De oorlog van morgen

DaFreak

Well-known member
Crowdfunder FE
Vandaag wat aan het bijlezen geweest over NGAD (Next Generation Air Domincance) en 6th generation fighters en leek me interessant om onder die invalshoek een thread te lanceren over de toekomst van oorlogvoering.


An initial focus on air superiority roles has moved away from close-in dogfighting, which is becoming less common, and instead broadened to embrace ground support, cyber warfare and even space warfare capabilities, with beyond-visual-range (BVR) air-to-air missile capability remaining important.

Characteristics
  • Advanced digital capabilities including high-capacity networking, AI, data fusion, cyber warfare, D2D and battlefield command, control and communications (C3) capabilities.
  • Optionally manned, with the same airframe capable of conducting piloted, remote controlled or onboard-AI controlled missions.
  • Enhanced human-systems integration, with virtual cockpits presented via helmet-mounted displays which allow the pilot 360-degree vision with AI-enhanced battlefield awareness, and replacing conventional instrument panels.
  • Advanced stealth airframes and avionics.
  • Advanced variable-cycle engines able to cruise economically but still deliver high thrust when required.
  • Increased-range stand-off and BVR weapons.
  • Potential use of directed-energy weapons such as a laser CIWS.

xq-58-f-35-f-22.jpg

De US heeft een immens aantal drones, de ene nog geheimzinniger dan de ander. Van 747 formaat tot hand gelanceerde dragonflies en alles ertussenin. De echte kracht van NGAD gaat hem zitten in het efficient samenwerken van systems of systems. Elke manned fighter zou ondersteund worden door een leger aan uitermate gespecialiseerde drones. Ver voorop vliegen autonome jammers, decoys die andere type vliegtuigen simuleren, Intel en surveillance systems, cyber warfare en targeting specialists,... die alles kunnen doorspelen naar bemande en onbemande wapen platformen die door het toeleveren van targetting data van de advance guard raketten en bommen van enorm ver over de horizon gaan kunnen lanceren. Allen gelinkt met elkaar, met satellieten, ground stations, global hawks, ... een gigantisch peer to peer netwerk waarin elke schakel met al de rest linkt zodat het netwerk bewaard blijft als er één sneuvelt. Bovendien zal er zodanig zware intelligentie ingebouwd worden dat ze zelfs in geval van verlies van contact hun missies gaan kunnen voltooien zonder menselijke tussenkomst en zelfs onder elkaar afspreken om bijvoorbeeld op vooraf ongekende gevaren te reageren. Zo zou een swarm als die contact verliest, maar onderweg richting objective door radar belicht zou worden, zich splitsen zodat ze zowel die threat kunnen neutraliseren als de oorspronkelijke missie alsnog uitvoeren.

3xPKDJQ.jpg

Een (zwaar) gesimplificeerd overzicht van hoe zo'n netwerk er vandaag al uitziet. In de toekomst gaat het een gigantisch kluwen worden dat menselijk inzicht en reactie vermogen ver achter zich laat.

Onlangs heeft de US de B-21 Raider voorgesteld.
Een Bomber maar deze vervult reeds veel karakteristieken van het 6th gen concept. Zo zal deze autonoom kunnen opereren over waanzinnige afstanden en zou zijn radar afdruk zo groot zijn als die van een golfbal. Echter zouden ze al sinds 2020 reeds aan het spelen zijn met een prototype 6th gen attack fighter.

Mystery-Plane-Area-51-hangar.jpg

Area 51 still has the best toys.

Enkele jaren terug dacht men nog voor altijd een mens in de loop te houden uit veiligheidsoverweging maar sinds de snelle ontwikkeling van AI en het ontdekken van chinese wapen systemen die satelliet en gps links kunnen overnemen is dat volledig aan de kant gezet. In het geval van contact verlies zullen drones dus volledig autonoom hun missies vervullen en ja vijandige doelwitten bestoken zonder dat een mens op de knop drukt. Daarnaast beseft men ook gewoon dat mensen niet veel gaan kunnen uithalen in een gevecht tussen de militaire AIs van grootmachten. Zo is de US reeds aan het testen geweest met echte swarms waarin forward operating bases en masse aan de lopende band cheap drones printen om de vijand volledig te overweldigen. Je gaat sowieso AI drone controllers nodig hebben om zulke massas efficiënt te besturen.


363760_O.jpg


China is militair aan een enorme inhaalbeweging bezig en volgt een bijna identieke lijn. Ook zij zijn volop bezig aan 6th gen fighters en het linken van systems of systems. Ze zeggen wel dat oorlog nooit verandert maar eens AI er klaar mee is gaat het er toch vrij onherkenbaar en science fiction achtig uitzien. Exciting times maar ook scary times.

Gooi er dan nog eens alsmaar krachtiger wordende laserwapens, railcannons en ongezien krachtige AI gestuurde cyberwapens en god weet wat nog allemaal tegenaan en we kunnen maar beter hopen dat die 3e wereldoorlog er niet van komt want menselijker zal die er al zeker niet op worden.
 
Laatst bewerkt:
Indien het neerhalen van satellieten onderdeel gaan vormen van oorlogsvoering, levert dat niet het gevaar op dat er op den duur zoveel brokstukken in een baan rond de aarde geraken dat het quasi onmogelijk wordt om nog operationele satellieten naar boven te brengen, laat staan ruimtestations of mensen? Het staat er misschien wat los van, maar het opruimen van ruimteafval zal nog een belangrijke taak worden voor alles wat met ruimtevaart te maken heeft en dus ook broodnodige communicatiesatellieten om de toekomstige oorlogsvoering mogelijk te maken.

Ik weet ook niet of het wenselijk is om de mens geheel buiten de loop van oorlogsvoering te houden en AI volledig autonomie te geven. Waar ben je dan mee bezig? Robot wars op grote schaal, maar dan met grote kans op menselijke slachtoffers? Het lijkt me ook niet mogelijk om gebied te bezetten zonder soldaten van vlees en bloed in te zetten. Je spreekt ook vooral over luchtoorlogsvoering, maar er zijn ook marine- en landdrones.
 
Ik weet ook niet of het wenselijk is om de mens geheel buiten de loop van oorlogsvoering te houden en AI volledig autonomie te geven. Waar ben je dan mee bezig? Robot wars op grote schaal, maar dan met grote kans op menselijke slachtoffers?
Dan gaan we naar Terminator achtige toestanden. Drone swarms doen mij ook wat aan Star Wars 1-3 denken. Ik vraag mij wel af wat het menselijke aspect aan de oorlog nog gaat zijn en wat de zin van oorlog nog is. (niet dat het met mensen wel zin heeft IMHO) Als je twee dronelegers gestuurd door AI laat vechten, waarvoor ben je dan nog aan het vechten? Testen wie de slimste AI heeft ontworpen?
 
@Avondland Ik denk dat niemand dit echt wilt (mensen uit de firecontrol loop halen) maar in een wapenwedloop wil niemand achterblijven en daar zitten we nu middenin.

Ook het gevaar van ruimteafval is welgekend maar dat weerhoudt niemand om af en toe eens te testen of ze het wel kunnen, zo'n satelliet neerhalen, en je kan er zeker van zijn dat eens we echt in een grootschalig conflict terecht komen... All bets are off en dan zal dat een "probleem voor later" worden. Misschien één "geruststelling"; de US en china zitten al verder dan ze gewoon kapot knallen. Grootmachten doen uiteraard geheimzinning over de capaciteiten van hun cyberwapens maar dat ze al lang onderzoek doen naar het jammen of zelfs volledig overnemen van satellieten is een feit. Sommige satellieten zijn zodanig gehardened dat je fysieke toegang nodig hebt om ze over te nemen maar ook space drones voeren ongemerkt ver boven ons hoofd al meer dan een decennia (!) missies uit.
120626-X-37BPhoto-hmed-1015a_files.jpg

Die hebben een payload bay met robotische armen waarmee niet gedeclareerde satellieten kunnen worden uitgezet alsook vijandige satellieten kunnen worden binnengehaald om ze te bestuderen of ja zelfs aan te passen. Niet dat we weten dat dit effectief gebeurd maar dat gaat natuurlijk ook niemand toegeven moest het zo zijn. Er worden aan de lopende band heel uiteenlopende experimenten mee gedaan en die blijven wel 3 jaar aan een stuk actief in regelmatig veranderende orbits alvorens terug te keren.

Soldaten van vlees en bloed gaan waarschijnlijk langer nodig zijn op grond dan in de lucht of op zee. Grond drones lopen wat achter op zee en lucht maar ook die zijn in volle ontwikkeling. Deels omdat het complexer terrein is maar ook omdat deze minder relevant aan het worden zijn als tip of the spear. Grondtroepen zullen nog wel ruime tijd meegaan maar ik zie ze op termijn wel meer naar de achtergrond verhuizen en vooral forward operating bases operationeel houden net buiten vijandige AD enveloppe terwijl spearhead missies in de eerste plaats vanuit de lucht zullen beslist worden waarna autonome mobile guns, tanks, support vehicles en meer zullen fungeren als boots on the ground. Men kan nu door gebouwen kijken dus door to door zal minder belangrijk worden maar je kan er geld op inzetten dat men reeds volop bezig is met avatar robotics. Denk Boston Dynamics atlas maar dan human controlled, voornamelijk in gecontesteerd gebied waar nog veel burgers aanwezig zijn waar men via zulke systemen insurgents uit de algemene populatie zal proberen te vissen.

Voor de duidelijkheid; Ik vind het allemaal bijzonder interessant maar ik zit hier zeker niet op te wachten. Niemand denk ik. En toch, zelfs al wil geen enkel individu dit, collectief staan we hier voor blok en gaat het denk ik onmogelijk af te stoppen zijn. We kunnen proberen in te zetten op non proliferatie verdragen maar er is geen vertrouwen dus niemand gaat de ontwikkeling van AI en robots voor militaire doeleinden willen stopzetten uit schrik achter te blijven.
 
Laatst bewerkt:
Als je twee dronelegers gestuurd door AI laat vechten, waarvoor ben je dan nog aan het vechten?
Voor de overwinning en kans om te overleven zeker...?
Survival of the fittest.

Ik verbaas me erover dat er in Oekraïne nog zo conventioneel gevochten wordt.
 
Ik weet ook niet of het wenselijk is om de mens geheel buiten de loop van oorlogsvoering te houden en AI volledig autonomie te geven. Waar ben je dan mee bezig? Robot wars op grote schaal, maar dan met grote kans op menselijke slachtoffers? Het lijkt me ook niet mogelijk om gebied te bezetten zonder soldaten van vlees en bloed in te zetten. Je spreekt ook vooral over luchtoorlogsvoering, maar er zijn ook marine- en landdrones.
Naar 't schijnt zouden Nebo-M radars de F-35 en F-22 kunnen dedecteren. Voor elke offensieve technologie wordt er gewerkt aan een defensieve counter. Je kan dus zo veel AI en robots inzetten, ECM jamming etc zal (weliswaar met vertraging deels) bepaalde tech onbruikbaar maken of de efficiëntie naar omlaag halen. Kijk maar naar hoe de russen nu de JDAM's kunnen counteren door de GPS te jammen.

Iemand van vlees en bloed kan je niet elektronisch verstoren, dus mensen zullen nog voor zeer lange tijd betrokken blijven op de frontlinie denk ik. Misschien wel in mindere aantallen dan nu.
 
1920px-AGM-86_ALCM.JPEG

Cruise missiles zijn in feite één van de grondleggers van air drone ontwikkeling (die hierboven is van begin jaren 80). Ze hebben bommen zodanig veel intelligentie en stuurmogelijkheden geven, ondertussen kunnen ze zelfs "loiteren" en intel doorsturen, dat het in feite eerder een multitasking platform werd dan zomaar een single use kamikaze drone te zijn. Vandaar is de stap naar multi use platform gemakkelijk gezet.


@Zane Ik vrees dat de mens nog minder gemakkelijk de komende onslaught gaat overleven dan machines en dat ze daarom noodgedwongen meer naar een support role gaan moeten verschuiven. Stel je voor dat ze aan het front in oekraine mobile snipe drones beginnen gebruiken. Zet dat aan de frontline en dat kan 24 op 24 volledig autonoom een strook van enkele kilometer bewaken dat letterlijk elk gezicht dat nog maar een fractie van een seconde in zijn visier verschijnt aan gort schiet. of een laser drone swarm die met 1000 tegelijk even over de loopgraven komen vliegen en gewoon alle aanwezigen opkuisen. Of nog akeliger, iets als Big Dog dat gewoon zon ondergronds doolhof binnenwandelt en alles dat beweegt aan gort kapt en schiet. Daar zullen ook allemaal wel counters tegen ontwikkeld worden maar dat gaan ook weer ai gestuurde machines moeten zijn want geen mens kan 1000 aanstormende drones efficient afstoppen.

Ik denk dat in een rechtstreeks conflict tussen grootmachten zo'n patstelling met loopgraven zich in de toekomst niet zo snel meer zal voordoen. Het battlefield zal zodanig snel beginnen evolueren dat zo'n redelijk vaste frontline eerder iets van het verleden zal worden. Je ziet dat hoe efficiënter netwerken worden, hoe meer ze beginnen lijken op biologische netwerken. Ik denk aan toekomstige frontlines zoals bijvoorbeeld 2 strijdende bacterie strains in een petridish. Dat verandert enorm van minuut tot minuut tot uiteindelijk diegene die zich het snelst kan aanpassen het hele schaaltje overneemt.

Nog verder weg natuurlijk maar we gaan letterlijk richting AI commanders gaan die getraind gaan worden zoals bijvoorbeeld deepmind GO heeft overwonnen. Trainen op elk conflict van de afgelopen 50 jaar om dan 2 versies van die ai tegen elkaar uit te spelen zodat ze elkaar alsmaar verbeteren en volledig nieuwe counters leren.

Denk zoiets maar dan veel minder schattig met AIs die getraind worden om out of the box te leren denken met het gebruik van elk militair asset tot hun beschikking. Als die dan ook nog eens controle krijgen over manufacturing en zelf nieuwe wapens beginnen ontwikkelen in het heetst van de strijd... Dit klinkt allemaal als pure Sci-Fi maar het ligt stilaan allemaal binnen de mogelijkheden. Je ziet zo dat AI vandaag reeds alsmaar meer te zeggen heeft in R&D en design en dat manufacturing dankzij bijvoorbeeld additive 3d printing of laser sintering ook alsmaar versneld.
ex; https://3dprint.com/81850/3d-printed-guided-missiles
Koppel dat allemaal aan elkaar en je schakelt zoveel versnellingen hoger dat het op het niveau van AI wordt uitgevochten en de mens niet veel meer kan doen dan toekijken en trachten systemen operationeel te houden. Maar zelfs in het repareren van en onderhoud van zijn eigen netwerk alsook de cyber bescherming ervan en het evolueren van nieuwe offensieve cyber opties zal AI het voortouw nemen. Zo zijn de beste firewalls vandaag reeds AI gestuurd en sporen ze actief naar vijandige intrusies om deze af te blokken.

Nee het ziet er echt niet goed uit imo. We wandelen er met open ogen in. De meest geavanceerde AGIs zullen militair zijn en erop gestoeld zijn om tegenstand zo efficiënt mogelijk kapot te maken. Een heel slecht begin voor misschien wel onze laatste en sowieso belangrijkste creatie ooit.
 
Laatst bewerkt:
Men traint nog altijd soldaten voor de oorlog van gisteren. Als je met je geweer en je helm in een put ligt, wat voor kans maak je dan tegen drones? "Door het bladerdek gaat de vijand u niet zien", tot een nest drones met warmtecamera's u doorzeeft. In de oorlog van morgen wil je GEEN infanterist zijn.
 

A new company manufacturing kamikaze racing drones for Ukraine has emerged from stealth mode. One Way Aerospace
The company's Scalpel attack drones have proved themselves in action.

“We are establishing a larger factory to scale to several thousand units monthly"
“We have several other products in development,” says Serra-Martins, describing large drones and long-range loitering munitions, more sophisticated versions of the Iranian-made Shared-136s which Russia has been launching against Ukraine.

The contracts with One Way Aerospace appear to be part of Ukraine’s $860m Army of Drones initiative which will equip sixty new drone assault companies with large numbers of loitering munitions, the majority of which will be Ukrainian-built.

One Way Aerospace has big plans to ‘reboot the arsenal of democracy,’ providing Ukraine with enough low-cost smart munitions to engage every Russian vehicle and perhaps even every Russian soldier as well as striking targets far beyond the reach of current weapons.

Russian sources have previously warned that Ukraine is stockpiling numbers of home-made drones for a major assault.






In the skies over Ukraine, a new epoch in air warfare is emerging: drone-on-drone combat.

These aerial duels don’t involve bullets, missiles or bombs. In some, hobby-type camera quadcopters that are used to spy on enemy positions simply ram each other in a crude aerial demolition derby. In other encounters, highly sophisticated craft use advanced radar—backed by artificial intelligence and the latest aerospace engineering technology—to precision fire nets that snag other drones.

Fortem’s DroneHunter F700 has six rotors, a radar backed by autonomous technology and two “net heads” that can precisely fire webs at adversary drones. Once ensnared, smaller drones can be dragged away by the DroneHunter. Larger drones are also netted but then released; the net prevents them from flying, so they drop to the ground under their own weight. Then a parachute attached to the net deploys to soften the landing.

Ukraine first deployed DroneHunter last May to chase down the Group 1 and 2 drones that Russia was using to spy on frontline Ukrainian troops. DroneHunter has dented Moscow’s ability to use drones for collecting artillery-targeting data on Ukrainian troop positions and has stymied larger kamikaze drones aimed at critical infrastructure.


Significantly, DroneHunter operates autonomously: once deployed, it races to the action, makes independent decisions about all its moves, nets its prey and returns to be equipped with a fresh net.
 
Laatst bewerkt:

a commercial airliner typically cruises between 30 thousand and 40 thousand feet of altitude. This limitation exists in no small part because internal combustion engines need air to generate thrust. Unfortunately for these types of engines, the higher an aircraft goes, the thinner the air they need to create thrust becomes.

The ideal situation, says Millman, is an aircraft that can fly as much as twice as high as current aircraft where the air is thin, allowing for much more efficient travel. We can easily transfer power to vehicles flying at 70, 80, 90 thousand feet,” said Millman.

This ability to take advantage of the benefits of high-altitude flight AND electric flight at the same time is the primary driving force behind Electric Sky. It is a goal that attracted DARPA to the program.

“If you could pay the same price as a sub-sonic airline but arrive in a quarter of the time, then clearly that’s a better approach,” Millman told The Debrief. “And with zero emissions along the way.”



DARPA is ook al langer bezig met photon based wireless power beaming waarmee ze via solar plants in earth orbit forward operating bases van stroom zouden kunnen voorzien alsook UAVs 24 op 24 in de lucht te houden zonder refuel needs. Grote basissen kosten vaak meerdere tankwagens per dag om hun generatoren draaiende te houden dus dit zou naast strategische voordelen ook gewoon een hoop efficiënter zijn.

Dat werd in 2019 succesvol gedemonstreerd;

en ondertussen zijn ze reeds kleinschalig aan het experimenteren met "internet voor energie" waarin onbemande drones als power relays functioneren.
 
Straight out of terminator. We hebben reeds gelijkaardige dingen gezien in game omgevingen waarin lerende AI agents het spel leren misbruiken om te winnen. Diezelfde taferelen lijken zich nu ook af te spelen in militaire simulaties.

Air Force Col. Tucker "Cinco" Hamilton, Chief of Artificial Intelligence (AI) Test and Operations, discussed the test in question at the Royal Aeronautical Society's Future Combat Air and Space Capabilities Summit in London in May. Hamilton is also the head of the 96th Operations Group within the 96th Test Wing at Eglin Air Force Base in Florida, which is a hub for advanced drone and autonomy test work.

"He notes that one simulated test saw an AI-enabled drone tasked with a SEAD mission to identify and destroy SAM sites, with the final go/no go given by the human. However, having been ‘reinforced’ in training that destruction of the SAM was the preferred option, the AI then decided that ‘no-go’ decisions from the human were interfering with its higher mission – killing SAMs – and then attacked the operator in the simulation. Said Hamilton: 'We were training it in simulation to identify and target a SAM threat. And then the operator would say yes, kill that threat. The system started realizing that while they did identify the threat at times the human operator would tell it not to kill that threat, but it got its points by killing that threat. So what did it do? It killed the operator. It killed the operator because that person was keeping it from accomplishing its objective.'"

"He went on: 'We trained the system – ‘Hey don’t kill the operator – that’s bad. You’re gonna lose points if you do that’. So what does it start doing? It starts destroying the communication tower that the operator uses to communicate with the drone to stop it from killing the target.'"



Edit - correctie; https://www.bbc.com/news/technology-65789916 Blijkbaar een aandachtszoeker?



Anduril Industries, Inc. is an American defense company specializing in autonomous systems. It was founded in 2017 by Palmer Luckey alongside investors and founders associated with Palantir and SpaceX. Anduril's strategy includes providing the U.S. Department of Defense with technology that Silicon Valley firms have eschewed due to their controversial military applications, including artificial Intelligence and robotics.

Anduril is vrij snel naam en faam aan het verwerven in de defense industrie. Anduril (Aragorn's sword) werd net als Palantir (the seeing eye stones) mede door Peter Thiel naar deze hoogtes gestuwd. De tech oriented defense firm werd opgericht door Palmer Luckey (ja die gast in flip flops achter de originele oculus rift VR bril) en haalt aan de lopende band contracten binnen. Van hun mesh networked tube launched UAV swarms (Atlius), tot de kinetic interceptors die ze ontwikkelden om andere drones en zelfs helikopters en cruise missiles mee te rammen (Anvil), AI driven command & Control OS (Lattice), solar powered autonomous sentry towers, hun stealthy ghost drones, ... Ze zitten daar duidelijk niet stil.

Daar mag wederom een project aan toegevoegd worden;
XL-AUV-concept-Anduril-Industries-1536x1334.jpg


Als de oceanen effectief door nieuwe technologie transparant zullen worden zal men dat met systemen als deze die een veel kleinere spectrale en sonische afdruk hebben langer kunnen rekken. Geen luidruchtige mensen aan boord biedt serieus wat andere operationele voordelen, heeft geen life support systemen nodig, kan veel langer actief blijven, dieper duiken, gevaarlijkere maneuvers maken en zonder vrees voor leven contested area verkennen.
 
Laatst bewerkt:
Straight out of terminator. We hebben reeds gelijkaardige dingen gezien in game omgevingen waarin lerende AI agents het spel leren misbruiken om te winnen. Diezelfde taferelen lijken zich nu ook af te spelen in militaire simulaties.

Air Force Col. Tucker "Cinco" Hamilton, Chief of Artificial Intelligence (AI) Test and Operations, discussed the test in question at the Royal Aeronautical Society's Future Combat Air and Space Capabilities Summit in London in May. Hamilton is also the head of the 96th Operations Group within the 96th Test Wing at Eglin Air Force Base in Florida, which is a hub for advanced drone and autonomy test work.

"He notes that one simulated test saw an AI-enabled drone tasked with a SEAD mission to identify and destroy SAM sites, with the final go/no go given by the human. However, having been ‘reinforced’ in training that destruction of the SAM was the preferred option, the AI then decided that ‘no-go’ decisions from the human were interfering with its higher mission – killing SAMs – and then attacked the operator in the simulation. Said Hamilton: 'We were training it in simulation to identify and target a SAM threat. And then the operator would say yes, kill that threat. The system started realizing that while they did identify the threat at times the human operator would tell it not to kill that threat, but it got its points by killing that threat. So what did it do? It killed the operator. It killed the operator because that person was keeping it from accomplishing its objective.'"

"He went on: 'We trained the system – ‘Hey don’t kill the operator – that’s bad. You’re gonna lose points if you do that’. So what does it start doing? It starts destroying the communication tower that the operator uses to communicate with the drone to stop it from killing the target.'"








Anduril Industries, Inc. is an American defense company specializing in autonomous systems. It was founded in 2017 by Palmer Luckey alongside investors and founders associated with Palantir and SpaceX. Anduril's strategy includes providing the U.S. Department of Defense with technology that Silicon Valley firms have eschewed due to their controversial military applications, including artificial Intelligence and robotics.

Anduril is vrij snel naam en faam aan het verwerven in de defense industrie. Anduril (Aragorn's sword) werd net als Palantir (the seeing eye stones) mede door Peter Thiel naar deze hoogtes gestuwd. De tech oriented defense firm werd opgericht door Palmer Luckey (ja die gast in flip flops achter de originele oculus rift VR bril) en haalt aan de lopende band contracten binnen. Van hun mesh networked tube launched UAV swarms (Atlius), tot de kinetic interceptors die ze ontwikkelden om andere drones en zelfs helikopters en cruise missiles mee te rammen (Anvil), AI driven command & Control OS (Lattice), solar powered autonomous sentry towers, hun stealthy ghost drones, ... Ze zitten daar duidelijk niet stil.

Daar mag wederom een project aan toegevoegd worden;
XL-AUV-concept-Anduril-Industries-1536x1334.jpg


Als de oceanen effectief door nieuwe technologie transparant zullen worden zal men dat met systemen als deze die een veel kleinere spectrale en sonische afdruk hebben langer kunnen rekken. Geen luidruchtige mensen aan boord biedt serieus wat andere operationele voordelen, heeft geen life support systemen nodig, kan veel langer actief blijven, dieper duiken, gevaarlijkere maneuvers maken en zonder vrees voor leven contested area verkennen.
Hopelijk zijn de burgerlijke toepassingen even interessant als de militaire toepassingen.
 

Fantastische short van The Economist over de lessen die we nu reeds kunnen trekken uit de oorlog in Oekraïne.

The war in Ukraine is the largest in Europe since 1945. It will shape the understanding of combat for decades to come. It has shattered any illusions that modern conflict might be limited to counterinsurgency campaigns or evolve towards low-casualty struggles in cyberspace. Instead it points to a new kind of high-intensity war that combines cutting-edge tech with industrial-scale killing and munitions consumption

Ukraine’s killing fields hold three big lessons. The first is that the battlefield is becoming transparent which means that future wars will hinge on reconnaissance. The priorities will be to detect the enemy first, before they spot you; to blind their sensors, whether drones or satellites; and to disrupt their means of sending data across the battlefield, whether through cyber-attacks, electronic warfare or old-fashioned explosives. Troops will have to develop new ways of fighting, relying on mobility, dispersal, concealment and deception.

Even in the age of artificial intelligence, the second lesson is that war may still involve an immense physical mass of hundreds of thousands of humans, and millions of machines and munitions. Casualties in Ukraine have been severe: the ability to see targets and hit them precisely sends the body-count soaring. To adapt, troops have shifted mountains of mud to dig trenches worthy of Verdun or Passchendaele. The consumption of munitions and equipment is staggering: Russia has fired 10m shells in a year. Ukraine loses 10,000 drones per month.

The third lesson is that the boundary of a big war is wide and indistinct. In Ukraine civilians have been sucked into the war as victims—over 9,000 have died—but also participants: a provincial grandmother can help guide artillery fire through a smartphone app. (yeah there's an app for that! ukr gebruikt die al bijna een jaar ondertussen.) And beyond the old defence-industrial complex, a new cohort of private firms has proved crucial. Ukraine’s battlefield software is hosted on big tech’s cloud servers abroad; Finnish firms provide targeting data and American ones satellite comms.

If a drone operator spots a Russian tank, he can manually mark its location on Kropyva, a Ukrainian-built app, sharing its position with every artillery battery in the area. That system, sometimes dubbed Uber for artillery, has brought engagement times down from tens of minutes to a couple, often the difference between success and failure. Such digital links between sensors and shooters are being refined further.

Target ID to kill time gaat op termijn echt gereduceerd worden tot seconden en dat over alsmaar grotere afstanden.

Er zijn ook alsmaar meer autonome targetting drones actief in oekraine. Drones are collecting vast amounts of video footage, running to petabytes per hour. They cannot send it all back: there is not enough bandwidth, and communications are often jammed. The work must be done “on the edge”, meaning on the drone itself. An increasing number of Ukraine’s drones have “fairly rudimentary AI capability” aboard, says a European general. Small, low-powered chips can work out whether an object below is a t-72 or a t-90 tank, a job that could once have been done only on a distant cloud server. The drone can transmit a few kilobytes of essential information—say, the type of target and its co-ordinates—even if its communications are intermittent.

Wordt momenteel nog wel gedubbelcheckt door een human in de loop maar eens doorgestuurd naar verdekt opgestelde raket artillerie containers kunnen die zonder verdere menselijke tussenkomst autonoom het target uitschakelen. Je zou dus in principe reeds een volledig autonome kill chain kunnen realiseren.

This digitisation of hardware reflects a collision of old and new ways of war. Much kit Ukraine has received is vintage, such as American howitzers or Soviet missile launchers designed before the Cuban missile crisis, or is stripped of sensitive components. Ukraine is pioneering “the ability to turn it from a dumb piece of cold-war metal into something that’s genuinely networked and part of this algorithmic warfare,” says a foreign adviser in Kyiv. “It is maddening,” noted James Heappey, a junior British defence minister, that “I am providing to the Ukrainians…capability that we’re still years away from getting in the British armed forces.”


The Delta app, developed by tech-savvy volunteers, combines everything from drone feeds to information gleaned from Russian social media. It is integrated with America’s National Geospatial-Intelligence Agency, so users can pull up images from commercial satellites (though not the most sensitive ones). This allows data streams to be combined in clever ways. A battalion might use American radio-frequency satellites to detect emissions from a Russian radar in a general area, and then send a cheap Chinese-made drone on a one-way mission to pinpoint its location.

Ukrainian planners, in contrast, waged “data-driven combat” at a level of “speed and precision that nato has not yet achieved”, concludes a report by Nico Lange, a former chief of staff at Germany’s defence ministry. This speed and precision has consequences for tactics. “We’re going to fight under constant observation and in constant contact,” says General James Rainey, head of the us Army’s Futures Command. “There is no break. There is no sanctuary.” One response is to resort to century-old methods. Trenches and fortifications run for hundreds of kilometres across eastern Ukraine. Camouflage is another tactic, though it is getting harder as sensors are combined: a thermal blanket might confound an infrared camera, but radar satellites will pick up subtle tyre tracks leading to a concealed position. The best way of surviving, says rusi, is simply to disperse and move more quickly than the enemy can spot you.

(on sparsely populated frontlines)
In theory, says Mr Lawrence, this seems a ripe environment for attackers. Thin front lines are easier to break through. And new sensors, more accurate munitions and better digital networks make it easier to find and strike targets. The catch is that attackers must concentrate their forces to pierce well-defended front lines, as Ukraine is now trying to do with its counter-offensive. And such concentrations can be detected and struck—not always, but more often than in the past. “At this time,” concludes Frank Hoffman of the National Defence University in Washington, “a shift in favour of the defender is evident in ground warfare just as it was in the days of Helmuth von Moltke the Elder, when the firepower revolution of the late 19th century made massed formations and manoeuvre prohibitively difficult.”
The result is a paradox. Precision warfare can counter some advantages of mass: Ukraine was outnumbered 12 to one north of Kyiv. It can also complement mass. Software-based targeting saves around 15-30% in shells, according to sources familiar with the data. But what precision cannot do, says Michael Kofman of the Centre for Naval Analyses (cna), a think-tank, is substitute for mass. The idea behind the Soviet reconnaissance-strike complex or America’s rma was to win by paralysing the enemy, not wearing him down. But there seems to be no escape from attrition. War on the cheap is an illusion. Many people expected Russia’s invasion to be “a second Desert Storm”, says Andrew Krepinevich, an American defence official who pioneered the idea of the rma in the 1990s. “What we got was a second Iran-Iraq war.”

Big jammers emit a powerful signal, making them conspicuous targets. Russia has had to pull many of its best ones farther to the rear, says one official. This leaves gaps to exploit. America is providing Ukraine with cuts, or maps, of electromagnetic activity—essentially, the location of jamming and the frequencies used—32 times a day

Russia had to scale down ground-based jamming because it was hindering the Russian army’s own communications. That is one reason why Ukrainian air-defence radars could be turned back on, causing Russian warplanes to be downed in significant numbers by March 2022. Moreover, Russian jets flying in pairs found that ew pods on one interfered with the other’s radar. In effect, they could choose between jamming incoming missiles or having a functioning radar.

as weapons increasingly morph into explosive computers, the line between ew and cyber-attacks is blurring. Andriy, the Ukrainian officer, says Ukraine often inserts malicious code into Russian drones mid-flight.

find a local shop and cold-call it. “Good evening, we are from Ukraine! Do you have any kaptsaps [Russians] about? Yes. Where? Where? Behind Grandma Hanna’s house. Which house is that? Well, everyone knows her! So you talk to people a little bit and work out where everything is.” On one occasion, he says, a petrol-station owner offered the password to its surveillance camera, giving the army a live view of a Chechen column heading for Kyiv.

Digitally enabled popular resistance on this scale would have been largely impossible 15 years ago. Jack McDonald of King’s College London points out that, when America invaded Afghanistan in 2001, less than 1% of the local population had access to the internet. In Syria in 2011, when a civil war was already under way and mobile-phone footage of combat became widespread, the rate was still only 22%. When Russia invaded Ukraine in 2014 it had reached 46%. When it did it again last year the figure had shot up to almost 80%. “What you’re seeing in Ukraine,” he says, “is what’s going to be standard.”

For some time, says General Sir Jim Hockenhull, Britain’s chief of defence intelligence at the outset of the invasion, armies tried to make every soldier and platform a sensor. “What’s happened is that so many people have become sensors.” The result, he says, is a crowd-sourced “civilian sensor network” that has proved “really, really important”.
 
Laatst bewerkt:
Onze eerste F-35's gaan met minstens 6 maanden extra vertraging toekomen. Levering was al eens uitgesteld en ging in december '23 zijn, nu tenvroegste mid '24.
"In het contract dat ons land afsloot met de VS staat dat de F-35s, zoals voor alle andere landen, geleverd moeten worden in de meest recente/moderne beschikbare configuratie...
Namelijk de nieuwste Tech Refresh 3 hardware. Hierdoor wordt immers niet enkel de toegang tot nieuwe Block 4 capaciteiten verkregen, maar wordt ook een latere kostelijke retrofit van vele maanden vermeden.”


The issue lies in the Tech(nology) Refresh 3 (TR-3) upgrades. As we already reported, TR-3 includes both software and hardware upgrades and is considered essential in order to deliver the Block 4 upgrade and the future ones, being described as the IT backbone for all future improvements. TR-3 will be installed in all new production aircraft and retrofitted on all the F-35s already in service back to Lot 10. The retrofit, which requires 14 days of downtime, will be performed during scheduled maintenance. This way the F-35 will migrate to the open-system architecture and exploit all its advantages, like adding new or improved capabilities on operational aircraft very quickly and at a reduced cost.

Here are some details about TR-3 configuration and Block 4 capabilities we have discussed in our previous article on the first test flight of the first upgraded F-35:

Over 75 major upgrades expected to be included in the upcoming Block 4 F-35. Among the upgrades there are enhancements of the Electronic Warfare capabilities, radar and electro-optical systems, weapons, cockpit and navigation systems. Some of these upgrades will be delivered in increments until the final configuration, for which an engine upgrade might be required in order to provide more power to all the systems.
Among the unclassified upgrades there are a next generation Distributed Aperture System, a new Integrated Core Processor, cooling systems enhancements, new Electronic Warfare processor and antennas. Unclassified slides from Lockheed Martin also show Auto Ground Collision Avoidance System integration, a new Open System Architecture, Multi-Domain Operations and Missile Defense capabilities, Manned-Unmanned Teaming and extended range with the use of external fuel tanks.
A recently confirmed upgrade that will come with Block 4 is the new APG-85 AESA radar, which will replace the current APG-81. The majority of the details about the Block 4 upgrades, however, are classified. Often considered the F-35’s most ambitious upgrade, the Block 4 is meant to help keep the Lightning II’s fighting edge over potential adversaries through 2070.
 
Onze eerste F-35's gaan met minstens 6 maanden extra vertraging toekomen. Levering was al eens uitgesteld en ging in december '23 zijn, nu tenvroegste mid '24.
"In het contract dat ons land afsloot met de VS staat dat de F-35s, zoals voor alle andere landen, geleverd moeten worden in de meest recente/moderne beschikbare configuratie...
Namelijk de nieuwste Tech Refresh 3 hardware. Hierdoor wordt immers niet enkel de toegang tot nieuwe Block 4 capaciteiten verkregen, maar wordt ook een latere kostelijke retrofit van vele maanden vermeden.”


The issue lies in the Tech(nology) Refresh 3 (TR-3) upgrades. As we already reported, TR-3 includes both software and hardware upgrades and is considered essential in order to deliver the Block 4 upgrade and the future ones, being described as the IT backbone for all future improvements. TR-3 will be installed in all new production aircraft and retrofitted on all the F-35s already in service back to Lot 10. The retrofit, which requires 14 days of downtime, will be performed during scheduled maintenance. This way the F-35 will migrate to the open-system architecture and exploit all its advantages, like adding new or improved capabilities on operational aircraft very quickly and at a reduced cost.

Here are some details about TR-3 configuration and Block 4 capabilities we have discussed in our previous article on the first test flight of the first upgraded F-35:
Ik kijk er toch wel stiekem naar uit om die te zien vliegen (en horen ook, want die zijn een stuk luider dan de F-16). Vanuit Kleine Brogel oefenen die ook in de Kempen.
 


Ik denk dat Anduril vrij goed op weg is om het nieuwe model van 21st century defense contractor te worden alhoewel "contractor" momenteel misschien niet zo accuraat is.

"We think of ourselves as a defense products company more than a defense contractor," Anduril's Founder Luckey added. "We use our own money and decide what to build, how to build it, when it's done, and then we try to bring working technology to a customer." Roadrunner's design, which has a heavy focus on being producible at scale and to take advantage of economies of scale in a significant way, typifies this view.

They're the most power-dense turbojet engines that have ever been built, as far as I'm aware. And because we're building those, we can control the performance, but even more importantly, we control the cost." "What we're putting together from a modern manufacturing standpoint, really gets at the mass producibility requirement that has to go toward a weapon like this. ... I think there's a lot of talk in [the] defense [sector] about ... how artificial intelligence and autonomy, and sort of technologies like that, have really surpassed were of kind of the traditional industrial base is," Anduril's Brose noted. "I would say the same is true for a lot of modern manufacturing practices. You know, when you look at how Tesla for example, manufactures cars, it's very different than how traditional defense industry manufactures a lot of traditional defense capabilities."
 
Ik heb hier met open mond en veel interesse die artikels gelezen. Dank aan iedereen voor de interessante bijdrage tot nu toe!

De term "cyber" komt tot nu toe wel 10x voor in deze thread en geheel terecht. Ik zit zelf in de IT sector dus misschien wel bevooroordeeld qua opinie maar ik denk toch dat het cyberdeel nog steeds enorm onderschat wordt door veel landen. Er zijn landen die er ook heel ver in staan. In de eerste plaats is Israël hier absolute wereldtop. Die staan op eenzame hoogte. Maar verder wordt de top 5 aangevuld met landen waarvan je het verwacht: China, Rusland, Noord-Korea en Iran. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Unit_8200 en https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_persistent_threat .

Eén van de hoofdredenen dat Amerika altijd Israël door dik en dun zal steunen (ook nu in de oorlog met Hamas) is door hun digitaal partnership. Al eens gehoord van Stuxnet? Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Stuxnet maar kort samengevat was Stuxnet een worm die SCADA systemen aanviel van Iraanse kerncentrales om hun nucleair programma te saboteren. Hoewel nooit bewezen wordt, gezien de complexiteit, Israël in samenspraak met de NSA hiervan verdacht.

Hoewel er al jaren een inhaalslag bezig is in het Westen lopen we hier gigantisch achter op die 5 landen. Elk jaar investeren Westerse landen miljarden en miljarden in cybersecurity. Ik kan het alleen maar aanmoedigen. Maar of we ooit een inhaalslag kunnen maken betwijfel ik. Die trein hebben we gemist. Dat zie ik dus wel somber in.

Als je je echt wilt verdiepen in een boek die heel mooi de link ligt tussen spanningen op internationaal geopolitiek vlak, meer specifiek Rusland - Oekraïne, en cybersecurity dan is het boek "Sandworm: a new era of cyberwar and the hunt for the Kremin's most dangerous hackers" van Andy Greenberg een aanrader. Herinner je je die worm NotPetya nog? Die komt daar ook uit.
 
Russia had to scale down ground-based jamming because it was hindering the Russian army’s own communications. That is one reason why Ukrainian air-defence radars could be turned back on, causing Russian warplanes to be downed in significant numbers by March 2022. Moreover, Russian jets flying in pairs found that ew pods on one interfered with the other’s radar. In effect, they could choose between jamming incoming missiles or having a functioning radar.



find a local shop and cold-call it. “Good evening, we are from Ukraine! Do you have any kaptsaps [Russians] about? Yes. Where? Where? Behind Grandma Hanna’s house. Which house is that? Well, everyone knows her! So you talk to people a little bit and work out where everything is.” On one occasion, he says, a petrol-station owner offered the password to its surveillance camera, giving the army a live view of a Chechen column heading for Kyiv.

Digitally enabled popular resistance on this scale would have been largely impossible 15 years ago. Jack McDonald of King’s College London points out that, when America invaded Afghanistan in 2001, less than 1% of the local population had access to the internet. In Syria in 2011, when a civil war was already under way and mobile-phone footage of combat became widespread, the rate was still only 22%. When Russia invaded Ukraine in 2014 it had reached 46%. When it did it again last year the figure had shot up to almost 80%. “What you’re seeing in Ukraine,” he says, “is what’s going to be standard.”

For some time, says General Sir Jim Hockenhull, Britain’s chief of defence intelligence at the outset of the invasion, armies tried to make every soldier and platform a sensor. “What’s happened is that so many people have become sensors.” The result, he says, is a crowd-sourced “civilian sensor network” that has proved “really, really important”.


Gisteren werd deze video gepost. Schept een beeld van wat The Economist neergeschreven heeft. Engineer studenten die drones voor het leger maken. Snelle agile learning voor het slagveld. Straf wat daar gebeurt.
 
Terug
Bovenaan