Het Universum

Ons geduld wordt beproeft maar het "lek" bleek geen lek te zijn.

  • 5:50 ET: Core stage fully fuelled (~1hr behind schedule)
  • 6:15 ET: Nasa is investigating a possible crack in an intertank flange, and an issue with one of the four RS-25 engines
  • 6:36 ET: Nasa reports it's "largely anticipated" the 8:33am launch time will slip
  • 6:54 ET: They're still trying to fix the troublesome engine
  • 7:34 ET: Good news, the possible "crack" was just cooled air trapped in a seam. Engine issue not resolved yet though.
 
Better safe than sorry. Zitten veel miljoenen in zo een launch, als het dan misloopt moet je opnieuw beginnen (buiten het werk aan de tekentafel dan).
 
silver lining...
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220923_93431119
Energiebesparen bij de overheid

Nog op de tafel: een voorstel om straatverlichting te doven tussen 23 uur en 5 uur. — © JAA
Ook de overheid moet haar duit in het zakje doen. Een voorstel van CD&V’ers Brecht Warnez en Robrecht Bothuyne gaat die richting uit. Zij willen alle straatverlichting doven tussen 23 uur en 5 uur. Een besparing van 50 miljoen euro op de energiefactuur van de gemeenten. Jambon en Demir legden ook een nota neer, waarin ze de voorbeeldfunctie van de overheid centraal zetten op het vlak van energiebesparing. Verlichting van gebouwen en monumenten zou dan al zeker uit gaan.

Ik hoop dat we deze winter dan eens de sterren kunnen bekijken hoe ze bedoeld waren om op onze ogen te vallen.
 
  • Geweldig
Waarderingen: Musk
Ik ga zeker ook op de eerste rij zitten morgen, want zeer spectaculair (en een stukje nostalgie). Maar ambitieus kan je dit project toch niet noemen? Dit programma gaat hoogstens 1x per jaar lanceren (als dat al gehaald wordt), smijt het grootste deel van het voertuig weg bij iedere lancering en is reeds obsceen veel over tijd en budget gegaan.

Nee, dan zijn er anno 2022 véél ambitieuzere projecten om te volgen.
Tja, 60 jaar geleden was het ambitieus. Vandaag is het enkel ambitieus omdat er tijdens mijn leven nog nooit iemand op de Maan heeft gestaan. En symbolisch gezien ook nog nooit een Afro-Amerikaan, niet-Amerikaan, of vrouw. Het ambitieuze zit hem in het bouwen van een Maankolonie of eventueel ruimtetoerisme maar het moet natuurlijk ook de kosten kunnen verantwoorden natuurlijk. Een "maankolonie" zou echter wel handig zijn voor eventuele missies naar andere delen v/h zonnestelsel omdat opstijgen van de Maan een stuk energiezuiniger zou zijn dan steeds opnieuw van de Aarde, maar dan moet je nog altijd uw onderdelen ook naar daar krijgen (eventueel via ISS als tussenpoort). Een noodlanding zou ook makkelijker te maken zijn op de Maan voor mochten er problemen opduiken met voorraad en dergelijke, en zou bepaalde onderdelen misschien herbruikbaar kunnen maken, al denk ik dat ze daar ook al mee geëxperimenteerd hebben met het spaceshuttleproject en dat bleek dan uiteindelijk toch niet beter of veiliger te zijn dan Sojoezraketten.

Een doel met gewoon mensen terug op de Maan te krijgen is symbolisch. Al kan het men wel afdoen als ervaring opdoen voor als we naar Mars gaan. Maar Mars is natuurlijk ook niet de Maan en een stuk langere ruimtereis. De experimenten die ze in de ISS doen en de verblijftijd daar zal trouwens meer gelijkaardig zijn met verblijftijd naar Mars. Alleen als er problemen opduiken naar Mars is een noodmissie doen natuurlijk niet voor de hand liggend. Ze moeten dan wel daar hun plan kunnen trekken, want men wacht ook op het ideale moment om een missie naar Mars te lanceren, afh. van hoe de planeten gepositioneerd staan op dat moment, zodat er minder energie nodig is.
 
silver lining...
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220923_93431119


Ik hoop dat we deze winter dan eens de sterren kunnen bekijken hoe ze bedoeld waren om op onze ogen te vallen.
Ik vind dat geen slecht idee eigenlijk. Mag zelfs permanent zijn, evt. in steden of sommige regio's kan je de vrijdag en de zaterdag hier een uitzondering op maken als het gaat om veiligheid.

Dat laatste zal wel nog altijd moeilijk zijn, in steden heb je ook nog andere type verlichtingen zoals etalages enzo. Maar goed ja... bedrijven betalen daarvoor. Als zij de kost willen maken, tja, goed voor mij, maar dan moeten diezelfden ook niet klagen dat ze het moeilijk hebben.
 
Ruimtekogel van Nasa botst vannacht op asteroïde

Armageddon, maar dan in 't echt. Hoewel er de komende eeuwen geen grote asteroïden op ramkoers met de Aarde zijn gespot, is het wel een interessant experiment want tot hiertoe hebben we er geen verhaal tegen.

Hopelijk ketsen ze die niet per ongeluk naar ons ... :unsure:

Dan proberen we nog eens maar dan effectief met Bruce Willis aan boord terwijl Aerosmith mondiaal door de radio knalt.
 
Ruimtekogel van Nasa botst vannacht op asteroïde

Armageddon, maar dan in 't echt. Hoewel er de komende eeuwen geen grote asteroïden op ramkoers met de Aarde zijn gespot, is het wel een interessant experiment want tot hiertoe hebben we er geen verhaal tegen.

Hopelijk ketsen ze die niet per ongeluk naar ons ... :unsure:
"Met een golfkar tegen een piramde rijden" noemen ze het hier:


Dus dat lijkt al geen zorg te zijn. Ik hoop dat die andere satelliet alles mooi kan vastleggen.

Stream is begonnen, over een halfuur gaat die crashen (raar om te zeggen eigenlijk) :clap:

 
Ik heb gisteren het cruciale stukje ook nog meegenomen. Fantastisch dat ze dat kunnen, zeker als je zag dat ze 5 minuten voor impact geen commando's meer konden sturen, en 2 minuten voor de impact de laatste koerscorrecties gebeuren.

En Google heeft nog een gimmick lopen:
 
Ik denk dat een fout dat we maken bij het zoeken naar exoplanetaire systemen de zwaarte is dat we geven aan planetaire stelsels binnen rode dwergen. Het merendeel van de ontdekte planeten bevindt zich daar. Dat is ook logisch. Het licht is dimmer, en de planetaire stelsels zijn kleiner, dus hebben kortere afstanden. Maar we weten weinig over de leefbaarheid van planeten in die stelsels, en die stelsels zijn ook anders als sterren vergelijkbaar met ons. Het probleem is dat veel van die planeten wellicht zich gedragen zoals de Maan om de Aarde (met name een donkere en een lichte kant), en we niet weten hoe een atmosfeer in zo een systeem functioneert. Tegelijkertijd zijn rode dwergen soms "kleine duivels" die met momenten onvoorspelbaar gedrag tonen. Waardoor een atmosfeer wellicht veel sneller slijtage vertoont door zonnewind en allerlei zonnestormen.

Men stelt dan op basis daarvan vast welke planeten meer lijken voor te komen en welke niet, en dat ons zonnestelsel redelijk uniek is, maar als 90% van de planeten waarmee je ons zonnestelsel vergelijkt een andere stertypezijn kan je daar weinig conclusies aan vastbinden. En sterren zoals onze zon op afstand zijn nog altijd lastiger te bestuderen.

Onze ster is redelijk mild qua activiteit, maar zelfs deze heeft actieve periodes en minder actieve periodes (denk aan iets als een Maunder minimum). Maar ook zijn er in het verleden aanwijzingen van meerdere zware zonnestormen die niet in de aard zijn zoals we ze ooit gezien hebben.

In de jaren '80 heeft een zonnestorm flink wat schade doen opleveren aan het elektriciteitsnet in Quebec toen. In de 19e eeuw was er het Carrington event, toen poollicht zelfs geobserveerd werd in Colombia aan de evenaar. De zwaarste zonnestorm die direct geobserveerd werd.

Verder terug in de geschiedenis zijn er de laatste 10.000 jaar al meerdere events gekend van stormen die nog 10 keer zwaarder waren dan bovenstaande "Carrington event", de laatste daarvan in de 8ste eeuw n.C. . Een supernova kan het niet zijn, want daarvan zouden we nog de restanten moeten zien, en die komen ook niet zo frequent voor in onze nabije omgeving. In China zijn er verwijzingen naar "anomalous thunderstorms" in 775 en ook aurora in 776 n.C.

Ook ergens in de 10e eeuw zou een event zich voorgedaan hebben, maar dan maar aan de helft van de kracht van de storm die zich twee eeuwen voordeed. En ook in de 7e eeuw v.C. is een soortgelijk event gekend.

9000 jaar geleden zou er zich een event voorgedaan hebben die zelfs nog krachtiger was dan die gekend uit de 8ste eeuw n.C., net zoals mogelijk ook nog één 7000 jaar geleden maar daarvan is niet geweten of het om een zonnestorm gaat.

Indertijd had dat weinig impact op de planeet, maar vandaag met de technologie zou dat voor veel (langdurige) overlast en problemen zorgen, mocht iets soortgelijks van die kracht zich voortdoen. Ook hebben we nog geen idee wat kwetsbaar is, en hoe erop voor te bereiden gezien het zich nog niet heeft voorgedaan. Wel lijkt het frequenter voor te komen dan initieel gedacht. Mogelijk is er wel een verband met zonneminima, maar waarom is niet duidelijk. Afgelopen eeuw zaten we in een "zonnemaxima", één van de sterkste en langste uit de laatste 10.000 jaar wellicht.
 
Terug
Bovenaan