Techreview: JBL Clip 4 Eco

De zomervakantie staat voor de deur, de festivals zijn herbegonnen en het kwik loopt weer op. De tijd is dus opnieuw aangebroken om tot de late uurtjes buiten te vertoeven en liefst met een streepje muziek natuurlijk. Hiervoor heb je keuze uit heel wat draadloze speakers en een van deze keuzes is de JBL Clip 4 Eco. Deze speaker is het nieuwste model in JBL's Clip-reeks, waarbij de voornaamste features de geïntegreerde karabijnhaak en het IP67-certificaat zijn.

De JBL Clip 4 Eco wordt aangeboden aan een adviesprijs van ongeveer € 64 en is beschikbaar in drie kleuren: blauw, groen en grijs. Ik mocht van JBL een exemplaar in ontvangst nemen om te reviewen en kreeg het groene model toegestuurd. De speaker wordt geleverd in een milieuvriendelijke verpakking. Er is namelijk geen plastic aanwezig en de verpakking zelf bestaat uit FSC-gecertificeerd karton dat werd bedrukt met soja-inkt. De speaker zelfs is gemaakt van maar liefst 90% gerecycleerd plastic. Daarmee is de Eco in de titel meteen ook verklaard. Er bestaat namelijk ook een JBL Clip 4, maar het enige verschil is dat deze beschikbaar is in andere kleuren, iets goedkoper is en niet gemaakt is van gerecycleerd materiaal.


Opvallende vorm​

Eens uit de doos gehaald, valt de JBL Clip 4 Eco vooral op door zijn hangslotachtig ontwerp. Dit komt natuurlijk door de karabijnhaak, maar ook de ronde vorm van de speaker zelf. Deze bestaat uit een combinatie van plastic en een soort van textielgaas om het geluid door te laten. Op de voorkant staat in het groot JBL! en je vindt hier ook de play- en geluidsknoppen. Op de achterkant vind je een rubberen lijnenpatroon, zodat de speaker niet verschuift als hij plat ligt, en meer aan de zijkant heb je ook de power- en bluetooth-knop. De JBL Clip 4 Eco is eigenlijk opvallend klein en zonder de haak meegerekend past hij net op mijn handpalm. Maar ondanks zijn "grootte", komt er toch heel wat geluid uit deze speaker.

Ondanks zijn "grootte", komt er toch heel wat geluid uit deze speaker.


De JBL Clip 4 Eco wordt aangedreven door 40 mm-drivers die zorgen voor een krachtig geluid. Deze drivers zitten aan de voorkant, terwijl aan de achterkant een passive radiator zit die voor de bastonen zorgt. Een audiofiele vriendin liet me wel weten dat ze de lage bastonen niet zo geweldig vond. Dit wordt al snel verklaard door het frequentiebereik van de speaker (100 Hz - 20 kHz), terwijl bijvoorbeeld de JBL Flip 6 tot 63 Hz en de Sony SRS-XB13, een vergelijkbare speaker, tot 20 Hz gaan. Verder viel er weinig op aan te merken en zorgt deze speaker voor een aangenaam geluid, zolang hij juist georiënteerd is naar de luisteraar. Doordat de driver zich specifiek vooraan bevindt, daalt de geluidskwaliteit namelijk als de voorkant niet naar jou is gericht. Ligt hij plat op tafel, dan ga je hier weinig last van hebben. Maar als hij bijvoorbeeld hangt aan je stoel en de achterkant is gericht naar een persoon naast jou, dan zal voor die persoon het geluid minder zuiver en krachtig klinken.

JBL_CLIP_4_ECO_GREY_LIFESTYLE_01_904x560.jpg

Buitenpret​

Voor alledaags, zeker binnenshuis, gebruik zijn er dus zeker betere alternatieven op de markt, maar de sterktes van de JBL Clip 4 Eco zijn dan ook elders te vinden. Door zijn formaat is het een ideale speaker voor onderweg, of je nu gaat hiken, een dagje in het park of het strand doorbrengt, op een camping verblijft of je gewoon ergens aan het klussen bent. De haak laat je toe dat je de speaker makkelijk ergens aan kunt vasthaken, zonder dat je moet vertrouwen op een knoop in een strap aan de speaker ofzo, waarbij die makkelijk los zou kunnen komen. Bij de JBL Clip hoef je hiervoor alvast niet te vrezen. Dankzij de haak kunnen kleine handjes hem ook zeer makkelijk dragen, iets dat mijn kinderen al snel ontdekten, waarna ze de hele tijd rondliepen met de speaker. Voor grotere handen is hem vastnemen aan de haak toch net iets minder handiger. De waterdichtheid van de speaker werd ook meteen getest door mijn kinderen wanneer de jongste hem plots onderdompelde in het zwembadje in onze tuin. Dankzij het IP67-certificaat is de speaker niet enkel stofvrij, maar kan je hem ook gedurende een half uur onderdompelen in een diepte van maximaal één meter.

Daarnaast heeft de speaker een batterijduur van ongeveer tien uur en laad je hem op in drie uur. Dit is zeker meer dan voldoende, maar ook hier wordt de speaker overklast door andere draadloze speakers. Opladen doe je zoals verwacht met een simpele USB-C aansluiting. Verbinden met de speaker doe je door middel van de bluetooth-aansluiting en dit verloopt vlekkeloos. Een 3,5 mm-aansluiting is niet aanwezig, maar een groot gemis is dit hier niet. Dit soort speaker zal je namelijk vooral aansluiten op je smartphone. Wat de speaker wel mist is JBL Connect+ of Partyboost. Wie een beetje gekend is met de producten van JBL, weet dat je met deze functionaliteiten meerdere speakers met elkaar kan verbinden. Zo kan je met twee speakers bijvoorbeeld stereogeluid vormen of kan je er meerdere verbinden voor een feestje. Andere JBL-modellen laten dit wel toe, maar de JBL Clip 4 Eco dus niet. Het voordeel is wel dat je geen gedoe hebt met een app en je direct kan verbinden via Bluetooth, wat ideaal is voor de situaties waarvoor deze Clip-versie ontwikkeld lijkt te zijn.

Conclusie

De JBL Clip 4 Eco is een draadloze speaker die vooral opvalt door zijn compacte vorm met ingebouwde karabijnhaak. Samen met het IP67-certificaat zorgt dit ervoor dat dit een ideale speaker is voor onderweg, maar zeker ook voor gebruik door kinderen. Hoewel de geluidservaring niet altijd optimaal is, zorgt de JBL Clip 4 Eco over het algemeen wel voor een aangenaam en krachtig geluid. Verder kan je hem helaas niet verbinden met andere JBL-speakers en is hij door zijn duurzame productie ook iets duurder en in minder kleuren beschikbaar dan de normale JBL Clip 4.

Pro

  • Compacte vorm met karabijnhaak
  • Krachtig geluid
  • IP67-certificaat
  • Duurzaam product

Con

  • Geen JBL Connect+ of Partyboost
  • Geen perfecte geluidservaring
7.5

Over

Fabrikant

  1. JBL
 
Terug
Bovenaan