Filmreview: The Matrix Collection 4 Films

Eén van de meest besproken en iconische scènes in The Matrix, is ongetwijfeld het moment waarop hoofdpersonage Neo moet kiezen tussen een rode pil en een blauwe pil, aangeboden door rebellenleider Morpheus. Hiermee biedt Morpheus de keuze: de waarheid waardoor je perceptie van de werkelijkheid voor altijd zal veranderen of onwetendheid waardoor je verder kan leven in een aangename illusie.

The Matrix speelt zich af in een toekomst waar machines de mensheid tot slaaf hebben gemaakt om hen te oogsten voor hun energie. De geest van de mens wordt in een gesimuleerde wereld gehouden om hen niet bewust te maken van de realiteit – die virtuele wereld is The Matrix. De echte wereld is verwoest en overgenomen door deze intelligente machines, een apocalyps die de mensheid niet heeft opgemerkt.

Terugkijkend op het succes van de eerste Matrixtrilogie was ik eerder aarzelend om de vierde film te zien. Ik kreeg de Matrix Collectie DVD-box met alle films toegestuurd en hierdoor kon ik volop genieten van nostalgie, maar ook ontdekken hoe Keanu Reeves na achttien jaar terugkeert in The Matrix Resurrections.

matrix.jpg


The Matrix (1999)

The Matrix is ontsproten uit de inventieve en getalenteerde breinen van de Wachowski's. Deze film is voor mij nog steeds één van de meest originele sciencefictionfilms. Filmliefhebbers waren in 1999 in de ban van deze fantasievolle film met een geweldige soundtrack en explosieve actie, met in de hoofdrollen Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne, Gloria Foster en Hugo Weaving.

The Matrix onderscheidde zich door zijn indrukwekkende visuele effecten, die na al die jaren nog steeds stand houden. Eén van de meest gedenkwaardige technische hoogstandjes is bullet time, de scène waarin Neo achterover buigt terwijl de kogels langs hem heen vliegen – dit visuele effect was een inspiratie voor vele andere media en werd gebruikt in onder meer advertenties en muziekvideo’s. De dimensies van tijd en ruimte worden op cruciale momenten vervormt en de film sleept je mee tijdens deze ontdekkingstocht. Het geniale is dat men zich niet aan fysieke wetten moest houden, omdat deze film zich in een andere dimensie afspeelt en dit net deel uitmaakt van het thema. Afgezien van de technische prestaties is het verhaal doordrongen met filosofie en wordt het onderlinge verband tussen lichaam, geest en hersenen onderzocht.

De muziekkeuze in The Matrix is allesbehalve mainstream – met onder meer “Rock Is Dead" van Marilyn Manson, Bad Blood" van Ministry en “Dragula” van Rob Zombie – en wordt ondersteund door de geweldige soundtrack van Don Davis – hij draagt bij met industriële, duistere geluiden, die de donkere wereld van de machines bevestigen en zijn composities passen ook perfect bij de futuristische look van Neo,Trinity en Morpheus wanneer ze in de echte wereld verschijnen met hun lange zwarte trenchcoats en zonnebrillen.

matrix-1999.jpg


The Matrix Reloaded (2003)

De tweede film van deze trilogie werd uitgebracht in 2003 en ook die was een gigantisch succes tijdens de openingsdag in de bioscoop. Toch haalde deze film op langere termijn niet het grote succes van kaskraker The Matrix. In The Matrix Reloaded strijden Neo,Trinity en Morpheus nog steeds tegen de machines. Wanneer honderdduizenden sentinels hun weg via tunnels banen naar de ondergrondse stad Zion, hebben Neo en de rebellenleiders 72 uur om te voorkomen dat Zion belegerd wordt. Morpheus gelooft nog steeds in de profetie van het orakel dat Neo “The One” is en de oorlog kan beëindigen.

In The Matrix Reloaded zijn er weer enkele intense actiescènes en de wijsheid van het orakel speelt een centrale rol. Het verhaal is echter ingewikkelder en minder begrijpelijk dan dat van de eerste Matrix. Ook wordt er in Reloaded teveel aandacht besteed aan het toewerken naar het derde deel (Revolutions) dat hetzelfde jaar nog uitgebracht werd – en tegelijkertijd gefilmd werd. Deze tweede film eindigt dan ook met een cliffhanger.

matrix-reloaded.jpg


The Matrix Revolutions (2003)

In het derde en laatste deel van deze trilogie hoop je alle antwoorden te krijgen. Neo ontdekt dat hij zijn krachten ook in de echte wereld kan gebruiken, waardoor hij vast komt te zitten op een treinstation dat zich bevindt tussen The Matrix en de echte wereld, maar ondertussen dringt de tijd voor de ondergrondse stad Zion, die aangevallen wordt door de sentinels. Ook in dit derde deel zijn er enkele bewonderenswaardige actiescènes. De sentinels die Zion aanvallen zijn spectaculair en het eindduel is ongeëvenaard. De trilogie heeft een gesloten einde, maar tegelijk heb je geen idee wat dit uiteindelijk betekent voor de mensheid en de machines, waardoor er toch nog altijd onduidelijkheid is en je met vragen blijft zitten.

matrix-Revolutions.png


The Matrix Resurrections (2021)

The Matrix Resurrections is niet meer dan een déjà-vu – de code van de Matrix wordt gewijzigd, maar we krijgen hetzelfde beeld te zien. Neo zit wederom in de wereld van de Matrix, maar is zich hiervan niet bewust. Als briljant gameontwikkelaar Thomas Anderson werkt hij aan een vervolgspel van zijn game. Ondertussen leeft hij een saai, voorspelbaar leven en bezoekt hij een psychiater om zijn waanbeelden te onderdrukken. Uiteindelijk is het wachten op de hereniging van Neo en Trinity en dat is meteen het bravourestuk van de film. De actie en de speciale effecten zijn prima en technisch verbeterd, maar het script zit erg ingewikkeld in elkaar. Het verhaal kent een open einde, waardoor een vervolg niet uitgesloten is, alhoewel de kritieken op deze film niet mals waren.

Conclusie

Ik heb The Matrix ergens begin jaren 2000 gezien, niet in de cinemazaal, maar op televisie. Ik verwachtte een zoveelste sciencefictionfilm maar was onmiddellijk overtuigd door de sterke combinatie van actie en filosofie. Na al die jaren blijft deze film nog steeds overeind; je komt in een dystopische toekomst terecht waar je niet in wil belanden. De twee sequels zijn ook prima, al is het verhaal minder sterk en valt men geregeld in herhaling, maar de actie is intens en de acteurs overtuigend. Voor het vierde deel kon regisseur Lana Wachowski de hoofdrolspelers Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss nog overtuigen, maar helaas mij als kijker niet meer. Dat Hugo Weaving niet meer als Smith terugkeerde en Laurence Fishburne zelfs niet meer gevraagd werd, was voor mij een grote afknapper. De Matrix Resurrections leunt teveel op de trilogie en dit vervolg was (voor mij) overbodig. The Matrix Collection is een mooie aanwinst, het is enkel een beetje spijtig dat er geen extra bonusmateriaal voorzien is. Reloaded en Revolutions zijn wel de 2-disc versies waarbij je de film en het bonusmateriaal op afzonderlijke dvd's krijgt. Hoe dan ook, het blijft een geweldige reeks films om in één collectors box te hebben: 551 minuten kijkplezier!

Pro

  • Vernieuwend verhaal
  • Interessante combinatie van scifi, actie en filosofie
  • Briljante cast
  • Fantastische CGI

Con

  • Laatste film weinig meerwaarde
  • Naarmate de films vorderen, teveel herhaling
8

Over deze film

Genre

  1. Fantasie
  2. Scifi

Speelduur

551 minuten

Regie

Lana Wachowski, Lilly Wachowski

Cast

Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne, Hugo Weaving, ...

Uitgever

Warner Bros. Pictures
 
:sick: Op DVD ga je toch zeker geen films kijken? Elk zichzelf respecterende filmfan heeft dat antiek format allang de rug toegekeerd. Films kijk je thuis op minstens bluray (4K als het kan) op je 4K/UHD tv voor minimaal beste beeld en geluidkwaliteit.
 
Redactie
:sick: Op DVD ga je toch zeker geen films kijken? Elk zichzelf respecterende filmfan heeft dat antiek format allang de rug toegekeerd. Films kijk je thuis op minstens bluray (4K als het kan) op je 4K/UHD tv voor minimaal beste beeld en geluidkwaliteit.
Klopt. Maar we hebben van deze films helaas de dvd's ontvangen, dus dan moeten we het daarmee stellen.
 
Terug
Bovenaan