Religie in de Westerse Wereld

Da's trouwens ook een eerder moderne notie, eentje die ongeveer dan veranderd is, het idee dat het ertoe doet wat je privé denkt om te bepalen welke godsdienst je had. Zolang je de erediensten bijwoonde, deelnam aan de rituelen en je naar buiten toe de regels van een godsdienst volgde was het eigenlijk al ok. Dat je binnenskamers iets anders dacht was niet echt relevant. Het is kort na de reconquista de eerste keer duidelijk dat men er anders over begon na te denken, de joden moesten zich snel na de voltooing van de reconquista bekeren of werden verbannen maar na enige tijd begonnen mensen er gebleven ex-joden van te verdenken toch niet echt in onze God te geloven, hoewel ze naar de kerk gingen en niets er uiterlijk op wees dat ze nog Joden waren. Dat heeft toen tot het ontstaan van de eerste inquisitie geleid, de zoektocht naar crypto Joden (dan gingen ze bvb op markten staan om de koopwaar met varkensbloed te besprenkelen, wie plots niets meer moest hebben moest wel een stiekeme jood of moslim zijn)
Spanje is in dat opzicht een opmerkelijk verhaal omdat het een geschiedenis is met extreem veel discriminatie en vervolging. Er wordt gedaan of dat allemaal zo leuk was onder de Arabieren, maar die discrimineerden zowel Joden, Christenen als de meegekomen Islamitische Berbers. Er werden verschillende progroms georganiseerd, en andersgelovigen waren in essentie tweederangsburgers. Dus het was een situatie die je kan vergelijken met de repressie, waar groepen keihard optreden tegen hun voormalige tegenstanders omdat ze weten dat zij evengoed de volgende keer weer aan de beurt kunnen zijn (opnieuw ik sta dat hier niet goed te praten, religieuze vervolging of gedwongen bekering is nooit oké), maar ergens had je een samenleving die zwaar onder druk stond na jarenlange discriminatie en interne twisten onder de geloofsgroepen. Verder draaide het ook sinds de 14de en vooral rond de 15de eeuw steeds meer rond het idee Cuius regio, eius religio. Vorsten wensten steeds vaker homogene geloofsgemeenschappen als onderdaan, om allerlei lastige opstanden te voorkomen. Nu die discussie is heel complex en daar bestaan ook verschillende visies over.

Die Joden zijn dan wel gedeeltelijk verbannen/gevlucht naar vooral andere Christelijke gebieden (oa. Italië en Griekenland, een groep uiteindelijk ook naar hier) en is gedeeltelijk verantwoordelijk voor de grote diaspora die het kende in Europa tot aan WO II.

Maar goed het ging natuurlijk om het feit dat de reconquista gezien werden als een soort van agressie oorlog, niet over wat er daarna gebeurde.
 
Terug
Bovenaan