Filmreview: Mother's Instinct

Mothers' Instinct opent met krachtige illustraties van moederliefde. Bij haar thuiskomst merkt Céline dat de gordijnen dicht zijn, terwijl ze deze eerder had geopend. Deze kleine verandering wekt onmiddellijk haar bezorgdheid en vastbesloten om haar kind te beschermen, gaat ze op onderzoek uit. Even later zien we Alice in actie, rennend om haar zoon te redden van pindakoekjes vanwege zijn allergie. Deze scènes representeren de bezorgdheid van moeders voor hun kinderen en hun vastberadenheid om hen te beschermen. De realiteit is echter dat je niet alles kunt voorzien en tragedies ondanks alles toch gebeuren.

Mothers' Instinct is gebaseerd op het gelijknamige boek van Barbara Abel en werd al in 2018 verfilmd als de Frans-Belgische productie Duelles, geregisseerd door Olivier Masset-Depasse, met Veerle Baetens en Anne Coesens in de hoofdrollen. Deze nieuwe Amerikaanse versie werd geregisseerd door Benoît Delhomme, een gerenommeerd Frans cinematograaf die bekend staat om zijn werk in films zoals Minamata, The Theory of Everything en The Boy in the Striped Pyjamas. Met Mothers' Instinct maakte hij zijn debuut als regisseur.

MI_03410.jpg

Moederliefde​

Céline (Anne Hathaway) en Alice (Jessica Chastain) zijn goede vriendinnen en buren in een rustig Amerikaans stadje in de jaren zestig. In hun wereld draait alles om perfectie - van onberispelijke kleding tot een vlekkeloos huishouden. De ultieme verwezenlijking van dit stereotype is natuurlijk het moederschap en zowel Céline als Alice hebben een zoon: Max en Theo, beiden ongeveer acht jaar oud.

Na een tragisch ongeluk is de band tussen de families gespannen en de eens zo hechte vriendschap wordt geteisterd door wantrouwen.


Alles verandert echter na een ongeluk waarbij Max overlijdt; dit onverwachte verdriet ondermijnt de harmonie volledig tussen de families. Het verdriet van Céline verandert in iets verraderlijks: de eens zo hechte vriendschapsband wordt nu geteisterd door wantrouwen, waarbij Céline Alice verantwoordelijk acht voor het ongeluk. Célines mentale toestand wordt steeds grilliger en ze ontwikkelt een zorgwekkende gehechtheid aan Theo, de zoon van Alice. Dit voedt het idee van Alice dat Céline op een of andere manier wraak zoekt. De spanning loopt dag na dag op en de gevolgen zijn angstaanjagend.

MI_02454.jpg

Vertolking en cinematografie​

Mothers Instinct weet een beklemmende sfeer te creëren en te behouden dankzij het doordachte script, versterkt door de uitmuntende vertolkingen van Anne Hathaway en Jessica Chastain. Ook de rollen van Josh Charles en Anders Danielsen Lie als de echtgenoten, samen met Eamon Patrick O'Connell als Theo en Baylen D. Bielitz als Max, zijn perfect gecast.

De film begint rustig en neemt de tijd om de personages te introduceren, maar zodra de spanning toeneemt, versnelt ook het tempo en word je meegezogen in het verhaal. Het is een psychologische thriller die je als kijker op het puntje van je stoel houdt, met een hard einde dat nog lang blijft nagalmen.

De cinematografie is van hoog niveau, met beelden en kleurgebruik die een nostalgische jaren 60-sfeer oproepen en vrijwel perfect zijn. Maar ook de visuele details zijn overweldigend en maken het voor mij de moeite waard om de film nog eens te gaan bekijken. De soundtrack is subliem afgestemd op de film, wat de algehele ervaring verder verrijkt.

Conclusie

Mothers Instinct is een psychologische thriller met een doordacht verhaal dat geleidelijk ontvouwt en je meesleept in de gebeurtenissen. Het tempo bouwt gestaag op, waardoor de spanning voelbaar blijft tot aan het indringende einde. De film verdient lof voor de indrukwekkende vertolkingen en de schitterende cinematografie. Het is een film die ik aanbeveel vanwege de cast maar ook vanwege de cinematografie.

Pro

  • Cinematografisch perfect
  • Uitstekende cast
  • Sterk verhaal

Con

  • Langzame start niet voor iedereen geschikt
8

Over deze film

Beschikbaar vanaf

1 mei 2024

Genre

  1. Drama
  2. Thriller

Speelduur

94 minuten

Regie

Benoît Delhomme

Cast

Anne Hathaway, Jessica Chastain, Josh Charles

Uitgever

The Searchers
 
Terug
Bovenaan