf, maar dit is slechts één van de mogelijke standen. Zo kan je in het verlichtingsmenu de helderheid van de verlichting aanpassen, alsook de snelheid van de golf, diens kleur en diens patroon. Je kiest ofwel voor een regenboogconfiguratie, ofwel voor één kleur, ofwel laat je de kleur afhangen van je DPI-profiel. Als je één kleur wilt kiezen, krijg je volledige vrijheid over het kleurenspectrum, waaronder ook een mogelijkheid om de kleur in te stellen met gebruik van RBG-schalen. Of je het GXTrust-logo verlicht wil houden of niet, is aan jou de keus. Ook qua patronen krijg je heel wat mogelijkheden, van een vaste gloei, tot allerlei golven over je muis, tot de React-stand, waarbij de kleurverlichting pas activeert wanneer je bijvoorbeeld klikt. De geribde zijkant van de muis maakt trouwens dat de verlichting mooi reflecteert op de hele zijkant van de muis. Voor stevige controle over het uitzicht én het gebruik van je muis, is de YBAR+ dus perfect.

Conclusie

De GXT 924 YBAR+ is comfortabel en performant. Dat maakt hem een geweldige aanwinst voor pc-gamers die kwaliteit voor hun geld willen. Daarnaast voegt de bijhorende software best wat controle over de look, feel en werking van de muis. Een goedkoop beestje is het niet aan 49,99 euro (althans niet voor het merk Trust, die doorgaans meer goedkope muizen produceert), maar voor pc-gamers is het pakket wel eerlijk voor deze prijs.

Pro

  • Comfortabel bewegen, klikken en rollen
  • Indrukwekkende specs
  • Aanpasbare DPI, belichting, macro's
  • Klimaatsbewust geproduceerd
  • Sterke kabel

Con

  • Software niet intuïtief
  • Niet voor linkshandigen
8

Over

Beschikbaar vanaf

30 mei 2023

Fabrikant

  1. Trust
 
Terug
Bovenaan