Filmreview: Fire of Love

Doorgaans beloven koppels om elkaars steun en toeverlaat te worden wanneer ze in het huwelijksbootje stappen. Katia en Maurice Krafft gingen hierin nog een stap verder en beloofden elkaar een explosieve relatie. En dat mag letterlijk genomen worden. Fire of Love brengt het vurige, en bovendien waargebeurde, verhaal van vulkanologen Katia en Maurice Krafft. De wetenschappers wijdden hun hele leven aan hun grootste passie: vulkanen. Op 3 juni 1991 werd die passie uiteindelijk ook hun dood. Regisseur Sara Dosa maakt in de documentaire gebruik van animatie, interviews met het echtpaar en beeldmateriaal dat Katia en Maurice zelf vastlegden.

Fire of Love was een openingsfilm van het Sundance Film Festival 2022. Het liefdesverhaal van Katia en Maurice Krafft staat in de sterren – of misschien eerder in de vulkanen - geschreven. Zij is een geochemicus, hij is een geoloog. Hun liefde voor elkaar is groot, maar hun liefde voor vulkanen is groter. Dosa gebruikt hiervoor de term driehoeksverhouding en slaat de bal niet mis. Toegegeven, het klinkt niet meteen als het meest voor de hand liggende liefdesverhaal. De hele documentaire bevat dan ook geen enkel beeld waaraan zou kunnen afgeleid worden dat Katia en Maurice liefdespartners zijn. Toch slaagt Dosa erin om de liefde die Maurice en Katia voor elkaar en voor de vulkanen voelden, over te brengen.

1657062949459.jpeg


Wat een leven

Fire of Love toont de belangrijkste vulkaanuitbarstingen tijdens de jaren zeventig en tachtig door de ogen van Katia en Maurice. De beelden van de vulkanen werden allemaal door het echtpaar zelf gemaakt. De eerste helft van de documentaire bestaat uit beelden die de schoonheid van vulkanen benadrukken. Katia en Maurice spenderen de eerste jaren van hun onderzoek aan rode vulkanen. Deze niet-dodelijke vulkanen creëren vruchtbare grond en hun uitbarstingen zijn een spektakel om te aanschouwen. Toch wordt al vanaf het begin van de documentaire een onheilspellend gevoel gecreëerd. Halverwege de documentaire verleggen Katia en Maurice hun focus naar de grijze, dodelijke vulkanen. Daarmee wordt ook het gevaar van deze vulkanen meteen duidelijk, gaande van modderstromen en giftige lavawolken tot vernieling en dodelijke slachtoffers. Geluk en naïviteit bij Katia en Maurice maken plaats voor bezorgdheid en harde realiteit. Bij de rode vulkanen overheerst een gelukzalig gevoel bij Katia en Maurice. Bezorgdheid domineert het deel van de grijze vulkanen. Hierdoor lijkt het dat Katia en Maurice enkel het mooie in de rode vulkanen zagen en enkel het gevaar in de grijze vulkanen. Door telkens in te zetten op een specifiek gevoel, wordt het verhaal gedramatiseerd.

Geluk en naïviteit bij Katia en Maurice maken plaats voor bezorgdheid en harde realiteit


Katia een Maurice hadden een bewogen relatie met de mensheid. Het echtpaar zocht oorspronkelijk toevlucht bij vulkanen omdat de mensheid in hun ogen gefaald had. Tot grote ironie van het koppel hadden ze net die mensheid nodig om ervoor te zorgen dat zij hun leven konden spenderen bij de vulkanen. Om hun onderzoeken te kunnen financieren, waren ze 'genoodzaakt' om hun beeldmateriaal in de vorm van boeken te verkopen. De twee groeiden hierbij uit tot beroemdheden. Uiteindelijk gaven ze hun leven voor die mensheid. Katia en Maurice verzamelden kennis en beeldmateriaal van vulkanen om overheden en mensen wereldwijd te waarschuwen voor de gevaren ervan. Hoewel beiden het leven lieten op 3 juni 1991 bij de uitbarsting van de Unzen in Japan, slaagden Katia en Maurice in hun opzet: het gebied rond de vulkaan werd tijdig geëvacueerd. Katia en Maurice verrichtten pionierswerk in de vulkanologie. Vele mensen danken dan ook hun leven aan dit vurige echtpaar. Alleen al daarvoor dienen we hun naam te kennen.

1657062925121.png


Wat een beelden

De opnames en foto’s die Katia en Maurice vastlegden, zijn een voor een verbluffend. Houd daarbij in het achterhoofd dat deze beelden werden genomen in de jaren zeventig en tachtig met een 16mm camera. Het echtpaar slaagt erin om hun gevoel over vulkanen door te geven via deze beelden. Het is dan ook gewoon genieten om natuurfenomenen zoals een vulkaanuitbarsting, giftige lavawolken, zure meren, ... op 'de eerste rij' te mogen meemaken - en zonder gevaar voor eigen leven. Het echtpaar slaagt erin om via hun beelden de vulkanen met al hun schoon-en gruwelijkheid tot leven te brengen. Fire of Love laat een blijvende indruk na.

Conclusie

Ik wist op voorhand niet wat te verwachten bij Fire of Love maar werd aangenaam verrast. De passie die Katia en Maurice deelden, blijft 'nasmeulen'. De beelden zijn stuk voor stuk prachtig en angstwekkend tegelijkertijd. Voor mij hoefde de dramatisering van het verhaal niet. De film is een documentaire waardoor ikzelf zo dicht mogelijk bij de waarheid wil blijven. Tegelijkertijd kan ik begrijpen dat dit voor sommigen het verhaal net interessanter maakt. Zelf zou ik het verhaal en de beelden zonder deze dramatisering ook al impressionant gevonden hebben.

Pro

  • Een gevoel van liefde en passie overheerst de documentaire
  • Prachtige beelden van vulkanen

Con

  • Dramatisering van het verhaal
8

Over deze film

Beschikbaar vanaf

6 juli 2022

Genre

  1. Documentaire

Speelduur

93 minuten

Regie

Sara Dosa

Cast

Katia Krafft, Maurice Krafft, Miranda July

Uitgever

Sandbox Films & National Geographic
 
Terug
Bovenaan