De toekomst van de personenwagen

om nog maar te zwijgen van biologische landbouw, dat is helemaal geen uitvinding
Biolandbouw is misschien eerder een strategie die allerlei innovaties omvat. Dit is ook biolandbouw he:


De essentie

  • De landbouw moet veel duurzamer en efficiënter worden.
  • De sector zoekt naar oplossingen in samenwerking met technologiebedrijven.
  • Dankzij een combinatie van drones, 5G en artificiële intelligentie moet het bestrijden van onkruid, het bemesten van een veld of het water geven aan gewassen tot 80 procent efficiënter kunnen.
    De drone steeg op, monsterde de omgeving en vloog autonoom in kaarsrechte lijnen over het maïsveld. Het doel? Een grote foto maken van het maïsveld met hightech camera's.
  • Die geïnterpreteerde data wordt meteen omgezet in heatmaps, zoals die ook wel eens in voetbalanalyses gebruikt worden. Waar de digitale kleurenkaarten in tv-studio's gebruikt worden om te zien hoe spelers bewegen over een voetbalveld, moet de heatmap hier een gedetailleerd overzicht geven van het onkruid tussen het maïsgewas.
  • Alle informatie die de drone verzamelt, wordt meteen verwerkt in de cloud. Dat is enkel mogelijk dankzij de 5G-mast die Proximus voor de gelegenheid had opgetrokken op de site van het ILVO.
  • De heatmaps worden nadien gebruikt om de slimme spuitsystemen op een landbouwvoertuig aan te sturen. Daardoor wordt geen overtollig bestrijdingsmiddel gebruikt. 'De combinatie van technologieën die we hier nu gezien hebben om onkruid te bestrijden, kunnen we ook inzetten bij het bemesten of om gewassen water te geven.'

Je zou die landbouwinnovaties eens aan de boerkes van Don't worry be happy moeten laten zien. Die zullen denken dat je een tovenaar bent... :p


hoh, elektrische wagen.. eigenlijk was de elektrische wagen er eerst voor de ice of stoom.. maar toen waren de batterijen gewoon niet krachtig&klein genoeg om iets van range te hebben.
Dus echt 'revolutionair' is een elektrische wagen niet. Op zich zijn het allemaal componenten die al meer dan 15 jaar bestaan, maar gewoon veel verder ontwikkeld.

Wat betreft elektrische auto's zit de uitvinding/innovatie niet zozeer in het concept "een kar met wielen laten voortbewegen door een elektromotor gekoppeld aan een elektrische batterij". Dat werd inderdaad al rond 1850 uitgeprobeerd in de vorm van horseless carriages die 7 km/h konden halen en 2 kilometer ver geraakten. (A brief history of the EV, 1830 to present.)

In het lijstje hierboven gaat het duidelijk over de moderne elektrische auto, die goed op weg is om benzine- en dieselauto's zoals we de afgelopen eeuw gekend hebben te vervangen. Die innovatie kwam er met de Tesla Roadster uit 2008, de eerste productie-auto die gebruik maakte van lithium-ion accu's en die diende als proof of concept ("we kunnen een goede auto bouwen met elektrische aandrijving!") en als proof of business ("we kunnen die auto's verkocht krijgen en er een winstgevend bedrijf rond uitbouwen!").

Daarna kwam de Tesla Model S, de eerste massa-geproduceerde elektrische auto die effectief winstgevend bleek te zijn. Achteraf lijkt dat haast triviaal, maar ik weet nog heel goed hoe groot de verbazing was dat Tesla die Model S in 2012 op een assemblagelijn geproduceerd kreeg én dat ze in Q1 2013 winst gedraaid hadden. De rest is geschiedenis.

  • Tesla is ondertussen een van de grootste bedrijven ter wereld (naar marktkapitalisatie) en heeft de volledige auto-industrie en hele continenten (bv. de EU in 2035) overtuigd om een paradigmashift naar EV's te maken.
  • De (moderne) elektrische auto is ook geen nicheproduct, het komende decennium worden er waarschijnlijk een half miljard elektrische auto's verkocht, goed voor meer dan 10 biljoen euro. Als je googelt op "EV revolution" krijg je 56.800.000 resultaten.
  • De EV is een enorme drijver in de doorontwikkeling van lithium-ion en andere batterijtechnologie. Zonder die economische meerwaarde zou al dat onderzoek niet gebeuren.
  • In 2019 kregen de uitvinders van de lithium-ion batterij zelfs nog de Nobelprijs voor de scheikunde!

The Nobel Prize in Chemistry 2019 is awarded to John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham and Akira Yoshino for their contributions to the development of the lithium-ion battery. This rechargeable battery laid the foundation of wireless electronics such as mobile phones and laptops. It also makes a fossil fuel-free world possible, as it is used for everything from powering electric cars to storing energy from renewable sources.

Maar nee, de elektrische auto zal wel geen revolutionaire uitvinding zijn...
 
"machine learning" bestaat ook al meer dan 50jaar. We slagen er gewoon in om data efficiënter op te slaan waardoor we er meer mee kunnen. De grondslagen voor neurale netwerken dateren zelfs van voor de tweede wereldoorlog.
 
Geef 5 revolutionaire uitvindingen die niks met computertechnologie te maken hebben.
  1. Elektrisch voertuig: Elektrische voertuigen hebben de manier waarop we reizen en onze energie opwekken veranderd, met minder uitstoot en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
  2. Biologische landbouw: Biologische landbouwmethoden, die zich richten op het verminderen van chemische bestrijdingsmiddelen en het behoud van biodiversiteit, hebben een groeiende rol gekregen in de landbouw en voedselproductie.
  3. LED-verlichting: LED-verlichting is energie-efficiënter en duurzamer dan traditionele verlichtingsbronnen, en heeft de verlichtingstechnologie geleid tot een grootere energie-efficiëntie.
  4. Waterzuiveringstechnologie: Innovaties in waterzuiveringstechnologie, zoals membraantechnologie, hebben geleid tot een grotere toegang tot schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.
  5. Nanotechnologie: Nanotechnologie heeft geleid tot nieuwe materialen en toepassingen, zoals verbeterde farmaceutische producten en krachtigere batterijen, en heeft ook de manier waarop we producten ontwerpen en produceren veranderd.
Maar hiermee bevestig je toch enkel zijn punt? Dat dit geen nieuwe revolutionaire uitvindingen zijn maar enkel voortbouwen op oudere concepten en die beter/efficiënter maken...
  1. Bestaan al veel langer, zoals al meermaals aangehaald
  2. Dus zoals men vroeger deed voordat al die chemische bestrijdingsmiddelen er waren?
  3. De LED is in 1962 uitgevonden...
  4. Er zijn zeker verbeteringen gekomen, maar is ook weer voortbouwen op eerdere innovaties. Omgekeerde Osmose voor waterzuivering wordt al sinds de jaren 70 gebruikt als ik mij niet vergis. Andere membraantechnologieën zijn ook al van ver voor 2000.
  5. Nanotechnologie is zo een brede term dat het niets zegt. Conceptueel uit de jaren 70, praktisch in de jaren 80. (Technish gezien al van voor onze jaartelling in bepaalde aardewerk en metaalbewerking (zoals Damascus Steel))

Dan over de discussie over de laadpalen per parkeerplaats. Zoals eerder al aangehaald is de vraag niet of het conceptueel mogelijk is, want dat is het zeker. De vraag is of het praktisch haalbaar is en of dit wenselijk is. Los van eerder aangehaalde praktische problemen, is het niet overal haalbaar om makkelijk elektriciteit te voorzien. En het staat ook haaks op de huidige energiepolitiek die ons zoveel mogelijk naar zonnepanelen en eigenverbruik pusht. Een groot deel van de mensen (hier zijn geen cijfers over, ik zou gevoelsmatig zelfs de meerderheid in Vlaanderen durven zeggen) kan geen eigen laadpaal zetten aangesloten op hun eigen PV installatie. Denk aan (en dit zullen niet eens alle gevallen zijn): appartementen, rijhuizen zonder garage, losstaande garage zonder elektriciteitsaansluiting (al dan niet op hetzelfde perceel), ...
 
Het concept op zich hoeft toch niet nieuw te zijn, significante vooruitgang binnen bestaande gebieden is toch ook belangrijk?

Mijn schoonmoeder heeft vorige jaar een knie protese gekregen. De dag zelf mocht ze al naar huis, na 2 dagen liep die al terug rond, met krukken, maar ze liep wel.
8 jaar geleden, toen ze haar andere knie gedaan hebben, heeft ze een week in de kliniek gelegen en nadien wéken plat gelegen en kweet nie hoeveel miserie gehad. Dat verschil heeft púúr te maken met vooruitgang. Dus sure, ze konden 10 jaar geleden ook knie proteses steken maar die 2 vergelijken is gewoon belachelijk. 10 jaar geleden leek zo´n ingreep nog op wat nen beenhouwer doet (bij wijze van spreken).

Vooruitgang loopt trouwens nooit lineair of zelfs exponentieel maar eerder in een S curve waar 1 uitvinding of doorbraak vaak de aanleiding is tot een heel rits aan nieuwigheden. Zie bv de smart phone die ook de deur heeft open gezet voor een hele reeks nieuwigheden.

AI zal ook niet meer nieuw zijn maar is een gebied waarop nog veel marge zit. De volgende grote doorbraak op AI gebied gaat ook weer de catalysator zijn voor een hele hoop (r)evoluties.
 
Maar hiermee bevestig je toch enkel zijn punt? Dat dit geen nieuwe revolutionaire uitvindingen zijn maar enkel voortbouwen op oudere concepten en die beter/efficiënter maken...
  1. Bestaan al veel langer, zoals al meermaals aangehaald
  2. Dus zoals men vroeger deed voordat al die chemische bestrijdingsmiddelen er waren?
  3. De LED is in 1962 uitgevonden...
  4. Er zijn zeker verbeteringen gekomen, maar is ook weer voortbouwen op eerdere innovaties. Omgekeerde Osmose voor waterzuivering wordt al sinds de jaren 70 gebruikt als ik mij niet vergis. Andere membraantechnologieën zijn ook al van ver voor 2000.
  5. Nanotechnologie is zo een brede term dat het niets zegt. Conceptueel uit de jaren 70, praktisch in de jaren 80. (Technish gezien al van voor onze jaartelling in bepaalde aardewerk en metaalbewerking (zoals Damascus Steel))

Dan over de discussie over de laadpalen per parkeerplaats. Zoals eerder al aangehaald is de vraag niet of het conceptueel mogelijk is, want dat is het zeker. De vraag is of het praktisch haalbaar is en of dit wenselijk is. Los van eerder aangehaalde praktische problemen, is het niet overal haalbaar om makkelijk elektriciteit te voorzien. En het staat ook haaks op de huidige energiepolitiek die ons zoveel mogelijk naar zonnepanelen en eigenverbruik pusht. Een groot deel van de mensen (hier zijn geen cijfers over, ik zou gevoelsmatig zelfs de meerderheid in Vlaanderen durven zeggen) kan geen eigen laadpaal zetten aangesloten op hun eigen PV installatie. Denk aan (en dit zullen niet eens alle gevallen zijn): appartementen, rijhuizen zonder garage, losstaande garage zonder elektriciteitsaansluiting (al dan niet op hetzelfde perceel), ...
Ivm die led. Om led als effectieve verlichting te gebruiken, was wel de uitvinding van de blauwe led uit 1993 nodig. Dus dat is wel degelijk nog een recente innovatie.
 
Ik heb het eens gevraagd aan een van de laatste revolutionaire uitvindingen zelf. 😜

Geef 5 revolutionaire uitvindingen sinds het jaar 2000.
  1. De smartphone: De smartphone heeft de manier waarop mensen communiceren en informatie uitwisselen fundamenteel veranderd sinds de introductie in de jaren 2000.
  2. Sociale media: Platforms zoals Facebook, Twitter, en Instagram hebben de manier waarop mensen sociale connecties onderhouden en informatie delen veranderd.
  3. Cloud computing: Dankzij cloud computing kunnen bedrijven en individuen grote hoeveelheden gegevens opslaan en toegang krijgen tot hun bestanden vanaf elke locatie met internettoegang.
  4. KI en machine learning: De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en machine learning heeft geleid tot nieuwe toepassingen in veel verschillende industrieën, zoals zelfrijdende auto's, automatische vertaling, en gezichtsherkenning.
  5. 3D-printing: 3D-printing maakt het mogelijk om objecten te produceren door het toevoegen van materialen in plaats van het verwijderen ervan, wat de productie van gepersonaliseerde producten mogelijk maakt, en de manier waarop productiebedrijven werken fundamenteel veranderd.
Geef 5 revolutionaire uitvindingen die niks met computertechnologie te maken hebben.
  1. Elektrisch voertuig: Elektrische voertuigen hebben de manier waarop we reizen en onze energie opwekken veranderd, met minder uitstoot en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
  2. Biologische landbouw: Biologische landbouwmethoden, die zich richten op het verminderen van chemische bestrijdingsmiddelen en het behoud van biodiversiteit, hebben een groeiende rol gekregen in de landbouw en voedselproductie.
  3. LED-verlichting: LED-verlichting is energie-efficiënter en duurzamer dan traditionele verlichtingsbronnen, en heeft de verlichtingstechnologie geleid tot een grootere energie-efficiëntie.
  4. Waterzuiveringstechnologie: Innovaties in waterzuiveringstechnologie, zoals membraantechnologie, hebben geleid tot een grotere toegang tot schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.
  5. Nanotechnologie: Nanotechnologie heeft geleid tot nieuwe materialen en toepassingen, zoals verbeterde farmaceutische producten en krachtigere batterijen, en heeft ook de manier waarop we producten ontwerpen en produceren veranderd.
AI is het er dus over eens, dat het allemaal evoluties zijn op bestaande concepten en geen revoluties :-D
 
Ivm die led. Om led als effectieve verlichting te gebruiken, was wel de uitvinding van de blauwe led uit 1993 nodig. Dus dat is wel degelijk nog een recente innovatie.
Maar nog altijd 30j geleden, en de vraag was van de afgelopen 15j :p
En dat was net het punt, men bouwt verder op oudere revolutionaire uitvindingen. Net zoals de blauwe led, dit zorgde inderdaad voor verdere mogelijkheden maar de revolutionaire uitvinding was veel eerder...
 
AI is het er dus over eens, dat het allemaal evoluties zijn op bestaande concepten en geen revoluties :-D
Ik denk dat het hier vooral een semantische discussie is over wat als revolutie kan gezien worden.
Voor mij is bijvoorbeeld het streaming concept die een gigantische boost heeft gekregen onder 4G revolutionair geweest.
Overal kunnen streamen heeft ons leven toch serieus geimpacteerd.
In dat opzicht ben ik ook enorm benieuwd wat dé killer toepassing wordt van 5G.

Maar misschien past deze discussie beter onder het natuur en wetenschap forum?
 
Semantiek inderdaad.

What is the difference between a revolutionary innovation and an invention?

ChatGPT zei:
An invention is the creation of a new product, device, or process, while an innovation is the implementation or application of an invention in a way that creates value. In other words, an invention is a new idea or concept, while an innovation is taking that idea and making it useful in some way.

A revolutionary innovation is a specific type of innovation that significantly changes the way things are done and has a major impact on society or industry. This could be due to the introduction of new technology, changes in business models, or the creation of entirely new markets. In contrast, an invention may not necessarily have the same level of impact or change.

For example, the invention of the telephone was a groundbreaking new concept, but it wasn't until the innovation of the telephone network that it became widely adopted and transformed communication.
 
Terug
Bovenaan