Seriereview: Chicago P.D.

Enkele weken geleden had ik de eer jullie de seriereview van Chicago Fire te presenteren. Die serie heeft me door mijn scheiding geloodst en volg ik dan ook ontzettend graag. Iets later viel mijn lodderend oog ook op spin-off series Chicago P.D. én Chicago Med. Deze reeksen spelen zich af in hetzelfde 'universum', maar hebben elk hun eigen volwaardige verhaallijn. Ik ontving de boxset met de eerste acht seizoenen en neem je in deze review graag mee naar wat Chicago P.D. te bieden heeft.

Niet enkel brandweermannen en -vrouwen zijn ware superhelden. Ook de politiediensten leveren in de meeste gevallen uitstekend werk. Zo halen ze enerzijds wegpiraten van de baan, gaan ze achter criminelen aan en beschermen ze de burger. Anderzijds delen ze veel te veel flitsboetes uit en is er in Chicago zelfs sprake van heel wat fraude bij de diensten. Niet enkel de heldendaden die het korps in de Amerikaanse stad uitvoert wordt mooi in beeld gebracht in de serie, ook criminele feiten binnen het team komen uitgebreid aan bod. En net dat houdt de serie fris, boeiend en verslavend. Net als Chicago Fire dus.

Chicago 2.jpg


Met harde hand

In Chicago P.D., sinds 2014 op het televisiescherm en momenteel bezig aan het negende seizoen, krijg je net als in Chicago Fire een inkijk in het leven van de mannen en vrouwen die zowel op privé- als professioneel vlak de show stelen. Een van de showstelers is Jason Beghe die de rol van rechercheur sergeant Hank Voight kruipt. Hij stuurt het team aan en is een van de belangrijkste personages uit de reeks. Voight is een heel charismatisch persoon met een kenmerkende stem, maar neemt het niet zo nauw met enkele wetten. Hij is namelijk erg loyaal aan rechtvaardigheid en zijn team en doet alles om slachtoffers van misdaden te helpen. De criminelen willen hem echter niet tegenkomen, want hij deinst er niet voor terug zijn doelen op niet zo koosjere wijze te behalen. Als crimineel krijg je ongetwijfeld enkele rake klappen en mag je rekenen op wat gemartel.

Chicago P.D. is net als Chicago Fire een serie die je gezien moet hebben.


Een andere sterkhouder van de reeks is Antonio Dawnson, de broer van Chicago Fire-brandweervrouw Gabby. Net als Voight houdt ook hij er enkele hardere methodes op na om criminelen van de straten te houden, al stelt hij duidelijke grenzen. Zware mishandeling om zijn doel te bereiken gaan hem iets te ver. Daarnaast zijn er nog tal van andere acteurs die de diverse seizoenen mee kleur geven, waaronder Sophia Bush die de rol van detective Erin Lindsay vertolkt in de eerste vier seizoenen. De serie houdt echter niet constant vast aan dezelfde personages, want nu en dan komen en gaan er personen. Zo krijgt Erin Lindsay in het vierde seizoen een job aangeboden bij de FBI in New York, waarna ze helaas Chicago P.D. verlaat. Er zijn echter genoeg andere, sterke personages om in zo'n geval de net gemaakte leegte op te vullen, want zij is niet de enige die na verloop van tijd de reeks verlaat.

Chicago 1.jpg


Mooie wisselwerking

Chicago P.D. schotelt je meer dan eens spannende zaken voor, zowel in de privélevens van de diverse personages als tijdens de diensturen. Drugs, geweld, moord en meer zijn regelmatig het onderwerp van een aflevering, maar ook seksueel misbruik en brandstichting komen af en toe aan bod. Het is dan aan het politioneel team om de daders te klissen en ervoor te zorgen dat ze achter de tralies belanden. Elke aflevering staat garant voor spanning en medeleven en de makers houden zich niet in om gewelddadige elementen in beeld te brengen. En dat maakt de reeks zo tof. Chicago Fire focust op de heldendaden die de brandweerlieden verrichten, terwijl de politionele eenheid voor een andere soort spanning zorgt als ze bijvoorbeeld undercover het criminele milieu induiken om een bende van binnenuit te ontmantelen.

Een van de tofste elementen aan de Chicago-series is het feit dat ze zich in hetzelfde 'universum' afspelen. Hierdoor kom je, als je alle drie de series volgt, personages tegen uit de andere reeksen. De drie hulpdiensten werken namelijk meer dan eens samen. Bij een brandstichting komt bijvoorbeeld de politie om de dader de zoeken, terwijl de slachtoffers met de ambulance door Chicago Med-mederwerkers worden afgevoerd. De brand wordt dan geblust door het team uit Chicago Fire. Dit zorgt regelmatig voor een mooie wisselwerking, wat het meer dan de moeite maakt om alle drie de series te volgen. Het blijft zelfs niet beperkt tot cameo's, maar worden er zelfs crossover verhaallijnen geïntroduceerd, waarbij een bomaanslag aan het hospitaal een erg belangrijke is. In de review van Chicago Fire meldde ik al dat er nog een vierde reeks is ook: Chicago Justice. Deze heeft echter weinig toegevoegde waarde, bevat maar één seizoen en kun je gerust links laten liggen. Een van de Chicago P.D.-afleveringen diende eigenlijk als een soort pilot voor de nieuwe reeks, dus je kunt er al heel licht van proeven.

Heb je zin gekregen in Chicago P.D.? Dan is de dvd boxset met de eerste acht seizoenen misschien wel iets voor jou. Ook van Chicago Fire en Chicago Med zijn er ondertussen dvd boxsets verkrijgbaar, waardoor je alles snel in huis hebt om met verslavende cross-overs te starten.

Conclusie

Chicago P.D. is een aan te raden serie, zeker als je ook naar (het betere) Chicago Fire kijkt. Met Chicago P.D. krijg je spannende televisie voorgeschoteld, waarbij drugs, moorden en seksueel misbruik niet geschuwd worden. De reeks wordt voornamelijk gedragen door Jason Beghe die in de rol van rechercheur sergeant Hank Voight kruipt, maar hij wordt bijgestaan door een topcast die van Chicago P.D. een aan te bevelen serie maakt.

Pro

  • Schuwt geen onderwerpen
  • Knappe acteerprestaties
  • Hank Voight is sterkhouder

Con

  • Niet alle afleveringen even interessant
7.5

Over deze serie

Beschikbaar vanaf

8 januari 2014

Genre

  1. Actie
  2. Drama

Speelduur

42 minuten

Regie

Michael Brandt, Derek Haas

Cast

Jason Beghe, Jon Seda, Sophia Bush, Jesse Lee Soffer, Patrick John Flueger

Uitgever

NBCUniversal Television Distribution
 
Terug
Bovenaan