Het Universum


Een van de krachtigste GRB's ooit door mensen waargenomen heeft de Aarde geraakt. Wel 2.1 miljard lichtjaar van ons verwijderd, dus zeer verre oorsprong. De GRB vond plaats lang voor er sprake was van complex leven op ons planeet, en raakt ons pas nu. Een van de redenen waarom die van zo ver toch een minimale impact had, was door dat hij gericht was naar onze deel van het universum toe.

FfB-ixtWAAEPnoW


Had zelfs duidelijk impact op de ionosfeer.

FfaGYD5UUAEsQrF


Veel telescopen hebben zich dan gericht op de oorsprong van de "disturbance" in de dagen erna, en dan was dit te zien.


Deze video vat het ook wel wat samen. In onze directe omgeving is de kans op een GRB zeer klein, en het lijkt ook alsof de Melkweg op dat vlak redelijk kalm is (en onze zon bevindt zich ook op een kalme locatie) binnenin hetzelfde stelsel. Mogelijk heeft in het verleden enkele indirecte GRB's wel een impact gehad. Zo is er een hypothese dat op het einde van het Ordovicum meer dan 400 miljoen jaar geleden een GRB binnen 10.000 lichtjaar Aarde trof, maar daar is nog niet voldoende bewijs voor.
 
Laatst bewerkt:
De kinderen waren maar net op tijd op school maar de T minus 10m kwam net op tijd. Zelf de dochter van 3 was super geïnteresseerd!

Hopelijk gaat al de rest vlekkeloos en halen we ongelooflijk veel data uit de missie om uiteindelijk terug mensen op de maan te krijgen!
 
Is er ergens een dashboard waar je de missie kan volgen zoals we die voor Webb hadden, NASA heeft altijd heel veel documentatie maar het is de kunst om ze te vinden :D
 
Gewoon eens rond de maan vliegen maar niet echt voet zetten op de maan?
Inderdaad. Missie duurtijd is 6 dagen dacht ik. Ik zou het niet durven eerlijk gezegd, toch niet zolang starship een paar vluchten probleemloos op de teller heeft. Gaat die deorbit wel werken? Die tegels zijn nu al problematisch en ze hebben het vorige concept afgeschoten (poreuze huid waar vloeistof uit liep)
https://www.businessinsider.nl/spac...tem-challenges-2019-2?international=true&r=US
 


Sterke hints nu toch wel dat oceaanplaneten echt wel bestaan (wat al vermoed werd). Die planeten hebben bijvoorbeeld in vergelijking met Aarde veel meer water in hun samenstelling (procentueel gezien). Het weer op zo een planeet zou waarschijnlijk ook stormachtiger zijn dan op Aarde gezien hier het "land" stormen en weersystemen doet afzwakken, maar op zo een planeet heb je dat niet.


Ook bij deze planeet kwam recent een studie uit. Cancri 55 A e of de planeet Janssen bij de ster Copernicus is te vinden op +-40 lichtjaar van ons zonnestelsel, maar draait zeer dicht bij zijn ster waardoor het er zeer warm is en wordt een lavaplaneet genoemd. Het bestaan van de planeet was al gekend, maar de studie keek eerder naar zijn oorsprong, waarbij blijkt dat hij inderdaad in een baan verder van zijn ster vormde maar niet zo ver als eigenlijk werd gedacht.

Het planetair stelsel is een binair stersysteem waarvan de grootste ster een K-type ster (of oranje ster) is dus lichtjes koeler dan de zon. En daar zijn al minstens vijf planeten ontdekt.


Bij Trappist 1 zijn ze ondertussen bezig

But more results on the extraordinary planetary system are on the way, Colón says: “Within the next year, we’ll have a family portrait.”
 
Laatst bewerkt:
Trappist 1g is een kandidaat waterplaneet, maar het is waarschijnlijker dat het een ijsplaneet is, aangezien die slechts 25% energie ontvangt van haar ster van de energie die de aarde van de zon ontvangt. Dus vergelijkbaar met een hypothetische planeet die net voorbij Mars zou staan in ons zonnestelsel.
Maar als die planeet tidally locked is zal het op de belichte kant warmer zijn, zeker aan de evenaar. En dan hangt het ook veel af van de atmosfeer die de planeet heeft. Een dikke atmosfeer met waterdamp en CO2 zal meer warmte vasthouden.

Die ster van het Trappist systeem is een flare star, een rode dwerg met sterke uitbarstingen die de atmosfeer van haar planeten kan wegblazen, dat is dan weer nadelig dus om er een atmosfeer aan te treffen, wat een vereiste is voor leven zoals wij het kennen.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan