Geldige redenen om geen bijzitter te moeten zijn

Aangezien het de overheid is, waarom geen eigen werknemers daarvoor inzetten? hiermee bedoel ik ambtenaren en leerkrachten. Net zoals ons bedrijf heel af en toe verwacht om iets in het weekend te doen, kan dit toch voor hen eens om de 4 jaar?

Of ben ik hier mis?


Dat gebeurt al hoor, hoe denkt ge dat die verkiezingen praktisch georganiseerd raken? Ik ga mezelf even citeren uit een ander topic

Ge kunt allemaal wel zagen en klagen over die ene zondag maar vergeet niet dat er ook mensen zijn die dus die hele infrastructuur mogen opbouwen en terug afbreken dat weekend he....
Het zullen mijn eerste verkiezingen zijn als "medewerker" maar zoals ik het hoor van collega's ist vrij simpel: vrijdag beginnen met de opbouw, na onze normale dagtaak, tot 22-23u. Zaterdag opnieuw van ´s morgens tot klaar (meestal ergens rond 15u) en dan ´s zondags zijn wij weer vanaf ´s morgens in permanentie voor technische storingen en ist na de verkiezingen/tellen doorwerken tot alles terug opgeruimd is want ´s maandags moeten al die lokalen (scholen, parochiecentra, sporthallen, whatever) terug hun normale functie vervullen.

In de gemeente waar ik werk is dat allemaal goed voor vlot 50+ man heel het weekend aan de draai dus.


En de reden waarom burgers worden opgeroepen worden is voor een groot deel ook Onafhankelijkheid he. Of lijkt het u echt eo´n goed idee om bij pakweg lokale verkiezingen de uitslag te gaan tellen z'n valideren door marie-jeanne en prosper, eergisteren nog gepromoveerd door meneer de burgemeester?

Uiteindelijk blijf ik wel bij mijn punt dat opgeroepen worden nu echt wel een van de weinige voelbare plichten is tov onze rechten.
En ja, ik ben ook opgeroepen trouwens maar ik krijg dus wel een attest van de werkgever, want ik ben nu ook toevallig lid van dat team dat echt moet aanwezig zijn heel de zondag (en te onderbemand om zelfs 1 man te kunnen missen?)
 
Nog eens aangekaart dat wij niet gaan opdagen met twee reisbedjes, groentepap, fruitpap, flesjes melk, speelgoed, verzorgingskussen, etc.

Aanvraag aanvaard :)
Hoe gebeurde die communicatie en hoelang duurde het voor je de eerste keer antwoord kreeg?
 
Ik vraag mij eigenlijk af wat het zou geven moesten we in een land als Nederland of Groot-Brittannië leven en de verkiezingen op een weekdag gehouden worden. Hoeveel opgeroepen dan nog zouden weigeren. Ik ken die situaties niet maar ik denk dat werk daar toch niet als een geldige reden voor weigeren mogelijk is.
De het op een weekdag en je hebt vanzelf personeel toch? Laat ambtenaren bijzitter zijn en 't is gefixt. Laat mensen desnoods digitaal op afstand hun stem uitbrengen als het fysiek niet mogelijk is. En dan hoef je ook de economie geen dag stil te leggen. En niemand hoeft er zijn zondag voor op te offeren. Er zijn al genoeg dagen dat het stadhuis toch niet open is, het zal op die ene dag ook niet aankomen.
 
Hoe gebeurde die communicatie en hoelang duurde het voor je de eerste keer antwoord kreeg?
Je kan ze niet rechtstreeks contacteren (mail/telefoon) dus heb ik mijn eerste weigering aangevraagd via een pdf bestand met bewijs kinderen ten laste. Gisterenavond ingediend, vanochtend antwoord. Deze voormiddag opnieuw verduidelijkt via een pdf bestand, kwartier erna antwoord dat mijn aanvraag werd goedgekeurd.

Ik heb die bestanden ingediend via verkiezingeb-elections.be (daar kan je aanvaarden/weigeren door een bestand te uploaden)
 
De organisatie van de verkiezingen kost letterlijk geld. Personeel, machines, gebouwen,... Dat wordt betaald van belastingsgeld, dat is helemaal niet gratis.

Daarnaast laten we ook helemaal niet horen hoe we willen dat het verder gaat. We kiezen een vertegenwoordiger die ons zal vertegenwoordigen, waarvan we dus denken dat deze persoon onze interesses het best zal vertalen.
Een stem voor pakweg Open VLD, of concreter Jasper Pillen. Wat laat de kiezer dan horen? Hooguit dat Open VLD die persoon het best vertegenwoordigt, maar welke richting of beleid er precies uit zal voortkomen is voor iedereen onbekend.

Dat je als kiezer kan laten horen welke richting je wil dat het verder gaan is precies het probleem van vandaag. Een complex democratisch proces wordt veel te simplistisch voorgesteld waardoor je haast alleen teleurgesteld kan zijn op het einde van de rit als je voorkeurspartij toch niet in de coalitie belandt.

Dat heeft dus niets met semantiek te maken, maar puur met een correcte weergave van wat de zaken in realiteit betekenen.
Oké, dan: "Langs de andere kant moet je het toch ook wel zo bekijken: als schoorvoetend een bolletje gaan inkleuren om de 4 jaar de limiet is, dan mag je ook maar beperkt klagen over wat de politiek al dan niet doet. Het is geen systeem waarbij het '1 bolletje kleuren en klaar' is, want dan krijg je een uitwas van een politieke klasse die niets meer te maken heeft met de mensen.

Er worden hier democratische verkiezingen georganiseerd waar iedereen zomaar heen kan zonder dat de overgrote meerderheid daar ook maar iets actiefs voor hoeft te doen, waarbij elke burger mag laten horen hoe hij het verder wil zien gaan. Iets waar veel andere landen maar van kunnen dromen. En daar moet je alleen maar 2x in 12 jaar een halve dag tijd voor geven."

Semantiek dus. Want of je nu onrechtstreeks iemand verkiest of rechtstreeks over elk punt kunt laten horen wat je ervan vindt, je mag mee bepalen, samen met alle stemgerechtigde mensen, welke kant we uitgaan. Iets waar veel landen maar van kunnen dromen. Trouwens iets waar veel ménsen nog geen 100 jaar geleden voor hebben moeten knokken.

Wat niet wegneemt dat het gewoon kak kan zijn op dat moment. Zoals ik zei: alle begrip daarvoor.
 
Er staat normaal een QR code en een webadres waar ge u kunt aanmelden en aanvaarden of weigeren (+toelichting, opladen document).

Ik weet wel niet of ze uw weigering zullen aanvaarden als het gewoon een medisch attest is van uw huisarts. In mijn geval vinden ze de verklaring van mijn specialist onvoldoende en zou ik moeten bewijzen dat ik arbeidsongeschikt ben (wat ik niet ben omdat mijn type werk flexibel genoeg is). (Kzal wel zien wat er gebeurt als ik mij de 9de aanmeld met dat attest)
 
Kan zijn dat ik me vergis, maar ambtenaren krijgen daar toch ook compensatie voor als ze opgeroepen worden? If yes, extra reden om dat uniek door hen te laten uitvoeren. De rest krijgt daar immers een aalmoes voor.
Zelfde compensatie als ieder ander mens, 25 euro
 
Je kan ze niet rechtstreeks contacteren (mail/telefoon) dus heb ik mijn eerste weigering aangevraagd via een pdf bestand met bewijs kinderen ten laste. Gisterenavond ingediend, vanochtend antwoord. Deze voormiddag opnieuw verduidelijkt via een pdf bestand, kwartier erna antwoord dat mijn aanvraag werd goedgekeurd.

Ik heb die bestanden ingediend via verkiezingeb-elections.be (daar kan je aanvaarden/weigeren door een bestand te uploaden)
Hmm vreemd, ik heb exact dezelfde weg gevolgd gisterenavond/nacht en nog steeds geen reactie. Kan natuurlijk wel zijn dat ze me telefonisch proberen te bereiken, maar ben door een administratieve fout van m'n werkgever al 2 dagen onbereikbaar.
 
Er wordt hier regelmatig over een half dagje gepraat maaruh... Das hier toch van 7:15 tot minstens 16 uur voor een stembureau 😬

Legale manier van niet te moeten gaan bijzitten: zorgt dat je op de lijst staat en verkiesbaar bent 😅
 
Ja, naar de huisarts gaan en situatie uitleggen, als die daar mee akkoord is gaat die u een briefje geven dat je owv medische redenen niet kan gaan


Ik denk dat je wat perspectief verliest. Je kiest ervoor om 6 op 7 (en eigenlijk 7 op 7) te werken, voor jezelf, zodat je zelf meer geld hebt. 6 of 7 op 7 werken doe je niet voor het welzijn van de maatschappij he. Dat is gewoon een keuze die je zelf hebt gemaakt voor jezelf. Dat een oproep tot bijzitter er nu bijkomt kan gebeuren, da's externe pech. Als je opeens last krijgt van water in je kelder of je wordt langs achter aangereden heb je evengoed pech. Dit is tenminste nog iets productiefs. Als 1 (ver op voorhand) aangekondige zondag verliezen genoeg is om precies heel uw leven / mentale gezondheid volledig naar de zak te helpen is er toch wel meer mis in je leven dan die ene zondag, dan sta je toch gewoon heel fragiel in het leven? Idem voor @Waelvis .

En de reden van "ik ben single dus ik heb het druk dus ik kan niet mee als bijzitter" is ook onzin he. Ik run ook mijn huishouden alleen, je hebt niet eens kinderen, hoeveel werk kan het zijn? Opnieuw, zit je leven zodanig fragiel in elkaar dat het een totaal drama is als je één zondag niet kan invullen zoals je zelf wil?
6op7 werken is inderdaad niet voor het welzijn van de maatschappij, maar gewoon al werken tov niet werken wel, dit vergeet je wel even los van het feit dat het bij mij nu wat meer is.
En eigenlijk neem je wel volledig de verkeerde conclusies want ik zie nergens waar ik aangeef dat het mijn mentale gezondheid aantast of dat mijn leven fragiel is en in elkaar zal stuiken als dit voorvalt, ik zal het hoogstwaarschijnlijk gewoon doen net zoals ik vorige keer gedaan heb.
Waar het mij om draait en wat ik aangeef is dat er gewoon anderen beter voor geschikt zijn die bijvoorbeeld niets bijdragen tot de maatschappij of die niets van huishouden te runnen hebben (om nu bij die twee zaken te houden).
 
De het op een weekdag en je hebt vanzelf personeel toch? Laat ambtenaren bijzitter zijn en 't is gefixt. Laat mensen desnoods digitaal op afstand hun stem uitbrengen als het fysiek niet mogelijk is. En dan hoef je ook de economie geen dag stil te leggen. En niemand hoeft er zijn zondag voor op te offeren. Er zijn al genoeg dagen dat het stadhuis toch niet open is, het zal op die ene dag ook niet aankomen.
Opnieuw: enkel ambtenaren van een gemeente de volledige verkiezingen laten doen verlopen is miserie vragen, zeker in kleine gemeenten.

En wie denkt dat de gemiddelde werkloze capabel is om een ganse dag bij te zitten of te tellen nodig ik eens uit om een dag naar de RVA te komen.
 
Opnieuw: enkel ambtenaren van een gemeente de volledige verkiezingen laten doen verlopen is miserie vragen, zeker in kleine gemeenten.

En wie denkt dat de gemiddelde werkloze capabel is om een ganse dag bij te zitten of te tellen nodig ik eens uit om een dag naar de RVA te komen.
En wie denkt dat alle ambtenaren daartoe in staat zijn nodig ik ook uit..
 
En wie denkt dat alle ambtenaren daartoe in staat zijn nodig ik ook uit..
Men neemt dan ook niet alle ambtenaren. Men selecteert uit de ambtenaren die een diploma van een bepaald niveau hebben.
 
Opnieuw: enkel ambtenaren van een gemeente de volledige verkiezingen laten doen verlopen is miserie vragen, zeker in kleine gemeenten.

En wie denkt dat de gemiddelde werkloze capabel is om een ganse dag bij te zitten of te tellen nodig ik eens uit om een dag naar de RVA te komen.
Als de mensen hun stem online zouden kunnen uitbrengen dan zouden er ook niet zo veel bijzitters nodig zijn.
 
Als de mensen hun stem online zouden kunnen uitbrengen dan zouden er ook niet zo veel bijzitters nodig zijn.
Als de mensen hun stem online zouden kunnen uitbrengen zou dat waarschijnlijk een groter veiligheidsprobleem geven.


Weinig landen die dat doen, ik denk dat allen of bijna allen ondertussen hun pogingen gestopt hebben.

1 land die het op nationaal niveau voor alle kiezers doet blijkbaar. Er is een reden waarom dat aantal beperkt is.
 
€37,5 tegenwoordig.

Ik weet dat ze op de rechtbank na 16u ook van alles doen na de verkiezingen, moet eens navragen wat exact maar ik vermoed de tellingen mss officieel noteren ofzo.
het kantonhoofdbureau verzameld alle tellingen en doet nog een eigen vorm van controle daarop idd.
 
Zelfde compensatie als ieder ander mens, 25 euro

€37,5 tegenwoordig.
Hangt ervan af.
Bijzitters in een stembureau waar elektronisch word gestemd krijgen €37,5. Bijzitters waar op papier wordt gestemd of in telbureaus krijgen €25.
Voorzitters krijgen wat meer. €60 en €40 respectievelijk.
 
Ik zeg niet dat het leven draait om rondkomen, ik zeg dat ik niet inzie waarom we zouden moeten rekening houden met jouw keuze om bovengemiddeld meer te werken. Iedereen kan opgeroepen worden tenzij die er echt niet kan zijn door overmacht, maar jij werkt veel dus ze moeten maar iemand anders oproepen. Mja, ik ga daarmee niet akkoord, ik vind dat zelfs redelijk egocentrisch.

Iedereen heeft een huishouden, dat eens één zondag niet helemaal te doen zal wel lukken zeker. Zeker zonder kinderen. De maandag erna niet werken, ook helemaal onmogelijk?

Zoals anderen hier al hebben gezegd: ik vind dat er nogal veel drama wordt gemaakt rond een zondag "opgeven", wat over enkele uren gaat als het als bijzitter. Dat moet niet "tof" zijn. En als je bv. met een klein kind zit en geen opvang hebt is dat inderdaad lastig. Maar iedereen heeft een maand om dat geregeld te krijgen. En nee, ik ga me niet vrijwillig opgeven om mensen met die mentaliteit en die van hieronder te ontzien. Laat ons nog wat meer eieren leggen onder dat soort volk.


Mja, kinderachtig. Meer valt daar niet over te zeggen.

Dat hij veel werkt is wel goed voor onze economie en welvaart en belastingsinkomsten.

Er zijn waarschijnlijk vrijwilligers genoeg om het te doen voor bv 60 EUR vergoeding, dus ik snap niet goed waarom ze niet gewoon deftiger betalen ipv mensen te verplichten om voor een habbekrats hun vrije tijd op te geven.

Of geef een optie op de brief om te weigeren en stuur er dubbel zoveel uit. Misschien is de huidige vergoeding zelfs als genoeg.

Ben zelf in het buitenland (auto en bij familie dus heb nog niet echt bewijs), dus mag maar hopen dat ik niet word opgeroepen of het kost me 400 euro
 
Terug
Bovenaan