Seriereview: The Dropout

That is a whole lotta pretty in a whole lotta crazy. Neen, ik ga geen verhaal opduikelen over Harley Quinn maar wel over Elizabeth Anne Holmes, centraal figuur in de achtdelige Disney+ reeks The Dropout en centraal figuur in een van de grootste Silicon Valley schandalen van de laatste decennia. Je zal het verhaal wel kennen maar het verháál… nee, dat zal je met stijgende verbazing volgen. Wij hebben de hele reeks in één sitting uitgekeken en nog zijn we er eigenlijk niet echt uit ‘hoe’ ze het nu gedaan heeft. Maar ze hééft het gedaan en haar naam zal de geschiedenis ingaan. Alleen niet direct hoe zij het gepland had.

Wist je trouwens dat, als je lang genoeg eenzelfde leugen gaat vertellen, je brein steeds minder zal reageren? Je hersenen gaan je eigen leugen geloven. Elizabeth Holmes zat volledig in haar eigen leugen, met volle overtuiging. Vandaag nog, spreekt zij over een Theranos dat uit de as zal verrijzen. Is ze gek of geniaal? Of is ze een psychopaat van het zuiverste water? The Dropout schetst geen mooi portret van het wonderkind. Op 22 september 2022 kent ze haar straf, bekijk The Dropout en zie wat je zelf denkt.

Vanaf 20 april is The Dropout te bekijken op Disney+ België.

scale.jpeg


Do or do not, there is no try.

Seriemoordenaars zijn passé. Vriendinnen maken podcasts (met een wijntje) over de meest gruwelijke zaken. Op de trein is ‘klusjes rondom het huis met Ed Gein’ net zo aanvaardbaar als ‘Harry Potter’. Seriemoordenaar - en minder ambitieus gewoon moordenaar - zijn ondertussen perfect aanvaardbare middenklassehobby's geworden. Oplichters, fraudeurs, ‘confidence artists’ zijn nu het van het. Elke dag lees je wel ergens van een of ander phishing bericht of van een charmante vrijgezel die door gangsters achterna gezeten wordt en toch vallen mensen er nog steeds voor. Met een bakje chips zitten aangeven hoe het met ons nooit geen waar zou zijn: zalig avondje film.

Af en toe is er dan iemand door de rangen opklimt en er in slaagt op echt grote schaal de boel te bedriegen, de meester-oplichter. Helaas meestal geen Arsène Lupin maar iemand met slechts zijn eigen fortuin in gedachten. Denk aan een Bernie Madoff. Denk aan een Elizabeth Holmes. Al blijft zij volhouden dat zij enkel de wereld wou verbeteren en dat mensen een rad voor de ogen draaien soms nodig was maar nooit met kwade bedoelingen. Om de wereld te verbeteren, moet je regels kunnen breken. Ja, toch?

“Veel geld én een betere wereld. Win-win!”


We maken kennis met een achttienjarige Elizabeth Holmes. Haar thuissituatie is niet makkelijk met een moeder die vooral voor de schone schijn gaat en een vader die bij Enron werkte. Na het faillissement van het ooit ‘too big to fail’ Enron, moet de familie Holmes het een tijd hebben van de vrijgevigheid van vrienden. Iets wat voor hen allen, ook Elizabeth, heel zwaar valt. De jonge vrouw is vastberaden om miljardair te worden. Oh ja, en de wereld te veranderen. Het is nooit echt duidelijk welke van beide ze nu het liefste wou.

Holmes was een matige studente. Door mee te doen aan een immersieprogramma in China van Stanford University, mag ze aan de prestigieuze universiteit starten maar een briljante geest was ze dus niet. Het is ook duidelijk dat Holmes helemaal niet ‘functioneert’ zoals vele anderen van haar leeftijd. Haar interacties oefent ze in voor een spiegel of kopieert ze zonder schroom van een ander. Haar studentenleven is er een van op het obsessieve af zoeken naar ‘het’ idee. Haar enige relatief normale band - maar wat heet normaal hier - is met een zekere Sunny Balwani. Een zestien jaar oudere tech miljonair.

Zowel Elizabeth als haar moeder hebben een angst voor naalden en bloed. De opkomst van iPods en consoorten doen Elizabeth dromen en zien: wat als je alle bloedtesten kon laten uitvoeren door één machine. Met slechts één druppel bloed. Op korte tijd en voor een fractie van de kosten. Amerika is het land van de dolgedraaide kosten als het op gezondheidszorg aankomt. Het is goedkoper een Uber naar de kliniek te nemen dan een ambulance. Voor de gemiddelde Amerikaan is een medische ingreep een bijna zeker bankroet (bijvoorbeeld voor suikerzieken: insuline die tot $700 per spuit kan kosten, al komt hier normaal gezien verandering in). De kosten van bloedafnames, de onaangenaamheid van prik na prik, … Al dat kunnen drukken met één machine? Elizabeth Holmes heeft de toekomst gezien. Veel geld én een betere wereld. Win-win!

1650303737834.png


What would you do, if you knew you could not fail?

De klim naar de top van Elizabeth Holmes was razendsnel. Na twee jaar stopt ze aan Stanford (dropout) om haar eigen bedrijf op te richten. Wetenschappers stellen zich vragen bij de haalbaarheid van haar technologie. Slechts één druppel bloed is zo weinig, om daar honderd of meer tests op te doen lijkt waanzin. Elizabeth lijkt op het eerste gezicht ook geen geboren verkoopster. Keer op keer krijgt ze het deksel op de neus. De medische wereld wil niet met haar in bed. Er zijn te veel vragen over haar concept en te weinig antwoorden voorhanden. Wat Theranos (combinatie van therapy en diagnosis) nodig heeft is veel geld en weinig vragen. Dus waarom de stap niet wagen van ‘medisch’ naar ‘commercieel’? Een jong, blond en blauwogig wonderkind dat met een bijna magisch product komt … Voor de - zelfverklaarde - dinosauriërs, die verloren lopen in een wereld van startups en techbubbels, lijkt het bijna te mooi om waar te zijn. Bijna.

Je zit met stijgende verbazing te kijken naar hoe makkelijk Holmes en Balwani mensen de wol over de ogen trekken. Jaren slagen ze er in om de grootste namen aan boord van hun project te trekken zonder eigenlijk ook maar één moment een werkend product voor te stellen. Theranos zweefde op gebakken lucht.
Het lijkt tergend lang te duren eer ook maar iemand echt serieuze vragen begint te stellen bij het bedrijf maar al vrij vroeg voeren zowel CEO als COO een harde campagne van geheimhouding en intimidatie die eventuele klokkenluiders schrik aanjaagt. De menselijke prijs die betaald is voor de leugens van Holmes en Balwani is hoog en tragisch.

Conclusie

Dat het straffe koffie is, begot! The Dropout is er eentje om in één keer uit te kijken, gewoon al omdat het voor een halverwege normaal mens in een halverwege normaal land moeilijk te vatten is hoe je op zo een schaal zo kan gaan … tja … foefelen. Ja, natuurlijk kennen wij ook ons deel foefelaars maar zelden tot nooit - hier - meisjes van amper 20 en zelden tot nooit met namen als Rupert Murdoch, Bill Clinton, Henry Kissinger, Harvard University, ea. The Dropout is karaktergedreven, je kijkt naar echte gebeurtenissen van echte mensen en de cast zet stuk voor stuk een sterke vertolking neer. Amanda Seyfried is een steengoede Elizabeth Holmes. Zet beide naast elkaar en het kon een tweeling zijn, Seyfried zet een mens van vlees en bloed neer die de grootste moeite had om een mens van vlees en bloed te zijn. Knap gedaan.
Bij Naveen Andrews als Sunny Balwani mis ik wat diepgang. Hij lijkt een beetje de verloren pup - die af en toe weliswaar serieus kan bijten - maar al bij al eerder een decorstuk voor Holmes is om haar af en toe toch te laten overkomen als geen robot (iets wat, ter info, niet echt lukt)

Met William H Macy (Dr Fuisz, die deels de ondergang van Theranos in gang zette), Stephen Fry (internationale schat), Anne Archer, Kurtwood Smith, Michaela Watkins heb je een ondersteunende cast die alles van het bijna heilig verklaren van Holmes over argwaan tot diep verdriet neerzet. Het was heel even de wereld van Elizabeth Holmes waar wij gewoon in rondliepen. Heel even.

Pro

  • Fascinerende zaak
  • Amanda Seyfried geeft een heel sterke vertolking

Con

  • Het hoofdpersonage is irritant maar dat is natuurlijk wel ‘the point’
8

Over deze serie

Beschikbaar vanaf

20 april 2022

Genre

  1. Biografie
  2. Drama
  3. Misdaad

Speelduur

59 minuten

Regie

Michael Showalter, Francesa Gregorini, Erica Watson

Cast

Amanda Seyfried, Naveen Andrews, Stephen Fry, William H Macy ea

Uitgever

Hulu / Disney+
 
Terug
Bovenaan