Bordspelreview: Wurst Case Scenario

Je hebt zo van die dagen dat alles lijkt tegen te zitten. Wat je ook doet, een positieve uitkomst zit er niet meer in. Dat moeten ook de worsten gedacht hebben in Wurst Case Scenario. In dit hilarische kaartspel van ontwikkelaar Mathias Rossie en uitgever Jumping Turtle Games zijn een reeks worsten tot leven gekomen. Echter één heikel punt: het blijkt over een slechte batch te gaan, waardoor er maar één oplossing mogelijk is … alles terug door de vleesmolen! Aan jou en je tegenspelers om hier een stokje trachten voor te steken. Ook benieuwd hoe deze absurde situatie zicht ontvouwt? Lees dan zeker onderstaande review!

Wurst Case Scenario bevindt zich in het partyspellen-gamma van uitgever Jumping Turtle Games. Zij zijn naar eigen zeggen een jonge onderneming die zich toelegt op de productie van gezelschapsspellen voor jong en oud en zijn tevens steeds op zoek naar samenwerkingen met beginnende spelauteurs. In hun gamma vind je ook andere gekende titels, zoals onder andere Blitzkrieg, Welcome to … of Teotihuacan: Stad der Goden.

WCS 1.jpg

Heel wat worst in een kleine verpakking​

De cover verklapt het al enigszins: Wurst Case Scenario is een spel boordevol humor, hilarische woordspelingen en erg leuk bijpassend artwork. In de compacte verpakking vinden we acht identiteitskaarten met bijhorende worstenpionnen, acht transportbandkaarten, een vleesmachinekaart, 38 actiekaarten, zes kartonnen fiches, Miss Ketchup het startspelerfiguur en drie overzichtskaarten met compacte uitleg van de actiekaarten. Het doel van het spel is simpel: als laatste overblijven op een transportband die elke ronde steeds meer richting de vleesmachine beweegt.

Je kan het spel spelen met twee tot zes spelers. Speel je met vier of minder, dan krijgt iedere speler twee geheime identiteiten. Speel je met meer, dan krijgt elke speler slechts één identiteitskaart. Vervolgens worden de transportbandkaarten opengelegd, met aan het einde de vleesmachine, en worden alle worsten op de laatste kaart gezet. De actiekaarten worden geschud en elke speler krijgt drie kaarten. De overgebleven kaarten vormen de trekstapel. Als laatste een hotdog gegeten? Goed nieuws, dan word jij de startspeler!

WCS 2.jpg

Humor staat centraal​

Tijdens je beurt speel je telkens één kaart, voer je de overeenkomstige actie uit en leg je deze vervolgens op de aflegstapel. Speel je een kaart waarop Majoor Mosterd staat afgebeeld, dan moét de volledige actie worden uitgevoerd. Speel je een kaart met Meneer Ketchup, dan voer je de acties uit indien mogelijk. Staat echter Mevrouw Mayonaise op jouw actiekaart, dan ben je niet verplicht deze actie uit te voeren. Een leuke woordspeling, want MUSTard-kaarten moét je uitvoeren, MAYonaise kaarten mág je uitvoeren. Tot slot trek je een kaart van de trekstapel zodat je terug aan drie kaarten komt. Wordt er een kaart van je gestolen, dan kan je eindigen met twee actiekaarten. Ben jij de dief, dan heb je recht op vier actiekaarten. Je kan er echter ook voor kiezen om al je kaarten af te leggen en drie nieuwe kaarten te trekken. In dat geval mag je zelf geen kaart meer spelen.

Wurst Case Scenario is een spel boordevol humor, hilarische woordspelingen en erg leuk bijpassend artwork.


Het spel is gedaan van zodra er maar één worst meer op de transportband staat of als alle worsten in de vleesmachine zijn beland. Zijn jouw worsten reeds vermalen? Geen probleem, je speelt gewoon verder. Op dat moment heb je slechts één doel: het Worst Case Scenario trachten te activeren, waarbij alle overgebleven worsten gelijktijdig worden vermalen en bijgevolg iedereen het spel verliest.

WCS 4.jpg

De ideale partysnack​

Zoals de naam van het spel reeds doet vermoeden, neemt Wurst Case Scenario zich niet al te serieus, en dat is zeker en vast een pluspunt. Naast een mooi design en erg leuke humor, zorgen vooral het simpele concept en het hilarisch, passend thema voor een positieve ervaring. Een spelletje is zo uitgelegd en op tien minuten gespeeld, wat het een ideaal tussendoortje maakt op bordspeldagen. En geef toe, wie lust nu geen worstje?

Ondanks het simpele concept, bleek het erg leuk om met elkaar de draak te steken. Enerzijds zal je je tegenstanders op het verkeerde been moeten zetten door hun te doen geloven dat jij een ander personage bent en anderzijds zal je hun worst als eerste de vleesmachine moeten inkrijgen. Zeker wanneer extra attributen, zoals bananen die de worsten doet uitglijden, ten tonele verschijnen, zal je merken dat het spel een extra dynamiek krijgt. Hoewel je een portie geluk zal nodig hebben, schuilt er zeker ook een tactische kant aan dit kaartspel. Zo kan je bepaalde actiekaarten strategisch bewaren om op het juiste tijdstip de genadeslag toe te delen. Tip van het huis: zorg zeker voor de bijpassende s(ch)lagermuziek!

Je zal merken dat verschillende worsten op elkaar lijken en dat de plastic houdertjes en achtergronden allemaal hetzelfde zijn. Hoewel sommigen van mening waren dat dit beter anders had gekund, lijkt het de opzet van de maker om op deze manier extra chaos te creëren tijdens het spel. Wat ik echter wel een minpunt vond, was dat sommige afbeeldingen op de actiekaartjes niet altijd erg duidelijk waren. Ook de bijhorende overzichtskaart gaf hierbij niet altijd meteen een sluitend antwoord, waardoor de spelregels er meer dan eens moesten worden bijgehaald. Let trouwens ook op: de plastic voetjes waarin de worstenpionnen moeten worden gestoken spannen redelijk hard, waardoor je makkelijk de kartonnen worstjes kan beschadigen. Bovenal blijft Wurst Case Scenario een positieve ervaring, waarbij heel wat werd gelachen. Dat hierbij ook een aantal minpuntjes zijn, zal me verder worst wezen!

Conclusie

Op zoek naar een simpel, maar leuk partyspel voor twee tot zes spelers? Dan is Wurst Case Scenario mogelijk iets voor jou! In dit hilarisch kaartspel moet je trachten te voorkomen dat jouw worst de vleesmolen bereikt. Dit doe je door slim actiekaarten te spelen en hierdoor jouw tegenstanders de loef af te steken. Een spel is op tien minuten gespeeld, waardoor dit het ideale tussendoortje is op een bordspeldag. Vrees niet: ook vegetariërs en veganisten zullen hiervan kunnen genieten!

Pro

  • Humor zit goed
  • Leuke woordgrapjes
  • Snel te spelen

Con

  • Afbeeldingen op actiekaarten niet altijd meteen duidelijk
  • Compacte spelregels zijn niet steeds eenduidig
7

Over

Uitgever

  1. Jumping Turtle Games

Designer

Mathias Rossie

Aantal spelers

2-6

Tijdsduur

10-15 minuten
 
Terug
Bovenaan