Review: Transformers: EarthSpark - Expedition

Transformers is een ontzettend populaire franchise. Niet enkel volwassenen zijn dol op de voertuigen die kunnen transformeren in vechtende robots. Ook kinderen staan in de rij aan te schuiven voor al dat metalen geweld. De winkelrekken staan vol met Transformers-speelgoed en ook digitaal kunnen ze hun hartje ophalen. Outright Games, uitgever van spellen gericht op kinderen, bracht vorige maand Transformers: EarthsSpark - Expedition uit. Een spel voor de Sint of onder de kerstboom? Je komt het hier te weten.

Zoals dat met de rest van de catalogus van Outright Games gaat, focust Transformers: EarthSpark - Expedition op kinderen. Deze keer niet op de allerkleinsten, maar op kinderen van tien jaar en ouder. Zij zijn Peppa Pig en Paw Patrol namelijk al ontgroeid en hebben wel zin in iets serieuzer. Voor wie Transformers: EarthSpark niet kent ... Je bent niet de enige. Blijkbaar is de game gebaseerd op de gelijknamige animatieserie die bij ons op Netflix te volgen is. Die serie bestaat uit één seizoen van 26 afleveringen. Maar goed, tijd om de game zelf te bespreken!

Transformers 1.jpeg

Een gele held​

In Transformers: EarthSpark - Expedition kruip je virtueel in de huid van Bumblebee, een van de populairste Transformers. Als deze gele superheld zul je het moeten opnemen tegen eeuwige rivaal Mandroid en diens leger van handlangers. Hij is namelijk uit op de Cybertroniaanse technologie die over de wereld verspreid ligt. Hiermee kan hij zijn doel tot uitvoering brengen: alle steden op aarde vernietigen. Origineel is het niet, maar het is nu eenmaal Transformers. Uiteraard wil Bumblebee daar een stokje voor steken in het vijf uur durende verhaal en daar help jij als speler natuurlijk mee. Je krijgt de volledige controle over deze ijzeren stoere bink om het robotleger van Mandroid te trakteren op enkele rake klappen, terwijl je tracht om die belangrijke technologie terug zelf in handen te krijgen.

Red de wereld (nog maar eens) als Bumblebee.


In Transformers: EarthSpark - Expedition verken je een kleurrijke wereld, bestaande uit drie uitgestrekte gebieden, waar achter elke hoek gevaar kan schuilen. Het leger van je aartsvijand heeft zich verspreid, waardoor je dus regelmatig je vuisten zult moeten ballen om hun ijzeren tanden uit te kloppen. Bumblebee is sowieso al geen mietje, maar naarmate je vordert, kun je enkele upgrades vrijspelen waarmee de gele Transformer nog een stukje krachtiger wordt. Extra gezondheid bijvoorbeeld, of nieuwe aanvallen. De game bevat naast deze lichte upgrades ook enkele RPG-elementen, waardoor een op het eerste gezicht oppervlakkige game toch de nodige diepgang krijgt. Zo krijgt Bumblebee naarmate het verhaal vordert ook nieuwe vaardigheden, waardoor het geheel toch een vijf uur lang fris wordt gehouden.

Transformers 2.jpeg

Transformen!

Zoals reeds gezegd, bevat Transformers: EarthSpark - Expedition drie uitgestrekte gebieden, maar in elk gebied komen de missies zowat op hetzelfde neer. Hier en daar versla je een groepje tegenstanders, terwijl je ook tracht wat van de verzamelobjecten, zoals mysterieuze symbolen en kaarten, te verzamelen. Al is dit allemaal optioneel, net zoals de aanwezige zijmissies. Qua hoofdstructuur moet je telkens mijnbouwapparatuur vernietigen en vestingen veroveren om vooruitgang te boeken, waardoor je Mandroid z'n plannetje dwarsboomt. De uitgestrekte gebieden moet je trouwens niet volledig als robot verkennen, want Transformers zou Transformers niet zijn als je niet kun transformeren. Het is dus mogelijk om als auto rond te rijden, waardoor je een stuk sneller op je bestemmingen aankomt. Daarnaast kun je ook racen. Hoewel de besturing hierbij niet volledig is wat het moet zijn, is ze best te pruimen en zorgt het voor wat afwisseling tussen de actie door.

Net zoals een aantal andere spellen die Outright Games publiceert, ontbreekt net dat laatste laagje aan afwerking. De frame rate is helaas niet wat het moet zijn en schokt regelmatig. Aangezien Transformers: EarthSpark - Expedition een actievolle game is waarin heel wat gevochten wordt, is dat niet zo ideaal. Ook het geluid kraakt hier en daar eens, al stoort dat gelukkig minder. Al bij al is Transformers: EarthSpark - Expedition een aangenaam te verteren spel, dat net dat tikje extra aandacht gekregen moest hebben.

Conclusie

Enkele weken geleden kon ik al eens met Transformers: Earthspark - Expedition aan de slag op gamescom en het was het beste wat Outright Games (naar mijn mening) toen toonde. De beperkte speelduur onthulde wel het gebrek aan afwerking niet. Voornamelijk de frame rate is een doorn in het oog. Fans van Transformers zullen zich ondanks dit euvel wel erg amuseren met Transformers: Earthspark - Expedition, want de game laat je vijf uur lang genieten van actie, knappe omgevingen en enkele toffe races en zijmissies. Fun gegarandeerd!

Pro

 • Heeft diepgang door RPG-elementen
 • Mooie, kleurrijke graphics
 • Bumblebeeee!

Con

 • Slechts één Transformer speelbaar
 • Performance
7

Over

Beschikbaar vanaf

13 oktober 2023

Gespeeld op

 1. PlayStation 5

Beschikbaar op

 1. Nintendo Switch
 2. PC
 3. PlayStation 4
 4. PlayStation 5
 5. Xbox One
 6. Xbox Series X|S

Genre

 1. Action
 2. Adventure

Ontwikkelaar

 1. Tessera Studios

Uitgever

 1. Outright Games
 
Terug
Bovenaan