Klimaatthread (en wereldweer)

Idd, maar dergelijke neerslaghoeveelheden (was daar in de orde van 200mm op 24u op sommige plaatsen) zouden ook hier rampzalig zijn
Dramatisch wel maar ik verwacht toch veel minder doden dan toen in Wallonië. Die flash floods zal je hier toch in veel mindere mate hebben en laten die net zorgen voor het grootste gevaar.
 
Voor wat de strijd tegen de klimaatopwarming betreft, oordeelde de VN-topman zelfs "dat het gevecht verloren is". "Elke week brengt nieuwe klimaathorror", klonk het. Hij vergeleek de crisissen met "auto's in een kettingbotsing".
De belofte om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius "gaat op in rook". De wereld kijkt aan tegen een opwarming met 2,8 graden Celsius, aldus Guterres.



Hele beerton hits the fan.
 
Kansen op een El Nino en positieve IOD nemen toe voor komende zomer. Dat zou het tegenovergestelde zijn voor beiden dan wat we de voorbije twee zomers hebben gezien, met een droger Australië en veel droger Indonesië, en mogelijk ook een droger India. Ook het Atlantische orkaanseizoen zou omwille van die reden qua activiteit lager kunnen liggen dan gemiddeld, met dus ook drogere omstandigheden in de Caraïben.

Natter wordt het dan in de regio van Hawaii, alsook door de IOD Oostelijk-Afrika, met name de hoorn van Afrika dan.
 

Koudste temperatuur ooit waargenomen in China, ergens grenzend aan zuid-Siberië zo een beetje bij Mongolië/in Manchurië waar het goed kan worden. China is groot, dus kent veel diverse klimaten.

Een v/d redenen lijkt me ook wel te zijn dat temperatuurwaarnemingen in China minder lang (of minder extensief in het verleden) gebeurden dan nu. En natuurlijk zoals gezegd, koud kan het nog altijd worden.
 
Zou het ook niet kunnen komen doordat het op andere plekken juist recordzacht is, dat er dan minder warmte aanwezig op andere plekken waardoor zulke recordtemperaturen toch nog gemeten worden, ook al is de wereldtemperatuur met 1°C ofzo gestegen.
Vroeger sprak men van de westcirculatie in de wintermaanden, de WC, maar tegenwoordig is dat meer een ZWC geworden in het nieuwe klimaat. Of soms een ZC. En dan is het bij ons te warm voor de tijd van het jaar, maar die warmte zal dan ergens anders onttrokken worden.
 
Laatst bewerkt:


Een van de koudste winters in lange tijd voor Afghanistan. Veel hongersnood en leed daar volgens Reuters.


Ook de VS mag zich opmaken voor een nieuwe prik.


Terwijl het Arabisch schiereiland, met name de streek van Jeddah en het oostelijk gedeelte een natte start van het jaar kent.
 
Laatst bewerkt:
Zou het ook niet kunnen komen doordat het op andere plekken juist recordzacht is, dat er dan minder warmte aanwezig op andere plekken waardoor zulke recordtemperaturen toch nog gemeten worden, ook al is de wereldtemperatuur met 1°C ofzo gestegen.
Vroeger sprak men van de westcirculatie in de wintermaanden, de WC, maar tegenwoordig is dat meer een ZWC geworden in het nieuwe klimaat. Of soms een ZC. En dan is het bij ons te warm voor de tijd van het jaar, maar die warmte zal dan ergens anders onttrokken worden.

Er zal altijd wel enige balans zijn, en de kou is niet al te vaak meer voor hier, dus is ze voor elders. Bij continentale klimaten is het ook zo dat 1°C meer of minder daar weinig verschil maakt, als je die schommelingen gewend bent. Bovendien doordat meer vocht dieper het land intrekt kan het juist kouder worden door sneeuwaccumulatie en albedo. Het is wel zo dat die temperatuurstijging niet overal evenredig verloopt, hoe dichter naar de Noordpool toe over het algemeen, hoe groter de stijging (zeker continentale klimaten), terwijl bij de Evenaar je eigenlijk amper een verschil met vroeger. Bij het zuidelijk halfrond heb je natuurlijk Antarctica dat volledig afgesloten is met de rest van de continenten.

Mocht het kouder wereldwijd worden dan zou je zien dat meer sneeuw de lente en zomer overleeft, want accumulatie van restsneeuw / permanente sneeuw jaar na jaar is hoe een IJstijd tot stand kan komen, en dat is duidelijk niet het geval, gezien gletsjers smelten of aan volume verliezen en minder sneeuw / permafrost jaar na jaar de zomer overleeft.

Mocht het kouder worden, dan zou je juist meer droge/stabiele/koude winters zijn, met minder nattigheid in het hoge noorden of bij ons (ook), zou meer sneeuw de zomer overleven, niet hier in eerste instantie maar in de Alpen, Noorse fjorden, Schotse fjorden en dieper in Rusland. En dat zou dan gepaard gaan met een trend van droogte in vele streken, vooral bij regio's dichter naar de Evenaar toe. Maar voor mediterrane klimaten juist natter, schat ik in. Californië is één van de weinige regio's wereldwijd dat bijvoorbeeld een duidelijk natter klimaat kende tijdens de laatste IJstijd. Qua neerslag is die balans er ook natuurlijk, het is dan gewoon zo dat de band van de tropen smaller wordt en dat alle tropische neerslag valt in die band waar je dan een toename ziet aan neerslag (boven dat van nu), met minder seizoensvariatie tussen nat en droog seizoen, maar dan altijd nat. In warmere klimaten (met deze setup van continenten dan toch) zie je die band van de tropen breder worden alsook de moessonsreikwijdte.

Aridity_ice_age_vs_early_holocene_vs_modern.jpg


Hier zie je dat een beetje. (poolwoestijn wordt hier ook als woestijn gezien). En dit is ook waarom je fenomenen zoals de vruchtbare sikkel hebt (die vandaag te droog zouden zijn). België had tijdens de piek van de Laatste IJstijd ook een droog toendraklimaat dat onder deze definitie als woestijn of poolwoestijn valt (steppe/toendraklimaat). Ook lag toen meer land bloot met bvb. doggerland dat vandaag onder water ligt.

Early Holocene is wat anders door Milankovich cycles, doordat je juist een periode van deglaciatie achter je hebt, en was op het noordelijk halfrond ook al zeker warmer dan pre-industrialisatie.

8rsrho0ga5d61.png


Hier zie je de vegetatiemap van de laatste IJstijd (piek).

Merk ook op hoe door het dalen van de zeespiegel, de Beringstraat boven de zeespiegel komt, Doggerland (bij ons, dus een deel v/d Noordzee), en delen van Indonesië en hoe Papoea-Nieuw Guinea verbonden wordt met een groter Australië. Alsook de eilanden van Canada. Ook de Filipijnen, Japan zijn bvb. niet langer een eiland. Noord en Zuid eiland van Nieuw-Zeeland zijn ook verbonden. En Scandinavië is helemaal verbonden met de rest van Eurazië (en geen schiereiland meer).

Het (noord)oosten v. Siberië was ook zodanig droog dat een ijskap daar wellicht niet bestond omdat er te weinig accumulatie v. sneeuw was.

Je ziet ook dat de Zwarte Zee een meer wordt, en hoe in Rusland een nieuw meer ontstaat (door smelten van het ijs). Naarmate het klimaat warmer wordt zal je dit soort meren vaker zien doordat het ijs smelt en dat dat smeltwater niet altijd direct naar de oceaan gaat. De grote meren in de VS zijn bijvoorbeeld een restant daarvan en aanvankelijk waren er nog meer grote meren maar door isostasie en geleidelijk aan verder doorstijgen van die spiegelen zijn die meren bijvoorbeeld verdwenen of verbonden met de zee, en gezien dat allemaal zoetwater was en geen zoutwater zoals in de zee kon dat met zijn tijd ook op zijn beurt klimatologische consequenties hebben (bvb. op de Golfstroom en andere oceaancirculaties).
 
Laatst bewerkt:
Omdat je nu op een geologische tijdsschaal nog steeds in een IJstijd zitten voor al 30 miljoen jaar met voortdurend sterker wordende glacialen afgewisseld met interglacialen is bovenstaande eigenlijk een cyclus dat je keer en keer terugziet. Regenwouden krimpen tot hun kerngebied. Het verdwijnt niet. Het Amazonewoud zal meer dan 50% van zijn oppervlakte verliezen, maar verdwijnt niet in een IJstijd, maar trekt zich terug tot zijn kern. De huidige ontbossingspolitiek kan tot hetzelfde leiden. En bij een interglaciaal breidt de vegetatie etc. zich dan weer uit. En dat regenwoud bestaat al lang, is vermoedelijk ontstaan in zijn huidige vorm (min of meer) na het uitsterven van de dinosauriërs (hoewel je toen nog niet de IJstijdvakken had).

En dat is bij woestijnen ook zo, zeker woestijnen zoals de Sahara die niet hoofdzakelijk gevormd worden door gebergte. Je hebt wel het Atlasgebergte bijvoorbeeld dat bijvoorbeeld een rem zal zijn voor winterneerslag tijdens een warm tijdvak gedurende de winter (omdat de Sahara dan aan de droge kant van het gebergte valt). Maar je hebt ook nog het uitgebreiden van de moesson van het zuiden. Het Atacamawoestijn is stabieler in die zin dat het gebergte er altijd is, en dat - warm of koud - neerslag daar moeilijk aan kan geraken door de oceaancirculatie enerzijds en het gebergte anderzijds, en die setting is daar ook al heel lang. Dat kan je wellicht wel als de oudste woestijn beschouwen. Hoewel Antarctica ook al lang bestaat in zijn huidige vorm min of meer (+-30 miljoen jaar). Maar de geologische setting van de Andes terwijl Zuid-Amerika amper verschoven is op lange tijd is er al veel langer, bestond al van Pangeae. Het zal altijd een relatief droog klimaat geweest zijn tegenover de rest van de wereld. En dat zal zo blijven tot de Andes erodeert/de subductie daar stopt of de oceaancirculatie/geologische setting van Zuid-Amerika verandert (mocht het verschuiven van locatie). Bij de Sahara is dat niet zo.
 

Ik begrijp ergens wel waarom eerlijk gezegd... Liberalen en de media maken zichzelf de laatste tijd wereldwijd niet populair met hun cultuuroorlogen. En tijdens de pandemie hebben ze hun hand overspeeld. Dan is er ook nog eens het steeds duurder wordende leven met stijgende energieprijzen (en eigenlijk wanbeleid qua energie in het algemeen) en de daarmee gepaard gaande stijgende inflatie.

Dat je dan moeite hebt om de mensen mee te krijgen in het klimaatverhaal, ja, niet zo verwonderlijk eigenlijk. Er komen ook geen voorstellen en oplossingen, alleen maar het luide roepen en met de vinger wijzen. Maar tegen hun eigen belangen instemmen, gaan ze nooit doen. Klimaatactivisten hebben zich ook niet populair gemaakt met het bekladden van schilderijen of zich nagelen aan voetbaldoelen.

Als bij klimaatconferenties, allerlei bekende mensen, politici etc. dan een privévliegtuig nemen voor een etentje 100 km verderop. Of voor een maatschappij reclame maken waarin alleen de rijke mensen, belanghebbenden en wetenschappers bepaalde rechten mogen uitoefenen en de gewone bevolking, zoals bvb. Groenlinks in Nederland voorstelde, word ik daar echt ziek van. Ik kan en wil me niet identificeren met die mensen, op geen enkele manier. Ik ben tegen het terug invoeren van een klassenmaatschappij qua ecologische voetafdruk.

Eigenlijk zijn we terug bij af. En dat neem ik liberalen wereldwijd kwalijk.

Vandaag cancellen wij de mensen van 100 en 150 jaar geleden, die de mensenzoo, slavernij, rassensegregatie, negeren van de vrouwenrechten en -stemrecht niet veroordeelden. Ik hoop dat de mensen van morgen even hard zijn voor ons.
 
Laatst bewerkt:
Wij zouden ons dan moeten schuldig zijn als we het vliegtuig nemen op vakantie, terwijl die rijkere klasse met een privévliegtuig gaat (dat 10 keer meer vervuilt per passagier).

Ze zouden er dan maar moeten voor zorgen dat er milieuvriendelijkere alternatieven komen voor het vliegtuig (meer inzetten op treinreizen i.p.v. het vliegtuig zou niet slecht zijn). Het probleem is dat je dikwijls sneller en veel goedkoper vliegt met Ryanair dan dat je een hoge snelheidstrein neemt naar Spanje.

Vb maandag 4 september vlieg je naar Barcelona (enkel) met Ryanair voor 28 euro. Zonder bagage weliswaar. Zal 5 tot 10 keren meer kosten met de trein.
 
Laatst bewerkt:
Wij zouden ons dan moeten schuldig zijn als we het vliegtuig nemen op vakantie, terwijl die rijkere klasse met een privévliegtuig gaat (dat 10 keer meer vervuilt per passagier).

Ze zouden er dan maar moeten voor zorgen dat er milieuvriendelijkere alternatieven komen voor het vliegtuig (meer inzetten op treinreizen i.p.v. het vliegtuig zou niet slecht zijn). Het probleem is dat je dikwijls sneller en veel goedkoper vliegt met Ryanair dan dat je een hoge snelheidstrein neemt naar Spanje.

Vb maandag 4 september vlieg je naar Barcelona (enkel) met Ryanair voor 28 euro. Zonder bagage weliswaar. Zal 5 tot 10 keren meer kosten met de trein.
time is ook belangrijk , je bent er nu eenmaal sneller met het vliegtuig , en de beperkte verloftijd zorgt er ook wel voor dat sneller de snelle optie wordt genomen .

Openbaar vervoer is gewoon echt te duur , ook zeker de internationale treinen . Daar wordt niks aan gedaan , tegendeel zelfs , het verduurt alleen maar.

Lijkt me logisch dat je het vliegtuig neemt naar Barcelona ipv de trein als het 1.goedkoper is 2.sneller is .

Maar dan gewoon vliegen duurder maken is ook geen oplossing imo . Mensen mogen reizen , je straft er de normale klasse mee, niet de rijkeren .
 
Ondertussen zijn de temperaturen wat genormaliseerd daar, regio Benidorm haalt nog +- 19°C de komende dagen, geen 27-30°C meer.
 
Terug
Bovenaan